Kouzelný fotoaparát

fotograficka_skola_bryana_petersona_nejkrasnejis_fotografie_prahy
Patříte k lidem obdivujícím všechny umělce, kteří dokáží vytvořit nádhernou fotografii? Nebo přímo fotografujete a chcete své snímky dostat na ještě vyšší úroveň? Tentokrát pro vás máme hned dva knižní tipy, které se této tematice věnují.

Chcete si prohlédnout jedny z nejkrásnějších fotografií našeho hlavního města, jejichž autorem je fotograf Kamil Procházka? Pak si nenechte ujít knihu Nejkrásnější fotografie Prahy.

Praha je pro fotografa jako cukrárna nebo továrna na čokoládu pro dítě. Nabízí nepřeberné množství míst, budov, prostranství, zákoutí v těch nejroztodivnějších pohledech. Viděli jsme tisíce fotek Karlova mostu, statisíce fotek Prahy, ale stále objevujeme nové pohledy, nové kompozice, nové souvislosti. 

Nejkrásnější fotografie Prahy

The Most Beautiful Photographs of Prague
Autoři: David Černý a Kamil Procházka
Přeložil: David Livingstone

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 215×302 mm
ISBN: 978-80-271-3386-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nejkrásnější fotografie Prahy vydalo nakladatelství Grada.

Obsah knihy

Prohlédněte si více než 80 fotografií Prahy od fotografa Kamila Procházky s doprovodným textem Davida Černého.  Kniha je rozdělena do 8 kapitol: Svítání, Pražský hrad, Nový Svět, Kampa, Vltava, Karlův most, Staroměstské náměstí a Pražský podzim.

O autorech

David Černý je novinář, historik, fotograf a tvůrce projektu Miluju Prahu. Pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí. Mezi jeho další díla patří např. Skrytá tajemství PrahyPříběh Mariánského sloupuNová tajemství Prahy.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Fotograf Kamil Procházka pochází z Českého Krumlova, ale po střední škole se přestěhoval do Prahy. Město ho okouzlilo i tím, že mohl žít nějakou dobu přímo v centru a nasávat atmosféru staré Prahy každý den. V Praze žije už skoro 20 let a stále objevuje nové věci. Kamilovo hobby je pořizovat fotografie i z neobvyklých nebo méně dostupných míst.

Zdroj informací: Miluju Prahu

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tematikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Chtěli byste i vy umět vytvořit nádhernou fotografii, kterou budou ostatní obdivovat? Veškeré užitečné rady a tipy vám ve své knize poskytne zkušený fotograf Bryan Peterson.

Hlavním Petersonovým mottem, nejen této knihy, ale i jeho kurzů, je, proč čekat na postproces, když můžu na místě vyfotit takovou fotku, jakou chci. Proto v knize ukazuje vždy onen krok navíc, který je možné ještě udělat, aby byla fotografie perfektní a dosáhli jste v ní toho, po čem toužíte. Autor předává klíče ke zlepšení vašeho fotografického řemesla pomocí příkladů „před“ a „po“ s použitím fotografií studentů svých workshopů počínaje výběrem zajímavého úhlu záběru přes nastavení expozice až po volbu objektivu a filtrů, od možností kreativního využití expozičního času, vyvážení bílé, měření expozice až po úpravy fotografií a mnoho dalšího. Pokrývá všechna témata, ať už chcete fotografovat krajiny, květiny, abstrakci, divokou zvěř, lidi, západy slunce, stromy, oceány, hory, sport nebo nepříznivé počasí.

Tato kniha je jedinečná příležitost zúčastnit se na dálku Bryanových lekcí a workshopů, jež jsou jinak k dispozici pouze prostřednictvím jeho školy fotografie – Bryan Peterson School of Photography.

„Kniha vás zavede do procesu takového workshopu a nabídne víc než osmdesát studentských fotografií, které minuly cíl (někdy jen o vlas); každá z nich je doprovázena úspěšnější verzí a vysvětlením toho, co se změnilo, spolu s řešeními, jak se vyhnout stejným chybám ve vlastních fotografiích. Budete opakovaně číst o mém přesvědčení, že úspěšné fotografie musí mít kombinaci rovnováhy a napětí, a uslyšíte mou mantru o tom, že zatímco úžasné světlo zřídka zachrání špatnou kompozici, působivá kompozice téměř vždy zachrání špatné světlo. Ve skutečnosti budete sedět vedle studentů, poslouchat příběhy za jejich fotografiemi a učit se spolu s nimi, jak tu či onu fotografii dostat přes cílovou čáru.“

Fotografická škola Bryana Petersona

Kurz mistrovské fotografie
Autor: Bryan Peterson
Přeložil: Pavel Kristián ml.

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 215×270 mm
ISBN: 978-80-7413-471-5
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Fotografická škola Bryana Petersona vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Zde je další, ne tak známá, umělecká technika využívající clonu: efekt hvězdicových paprsků vytvořený fotografováním přímo do slunce s maximálně zavřenou clonou: f/22. Nebuďte překvapení, pokud vaše první pokusy o použití této techniky nesplní vaše očekávání. Fotografové často zažívají frustraci, když se o to pokoušejí – včetně mě, a to i po čtyřiceti letech fotografování.
Chcete-li tuto techniku účinně použít, nastavte clonu na f/22 a sejměte z objektivu všechny filtry včetně UV nebo ochranného filtru. Pokud je objektiv znečištěný, pečlivě ho očistěte, protože nečistoty nebo mastnota na objektivu se zobrazí jako záře, a nikoli jako hvězdicové paprsky. (Světelná záře a odlesky objektivu se mohou zobrazit i v případě, že je objektiv čistý, v závislosti na kvalitě objektivu.) Dále najděte kompozici, která vám umožní fotografovat přímo do slunce. Pokud vše půjde dobře, výsledný obraz bude mít příjemný efekt „hvězdiček“ kolem zdrojů světla. (str. 46)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Bryan Peterson je stálicí mezi autory fotografických knih. Lidé jeho kurzy milují. Je jedním z těch fotografů, co vás nezahltí technickými informacemi, ale inspiruje k tomu, abyste nad fotografií přemýšleli a do fotografování vložili kus sebe, protože to, co dělá skvělou fotografii, je záměr skrytý za obrazem. Co chtěl fotograf zachytit? A je tento záměr pro diváka zřejmý a přesvědčivý? Skvělá fotografie přináší radost nebo smutek nejen fotografovi, ale i ostatním. Podívejte se i na jeho další knihy: Naučte se fotografovat dobřeExpozice – problémy a řešeníNaučte se fotografovat dobře – KompoziceNaučte se exponovat kreativně a Naučte se fotografovat portrét kreativně.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

O nakladateli

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejkrásnější fotografie Prahy
The Most Beautiful Photographs of Prague

Černý, David - Procházka, Kamil

Grada, 2021

zobrazit info o knizeFotografická škola Bryana Petersona
Kurz mistrovské fotografie

Peterson, Bryan

Zoner Press, 2021

Napsat komentář