Malá knižní nápověda

čtoucí dítě Flickr
Když si děti i jejich rodiče neví rady, stačí sáhnout po té správné knize a krize je zažehnána. Pracovní listy pomohou s budováním slovní zásoby a autorským psaním. Čtenářky ocení průvodce kamarádstvím a rodiče komiks, který jim pomůže s odpovědí, jak se dělají děti. A nechybí ani svět vědy a mamuti.

Problémům s výslovností lze předcházet osvojením si bohaté slovní zásoby už od raného dětství. Základem je trávení času rodičů a dětí společně. S tím pomůže následující kniha, díky níž si ratolesti rozvinou řeč hravou cestou.

Počet předškoláků se špatnou výslovností narůstá. Aby dítě začalo dobře mluvit, je potřeba získat slovní zásobu. A na tom se dá pracovat již od útlého věku – stačí s ním trávit čas a povídat si. Můžete spolu mluvit nad knihou, společně vařit a popisovat suroviny, jít na procházku a povídat si o přírodě… Čím více budete na dítě mluvit, tím více mu rozvíjíte slovní zásobu.
Dítě potřebuje vnímat řeč, intonaci, gesta a hlavně bezprostřední kontakt s vámi. Žádný tablet, mobil či televize nenahradí skutečnou osobu. Při správné výslovnosti je důležitá motorika mluvidel, ovládání dechového proudu a v neposlední řadě i koordinace celého těla. Druhý díl knihy
Rozhýbej svůj jazýček – zábavné hry pro rozvoj řeči nabízí hry na rozvoj celého těla: pohybové, jazykové, smyslové, dechové, výtvarné a také veselé písničky a básničky.
Užijte si s dítětem hravé, povídavé chvíle nad touto knihou a pomozte mu s rozvojem řeči.

Ukázka z knihy

Rozhybej svuj jazycek

Rozhýbej svůj jazýček – nové hry

Rozvoj řeči hravě
Autorka: Marcela Kotová
Ilustrovala: Veronika Kubáčová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-1331-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Rozhýbej svůj jazýček – nové hry vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si ukázku.

O autorce

Marcela Kotová se narodila v roce 1976 v Sokolově. Vyrůstala se dvěma mladšími sestrami. Od dětství žije v Chodově na Karlovarsku, kde u jejich panelového domu organizovala soutěže a různé hry pro mladší děti a své sestry. Od mala tíhla k dětem, což ji přivedlo na pedagogickou školu, kterou úspěšně ukončila v roce 1994. Od té doby pracuje jako učitelka mateřské školy. V roce 1996 se vdala a s manželem má dvě děti, syna Daniela a dceru Terezu. Velkou radost jí nyní dělá i vnučka Rozárka. V roce 2013 se účastnila soutěže „Zlatá mateřinka“, kam ji nominovali kolegyně a rodiče dětí. Postoupila až do finále mezi 7 nejlepších učitelek v celé ČR. Ve své práci se snaží rozvíjet, pomáhat dětem i začínajícím učitelkám. Právě tato snaha ji přivedla k psaní knih pro děti i pedagogy.  Ve volném čase nejraději s rodinou cestuje. Dále tvoří keramiku, háčkuje, tančí, čte si, zpívá a hraje na kytaru. Mezi její tituly patří např. Pohádkové minimuzikály pro děti (naše ukázka) či Kouzelná kniha babičky Jůlinky (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Od rozvoje řeči přejdeme k porozumění textům a vlastní autorské činnosti. Autorka při tvorbě pracovních listů vycházela z vlastních zkušeností, které získala při práci se studenty a žáky.

Pojďme se společně rozepsat na žánrech, které mladé čtenáře baví. Ať už je to fantasy plné draků, magických předmětů a vrtošivých bohů nebo sci-fi, ve kterých se létá vesmírnými loděmi či ve vznášedlech, cestuje časem a vyjednává s roboty. Velkou popularitu mají též příběhy strašidelné, takže pisatele čeká sestup do temných zákoutí lidské duše nebo aspoň do sklepa.
Třicítka pracovních listů obsahuje originální texty, k existujícím knihám a dílům se pouze sekundárně odkazuje v metodice. Literární hry, etudy a rozehrávky by měly pomoci učitelům, knihovníkům či vedoucím tvůrčích dílen žáky a studenty aktivizovat, vést je k předjímání, porozumění, a především psaní vlastních textů. Autorka v publikaci zúročila své bohaté zkušenosti z literárních workshopů, na kterých se setkává se žáky 2. stupně a středoškoláky.

Ukázka z knihy

Fantasticke psani

Fantastické psaní

Pracovní listy pro podporu čtenářské gramotnosti dětí staršího školního věku
Autorka: Klára Smolíková
Ilustroval: Viktor Svoboda

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 204×298 mm
ISBN: 978-80-262-1847-0
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Fantastické psaní vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Klára Smolíková je mimo jiné autorkou publikací Pozor, v knihovně je kocour! (2019), Spolkla mě knihovna (2017), H.U.S. (2015), Husův dům (2015), Jak se staví město (2014), Řemesla (2013) a Husité (2012), které popularizují českou historii kombinací příběhu, komiksových stránek či sekvencí a doplňujících infoboxů s dalšími rozvíjejícími informacemi. Je spoluautorkou knihy Cha cha chá, zasmál se Mordechaj.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Každá holka potřebuje mít svou nejlepší kámošku, které se může svěřit a věřit jí. Někdy ale udržet pravé přátelství bývá těžké. Jak si poradit s problémy v oblasti kamarádství, poradí následující příručka plná tipů a odpovědí na holčičí otázky.

Kamarádství je někdy pořádná fuška. Jak si najít super kamarádku a co dělat, aby vám kamarádství vydrželo co nejdéle? Jak se zachovat, když se ti v kamarádství něco nelíbí? Co když se kámoška nechová fér, pomlouvá tě nebo se po tobě opičí? A co vlastně dělá z kamarádství přátelství a co nesmí v pravém přátelství nikdy chybět?
Odpovědi na všechny tyhle a spoustu dalších otázek spolu s holčičími příběhy ze života – to všechno najdeš v
Lexikonu kamarádství.

Lexikon kamarádství

 

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-271-3159-4
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Lexikon kamarádství vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Každé dítko se dostane do okamžiku, kdy se začne zajímat o to, jak se dostalo na svět. Rozpaky nad odpovědí zažene komiks, který názorně a s humorem ukáže, co vše předchází zrození.

Všechny děti jednou určitě svému nejbližšímu dospělákovi položí zvídavou otázku: A jakpak se dostalo to miminko mamince do bříška? Neošívejte se rozpaky, přestaňte rudnout a hledat vytáčky. Anna Fiskeová svou knihou odpoví zábavně a srozumitelně za vás. Téma staré jako lidstvo samo autorka pojednala pěkně od začátku, věcně, názorně a s humorem; vypomáhá si nejen slovem, ale i skvělými ilustracemi.
Vydání knihy podpořila Nadace norské literatury v zahraničí NORLA.

Ukázka z knihy

Jak se delaji deti

Jak se dělají děti?

Autorka: Anna Fiskeová
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 215×290 mm
ISBN: 978-80-257-3558-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jak se dělají děti? vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Spisovatelka a ilustrátorka Anna Fiskeová (* 1964) se narodila, vyrůstala a studovala ve Švédsku, od roku 1994 však žije v Norsku. Její ilustrace doprovázejí řadu knih jiných spisovatelů, výčet jejích vlastních autorských počinů je ale také úctyhodný. Za svou tvorbu posbírala mnoho cen. V češtině už vyšly její knihy Haló, město! a Haló, tam dole!.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

A na závěr čeká čtenáře svět vědy, kterým je provedou mamuti. Proniknou do různých odvětví, ať už se jedná o biologii, astronomii či geografii. A to vše za doprovodu povedených ilustrací.

S autorem knihy Davidem Macaulayem a stádem zvídavých mamutů jako průvodců světem vědy pronikneš do tajů fyziky, biologie, chemie, geografie i astronomie. Dozvíš se třeba, že voda je jedinou látkou na Zemi, která se vyskytuje ve všech třech skupenstvích – pevném, kapalném i plynném. Pochopíš, proč jsou dvě čisté formy uhlíku tak odlišné – diamant tvrdý a tuha měkká. Mamuti ti poradí, jak se měří hustota látek, a vysvětlí, proč i těžké předměty plavou. Zjistíš leccos o atomech a molekulách, energii, teple, zvuku, světle či magnetismu. Probereš si spolu s mamuty celé lidské tělo, zaměříš se na imunitní systém, DNA i evoluci. Zastavíš se také u Země a uvědomíš si, jaké místo má ve vesmíru, projdeš se Sluneční soustavou i Mléčnou dráhou… Dokonce se dozvíš, z čeho je tělo mamutů, kteří jsou vtipně a nápaditě zapracovaní do obrázků i textu kapitol, často tak, aby ve srovnání s ostatními tvory nebo předměty vynikla jejich velikost. Těšíš se na čtení?

Ukázka z knihy

Mamuti kniha vedy

Mamutí kniha vědy

Autor: David Macaulay
Přeložili: Tomáš Kapic, Jakub Rozehnal

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-276-0337-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Mamutí kniha vědy vydalo nakladatelství Slovart, kde jsou k dispozici další ukázky. Můžete se podívat i na knihu Úplně nová mamutí kniha techniky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozhýbej svůj jazýček – nové hry
Rozvoj řeči hravě

Kotová, Marcela

Grada, 2021

zobrazit info o knizeFantastické psaní
Pracovní listy pro podporu čtenářské gramotnosti dětí staršího školního věku

Smolíková, Klára

Portál, 2021

zobrazit info o knizeLexikon kamarádství

Grada, 2021

zobrazit info o knizeJak se dělají děti?

Fiskeová , Anna

Argo, 2021

zobrazit info o knizeMamutí kniha vědy

Macaulay, David

Slovart, 2021

Napsat komentář