Získejte vstupenku do říše čmeláků

cmelaci-nahled
O tom, že čmeláků rapidně ubývá a že na tom máme my lidé svůj obrovský podíl, se obecně ví. Co s tím ale můžeme dělat? A dá se vůbec ještě něco dělat? Autor populárních knih o přírodě nám ve své nové knize poradí, jak být více ohleduplní k těmto černožlutým medvídkům.

Černá a žlutá, to jsou ty správné barvy

Stejně, jako další Goulsonova kniha Divočina v zahradě o přírodním zahradničení, je kniha Návrat čmeláků zásadním čtením pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. Tato kniha zcela změní váš způsob nahlížení na čmeláky.
„Možná že když se dnes naučíme zachránit jednoho čmeláka, dokážeme zítra zachránit svět.“
Posedlosti pro čmeláky propadl Dave Goulson už v raném dětství. Jeho zájem o přírodu začínal stále exotičtějším zvěřincem domácích mazlíčků, ale svět se mu naprosto změnil, když si objednal první entomologické vybavení. Od té doby se jeho skutečnou vášní stal hmyz, především včely a čmeláci.
Dave Goulson v současné době patří mezi nejuznávanější ochránce přírody ve Spojeném království a v roce 2006 založil oceňovanou Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků). V knize Návrat čmeláků kombinuje příběhy o rostoucí vášni dítěte pro přírodu s hlubokými vhledy do zásadní důležitosti čmeláků. Autor se zaujetím popisuje, jaký vliv měly na čmeláky historické události, co s nimi dělá proměňující se příroda, jak do jejich života zasahujeme my a jak je můžeme chránit. Jedním z nejvýraznějších momentů příběhu je vášnivé úsilí Dava Goulsona o navrácení anglického čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul, do jeho původní domoviny.

 

Návrat čmeláků

O životě, poslání a důležitosti čmeláků
Autor: Dave Goulson
Přeložila: Lenka Adamcová

Vydalo: nakladatelství Kazda
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2021
ISBN: 978-80-7670-044-4

Přečtěte si více o knize Návrat čmeláků, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nezapomeňte si přečíst vybrané ukázky.

 

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Dave Goulson vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Posledních dvanáct let strávil studiem čmeláků a publikoval více než 250 vědeckých článků o jejich biologii. V roce 2006 založil organizaci na ochranu čmeláků Bumblebee Conservation Trust. Je autorem bestselleru Sunday Times s názvem A Sting in the Tale, jenž se v roce 2013 dostal do užšího výběru na Cenu Samuela Johnsona, a dále knih A Buzz in the Meadow a Bee Quest. Jeho knihy jsou poučné, zároveň čtivě a vtipně napsané, autor vypráví s nesmírným zaujetím a svůj výklad prokládá poznatky z vlastního života.

Zdroj informací: Kazda

 

Vyhrajte knihu Návrat čmeláků

David Goulson po své knize o zahradničení přichází s dalším titulem, tentokrát se blíže zaměřuje na svět čmeláků, kterému propadl už v raném dětství. Čtenáři se tak mohou dozvědět, jak k těmto chlupatým černožlutým obyvatelům přistupovat více ohleduplně, jak s nimi žít v rovnováze nebo jak minimalizovat dopady na jejich přirozené prostředí.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Návrat čmeláků vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Návrat čmeláků
probíhá od 6. do 12. února 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Návrat čmeláků

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat čmeláků
O životě, poslání a důležitosti čmeláků

Goulson, Dave

Kazda, 2021

Získejte vstupenku do říše čmeláků - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Sandokan napsal:

    Hezký den, právě mě byla doručena tato kniha, kterou jsem zde vyhrál. Došla v pořádku a moc za ni děkuji!

Napsat komentář