Po Česku

uvod-krajiny
První jarní dny začínají prosvítat námrazou na našich oknech, nastal tak čas, abychom se opět nadechli a porozhlédli se po krajině okolo sebe. Křesla, teplé ponožky a dobré knihy na nás počkají doma. Jsou ale knihy, které je třeba si brát na výlety s sebou – dvě z nich si dnes představíme.

Ať už v Praze zůstáváte či se do ní vydáváte na výlet, Nové Vršovice jsou čtvrtí, která stojí za návštěvu. Obzvlášť máte k ní tuto novou příručku architekta Klementa Valoucha, která vám přiblíží její historii i budoucnost.

Nové Vršovice

Historie, vývoj a současnost jedné pražské čtvrti

Autor: Klement Valouch

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 230×290 mm
ISBN: 978-80-271-3466-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nové Vršovice vydalo nakladatelství Grada.

Populárně naučná publikace pojednává o historii, podmínkách vzniku, ale také o plánech a urbanistické koncepci této svébytné městské čtvrti. Dočtete se v ní o architektuře, architektech, stavitelích, výtvarnících, i o stavbě této lokality.  Dozvíte se vše o životě, významných osobnostech a zajímavostech poněkud opomíjené části Prahy 10 v období od konce devatenáctého století do současnosti.

Kniha je doplněna velkým množstvím dosud nikde souhrnně nepublikovaných informací, doprovázených bohatou kolekcí historických i současných fotografií, kopií autentických plánů a urbanisticko-architektonických vizí – mnohdy nerealizovaných a prakticky veřejnosti zcela neznámých.

Text knihy se věnuje architektuře, stavbám a architektům Nových Vršovic od předválečného období, charakterizovaného zejména kultivovaným konstruktivismem.
Následuje poválečné období s dozníváním předválečných tendencí, ale již v soudobé nové podobě (na této etapě se podílela celá řada významných meziválečných architektů). Po krátkém období „sorely“, které zde zanechalo několik poměrně kultivovaných a zajímavých počinů následuje významná etapa v architektonickém vývoji Nových Vršovic – tzv. „zprůmyslnění stavebnictví“ v 50. a 60. letech.

Tato etapa zde zanechala v Praze ojedinělý obytný soubor s řadou zajímavých realizací, projektovaných vesměs soudobými významnými architekty. Text se věnuje také architektonickým počinům z posledních desetiletí přes realizace „sídlištního“ charakteru (sídliště Vlasta a další), po několik více či méně zdařilých soudobých realizací.

Ukázka z knihy

nove vrsovice-ukazka1nove vrsovice-ukazka1

Prohlédněte si i další ukázkové strany z této knihy.

O autorovi

Ing. Arch. Klement Valouch (*1953) je český architekt. Nové Vršovice jsou jeho první knižní publikací.

Zdroj: ukázka z knihy

O nakladateli

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Z Prahy rovnou na hory! Nová kniha české spisovatelky Magdaleny Wagnerová vám přiblíží Tajuplné hory a vrchy v Čechách a na Moravě. A je jen na vás, jestli ještě v Praze zůstanete a vydáte se na bájný Vyšehrad nebo jestli vyjedete až na druhý konec Česka!

Tajuplné hory a vrchy v Čechách a na Moravě

Autorka: Magdalena Wagnerová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7428-408-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tajuplné hory a vrchy v Čechách a na Moravě vydalo nakladatelství Plot.

Bájný Vyšehrad, Dračí hora, památný Třemšín, mračný Čerchov či Hromová hora. Říp jako národní symbol, Kozákov jako náruč drahokamů, Radhošť jako sídlo bohů. Zakletá princezna, Černá paní nebo Spící panna, hory pod křídly netopýrů, ochranou čarodějů a tíhou starých legend…
V naší zemi snad není kopce, ať už se jedná o vysoké hory anebo mírnější vrchy, který by neskrýval nějaké tajemství – a pokud ne přímo tajemství,
tak alespoň příběh, jenž odedávna zasahoval do života lidí, žijících v jeho blízkosti. Tyto příběhy přitahují pozornost dodnes, a pokud se po jejich stopách vydáme k vrcholům těchto krajinných dominant, mohou nám cestu jedině zpříjemnit.

Ukázky z knihy

ukazka - tajuplne hory
Zaujala-li vás tato úžasná publikace, nahlédněte zdarma do bohaté ukázky!

O autorce

Magdalena Wagnerová (*1960) je česká spisovatelka, scénáristka a redaktorka. Vystudovala FAMU a napsala několik scénářů, mimo jiné pro celovečerní film Saturnin. Je autorkou několika románů a mnoha pohádkových knih pro děti (Perenda). Byla nominována na ceny Magnesia Litera i Zlatá stuha. Její knihy byly přeloženy do mnoha evropských jazyků. Vydala také celou řadu místopisných knih včetně titulů Praha, město žen a Příběhy ze staré židovské Prahy.

Zdroj: Klub knihomolů

O nakladateli

Nakladatelství PLOT vydává knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech a o spoustě dalších věcí, které baví tamní redaktory i samotné čtenáře.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás více zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNové Vršovice
Historie, vývoj a současnost jedné pražské čtvrti

Valouch, Klement

Grada, 2021

zobrazit info o knizeTajuplné hory a vrchy v Čechách a na Moravě

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2021

Napsat komentář