Životní osudy

vanocni-tipy-nahled
Potřebujete si chvíli oddechnout od pohádek a vánoční atmosféry? Přinášíme tip na pět biografií, v nichž se blíže seznámíte s životními osudy Helen Keller, Marilyn Monroe, psychiatra Radkina Honzáka a dalších zajímavých osobností.

Osud se s ní nemazlil. Jako malé dítě přišla o zrak i sluch, dva nejdůležitější smysly, bez kterých si běžný člověk svůj život nedokáže představit. Přesto v sobě Helen Keller našla sílu se se svým handicapem vypořádat – pomalu našla cestu zpět do plnohodnotného života a stala se první hluchoslepou absolventkou prestižního Harvardu. O svých bolestech i o nesmírné odvaze píše v knize Příběh mého života.

Helen Kellerová (1880–1968) se narodila jako zdravá holčička do dobré americké rodiny, ve druhém roce života ji však náhlá nemoc připravila o zrak i sluch. Ani všudypřítomné ticho a tma jí ale nemohly zabránit, aby se do života ponořila naplno a s pomocí obětavé učitelky Anne Sullivanové ukázala světu sílu lidské odvahy a odhodlání. Ve své autobiografii, poprvé vydané v roce 1903, Helen popisuje události, jež ji provázely během prvních 22 let života. Pozdější uznávaná autorka a zastánkyně všech znevýhodněných a utlačovaných barvitě líčí každodenní radosti, pronikání do tajů jazyka a řeči, trnitou cestu vzdělání vedoucí až na vysněný Harvard, i přátelství s mnoha význačnými osobnostmi své doby. Paměti Helen Kellerové jsou svědectvím o naplněném životě a působivým portrétem jedné z nejobdivuhodnějších žen 20. století.

Příběh mého života

Autorka: Helen Keller
Přeložila: Zuzana Koudelková

Počet stran: 134
Vazba: vázaná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-7530-319-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Příběh mého života vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Jméno Radkina Honzáka je dnes dobře známé nejen odborné veřejnosti. Lékař, který se stal v podstatě tváří moderní české psychiatrie, vás v nové knize pustí nejen do své kanceláře, ale i do soukromého života. Na stránkách knihy Můj rodný blázinec, kterou sepsal spolu s Danielou Brůhovou, s ním projdete od samého začátku jeho cestu a dozvíte se, s jakými výzvami se musel vypořádat, než se stal uznávaným odborníkem, jakým je dnes.

V knize rozhovorů najdete životní příběh nestora české psychiatrie Radkina Honzáka. Dozvíte se mnoho dosud nepublikovaných příhod z jeho života a to od útlého dětství až po současnost. Jeho nadhled v těžkých dobách války a posléze totality může být pro současného čtenáře inspirací. Zároveň zde nechybí Honzákův typický humor a schopnost trefně pojmenovávat různé situace a události současného světa. Na rozdíl od jiných publikací se zde setkáte především s Honzákem člověkem, který vám nechá nahlédnout do svého privátního světa. Zjistíte, že to ve své kariéře i v osobním životě vůbec neměl lehké, než se dostal tam, kde ho dnes všichni známe. Příběh jeho rodiny i neustálého tlaku režimu na jeho profesní život činí z této knihy až románovou četbu.

Můj rodný blázinec

Autoři: Daniela Brůhová, Radkin Honzák

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-908288-0-3
Doporučená cena: 250 Kč

 

 

Knihu Můj rodný blázinec vydalo nakladatelství Bílá pole.

O autorech

Daniela Brůhová (*1964) je moderátorka, publicistka, dramaturgyně. Spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí a Televizí Noe. Vystudovala pedagogiku a teologii zaměřuje se na problematiku občanské společnosti a neziskových organizací. Byla několikrát oceněna za pořad Českého rozhlasu Paprsky naděje, je nositelkou ocenění Výboru dobré vůle Olgy Havlové, Ceny Fóra dárců pro novináře, za dlouhodobý přínos k rozvoji filantropie v ČR. Napsala knihu rozhovorů s herečkou a později poslankyní Táňou Fischerovou Nežít jen pro sebe. Řadu let působí v Remediu Praha, o. p. s., jehož posláním je podpora a realizace činností vedoucích ke zvyšování kompetence občanů v nepříznivé psychosociální situaci nebo lidí touto situací ohrožených.

Zdroj informací

Radkin Honzák je známý český psychiatr a sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice.
Absolvoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1962. Od roku 1966 pracoval jako psychiatr v Ústavu pro výzkum výživy (gastroenterologická problematika, výzkum spánku, výzkum stresu), po sloučení výzkumných ústavů v IKEM (pacienti s nezvratným selháním ledvin, transplantační program). V současnosti je asistent ÚVL 1.LF UK, ambulantní psychiatr IKEM, sekundární lékař PL Bohnice, ambulantní psychiatr REMEDIS.

Zdroj informací

————————————————

Etika. V medicíně byla, je a bude skoro stejně důležitá jako samotná věda. Podobné otázky si lékaři a výzkumní pracovníci pokládají často: Kam až můžeme zajít? Měli bychom do určitých věcí zasahovat? Máme jít proti přírodě, jestliže máme šlechetné úmysly? Možná chceme najít způsob jak bojovat proti nemoci. Možná nás napadne, že by bylo pěkné, kdybychom si mohli předem vybrat pohlaví svých dětí. Nebo jejich vlastnosti. Když se ponoříme skutečně hluboko do světa genového inženýrství, zjistíme, že téměř nic není nemožné…

S předmluvou českého biologa Martina Jínka, který byl v týmu Jennifer Doudnaové oceněném Nobelovou cenou.

Autor bestsellerů Leonardo da Vinci a Steve Jobs se vrací se strhujícím příběhem o tom, jak nobelistka Jennifer Doudnaová a její kolegové rozpoutali revoluci, která nám umožní léčit nemoci, bojovat s viry a mít zdravější děti.
Když se Jennifer Doudnaová v šesté třídě jednou vrátila ze školy, našla na posteli ohmatanou paperbackovou knížku s názvem Dvoušroubovice, kterou jí tam táta nechal. Odložila ji stranou v domnění, že je to nějaká detektivka. Když se k ní pak jedno deštivé sobotní odpoledne konečně dostala, zjistila, že se vlastně nemýlila. Hltala stránku za stránkou a zcela ji uhranulo intenzivně osobní detektivní drama plné barvitě líčených postav, ctižádosti, soupeření a snahy rozluštit hluboké přírodní zákonitosti. A přestože jí středoškolský poradce tvrdil, že se dívky na kariéru ve vědě nehodí, rozhodla se, že se stane vědkyní.
Kupředu ji hnala touha poznávat, jak fungují přírodní zákonitosti, a přetvářet teoretické objevy v praktické vynálezy. A nakonec dokázala něco, co autor té staré napínavé knížky James Watson označil nejdůležitějším biologickým objevem od doby, kdy se on sám podílel na odhalení struktury DNA. Doudnaová se svými spolupracovníky vynalezli něco, co zcela změní lidstvo: jednoduchý nástroj na modifikování DNA. Je známý pod zkratkou CRISPR a otevírá cestu do nového světa lékařských zázraků a morálních dilemat.
Po objevu genetických nůžek CRISPR se Doudnaová stala jednou z vůdčích postav světa, který zápasí s těmito etickými otázkami, a s kolegyní Emmanuelle Charpentierovou získala v roce 2020 Nobelovu cenu. Její příběh je napínavou detektivkou, v níž hrají velkou roli zázraky přírody od počátků života po budoucnost našeho druhu.

Prolomený kód života

Genetické inženýrství a budoucnost lidstva
Autor: Walter Isaacson
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 160×215 mm
ISBN: 978-80-7252-909-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Prolomený kód života vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Walter Isaacson je profesorem historie na Tulaneově univerzitě, byl generálním ředitelem Aspenského institutu humanitních studií. Byl rovněž předsedou představenstva a generálním ředitelem televize CNN a šéfredaktorem časopisu Time. Je (mimo jiné) autorem životopisů Steva Jobse, Leonarda da Vinci, Henryho Kissingera, Benjamina Franklina a Alberta Einsteina.

Zdroj informací

————————————————

Tato kniha se nečte snadno. Není to příjemná kratochvíle pro zimní večery. Ale rozhodně na ni jen tak nezapomenete. Děvčátko na kře je skutečným příběhem o hrozné události, která otřásla životem tehdy mlaďounké Adelaide Bonové. Ta se se svým osudem dlouho a těžce vyrovnávala, jen aby jí o mnoho let později obnovené vyšetřování otevřelo staré rány.

Bylo jí devět, když se jí TO stalo. To slovo. ZNÁSILNĚNÍ. Malá Adélaide v tu chvíli potřebovala, aby jí někdo vysvětlil, co se stalo, a ne sérii výslechů. Potřebovala si o tom s někým promluvit, a ne narazit doma na bariéru mlčení, protože to, že se O TOM nemluví přece neznamená, že se TO nestalo.

Její život se změnil. Od té doby žila s cejchem „vypáleným“ tam dole. Připadala si pošpiněná, vyčleněná, a když jí přestalo bolet tělo, začala ji bolet duše. Nebyla schopna vést normální život. Nebyla schopna přijmout se. Hledala úniky. Chtěla si o tom povídat, ale nemohla. A tak začala studovat herectví. Aby mohla žít životy jiných.
A po dlouhých dvaceti letech jí svitla naděje, že má šanci. Zamilovala se. Začala žít, jako žijí všichni ti, kterým se TO nestalo. Zapomínala na to, co bylo a užívala si to, co je. Ale pak jí doma zazvonil telefon. Policie. „Máme ho!“ Vyšetřovatelé znovu otevřeli případ, který se týkal nejen jí, ale bezmála stovky dalších dívek. „Přijdete svědčit? S vámi máme naději, že ho dostaneme za mříže.“ Po 23 letech! Po desítkách zničených životů.
A tak Adélaide musí znovu otevřít komnatu, kterou už v sobě jednou uzamkla, a stane tváří v tvář muži, kvůli kterému se jí v devíti letech nadobro změnil život.
Kniha Děvčátko na kře, která se po vydání stala bestsellerem, je strhující a upřímnou zpovědí francouzské herečky
Adélaide Bonové (Julie Lescaut), která bez příkras popisuje mechanismus vyšetřování případů znásilnění, které nebere ohled na oběti a podrobuje je vyšetřování, jež je stejně zničující, jako samotný zločin na nich spáchaný.

Děvčátko na kře

Autorka: Adelaide Bonová
Přeložila: Martina Pařízková

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-87973-39-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Děvčátko na kře vydalo nakladatelství No Limits.

O autorce

Adelaide Bon je francouzská spisovatelka a herečka. Promovala z Ecole Superieure d’Art Dramatique v Paříži a hrála v mnoha státních divadlech i v televizi, účinkovala v nejrůznějších zábavních pořadech pořádaných ve vlacích, museích a na konferencích.
Zároveň se věnovala problematice rovnosti pohlaví a feminismu. Žije v Paříži. Děvčátko na ledové kře je její první kniha vydaná ve Francii roku 2018.

Zdroj informací

————————————————

Bývala jednou z největších hvězd Hollywoodu. Krásnou. Žádoucí. Symbolem úspěchu, talentu a erotiky. Její život byl divoký jako horská dráha. Všichni muži ji chtěli a všechny ženy chtěly být jako ona…
Její život skončil náhle a za podivných okolností. Oficiální informace je, že herečka Marilyn Monroe spáchala sebevraždu. Ale bylo tomu skutečně tak, anebo je možné, že prostě někomu začala překážet?

Konec života Marilyn Monroe se přiblížil ve chvíli, kdy slunce zalilo kapotu luxusního Lincolnu Continental, který vyjel z letiště v Los Angeles a zamířil přes Santa Moniku dál na sever.

Důležití muži v jejím životě, ona klika báječných a slavných mužů, kdysi jí tak bezmezně oddaných a zcela okouzlených, zatím prošla zlověstnou proměnou. Když naleštěný lincoln zpomalil, aby zabočil doprava na bulvár San Vicente a pak do centra Los Angeles, byl ten nejvyděšenější z Marilyniných milenců už skálopevně přesvědčen o nutnosti provést plán, který situaci vyřeší.
To, co uslyšel v prvních minutách krátké cesty, ho přesvědčilo, že jediným řešením je Marilynina smrt. Její neochota mlčet byla pro jednoho z nejmocnějších mužů světa mimořádně nebezpečná. Marilyn už pro něj nepředstavovala mámivý sen ani opojnou fantazii, ale jen noční můru.
V sobotu 4. srpna 1962 odpoledne, kdy nad pobřežím svištěl „ďábelský vichr“ z kalifornských hor, pohlíželi jistí odhodlaní jedinci na nejzářivější hollywoodskou hvězdu a nejkrásnější ženu světa, novodobou Helenu Trójskou, se zlověstným odporem…

Šokující smrt Marilyn Monroe

Poslední měsíce života slavné hvězdy
Autoři: Mike Rothmiller, Douglas Thompson
Přeložila: Lucie Oplištilová

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-723-8
Doporučená cena: 388 Kč

 

Knihu Šokující smrt Marilyn Monroe vydalo nakladatelství Leda

Ukázka z knihy

Hru na iluze a klam znala lépe než kdokoli z nich, avšak v tuto chvíli už pro ně nepředstavovala vábivý sen ani opojnou fantazii, ale noční můru.
„Muži mě nevidí,“ pouze se na mě dívají, postěžovala si.
To bylo předtím.
V onu sobotu 4. srpna 1962, když se do pobřeží Jižní Kalifornie opřel Santa Anas, silný „ďábelský vítr“, se na nejvýnosnější a nejzářivější hollywoodskou hvězdu a celosvětově populární sexuální symbol dívali jistí zneklidnění a odhodlaní jedinci zlověstně.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih nebo jste nějakou z nich dokonce našli pod vánočním stromkem? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh mého života

Keller, Helen

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeMůj rodný blázinec
Životní příběh známého českého psychiatra

Brůhová, Daniela - Honzák, Radkin

Bílá pole, 2021

zobrazit info o knizeProlomený kód života
Jennifer Doudnaová, genetické inženýrství a budoucnost lidstva

Isaacson, Walter

Práh, 2021

zobrazit info o knizeDěvčátko na kře

Bonová, Adelaide

No Limits, 2018

zobrazit info o knizeŠokující smrt Marilyn Monroe
Poslední měsíce života slavné hvězdy

Rothmiller, Mike - Thompson, Douglas

Leda, 2021

Napsat komentář