Fascinující svět čmeláků

cmelaci-nahled
Roztomilí chlupatí medvídci hmyzí říše – to jsou čmeláci, které každý milovník přírody rád vidí na své zahrádce. Bohužel čmeláků na světě drasticky ubývá. Dave Goulson nás ve své knize seznámí s životem tohoto užitečného hmyzu a vysvětlí, jak se každý z nás může podílet na jeho ochraně.

Stejně, jako další Goulsonova kniha Divočina v zahradě o přírodním zahradničení, je kniha Návrat čmeláků zásadním čtením pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. Tato kniha zcela změní váš způsob nahlížení na čmeláky.
„Možná že když se dnes naučíme zachránit jednoho čmeláka, dokážeme zítra zachránit svět.“
Posedlosti pro čmeláky propadl Dave Goulson už v raném dětství. Jeho zájem o přírodu začínal stále exotičtějším zvěřincem domácích mazlíčků, ale svět se mu naprosto změnil, když si objednal první entomologické vybavení. Od té doby se jeho skutečnou vášní stal hmyz, především včely a čmeláci.
Dave Goulson v současné době patří mezi nejuznávanější ochránce přírody ve Spojeném království a v roce 2006 založil oceňovanou Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků). V knize Návrat čmeláků kombinuje příběhy o rostoucí vášni dítěte pro přírodu s hlubokými vhledy do zásadní důležitosti čmeláků. Autor se zaujetím popisuje, jaký vliv měly na čmeláky historické události, co s nimi dělá proměňující se příroda, jak do jejich života zasahujeme my a jak je můžeme chránit. Jedním z nejvýraznějších momentů příběhu je vášnivé úsilí Dava Goulsona o navrácení anglického čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul, do jeho původní domoviny.

Návrat čmeláků

O životě, poslání a důležitosti čmeláků
Autor: Dave Goulson
Přeložila: Lenka Adamcová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-044-4
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Návrat čmeláků vydalo nakladatelství Kazda.

„Čmeláky jsem začal studovat ne proto, že jsou to důležití opylovači, ale protože jsou fascinující, protože se chovají zajímavě a tajuplně, a protože jsou prostě neodolatelní. Když jsem se ale líp seznámil s tím, co se o nich vědělo, ukázalo se, že naléhavě potřebují pomoc.“

Dave Goulson

Ukázka z knihy

Někdy královnu její dcery dokonce zabijí, zatímco jindy dojdou v hnízdě zásoby potravy a zbývající dělnice jednoduše odletí a zanechají svou malátnou matku, aby zemřela v troskách svého hnízda. Tento neúprosný proces není až tak smutný, jak se jeví. I kdyby byla nakonec zabita dcerami, které trpělivě vychovala, bude z pohledu královny a genů, z nichž byla tvořena, její život úspěšný, pokud její geny přetrvají v nových královnách, v té době už bezpečně hibernujících pod zemí, nebo jako sperma uložené v těchto královnách.

Můžete si kapitolu dočíst online.

O autorovi

Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další velmi úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě.

Zdroj informací


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat čmeláků
O životě, poslání a důležitosti čmeláků

Goulson, Dave

Kazda, 2021

Napsat komentář