Islandská královna krimi Yrsa Sigurdardóttir v Praze!

Yrsa-pozvánka1
Na pondělí se mohou těšit všichni příznivci severských detektivek. Do Prahy přijíždí jedna z královen tohoto žánru…

Islandská královna krimi a sympatická stavební inženýrka Yrsa Sigurdardóttir již potřetí přijede potěšit své příznivce do Prahy!
Budeme si s ní povídat, soutěžit o knihy a jistě se vám ráda i podepíše… Přijďte se s námi pobavit!

V nakladatelství Metafora od autorky již vyšlo:

Žhavý hrob

Islandská advokátka Tóra přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby pomohla svému mandantovi Markúsovi. Před více než třiceti lety skončil jeho rodný dům při erupci sopky pod vrstvou popela. Nyní jej archeologové chtějí vykopat, ale Markús protestuje. Hrůzný nález ve sklepě pak z banálního případu udělá vyšetřování několikanásobné vraždy!
Bylo by možné, aby Markús ještě ve školním věku zavraždil čtyři muže a jednomu z nich nadto uřízl hlavu? A co s tím vším má společného jeho mladická láska Alda? Tóra se snaží zjistit, co se před lety odehrálo, ale nejdůležitější svědkyně právě zápasí se smrtí a další byla s největší pravděpodobností zavražděna.

Poslední rituál

Jsme na Islandu, v budově univerzitní katedry historie. A právě zde je nalezena zohavená mrtvola německého studenta Haralda. Má vypíchnuté oči a jeho tělo je označeno magickou runou. Bohatá rodina zavražděného najme bývalého kriminalistu Matthewa a islandskou právničku Tóru.
Brzy vyjde najevo, že Harald založil spolek zájemců o čarodějnictví a vášnivě studoval islandské čarodějnické procesy. Sám měl na těle spoustu tetování, nechal si rozpůlit jazyk, aby vypadal jako hadí, a zajímal se o mučení, které možná kdysi vyzkoušel i v praxi.
Tóra s Matthewem tedy logicky hledají vraha mezi adepty magie. Další stopa, báseň psaná krví, vede prozměnu k Haraldově rodině,  kde očividně není všechno v pořádku. Do toho se ještě přimíchá tajemný rukopis, plán cesty k záhadnému předmětu, k němuž má hledače dovést „třetí znamení“. Přes to všechno není román jen obyčejnou detektivkou.

Mrazivé světlo

Když advokátce Tóře zavolá její kamarád Jónas, pomyslí si, že si z ní tropí žerty. V ezotericky zaměřeném hotelu, který vybudoval na pozemcích dvou starých statků, prý straší. Tóra sice na ducha nevěří, ale mrtvole místní architektky nalezené na pláži uvěřit musí.
Vyšetřování jde ztěžka, zvlášť proto, že některá vlákna prorůstají hluboko do minulosti. Co se to vlastně před lety odehrálo? Kdo je tajemná Kristín, která jako by nikdy neexistovala? Když se do všeho zaplete jeden letitý a jeden ambiciózní politik, zohavený mladý muž na vozíku a náznaky čísi nacistické minulosti, je toho právě dost, aby to všem pořádně zamotalo hlavu.
Větrné islandské pobřeží, kde se náš příběh odehrává, je dokonalou kulisou pro dávnou legendu o lásce, smrti a tajemství sahajících až do našich časů…

 

Led v žilách

Advokátku Tóru Gudmundsdóttir povolají z města do ledových pustin. Pracovníci islandské společnosti, která na drsném pobřeží Grónska připravovala otevření dolu, náhle přerušili veškeré kontakty a vypadá to, jako by beze stopy zmizeli.
Tóra se svým přítelem Matthiasem, svéráznou asistentkou Belou a dalšími spolupracovníky se snaží rozluštit spletité vztahy, které v táboře panovaly, a přijít tak na kloub neblahým událostem. Jako v noční můře se v zásuvkách psacích stolů objevují lidské kosti a v chladírně celá mrtvola. Náhle je těžké odlišit vrahy od obětí.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽhavý hrob
Tři těla, jedna uříznutá hlava a jedno strašlivé tajemství…

Yrsa Sigurdardóttir

Metafora

zobrazit info o knizeLed v žilách

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2011

Napsat komentář