Thrillerové pondělí

thrillery-nahled
Dny se krátí a venku už začíná být pořádně sychravo – to je ideální příležitost sáhnout po pěkné knize a hrnku teplého čaje. Pro příjemnější prožití nevlídných večerů vám pondělní knižní tipy doporučí výběr pěti napínavých thrillerů.

Hned prvním dnešním tipem potěšíme milovníky dobré sci-fi a fantasy – začínáme totiž doporučením na čtvrtý díl  thrillerové série o agentovi X-Hawkovi. Knižní řadu, kterou svými romány Hitman a Válka světů proslavil především výborný český autor Miroslav Žamboch, tentokrát doplní neméně kvalitní spisovatel Libor Machala.

Hrabě X-Hawk zrádce, zběhy a vzbouřence netoleruje. Trest je jediný – smrt. Jeho kati zabijáci proslídí i ty nejzapadlejší zapomenuté světy na okrajích metauniverza, aby potrestali vzpurné. Vic Rattlehead a Ed Hunter jsou jedni z nejzkušenějších, nikdo jim nikdy neunikl. Tento úkol je však komplikovanější než předešlé – cejch smrti obdržel bývalý parťák dokonale znající jejich postupy a metody i pomstychtivost svého bývalého pána. Štvanice se mění v dramatický střet agentů v realitě plné nepřátel a nastražených léček. A hrabě selhání nepromíjí…

X-Hawk 4: Agent s cejchem smrti

Autor: Libor Machala

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 125×185 mm
ISBN: 978-80-7553-890-1
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu X-Hawk 4: Agent s cejchem smrti vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

„Na čem jste s Gregem pracovala v terénu?“
„Já jsem v terénu vlastně poprvé,“ zaváhala.
Zaskřípání mých zubů bylo možná slyšet až za mexicko-
-americkou hranicí. Drag musí mít v hlavě.
„S Gregem Kimblem jsem dělala společně v IT sekci několik let, znám ho jako svý boty, budu užitečná.“
Přidal jsem do kroku, aby se nám Vic moc nevzdaloval.
„Vím, co si myslíte,“ nepřestávala.
„Vidíte lidem do hlavy?“ už jsem měl těch řečí dost. „Čtení myšlenek je ta speciální schopnost, která vás kvalifikovala do téhle mise?“
„Prodělala jsem kurs agenta nejvyšší kategorie, jsem stejně dobrá přes počítače jako Greg…“
„Tohle není žádný kurs v terénu, slečno. Jestli uděláme
chybu a Greg nám pláchne, tak nám hrabě nechá pěkně pomalu usmažit naše mozečky v hlavě,“ utnul jsem rozhovor.

O autorovi

Libor Machala se stále postupně dostává do podvědomí čtenářů, a to zejména těch, kteří milují dobré sci-fi a fantasy. Právě tento žánr se stal Machalovou předností. Tento spisovatel začínal na povídkách a jsou to právě ty, které se mu daří publikovat. Publikované má dosud tři povídky a to Kriminálník (2013), Spoutané emoce (2012), a Nezvěstný v boji (2014). Právě ona poslední povídka si získala doposud největší úspěch. Základem tohoto úspěchu bylo její otištění v sérii Agent JFK. Tato série má na svém kontě 35. dílů, které jsou naplněné sci-fi příběhy sledující tohoto tajného agenta (celý svět je poté vytvořen autory Miroslavem Žambochem a Jiřím W. Procházkou). Machala dodal své příběhy a své kouzlo sborníku číslo 35. Ten vyšel pod názvem Vlci severu. Jak název napovídá, příběh v této knize je situován na chladné Aljašce, zde musí agent John F. Kovář najít starou základnu a přitom se vypořádat nejen s drsnou přírodou, ale také lupiči a překupníky alkoholu. Do série Agent JFK dále přispěl knihou Smrt v záři neonů.

Zdroj informací

————————————————

Ze světa fantasy zpátky do situace, která je v dnešní době více než reálná – vypravíme se na Faerské ostrovy, kde osud ohrožených velryb vzali do rukou aktivisté. Boj za práva zvířat a ochrana přírody je krásná věc, dokud se nepřekročí určité hranice a nezačne blikat varovné světýlko, které jasně říká, že čeho je moc, toho je příliš. V tomto případě je takovým světýlkem mrtvola, ke které se nikdo nehlásí…

Na Faerské ostrovy přijíždí skupina aktivistů brojících proti lovu velryb a napětí mezi zdejšími obyvateli a protestujícími by se dalo krájet. Jen pár hodin po jedné zvlášť ostré potyčce je navíc objeveno ženské tělo a okolnosti vraždy nasvědčují tomu, že se někdo snaží propast mezi oběma tábory ještě více prohloubit.

Policista Hjalti Hentze se pouští do vyšetřování, ale situace se vzápětí výrazně zkomplikuje, protože podezření padne na jeho zetě. Vypadá to, že se za vraždou ukrývají další, zlověstnější motivy, a navíc schází klíčový důkaz. Britský inspektor Jan Reyna se mezitím snaží zjistit víc o minulosti své matky, jenže podobně jako Hentze naráží na jednu překážku za druhou.
Ani jeden z nich neví, komu může věřit ani jak daleko jsou někteří lidé schopni ve jménu svého přesvědčení zajít…

Zátoka smutku

Autor: Chris Ould
Přeložila:  Alžběta Lexová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-295-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Zátoka smutku vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Další kámen nečekaně povolil. Odvalil ho stranou a nechal skutálet ze svahu. Lapal po dechu a napůl vzlykal. Kolik jich tam ještě může být? Kolik ještě zvládne? Byl slabý a věděl to. Měl slabou vůli i tělo – víc než kdy dřív. Zbýval mu už jen strach. Jenom ten mu dodával sílu.
Nedokázal ani zvednout bradu z hrudi. Nejprve minutu, pak déle. Dělalo se mu zle a cítil se úplně prázdný, jako dutá schránka, slupka bez dužiny.
Kolik ještě?
Natáhl se pro baterku, zvedl ji a zatřásl s ní, zdálo se mu, že začala svítit o něco silněji.
Namířil ji vpřed, přejel kuželem světla po kamenech a do jámy před sebou a snažil se zorientovat v poskakujících stínech.
A pak šokovaně vykřikl a uskočil. Baterka mu vyklouzla z ruky. Srdce mu splašeně tlouklo. Hladké oblé křivky potřísněné hlínou. Žádné kameny. Kosti.
Našel ji.

Přečtěte si i další ukázky.

O autorovi

Chris Ould za svůj život vystřídal celou řadu zaměstnání, od zmrzlináře po dělníka, než v druhé polovině 80. let publikoval první dva romány A Kind of Sleep a Road Lines.
Následně strávil mnoho let prací pro televizi – jakožto scenárista se podílel např. na seriálech Soldier, Soldier, Casualty, Hornblower a The Bill, za který získal prestižní ocenění Britské akademie filmového a televizního umění.
K literatuře se vrátil v roce 2012, a to dvojicí young adult thrillerů Knock Down a The Killing Street. Proslavily ho však až detektivní romány z prostředí Faerských ostrovů (Neklidné pobřeží, Zátoka smutku, Ohně na skalách), v nichž vystupuje detektiv Jan Reyna.
Chris Ould žije s manželkou a synem v hrabství Dorset, kde mimo jiné chová ovce a tweetuje na @WriterChrisOuld.

Zdroj informací

————————————————

Co kdybyste se dopustili vraždy a nějakou šťastnou náhodou na to nikdo nepřišel? Co kdybyste se zbavili těla a s hrůzou čekali, až na dveře zabuší policie, ale nikdy by se tak nestalo? Co kdyby vám to jednoduše prošlo? Dokážete se s tím vyrovnat? Nebo ve vás ten hřích bude hlodat už do konce života?

Schovali tělo a doufali, že tím to končí. Události ale začaly nabírat rychlý spád. A za všechno mohla ta první lež.

„Nemůžu zapomenout. Řekls mi, abych to udělala, ale já nemůžu. Pořád si to všechno pamatuju. Ta první lež, to ta nás dovedla až sem.“
Když právník Paul Reeve přijíždí z práce, něco mu nehraje. Potemnělý dům ho vyděsí a svou ženu Alici nalézá s krvavým nožem na dopisy v ruce a mrtvým tělem v koupelně. Alice tvrdí, že vraždila v sebeobraně, a Paul o jejích slovech ani na vteřinu nepochybuje. Společně se zbaví těla a myslí si, že jejich noční můra je za nimi. Není.
Když se o ně začne zajímat policie, která vyšetřuje vraždy bývalých Paulových spolužáků, jejich do té doby poklidný život se jim začne sypat jako domeček z karet. Tajemství, které je na začátku pevně spojilo, mezi ně také vrazilo klín. Zvládne se Alice vypořádat s tím, co provedla? Mají vraždy Paulových bývalých spolužáků něco společného s mrtvým tělem v jejich koupelně? Mohou věřit lidem kolem sebe, nebo alespoň jeden druhému?

První lež

Autor: A. J. Park
Přeložila: Ivana Skenderija

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-1327-9
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu První lež vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Když neodpoví, natáhnu se k vypínači.
„Ne!“ zařve najednou plná bolesti. „Nerozsvě…“
Ucuknu, ale moje ruka zůstane natažená a dotkne se vypínače. V pokoji se rozsvítí. Tvář má bledou, její líce i oči jsou vlhké. Její rozepnutá halenka je pokrytá krví a i odhalená kůže je pomazaná rudě. Má krev na rukou, dokonce i ve vlasech. Na obličeji skvrny od krve. Vypadá jako Lady Macbeth po Duncanově vraždě.
Pohled na ni mnou otřese a nemůžu popadnout dech. „Alice, co se sta…“
„V koupelně,“ vzlykne. Zkusím se k ní natáhnout a vzít ji do náruče, ale ožene se po mně rukou. „Prosím tě, v koupelně!“

Přečtěte si zbytek ukázky.

————————————————

Jestli máte rádi historii a zároveň holdujete detektivkám, pak byste měli sáhnout po knize Zajatci Pána Bouří. V době, kterou symbolizují konflikty mezi bělochy a indiány, se tři muži nešťastnou náhodou připletou k vraždě, z níž jsou bez skrupulí obviněni. Dokáží očistit své jméno v očích indiánů, kteří věří, že bílá barva pleti je sama o sobě znamením vraha a zločince?

Píší se čtyřicátá léta 19. století a Spojené státy rozšiřují své území stále dále na západ. Mladého Bernarda posílá otec do Oregonu, aby u svého strýce přivykl tvrdému životu osadníka. Sedmnáctiletého mladíka tu potká nečekané dobrodružství: spolu se strýcem Evženem a lovcem Harveyem podnikne průzkumnou cestu po řece směrem k pobřeží, jejich člun je však stržen na moře a posléze ztroskotá. Posádka se zachrání, ale ocitá se v pustině a nezbývá jí, než se pěšky vydat zpátky k bělošským osadám. Sedmý den putování muži najdou na břehu mrtvého indiána. Sotva se k němu skloní, obklopí je indiáni z kmene Kwakiutl a obviní je z vraždy. Aby si běloši zachránili život, pokusí se vypátrat skutečného vraha, a aniž to tuší, ztrácejí se v labyrintu indiánského světa, tolik odlišného od jejich vlastního…

Zajatci Pána bouří jsou napsány jako fiktivní (nadmíru dobrodružné) paměti newyorského právníka českého původu Bernarda Konšela; knihu uzavírá obsáhlý doslov mj. o příslušné vzrušující partii dějin USA.

Zajatci Pána bouří

Autor: Jindřich Vacek

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-257-3557-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Zajatci Pána bouří vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Poslyšte,“ napadlo mě, „co kdybychom se pokusili někomu podat zprávu?“
Na okamžik se zarazili a strýc Evžen si mě zkoumavě přeměřil. „Jak si to představuješ?“ zeptal se.
Zmocnily se mě rozpaky. „Myslel jsem… Snad po vodě,“ navrhl jsem.
Zavrtěl hlavou. „Nejbližší britské osady leží na jih odtud, na ostrově Vancouver a v Britské Kolumbii, a moře by naši zprávu nejspíš zaneslo na sever, tak jako náš člun. Naděje, že by ji zachytila nějaká anglická, či dokonce americká loď, je mizivá, nanejvýš ji vyloví nějaký indiánský rybář. A i kdybychom připustili, že některý sousední kmen má s Kwakiutly své účty a že by byl ochoten nám pomoct, sotva můžeme čekat, že někdo z nich umí číst, a ještě k tomu anglicky. Ostatně jak bys jim ten svůj vzkaz vůbec doručil?“
„Třeba… v láhvi.“
„Ty nějakou máš?“
„Snad by se tu nějaká našla.“
„Tady?“ Měl jsem dojem, že ho moje představa docela pobavila.
„Vzpamatuj se, Bernarde, tady nejsi v New Yorku! Nejbližší láhev bys našel několik týdnů cesty odsud.“

Můžete si dočíst ukázku.

O autorovi

Jindřich Vacek (* 1955) vystudoval na Karlově univerzitě obor rumunština-francouzština. Léta působil jako lektor češtiny na Bukurešťské univerzitě, kde vydal několik učebnic češtiny a lužické srbštiny. Nyní je redaktorem v nakladatelství Argo, kde mj. založil etnologickou řadu Capricorn, a věnuje se překladatelství. Byl průkopníkem překládání izraelské literatury přímo z hebrejštiny, z francouzštiny přeložil mj. díla Clauda Lévi-Strausse a Mircei Eliada. Za překlad díla Majsebuch aneb Kniha jidiš legend a příběhů (2006) obdržel Cenu Josefa Jungmanna. Je autorem knihy pamětí Všechny moje toulky (2021), Zajatci Pána bouří jsou jeho beletristickou prvotinou.

Zdroj informací

————————————————

Pokud čtete detektivky, tak Magnuse Jonssona už určitě znáte. Autor, který se proslavil románem Muž, který si hrál s panenkami, se nyní vrací na literární scénu s dalším dílem z cyklu Nenávist. V knize Žena, která lovila sama se znovu setkáte s Linn, svéráznou odbornicí přes šifry s pochybnou minulostí, která i tentokrát bude muset spojit síly se stockholmskou kriminálkou.

Kryptoložka Linn Stahlová je přesvědčená, že se svým bojem proti neonacistům už skončila. Když se ale její dávní přátelé z Antifašistické akce stanou obětí brutálního útoku a dojde k zákeřné vraždě, spojí opět síly s inspektory Stenlanderem a Svenssonem. Po stopách neonacistů, kteří jí a její rodině usilují o život, se však vydává na vlastní pěst…

Spolupráce se stockholmskou policií by kdysi představovala pro expertku na šifrování Linn Ståhlovou zradu ideálů Antifašistické akce, anarchistické organizace, které byla členkou. Dokud ji o pomoc nepožádala její teta, šéfka stockholmské kriminálky. Policie ji dosud přizvala ke dvěma případům vražd a podvodů a Linn pokaždé zásadně přispěla k jejich úspěšnému vyřešení. Nejenže tím zasadila hnutí neonacistů obrovskou ránu, ale nadělala si i mnoho nepřátel.
Teď Linn konečně soustředěně pracuje na své disertační práci a doufá, že se svým aktivním bojem už skončila.
Když se ale parta jejích dávných přátel z Antifašistické akce stane obětí brutálního organizovaného útoku a o několik dní později je nalezena mrtvola jednoho z nich, opět nemá na vybranou. Ještě jednou se musí spojit s inspektory Rickardem Stenlanderem a Erikem Svenssonem a nabídnout policii své znalosti.
Tentokrát je však boj velmi osobní a Linn se nakonec pustí do pátrání po vlastní ose. Sleduje stopu dvojitého agenta, který se evidentně snaží co nejvíc uškodit Antifašistické akci, propracovává se seznamem jejích členů a podle všeho se je chystá jednoho po druhém zavraždit. Nečekaná odhalení ji vedou do Dánska, k lidem, kteří již dříve usilovali o její život…

Žena, která lovila sama

Nenávist sklízí, co zasela
Autor: Magnus Jonsson
Přeložila: Hana Švolbová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-123-6
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Žena, která lovila sama vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Hrůzou se jí sevřelo hrdlo. Světelné kužely z baterek útočníků protínaly temnou místnost jako laserové meče. Snažila se klidně dýchat. Dusila se slzným plynem, který jí stahoval hrdlo. Přesto zůstávala stát, aby bránila ostatní. Byla to její zodpovědnost. Tohle naplánovali společně. Společně to i dokončí. Zvedla ruku, aby si ochránila hlavu před obuškem, když v tom přešli ti v černém do dalšího útoku. Posvítila baterkou za sebe. Obrysy dveří, kterými přišli, spatřila na druhé straně místnosti.
„Musíme se dostat. Utíkejte ke dveřím.“

Zbytek ukázky je k dispozici online.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi detektivky? Zaujal vás některý z dnešních titulů? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeX-Hawk 4: Agent s cejchem smrti

Machala, Libor

Triton, 2021

zobrazit info o knizeZátoka smutku

Ould, Chris

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizePrvní lež

Park, A. J.

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeZajatci Pána bouří

Vacek, Jindřich

Argo, 2021

zobrazit info o knizeŽena, která lovila sama

Jonsson, Magnus

Metafora, 2021

Napsat komentář