Důchodem život nekončí

Osman_CtvrtecniKlubAmaterskychDetektivu_audio
Někteří senioři užívají zaslouženého odpočinku čistou zahálkou. Jiní nadšeně vyrazí do světa. Výlet za výletem dohánějí to, co během produktivního věku nestihli. Ale někteří mají o svém volném čase zcela jiné představy. Co si třeba pro zábavu vyřešit nějaký ten zločin?

V polovině září 2021 nabídlo vydavatelství OneHotBook mimo jiných i audioknihu Richarda Osmana Čtvrteční klub amatérských detektivů (The Thursday Murder Club, 2020, česky 2021). Podle tištěného překladu Evy Brožové vydaného nakladatelstvím Jota zvukovou verzi knihy namluvili Libuše Švormová a Jan Vlasák.

Richard Thomas Osman je čerstvý padesátník známý hlavně jako moderátor a tvůrce pořadů pro síť televizních stanic BBC. V roce 2020 se nově představil i jako debutující románový autor. Jeho Čtvrteční klub amatérských detektivů okamžitě vzbudil obrovský zájem. Během jednoho roku se celosvětově prodalo více než milion výtisků. Navíc se objevila i poptávka po právech na filmové zpracování, jež záhy získal Steven Spielberg. No řekněte, nejde o hvězdný start spisovatelské kariéry?

Kromě skvělého řemeslného zpracování stojí za úspěchem Čtvrtečního klubu amatérských detektivů i vlastní téma. Za hlavní hrdiny si autor zvolil skupinku důchodců, kteří netráví dny svého zaslouženého odpočinku posedáváním v klubovkách před zrnící televizní obrazovkou. Místo toho se s vervou a nezdolným nadšením pouštějí do pátrání po pachatelích hned tří vražd. Dva zločiny pocházejí ze současnosti, přičemž tomu druhému jsou naši detektivové dokonce osobně přítomni. Třetí oběť se v hrobě ocitla již dříve, zhruba před padesáti lety. Ale ani taková maličkost nemůže skupince dychtivých staříků zabránit v hledání.

Richard T. Osman se rozhodl připomenout čtenářům, že každý máme nějakou minulost. Je tedy chyba považovat naše starší spoluobčany za bezbranné a převážně senilní jedince. Přiznejme si, že jako právě takové je obvykle vnímáme. Ale co když jde o bývalé tajné agenty? O pašeráky? O hrdiny? Přesně tyto otázky si autor položil a hned si na ně i odpověděl. Nikdy nám přímo neprozradí původní profesi Elizabeth, neoficiální šéfky čtyřčlenné skupiny atypických vyšetřovatelů. Ale poskytuje nám dost náznaků, abychom získali dojem, že šlo o něco velice dobrodružného a dostatečně utajovaného. Zato se dozvíme, že druhá ženská členka party Joyce se živila jako zdravotní sestra. Mužský element pak reprezentují Ron a Ibrahim. Jeden působil v odborech, druhý provozoval psychiatrickou praxi. Dalším zbořeným mýtem se stává schopnost čiperných obyvatel luxusní vesničky pro seniory ovládat moderní elektronická zařízení. Nicméně ani nejlepší amatér se čas od času neobejde bez skutečného představitele zákona. Autor skupině nabídne hned dva. Mladou a ambiciózní policistku Donnu a jejího kolegu, zkušeného kriminalistu Chrise.

Čtvrteční klub amatérských detektivů, jak už je teď asi zřejmé, ani náhodou nepatří mezi tuctové detektivky. Vzrušující a složitá dějová linie každou chvíli brnkne o hranu typicky britského pojetí humoru, zatímco jindy rozehraje úvahy tak dojemné, že se za pláč rozhodně nemusíme stydět. Autor nám příběh dávkuje pomalu, ale nikdy nás nenechá sklouznout k nudě. Nabízí prostor pro zamyšlení, předkládá podklady pro nastartování posluchačovy fantazie, a k tomu neustále připomíná svou hlavní premisu: stáří není důvod k zahálce. Ani duševní, ani fyzické.

Představovat Libuši Švormovou a Jana Vlasáka mi přijde naprosto zbytečné. Kdo by je neznal ať už z televizní obrazovky, nebo z bezpočtu divadelních rolí? Jejich dokonalého přednesu si posluchači mohou užívat po dobu dvanácti hodin a osmnácti minut. Tři sta padesát stran tištěné předlohy reprezentuje ve zvukové podobě dvaačtyřicet stop ve formátu mp3, jež vydavatel umístil na jeden kompaktní disk. Plně papírová obálka hostí kromě představení autora i medailonky obou interpretů.

K hrdinům Čtvrtečního klubu amatérských detektivů se Richard Thomas Osman znovu vrátil. S rozsahem dokonce přesahujícím první knihu vyšel na sklonku roku 2021 titul s názvem The Man Who Died Twice. Mimo jiného se konečně dozvíme, z jaké tajné služby pochází Elizabeth. Ale zjistíme i další věci o její minulosti. A některé z nich ji teď doženou. Naštěstí má kolem sebe svůj vlastní A-Team (jímž se autor údajně inspiroval). Už se nemůžete dočkat překladu? Já tedy rozhodně!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtvrteční klub amatérských detektivů (audiokniha)

Osman, Richard

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeČtvrteční klub amatérských detektivů

Osman, Richard

Jota, 2021

Napsat komentář