Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2021 II.

vkc1
Velký knižní čtvrtek, během kterého se 14. října na pultech knihkupectví objevilo šestnáct podzimních hitů, je za námi. Pojďme si představit druhou várku knih. Nechybí jak zajímavé romány a napínavé pátrání, tak i příběhy s biografickými prvky a výlet do historie.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.
Podívejte se na první podzimní článek. Připomeňte si jarní akci (zde a zde).

——————–

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

nlnlogo

Jak přeměnit vzdušné zámky v pevně stojící mrakodrapy? To čtenářům prozradí slavná architekta, která zároveň nechá nahlédnout do svého života. Nechybí ani rady, jak využívat kreativní myšlení a být pozitivní.

Světově proslulá architektka Eva Le Peutrec vám ve své knize prozradí, jak vás mohou složité situace posunout, jak vše zlé přetavit v něco pozitivního a především jak je důležité používat kreativní myšlení. To je jí jako architektce vlastní a během let nalezla recept, jak si je osvojit. Recept, díky kterému připravovala projekty v Číně, v Paříži nebo na Nové Kaledonii.
Jak se malá holka z komunistického Československa, již nadchl film Skleněné peklo s Paulem Newmanem v roli architekta navrhujícího mrakodrapy, dostala na stáž do San Franciska? A jak se později prosadila v oblasti, která přála především mužům? Autorka dává v krátkých kapitolách nahlédnout nejen za oponu vlastních kreativních procesů, ale také do své minulosti. Čtenářům tak kromě jiného prozradí, proč jsou pro ni důležité sny, a zároveň jim popíše, jak se jeden takový sen stal skutečností.

Ukázka z knihy

Kreativita – schopnost nalézat nová řešení – je formou inteligence. Tato kniha bude vaším věrným průvodcem a nabídne vám nástroje aktivující vaše kreativní myšlení. Naučí vás hacknout váš mindset, díky čemuž objevíte nová inovativní řešení nejenom v oboru svého působení, ale získáte i další schopnosti, o kterých se vám ani nesnilo. Objevíte svůj skutečný potenciál.

Architektura kreativního myšlení

Jak přeměnit vzdušné zámky v mrakodrapy
Autorka: Eva Peutrec

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×145 mm
ISBN: 978-80-7422-812-4
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Architektura kreativního myšlení vydalo Nakladatelství Lidové noviny. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorce

Eva Le Peutrec (* 1980) je architekta, zakladatelka architektonického studia E-STUDIO. Architekturu studovala v Liberci, dvouletou stáž absolvovala v San Francisku. Poté se přesunula do Číny, kde šest let pracovala pro nejznámější čínská architektonická studia. Od roku 2011 žije na Nové Kaledonii. Celosvětově vedla více než 140 projektů, v jejím portfoliu najdeme mrakodrapy, velké multifunkční komplexy či město pro milión obyvatel. Ráda cestuje, plachtí a vychovává dvě děti.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Jota_logo

Hlavní hrdina se rozhodne vstoupit do armády a to mu změní život. Po hrůzných zážitcích se vrací domů s posttraumatickou poruchou a drogovou závislostí. A jakmile mu dojdou peníze, vrhne se na vykrádání bank…

Jedinečný román napsaný ve vězení na psacím stroji.
Je rok 2003 a náš vypravěč, prvák na vysoké škole v Clevelandu v Ohiu, neví, co se sebou. Až dokud nepotká Emily. Pocit vzájemné blízkosti, který se dostaví okamžitě, jim oběma změní život. Když ale o dívku málem přijde, rozhodne se, že je čas na jasné gesto: vstoupí do armády. Tento krok ovšem nepřinese nic dobrého ani jednomu z nich. Jako armádní medik v Iráku zjišťuje, že na drsnou skutečnost, která ho tu čeká, není připravený. Spolu s dalšími vojáky vdechuje chemikálie ze sprejů se stlačeným vzduchem, nadužívá prášky od bolesti, sleduje porno. Řada z jeho spolubojovníků zemře. Když se vrací domů, má v sobě zarytou posttraumatickou stresovou poruchu, a opiátová krize, která zasáhne americký středozápad, strhne Emily i jeho. Závislost obou se brzy zhorší, peníze rychle docházejí a vypravěč se dává na to jediné, co je nasnadě – vykrádání bank.
Poprvé je románový debut výjimečně nadaného a nápaditého autora, který překvapí osvěžujícím humorem i citlivostí své výpovědi o temném srdci dnešní Ameriky.

Ukázka z knihy

Emily se šla osprchovat. V pokoji je šero a já se oblíkám, hledám nějaký tričko, na kterým není krev, mám smůlu. Kalhoty jsou v prdeli taky – v rozkroku je mám propálený od cigaret. Úplná hérová elegance, jako bych už byl slavnej.
Sejdu dolů. Livinie se vychcala v obýváku. Je tam loužička. Řeknu sice: „Do háje, Livinie,“ ale tak potichu, aby mě neslyšela. Je to hodnej pes; my ji prostě vycvičili na hovno. (str. 9)

Poprvé

Autor: Nico Walker
Přeložila: Romana Švachová

Počet stran: 335
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7565-733-6
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Poprvé vydalo nakladatelství Jota. Přečtěte si ukázku.

O autorovi

Nico Walker pochází z Clevelandu v Ohiu. Sloužil jako medik na více než 250 misích v Iráku. Odpykal si osmiletý trest za vykrádání bank. Poprvé je jeho debutový román, má autobiografické prvky.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Milovníci seriálu Panství Downton by měli zbystřit! Jeho tvůrce přináší nový příběh, ve kterém kombinuje historický román, dramatické vztahy i detektivní pátrání. Dočkají se hlavní hrdinové šťastného konce?

Původ rozděluje, láska spojuje. Knižní předloha stejnojmenného seriálu od tvůrce Panství Downton.
Vydejte se do světa britské aristokracie 19. století. Poznejte její lesk i odvrácenou stranu, přepych panského života vykreslený do posledního detailu vévodkyniných šatů a účesu stejně jako neurvalost hráčských doupat a přístavních krčem. Historický román, vztahové drama a detektivní thriller, to vše je
Belgravia, klenot z pera autora seriálu Panství Downton a filmu Gosford Park.
Sophia a Edmund spolu protančili celý večer. Bál u vévodkyně z Richmondu však přeruší špatná zpráva: Napoleon Bonaparte se blíží a britské vojsko se mu musí postavit. Mladým milencům se v té chvíli obrátí život vzhůru nohama. Co se té noci odehrálo? Ať už to bylo cokoli, i po pětadvaceti letech, kdy začne tajemství vyplouvat na povrch, nedá jistým členům vyšší společnosti spát.
Julian Fellowes, autor Panství Downton a dalších oceňovaných scénářů, nás zve do Londýna 19. století mezi společenskou smetánku. Rodiny z nejvyšší aristokracie, které nemají své bohatství a tituly komu odkázat; rodiny sice urozené, ale bohaté jen potomstvem, které musí ve sňatku hledat zajištění; a rodiny nově zbohatlých podnikatelů, toužící po vzestupu mezi šlechtu, která na ně hledí skrz prsty. Osudy, vztahy a intriky všech se protnou v paláci na Belgravském náměstí, v přepychových salónech panstva i skromných komůrkách služebnictva. Toto vše Fellowes důvěrně zná a vykresluje před čtenáři do nejmenších detailů.
Na své si přijdou ti, které přitahuje líc i rub životního stylu britské aristokracie, především však všichni milovníci dobrých příběhů. Společně budeme držet palce sympatickým hrdinům, aby úspěšně zdolali nástrahy společenských konvencí, překazili zákeřné spiknutí a dočkali se štěstí, které může mít velmi překvapivou podobu.

Ukázka z knihy

Minulost, jak často slýcháme, je cizí země, kde se věci dělají jinak. Snad je to pravda. Zcela jistě to platí pro morálku či zvyky, postavení žen, vládu aristokracie a  tisíce dalších oblastí každodenního života. Ale existují i podobnosti. Ctižádost, závist, nenávist, chamtivost, laskavost, nezištnost, a především láska byly odjakživa silnými motivačními faktory pro lidské rozhodování, a nejinak je tomu i dnes. (str. 11)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Belgravia

Autor: Julian Fellowes
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 446
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7565-885-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Belgravia vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Když se řekne Julian Fellowes, miliony fanoušků vykřiknou: „Panství Downton!“ a další si vybaví scénáristického Oscara za film Gosford Park. Fellowes, narozený r. 1949 v rodině britského diplomata v Egyptě, ale začínal před kamerou. Jako herec se objevil mimo jiné v bondovce Zítřek nikdy neumírá, především však ve filmech Červený bedrník nebo Jana Eyrová. Seriál Panství Downton, natáčený britskou televizní společností ITV v letech 2010–2015, získal vedle jiných ocenění 16 cen Emmy, tři Zlaté glóby a hlavně nespočetná srdce příznivců po celém světě včetně Česka. Vedle televizních a filmových scénářů vytvořil Fellowes i tři divadelní muzikály.
Romantické příběhy publikoval už v 70. letech, tehdy ovšem používal pseudonym Rebecca Grevilleová. Pod vlastním jménem debutoval r. 2004 románem Snobové (2004) ze světa soudobé britské šlechty. Po knize Past Imperfect (2009) přichází r. 2016 vydání Belgravie na pokračování pro mobilní aplikace; r. 2020 Fellowes tento román adaptoval jako televizní seriál. Ve své tvorbě maximálně dbá na autenticitu a spolupracuje s historiky, aby jeho díla co nejpřesněji vystihovala období, do něhož jsou situována.
V roce 2011 byl povýšen do šlechtického stavu, stal se doživotním baronem ze Západního Staffordu a členem britské Sněmovny lordů. Kromě umělecké a politické dráhy se věnuje práci v mnoha dobročinných organizacích. Se svou ženou Emmou Kitchenerovou má syna Peregrina.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

host

Mladou studentku někdo zavraždil a oblékl ji do židovského mundúru. Vyšetřování se ujme stárnoucí policejní vyšetřovatel a postupně se začne pátrání prolínat s příběhem utajovaného koncentračního tábora Prameny Vltavy.

Hrůzný nález těla studentky vimperského gymnázia, které jako by ze svého nitra vyvrhly samy šumavské kopce, otřese obyvateli vesniček poblíž bývalého pohraničního pásma. Mrtvá dívka ustrojená do židovského mundúru se stává nejen tučným soustem pro bulvární novináře, ale především novou příležitostí pro stárnoucího policejního vyšetřovatele. Zatímco u něj se rodí naděje na nápravu pošramocené pověsti a získání uznání od kolegů i nejbližších, v místních se začínají probouzet dávné křivdy.
S každým dalším posunem ve vyšetřování se příběh mrtvé dívky stále víc proplétá s pátráním po skutečném účelu dodnes zamlčovaného koncentračního tábora Prameny Vltavy. Dívčino pruhované pyžamo jako by plnou silou znovu vracelo nikdy neobjasněné osudy vězněných sovětských zajatců a tajemství Hitlerovy utajované fabriky pod Stolovou horou do přítomnosti. Jak moc ale vražda dívky s minulostí Pramenů Vltavy souvisí? A jaká další tajemství vydají šumavské kopce?

Ukázka z knihy

Už skoro půl hodiny kope do ztvrdlé hromady sněhu u cedule se zákazem zastavení. Sněhová halda mu sahá až po bradu. Modré sněhule po bráchovi má už teď úplně promáčené. Uvnitř cítí mokré ponožky. Ledové, až to bolí. Jako tisíc jehliček do malých dětských prstíků. Mráz mu zalézá za nehty, na rukou i na nohou. Už by chtěl jít domů, do tepla. Zvedne oči k bytovce naproti. K rozsvícenému oknu ve třetím patře. Ne, ještě nemůže. Pořád na sebe křičí. Je to slyšet až sem dolů. (str. 9)

Můžete si přečíst další ukázku.

Prameny Vltavy

Autorka: Petra Klabouchová

Počet stran: 303
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0741-2
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Prameny Vltavy vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Petra Klabouchová (*1980) pochází z Prachatic. Studovala mediální vztahy a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně, několik let pracovala v redakcích regionálního tisku a televize. Nyní žije střídavě v Itálii, Spojených státech amerických a České republice, věnuje se hudebnímu průmyslu a jako manažerka zastupuje několik rockových skupin. V minulosti publikovala romány Poslední kubánské pomeranče (2012), Podvod zlatého faraona (2019) nebo thriller Anglická zahrada (2020). Pro děti vydala dvoudílnou sérii Upíří storky — Prokletí upírů a Nebezpečná výprava (2014).

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Nakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do roku 2020 vydalo téměř 700 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury, dále se nakladatelství specializuje na komiksy a detektivky. Snažíme se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury, napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

logo_garamond

Seznamte se s životním příběhem Hitlerova pianisty a mecenáše. Talentovaný umělec a bohém zpočátku Hitlera podporoval, ale poté musel z milovaného Německa uprchnout. Nakonec se dostal do Ameriky, kde pomáhal spojencům.

Ernst Hanfstaengl, navzdory dvoumetrovému vzrůstu přezdívaný Putzi („prcek“), se ve 20. letech stal Hitlerovým pianistou a důvěrníkem. Jeho život je dalším neuvěřitelným příběhem, který napsala druhá světová válka. Narodil se americké matce a německému otci roku 1887 v Mnichově, poté žil v bohémském New Yorku, kde obchodoval s uměním a ve volném času se věnoval hudbě. O deset let později se seznámil s Hitlerem, finančně ho významně podporoval a hrál mu na piano Wagnera, kdykoli si to Hitler přál. Výstřední muž se širokými kulturními obzory vzbuzoval žárlivost nacistů, zejména Goebbelsa a Goringa, ve skutečnosti snil o spojenectví Německa se Spojenými státy. Hitler ho jmenoval v roce 1933 vedoucím říšského oddělení pro zahraniční tisk, ale po čtyřech letech Hanfstaengl upadl v nemilost a v obavě o život byl nucen z Německa uprchnout. Přes Švýcarsko se dostal do Anglie, odkud ho vyhnal Churchill, a pak do Spojených států, kde se stal hlavním Rooseveltovým zdrojem informací o Hitlerovi. Ernsta Hanfstaengla považovali jedni za neškodného šaška, druzí za zrádce a jednoho z architektů zla. Putzi byl po válce omilostněn a zemřel v roce 1975 v Mnichově.

Ukázka z knihy

Hertha spala, blížily se Vánoce roku 1924, Hitler a Putzi se vzdalovali od domu, do nějž o půl století později přijede na návštěvu mladý pár amerických Židů.
Hitler prožíval období skryté činnosti. Byl na svobodě, ale jeho stranu rozpustili. Toho dne se Putzimu svěřil s tím, že puč ho poučil o tom, že skončila doba státních převratů, že síla spočívá v rukou vlády u moci, je tedy potřeba se k moci probojovat přes volební urny. Jistoty, o nichž tušil, že v budoucnu nabudou zásadního významu, se vynořovaly uprostřed oceánu zmatení.

Putzi, Hitlerův pianista a mecenáš

Autor: Thomas Snégaroff
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7407-495-0
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Putzi vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Thomas Snégaroff (1974) je francouzský historik, novinář a spisovatel. Zabývá se zejména dějinami Spojených států a v tomto oboru je konzultantem několika francouzských televizních stanic. Je autorem knih o americké politice a charakteru prezidentského úřadu (S Amerikou pod kůží), knihy o prezidentu Kennedym a titulu, v němž srovnává příběh seriálu Star Wars s americkou politikou. Román-dokument Putzi se setkal ve Francii s velkým úspěchem a byl přeložen do několika jazyků.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArchitektura kreativního myšlení
Jak přeměnit vzdušné zámky v mrakodrapy

Peutrec, Eva Le

Nakladatelství Lidové noviny, 2021

zobrazit info o knizePoprvé

Walker, Nico

Jota, 2021

zobrazit info o knizeBelgravia

Fellowes, Julian

Jota, 2021

zobrazit info o knizePrameny Vltavy

Klabouchová, Petra

Host, 2021

zobrazit info o knizePutzi, Hitlerův pianista a mecenáš

Snégaroff, Thomas

Garamond, 2021

Napsat komentář