Drsný boj o přežití

Nevinatka
Sourozenci přišli o rodiče a jsou odkázáni sami na sebe. Jejich život ovládají střídavá roční období a děti musí bojovat s hladem, počasím i nemocemi. Přesto se nevzdávají a řídí se ponaučeními, které jim rodiče stihli před smrtí předat.

V odříznuté zátoce na východě Kanady zůstanou po smrti rodičů osiřelí sourozenci Ada a Evered. Jejich domovem je skalnaté pobřeží nemilosrdně ovládané oceánem, krátká období hojnosti se střídají s až smrtící bídou. Děti mají jen velmi mlhavé představy o světě za hranicemi jejich zátoky a k přežití jim slouží pouze vratká loďka a kusá životní ponaučení, která jim rodiče stihli před smrtí předat – „Čemu se nedá pomoct, to musí člověk vydržet.“, „Každý živý tvor na zemi i v moři se dá zabít a sníst.“ a podobně.
Životy sourozenců podléhají drsnému cyklu ročních období, děti bojují s chabými úlovky, ničivými bouřemi i krutými chorobami, přežívají však díky své odolnosti, vynalézavosti a soudržnosti. Na některé záhady života však tato neviňátka připravena nejsou.
Vydání knihy podpořila Kanadská rada pro umění.

Ukázka z knihy

Tu zimu byli ještě děti. O sestřičku přišli dřív, než napadl první sníh. Matka nemluvně uložila do mělké prohlubně vedle jediného dalšího hrobu v zátoce a zazpívala mu ukolébavku, kterou zpívala všem svým dětem před spaním. Žádný lepší obřad sestřičce nabídnout nemohli. Matka už tou dobou byla sama na smrt nemocná a do dlaní vykašlávala chuchvalce krve. (str. 11)

Neviňátka

Autor: Michael Crummey
Přeložil: Ondřej Pilný

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3663-0
Doporučená cena: 338 Kč

 

Knihu Neviňátka vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Michael Crummey je kanadský básník a spisovatel historické fikce.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviňátka

Crummey, Michael

Argo, 2011

Napsat komentář