Napínavý začátek týdne

krimi-tipy-nahled
Začněte týden s dobrou detektivkou! Pondělní knižní tipy představí další skvělou krimi od Dominika Dána, vezmou vás na výpravu za Jantarovou komnatou a odhalí vám tajemství, které skrývá Tajná manželka.

Detektivní příběhy zkušeného spisovatele Dominika Dána nejsou na našem webu ani na pultech českých knihkupectví žádnou novinkou. Pokud si jeho předchozí knihy snadno získaly vaši přízeň, určitě neváhejte a sáhněte i po Břemenu minulosti. Čeká na vás nový napínavý případ, se kterým se jako obvykle popasují svérázní detektivové Krauz a Canis.

Práce na oddělení vražd připomínala někdy Krauzovi jízdu na horské dráze: chvíli nahoru, chvíli dolů – někdy nevěděli, kam dřív skočit, jindy jako by si vrazi vybírali náhradní volno. Za rychlé vyřešení posledního případu si Krauz a Canis vysloužili šťavnatou odměnu a slib šéfa, že si až do dalšího případu mohou odpočinout. Canis si mnul ruce, těšil se na uvolněnější režim, ale Krauz pochybovačně zavrtěl hlavou. Nevěřil, že jim osud něco takového dopřeje. A taky ne… I když několik dní nechali kolegy Burgera a Hanzela samotné, aby se s nalezenou kostrou vypořádali, jak nejlépe dovedou, tak je osud opravdu dostihl.

Břemeno minulosti

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0327-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Břemeno minulosti vydalo nakladatelství Slovart.

Krátkou recenzi knihy najdete v našem článku.

Ukázka z knihy

Krauz se zadíval na dlaň, doširoka roztáhl prsty, ukazovákem druhé ruky přeběhl jeden po druhém po všech prstech, rty teatrálně naznačil, že počítá.
„Pět,“ řekl. Sám sobě přikývl. „Pět. Ať počítám, jak počítám, chlapci moji zlatý, vychází mi, že k vraždě došlo někdy v osumdesátym pátym nebo šestym.“
„Proč k vraždě,“ okamžitě vyskočil Canis. „Pane kolego, slyšel si závěr odborníků – příčina smrti se určit nedá.“
Krauz přikývl, vlastně ano, zase se nechal unést atmosférou mordparty.
„Přemejšleli sme i nad sebevraždou,“ připustil Burger, „ale co ty pouta za zády? Chlápek může spáchat sebevraždu na tisíc způsobů, ale aby se sám zahrabal půl metru pod zem s rukama za zády?“
„Půl metru je moc,“ připustil neochotně Canis.
„Deset centimetrů bych bral,“ nadhodil Krauz.
„Já taky,“ přitakal Canis. „Ale víc ani milimetr. Z praxe víme, že mrtvoly s rukama za zády se nám běžně zahrabávaj deset centimetrů pod zem, ale půl metru!? To ne! Určitě ne!“
„Prosim vás, přestanete už blbnout?“ zasáhl mlčící Hanzel. „Vy z toho máte evidentně prču, ale já tenhle případ beru fakt vážně.“
Aby potvrdil, jak vážně aktuální problém bere, svraštil čelo, promnul si bradu, mlaskl, jako by si čistil mezírky mezi zuby. Zmlkli. Když vážně, tak vážně.

Dočtete si ukázku.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací

————————————————

Zatímco pro většinu rodin v San Francisku jsou Vánoce svátky pohody a míru, pro Lindsay Boxerovou je to jen další pracovní den. Zločin totiž nikdy nespí a zdá se, že poklidná atmosféra vánočních svátků je tou nejlepší příležitostí, kdy uvést do pohybu dlouho a pečlivě spřádané zločinecké plány. Lindsay proto bude muset štědrovečerní večeři odložit a prvně uzavřít ještě jeden složitý případ.

Seržantka Lindsay Boxerová se chystá strávit svátky s rodinou. Když ale dostane tip, že se v San Francisku na Vánoce chystá loupež století, její plány se hroutí. Strůjce zločinu se snaží ve městě rozpoutat pekelný chaos, aby od sebe odvrátil pozornost. Jediné, co o něm policie ví,  je, že lační po bohatství, krvi a pozornosti médií a že jeho chamtivost nezná hranic.

19. Vánoce

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-571-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu 19. Vánoce vydalo nakladatelství Alpress.

O autorovi

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jacka a Jill, Chuť krve). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřít, Druhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson.
Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě. Navštivte oficiální stránky autora.

Zdroj informací

————————————————

Rosen žila docela normální život jako manželka a matka, dokud jí do něj jednoho dne nevstoupila tragédie. Ten den byla svědkem zrady svého manžela i smrti své dcery. Její trápení tím ale nekončí. Příští týdny stráví v zamčeném pokoji jako vězeň a má jen jedinou šanci, jak odsud vyváznout – mít oči otevřené a postupně si dávat dohromady jednotlivé střípky podivných událostí, které ji dovedou k velkému odhalení.

Rosen Trevelyanová údajně zahynula při požáru svého venkovského sídla Crows-an-Wra v odlehlé části západního Cornwallu. Jenže ona nezemřela. Rosen se probouzí v neznámém zamčeném pokoji a nechápe, proč jí manžel Richard něco takového udělal. A co jejich dcerka Sophie? Skutečně uhořela, jak jí ostatní tvrdí?

S příjezdem tajemné cizinky na panství Rosen konečně pochopí, proč ji Richard uvěznil, a také jí dojde, že se jí manžel bude potřebovat co nejdřív zbavit. Ale mohla by tahle zvěstovatelka Roseniny smrti být současně její spásou?
Rosen nezbývá než přetrpět kruté zacházení manžela i jeho nenávistné matky Mariah v naději, že se jednoho dne znovu shledá s dcerou. Jenže jí dochází čas.
Dokáže neznámá žena odhalit pravdu dřív, než bude pro obě pozdě?

Tajná manželka

Autor: Steve Robinson
Přeložila:  Kateřina Niklová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 157×212 mm
ISBN: 978-80-7588-315-5
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Tajná manželka vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

„Sophie!” volám a beze strachu se k ní rozběhnu.
Plíce mi naplní horký kouř a já se rozkašlu. Oči mě pálí a slzí, až skoro nevidím. Okolo mě prskají a syčí plameny a vládne dusivý žár.
„Sophie!“
Dostanu se k jejím dveřím, sáhnu po klice a spálím si dlaň. Vidím, jak barva na dveřích bobtná a loupe se. Zkusím to znovu a tentokrát si obalím ruku do záhybů noční košile. Rychlé otočení klikou a dveře se otevřou. Plameny se po mně natáhnou a já ucuknu.
„Rosen!“ zavolá někdo. „Je příliš pozdě.“
Zakroutím hlavou. „Ne! Nemůže být.“
„Je pryč!“ naléhá hlas. „Sophia je mrtvá.“
Rozpláču se, podle žáru plamenů v jejím pokoji však poznám, že to tak je. Ta představa mě přemůže a moje tělo mě konečně zradí. Podlomí se mi kolena. Cítím, jak padám, někdo mě ale chytí. Je to můj manžel, Richard. Vytáhne mě sípající a sotva při vědomí ven.
„Naše dcera,“ zamumlám příliš slabě, než aby mě bylo přes zuřivost požáru slyšet.
Vzepřu se, jak nejvíc dovedu, snažím se osvobodit, abych se mohla vrátit zpátky a zachránit ji, k ničemu to však není. Stisk mého manžela zesílí, vláčí mě po hrubém běhounu v chodbě, dokud se vzduch nezačne pročišťovat a žár plamenů neustoupí chladu noci.
Když se zastavíme, Richard na mě shlédne. Nevidím v jeho očích žal.
Vidím soucit. „Je mi to líto,“ řekne, je to ovšem chladná omluva, ne sdílená ztráta. Lituje mě a omlouvá se za to, co následně udělá.

Zbytek ukázky je k dispozici na webu nakladatele. Další ukázku najdete na našich stránkách.

O autorovi

Steve Robinson se narodil v Kentu a nyní žije nedaleko Londýna. Jeho vášeň pro genealogii a psaní ho provází už od mládí, kdy se vydal po stopách dědečka z matčiny strany, o němž nic netušil.
Zjistil, že to byl Američan sloužící během druhé světové války v Anglii. Několik let po válce se vrátil zpět do USA a zanechal za sebou rodinu, s níž už se nikdy více nekontaktoval.
Robinson ho vysledoval do Los Angeles, kde odhalil, že se jeho dědeček narodil v Arkansasu, a postupně odkryl historii doposud neznámé větve vlastní rodiny.
Inspirován těmito skutečnostmi napsal thriller Stopy v krvi, první svazek ze zatím osmidílné série o genealogovi Jeffersonu Taytovi. Kromě toho je Robinson autorem dvou samostatných viktoriánských thrillerů Žena obchodníka s příběhy (můžete si přečíst ukázku) a Tajná manželka.
Více informací si můžete přečíst na webu autora.

Zdroj informací

————————————————

Čtveřici dnes představených knih zakončíme titulem, který svou atmosférou připomene například známou Šifru mistra Leonarda. Ve vzpomínkách hlavního hrdiny se vydáte na dobrodružnou výpravu za nalezením bájného pokladu, majestátní Jantarové komnaty. Ta může dobrodruhům přinést nesmírné bohatství, ale také je snadno dovést do záhuby…

Jantarová komnata – perla evropského umění, která záhadně zmizela na konci druhé světové války, je snem snad všech romantiků a sběratelů. Mezi ně se počítá i hlavní hrdina strhujícího mysteriózního thrilleru Tomáše Kozáka. Když se této vzácnosti dostane shodou okolností na stopu, netuší, že po ní vyjma amatérských hledačů pokladů pasou i členové prastarého tajného řádu, profesionální zabijáci, kteří neváhají nemilosrdně odstranit každého, kdo jim stojí v cestě. Bude rychlejší než oni? A přežije tento dostih vůbec?

Prokletí jantarové komnaty

Autor: Tomáš Kozák

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7428-410-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Prokletí jantarové komnaty vydalo nakladatelství Plot.

Ukázka z knihy

Proces s obžalovanými ještě nezačal, mě bolely krční obratle, ale znehybňující bolest způsobená otokem, který tlačil na meziobratlové ploténky, pomalu ustupovala. Z nemocnice mne propustili již před čtrnácti dny, přesto mě zdobil fixační límec. Poslední týden jsem trávil se svojí přítelkyní na chatě v nádherném prostředí šumavských hor v malebné vesnici, kde měl můj kamarád Horst své malé království v podobě dřevěné roubené chaty.
Chtěl jsem se vyhnout zájmu čmuchalů ze všemožných médií, která byla vděčná za jakýkoliv trhák, jen aby nemusela psát o známých osobnostech na dovolené. A tak celý proces hledání Jantarové komnaty se spoustou dobrodružství, nezodpovězených otázek a s několika mrtvými byl pro novináře opravdu nečekanou nabídkou horkého léta.
Při několika rozhovorech, které jsem musel poskytnout, abych uvedl některá fakta na pravou míru, jsem měl v kapse u kalhot kousek jantaru, který jsem novinářům ovšem nepřiznal. Občas jsem si na něj sáhl, abych se přesvědčil, že se celý příběh skutečně stal. Kdybych u sebe neměl kousek zlatavého kamene, vše by připomínalo příběh z pera Hanse Christiana Andersena.

Zjistěte, jak bude ukázka pokračovat.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi detektivní příběhy? Napište nám, která z dnešních detektivek vás zaujala nejvíce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProkletí jantarové komnaty

Kozák, Tomáš

Plot, 2021

zobrazit info o knizeTajná manželka

Robinson, Steve

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knize19. Vánoce
Ženský vyšetřovácí klub

Patterson, James

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeBřemeno minulosti

Dán, Dominik

Slovart, 2021

Napsat komentář