Pozorovatel světa

Palomar
Hlavní hrdina, pan Palomar, nechce být pouhým pozorovatelem světa jako jeho předchůdci, ale chce jej pochopit a popsat. Je to ale vůbec uskutečnitelné? Italský autor opět stvořil originální příběh, něco mezi básněmi a esejí.

Palomar je poslední větší próza Itala Calvina a i zde se autor rozhodl pro originální experiment. Kapitoly této knihy bychom mohli vnímat jako básně v próze, ale spíše je lze označit za křížence románu nebo básně s esejem. V Calvinově díle má jejich titulní protagonista, pan Palomar, četné předchůdce – rozmanité komentátory a spekulativní talenty. Ti všichni jsou, stejně jako on, velkými pozorovateli světa, protože pozorování věcí je podle Calvina naším základním úkolem. Pan Palomar však chce svět nejen uvidět a pochopit, ale také popsat a vyjádřit: chce jej proměnit v slova. Lze se ale světa zmocnit autentickým, avšak subjektivním pohledem? Spočívá pravda o světě v bezprostřednosti okamžiku? A jak uchopit svět „nepsaný?“ Sám Calvino charakterizoval tuto svou knihu následovně: „Jistý muž se vydá na cestu, aby krok za krokem dosáhl moudrosti. Dosud nedorazil k cíli.“

Ukázka z knihy

Na odpolední měsíc se nikdo nedívá. Právě to je však chvíle, kdy má našeho zájmu nejvíce zapotřebí, neboť jeho existence je dosud nejistá. Je to bělavý stín, který se noří z intenzivní modře oblohy nabité slunečním světlem; kdo nám dá jistotu, že se mu i tentokrát podaří dobrat se tvaru a jasu? Je tak křehký a bledý a subtilní; pouze z jedné strany začíná získávat čistý obrys jako oblouk srpu a zbytek dosud tone v blankytu. (str. 33)

Palomar

Autor: Italo Calvino
Přeložil: Jiří Pelán

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7675-023-4
Doporučená cena: 225 Kč

 

Knihu Palomar vydalo nakladatelství Dokořán. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Italo Calvino (1923–1985), prozaik, excelentní povídkář, esejista, novinář a nakladatelský redaktor, patří mezi nejvýznamnější italské autory druhé poloviny 20. století. Narodil se v Santiagu de Las Vegas na Kubě, dlouhá léta žil v Turíně, v roce 1967 se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde se stal členem skupiny Oulipo. Zprvu se hlásil k neorealismu, později však v jeho díle převážila fantastika a experiment. Mezi Calvinovy nejznámější texty patří například: Neviditelná města, Když jedné zimní noci cestující, trilogie Naši předkové, román Palomar, Americké přednášky, Nesnadné idyly či Kosmické grotesky.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePalomar

Calvino, Italo

Dokořán, 2021

Napsat komentář