Tipy pro zdravou kuchyni

zdrava_kuchyne
Knihy zaměřené na zdravý životní styl jsou velmi oblíbené. Dáváte-li i vy přednost zdravému stravování, nenechte si ujít dnešní knižní tipy, ve kterých vám představíme hned dvě knihy. První ocení zejména vegani, druhou pak všichni příznivci fermentovaných potravin.

Chcete se stát vegany, ale nevíte si rady, která jídla byste v takovém případě měli konzumovat a kterým se naopak vyhnout? Pak doporučuji využít rady, tipy a recepty z kuchařky, která je plná těch nejlepších veganských jídel. A všechny si jednoduše připravíte doma!

Ovesné vločky k snídani si už zaléváte mandlovým mlékem a pochutnáváte si na vaječné pomazánce bez vajec, ale veganskému jídlu jste ještě úplně nepropadli. Anebo se už mezi vegany počítáte, ale stále vás odrazuje cena a vadí vám i všechen ten marketing, který kolem veganského životního stylu propukl. Veganské dobroty si nicméně můžete jednoduše připravit i doma – vyjdou levněji a obejdete se bez obalů. Přitom to není vůbec složité, navíc budou chutnější a zdravější než z obchodu a ještě je budete mít kdykoli po ruce.

Zde uvádíme jen některé z důvodů, proč se vyplatí si veganské alternativy sýra, majonézy, burgerových housek a mnoha dalších dobrot připravovat doma:
Vzdáváte se živočišných surovin, ale ne chuti: Chcete-li častěji jíst vegansky, není třeba rezignovat na výraznou chuť a vůni mléčných výrobků, burgerů, uzenin apod.
Vaříte vegansky bez použití hotových výrobků: Zapomeňte na výrobky ze supermarketu zatavené v plastových fóliích – téměř všechny rostlinné alternativy typických potravin živočišného původu si můžete připravit jednoduše sami.
Veganská kuchyně není jen o sóji a tofu: Rozmanité, výživné a zdravé jídlo si připravíte i z cizrny, fazolí, různých semínek nebo ořechů.
Ušetříte a bude vás to bavit: Připravovat si podobné výrobky doma je zpravidla cenově mnohem výhodnější než si kupovat průmyslově zpracované produkty, a navíc si je můžete ochutit podle libosti.

Rostlinná kuchyně založená převážně na regionálních surovinách nemusí být vůbec nudně jednotvárná. Právě naopak – může být dokonce velmi pestrá, a navíc skvěle chutná! Nezáleží na tom, zda jíte vegansky, nebo byste chtěli čas od času tělu ulevit od živočišných surovin z jiných důvodů, každopádně se vyplatí zkusit si připravit čistě rostlinné pokrmy. Nechte se inspirovat a dovolte, aby i váš život byl o něco „zelenější“!

Zkuste to doma sami – veganská kuchařka

123 veganských alternativ: zdravěji a udržitelněji bez průmyslově zpracovaných výrobků
Autor: smarticular.net
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 190
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-7670-059-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zkuste to doma sami – veganská kuchařka vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Proteinové nudle s moukou z luštěnin

Upřednostňujete-li proteinové nudle bohaté na bílkoviny, můžete v klasických receptech na těstoviny nahradit až 20 procent tradiční mouky moukou z luštěnin. Pšeničnou či špaldovou mouku lze kombinovat mimo jiné s čočkovou, hrachovou či sójovou moukou nebo s moukou z černých a bílých fazolí či z bobu obecného.

Na tři až čtyři porce proteinových nudlí bohatých na bílkoviny potřebujete:
240 g obilné mouky, např. špaldové nebo pšeničné
60 g mouky z luštěnin, např. sójové, hrachové, cizrnové či čočkové
80–100 ml vody
2 lž. rostlinného oleje
1 šp. soli
1 lžč. octa (volitelně, těsto je pak vláčnější)

Tip: Chcete-li si připravit proteinové nudle bez lepku, nahraďte špaldovou či pšeničnou mouku nějakou bezlepkovou variantou (např. pohankovou, ovesnou, prosnou nebo amarantovou moukou) a přidejte jednu polévkovou lžíci škrobu. (str. 34)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Od roku 2014 zveřejňuje portál smarticular.net návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří sami experimentují a přinášejí vlastní zkušenosti.

Zdroj informací: Knihcentrum.cz

O nakladateli

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

————————————————

Každý příznivce zdravého životního stylu jistě ví, jak důležité jsou pro naše tělo fermentované potraviny. Obsahují velké množství prospěšných látek a navíc dobře chutnají. V této knize se dozvíte důležité informace právě o fermentačních technikách.

Co má společného váš oblíbený farmářský sýr s kváskovým chlebem s křupavou kůrčičkou, sklenkou perlivého domácího zázvorového piva nebo miskou marinovaných oliv? Odpověď zní, že jde ve všech případech o produkty fermentace – procesu, jímž se s pomocí „hodných“ bakterií uchovávají potraviny a proměňují se v jedinečně lahodné pokrmy a nápoje, které pozoruhodným způsobem prospívají našemu zdraví.
Díky rostoucímu povědomí o tom, jak zásadně jídla bohatá na probiotika působí na naši fyzickou a duševní pohodu, dnes prastaré umění fermentace prochází obrodou. Když vezmete v úvahu ještě potěšení z domácí výroby fermentovaných potravin a její jednoduchost a hospodárnost, není divu, že si mačkáním, nakládáním a lahvováním prošlapáváme cestu ke zdravějšímu zažívání a hlubšímu vztahu k vlastní výživě.

Průkopnice na poli přirozených potravin Holly Davisová se s námi v této rozsáhlé sbírce dělí o více i méně známé recepty a o svou moudrost a zkušenosti nabyté během více než 40 let výuky fermentačních technik po celém světě. Díky jejímu laskavému a svědomitému vedení si jistě doma najdete místo na jeden či více fermentovaných výrobků, které rozezpívají vaše srdce i žaludek.

Fermentace

Kvašené potraviny pro zdravý život – Průvodce prastarým světem kultivování potravin
Autorka: Holly Davisová
Přeložili: Jan Podzimek a Dina Podzimková

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 185×245 mm
ISBN: 978-80-271-3152-5
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu Fermentace vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Jediné sousto stačí, aby si člověk vypěstoval závislost na příjemných texturách a proměnlivých chutích fermentovaných potravin a nápojů – ať už jde o krajíc skvělého kváskového chleba, sýr z nepasterizovaného mléka, nakládanou zeleninu, zavařené ovoce, či bublající nápoj, jehož životnost se díky těmto procesům prodloužila. Kvašení je všudypřítomná přírodní síla a prospěšné mikroorganismy lze s troškou vědomostí využívat k předúpravě a proměně nejrůznějších surovin v zásadní doplněk naší stravy. Když se o fermentované potraviny staráte a pak je s chutí chroupáte a usrkáváte, ony vám na oplátku poskytují neviditelnou probiotickou podporu, o níž je známo, že vylepšuje trávení, imunitu, činnost mozku a tak dále. Kdo mohl tušit, že něco tak dobrého může být zároveň tak užitečné?

Podělit se s někým o lahodné pokrmy je podle mne nejjistější způsob, jak pozitivně ovlivnit jeho vztah k jídlu a podnítit v něm nadšení pro jeho přípravu. V zatraceně horkých dnech mnohdy vyvolá zvědavost nabídnutá sklenice perlivého vodního kefíru: „To je tak osvěžující, jak jsi to udělala?“ A potom: „Můžu dostat trochu té kultury?“ Moje odpověď vždycky zní „No jasně!“, protože řada těchto zázračných fermentovaných potravin k nám doputovala přes celou planetu právě díky obdarovávání startovacími kulturami. Jsou oblíbené díky své vynikající chuti a my jim sloužíme jako velkorysý cestovní prostředek.

Jediné rozhlédnutí po mém domě vám potvrdí, že ho obývá všežravý nadšenec pro přirozené potraviny. Abych fermentaci napomohla, využívám čas a některé z všudypřítomných darů přírody: chladivou zemi k uchování stabilní teploty při kvašení hrnce kimči, vlahé vánky a sluneční svit k sušení švestek umeboši a kořenové zeleniny… a to vše se odehrává, zatímco pracují všudypřítomné neviditelné ochranářské mikroby. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Holly Davisová vede workshopy a kurzy zaměřené na fermentační techniky. Sama se s nimi seznamovala už jako teenager a nyní nabízí ostatním své více jak čtyřicetileté zkušenosti. V roce 1985 spolu s Willemem Venterem spoluzaložila Sydney’s Iku Wholefoods Kitchen. Tehdy byla všechna jejich jídla vyráběna ručně, z bio produktů, a prodávala se v den, kdy byla vyrobena. Posláním bylo navést lidi k lepším způsobům stravování a podporovat ekologické farmáře a výrobce. Inspiraci hledali v makrobiotické filozofii a připravovali sezónní jídla. Podnik byl prodán v roce 1997 a v současné době nemám žádné pobočky.

Zdroj informací: přeloženo z Food by Holly Davis

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkuste to doma sami – veganská kuchařka
123 veganských alternativ: zdravěji a udržitelněji bez průmyslově zpracovaných výrobků

smarticular.net

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeFermentace
Kvašené potraviny pro zdravý život - Průvodce prastarým světem kultivování potravin

Davisová, Holly

Grada, 2021

Napsat komentář