Z Leninovy biografie

lenin-nahled
Jaký byl Lenin doopravdy? Byl to jen krutý politik, který se nezastavil před ničím, anebo měl i nějaké lidštější stránky, které už dnes neznáme? Kniha Victora Sebestyena nabízí příležitost dozvědět se víc o této významné osobnosti i o tom, jaký měla dopad na ruské dějiny jako takové.

Sebestyenova kniha o Leninovi je vzorem politického životopisu pro široké publikum: historická přesnost se v textu vyváženě spojuje s beletristickou živostí a napínavostí, aniž by se autor musel uchylovat k psychologickým spekulacím nebo pompézním generalizacím. Výsostný homo politicus je v Sebestyenově portrétu předveden v úplnosti, včetně svých primitivních či monstrózních rysů, ale bez velkohubých ideologických soudů: Sebestyen rozhodně není Leninovým apologetou, má však k osobnosti portrétovaného dostatek respektu na to, aby výsledkem nebyl dvourozměrný žalovatelský plakát.
Plastický a velice čtivě napsaný portrét zachycuje nejenom Leninovu životní pouť a osobnost, jeho lidsky lepší i stinné stránky, ale v kontextu také ruské dějiny poslední čtvrtiny 19. století a první čtvrtiny 20. století, tedy především postupný, ale hluboký rozklad carského režimu, bolševickou revoluci, občanskou válku a rudý teror.
Kniha vychází v překladu Martina Pokorného.

Lenin

Osobnost, ideologie, teror
Autor: Victor Sebestyen
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 144×205 mm
ISBN: 978-80-88411-00-0
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Lenin vydalo nakladatelství Maraton.

Ohlasy na knihu:

Může se prvotřídní historiografie vyrovnat četbě napínavého thrilleru? Novináři Victoru Sebestyenovi se s jeho Leninem takový mistrovský kousek povedl. Jak toho docílil? Představte si ruskou verzi seriálu Dům z karet a Vladimira Iljiče Lenina jako víc než sto let starý předobraz cynismu a vražedných ambicí Franka Underwooda. Přidejte k tomu výsledky pečlivého pátrání v sovětských archivech, včetně těch, které byly donedávna nepřístupné, a podrobnou znalost 9,5 milionu slov sebraných Leninových spisů. Celé to doplňte bravurním uměním scenáristy, a vyjde vám příběh podaný s patřičnou dramatičností, který osloví jak odborníky, tak nadšence historie.

– Josef Joffe, The New York Times

 

Ukázka z knihy

Čtvrtého května 1887 pozdě večer bylo pět mladíků – všichni zhruba dvacetiletí – vyvedeno z cel v petrohradské Petropavlovské pevnosti, běžně označované za ruskou „Bastilu“, a spoutáno řetězy. Byli naloženi na parník kotvící u nábřeží Něvy a přepraveni zhruba pětadvacet kilometrů do dalšího strašidelného symbolu carské moci, ošklivé a nedobytné Šlisselburské pevnosti, kterou o skoro dvě staletí dřív vybudoval Petr Veliký na jihozápadním pobřeží Ladožského jezera. Pouta jim eskorta odemkla až poté, co byli mladíci znovu vrženi do vlhkých cel.
Následující tři noci se na nádvoří pevnosti činili tesaři se stavbou šibenic. Vězňové ovšem přes tlusté zdi nic neslyšeli a o ničem netušili. Osmého května v půl čtvrté ráno je vězeňská stráž probudila, znovu spoutala a sdělila jim, že podle rozsudků vynesených při zvláštním zasedání státního senátu o tři týdny dříve budou nyní oběšeni. Jejich zločinem byl pokus o atentát na cara. Následně bachaři vypověděli, že pětice mladíků, studentů petrohradské univerzity, osvědčovala při oblékání a přípravě na smrt mimořádný klid.

Pokud vás kniha zaujala, dočtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Rodiče Victora Sebestyena (*1956), rodáka z Budapešti, emigrovali z komunistického Maďarska po porážce protisovětského povstání. Ve Velké Británii Sebestyen pracoval pro řadu významných listů včetně The Times a svými články přispíval mimo jiné do The New York Times. Zajišťoval reportáže z východoevropských zemí v období pádu komunismu, z rozpadu Sovětského svazu a z balkánských válek.
Je autorem řady knih. Prvotina Twelve Days z roku 2006 je historií maďarského povstání v roce 1956; dočkala se širokého ohlasu a překladu do dvanácti jazyků. Revolution 1989 (česky: 1989. Pád východního bloku) z roku 2009 je ceněným zpracováním pádu sovětského impéria. Zrodem poválečného uspořádání a světa studené války se zabývá kniha 1946. The Making of the Modern World. Monografie Lenin (2017) je jeho nejnovějším dílem a vyšla takřka současně anglicky a německy.

Zdroj informací


Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnují česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírají se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLenin
Osobnost, ideologie, teror

Sebestyen, Victor

Maraton, 2021

Napsat komentář