Všichni jsme tančícími medvědy

Tancici medvedi
Polský reportér a spisovatel našel paralelu mezi cvičenými medvědy, které učí bez drilu a řetězu, a vývojem postkomunistických zemích východního bloku. Na mnoha reportážích ukazuje, že samotná změna režimu nedokáže změnit mentalitu lidí.

V další knize Witolda Szabłowského najdete nezvyklý příběh posledních bulharských medvědářů a jejich cvičených medvědů, kterým sundali řetězy a učí je žít volně, bez drilu. Autor nachází překvapivou paralelu mezi osudem zvířat a vývojem postkomunistických zemí východního bloku. Pomocí metafory nám ukazuje, jak složitá může být cesta ke svobodě pro společnost, která žila dlouhá léta za železnou oponou, a jak nelehké je pro mnohé vyrovnat se s novou realitou. Také v reportážích z Kuby, Polska, Albánie, Srbska, Kosova, Řecka, Ukrajiny, Estonska a Gruzie autor zjišťuje, že je někdy lehčí změnit režim než mentalitu lidí. Při cestách za svými hrdiny například zkoumá v Kosovu reakci obyvatel na čerstvě nabytou nezávislost, na Kubě naslouchá místním, jak se obávají o život Fidela Castra, ve Stalinově muzeu v Gori zas průvodkyním, které vůdce dodnes adorují, zkoumá vztah Ukrajinců k možnému vstupu do Evropské unie, na londýnském nádraží nocuje s polskou bezdomovkyní, hledá rozpadající se albánské bunkry, se srbskou cestovkou se vydává po stopách Radovana Karadžiće? Zdá se, že v jeho příbězích, v nichž nechybí absurdita a černý humor, jsme všichni tančícími medvědy, kterým svoboda přináší úlevu, ale současně také nejistotu a bolest.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová – Máj.

Ukázka z knihy

Gijorgij Mirčev Marinov si opírá hlavu o pravou ruku a levou klepe popel z cigarety na zem, která má ve vsi Drjanovec ostře hnědou barvu přecházející místy až do červeně. Sedíme u šedě omítnutého domu. Marinovovi je něco přes sedmdesát, ještě se ale nesklonil k zemi, přestože se v Drjanovci, vesnici na jihu Bulharska, obydlené převážně Cikány, dožívá jeho věku málokterý muž. (str. 17)

O edici

Ediční řada Polské reportáže je věnována svébytnému fenoménu polské literární reportáže, která se pohybuje na hranici mezi žurnalistikou a uměleckým textem. Reportáže jsou často doplněny černobílými fotografiemi slavných českých i zahraničních fotografů. Řadu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Máj – Jaroslava Jiskrová. Formát 140 x 205 mm vázané s přebalem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Tančící medvědi

Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Lenka Kuhar Daňhelová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7574-014-4,978-80-7675-025-8
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Tančící medvědi vydalo nakladatelství Dokořán. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Witold Szabłowski (* 1980) je polský reportér a spisovatel. V roce 2010 vydal svůj knižní debut Vrah z města meruněk, za nějž získal Cenu Beaty Pawlak a nominace na polskou prestižní literární Cenu Nike a na středoevropskou Cenu Angelus. Za své reportáže byl oceněn mnoha dalšími polskými i světovými institucemi. Anglické vydání Vraha z města meruněk je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013. Dále napsal knihu Jak nakrmit diktátora. Jeho poslední knihou jsou Tańczące niedźwiedzie (Tančící medvědi; 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTančící medvědi

Szablowski, Witold

Dokořán, 2021

Napsat komentář