Dobro a zlo

dobro-zlo-nahled
Dobro a zlo, bílá a černá. Protiklady, které jeden bez druhého nemohou existovat. Protože, jak zjistíte, když si přečtete některou z dnes představených knih, aby člověk dokázal ocenit a vychutnat si dobro ve svém životě, musí se občas popasovat i s trochou zla.

Velmi úspěšní umělci mívají ve skříni kostlivce a v hlavě démony – musí to tak být, jinak by nemohli tvořit tak výjimečná díla. Zlo, které ve snech pronásleduje Sashu, se nejdřív zdá být jenom obyčejnou noční můrou, která se rozplyne s prvními slunečními paprsky zůstane po ní jen inspirace do dalších děl. Brzy se ale ukáže, že tyto vize rozhodně nejsou pouhý výsledek bujné fantazie.

Samotářskou výtvarnici Sashu pronásledují noční můry a nutí ji tvořit mimořádná díla. Zoufale se snaží pochopit ony vize a hlavně, proč se jí neustále zjevuje záhadný cizinec. Podivná síla ji zavede na ostrov Korfu, kde se ke svému velkému údivu seznámí s Branem, mužem ze svých snů. Ten na ostrově jako mnozí další hledá tajemný šperk a musí jej nalézt dřív, než padne do špatných rukou.

Hvězdy osudu

Autorka: Nora Roberts
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-76334-90-8
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Hvězdy osudu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Přijď za mnou,“ zašeptala. „Ale kam? I kdybych chtěla, netušila bych, kde tě mám začít hledat.“ Spustila si prsty ke rtům – přísahala by, že na nich pořád cítí jeho polibek.
„Tak dost. To všechno musí přestat.“
Rychle vstala, začala strhávat nákresy ze stěn a nechávala je dopadat na podlahu. Odnese je pryč, vyhodí je. Spálí je. Zbaví se jich, vyžene si jez hlavy. A sama odtud taky odjede, vydá se na výlet, kamkoliv. Už to bylo roky, co naposledy cestovala. Někam do tepla, opakovala si, zatímco horečně strhávala svoje sny. Na nějakou pláž.
Slyšela vlastní zrychlené oddechování a viděla, jak se jí chvějí prsty. Nakonec klesla na zem mezi nákresy – příliš štíhlá, protože ji sny připravily o váhu, s dlouhými blond vlasy staženými do obvyklého ledabylého ohonu.
Její unavené oči měly modrou barvu průzračného křišťálu. Sklopila je k rukám. Skrýval se v nich talent. A za toto nadání vždycky byla a bude vděčná. Měla však i jiná nadání, a za ta žádný vděk necítila.

Dočtěte si ukázku.

 

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu. Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“
Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků.
Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů. Za všechny jmenujme například Na růžích ustláno, Kouzla osudu, Zaváté stopy nebo Nový začátek.

Zdroj informací

————————————————

Upřímně – dítě bylo to poslední, co Annie plánovala. Měla ráda svůj bezdětný život a svobodu. Nemuset se o nikoho starat, na nikoho se vázat. Tak proč teď váhá, proč uvažuje o tom, že by si toto dítě nechala? Vrací se  domů, za rodinou, se kterou si nikdy nerozuměla, k matce a sourozencům, z nichž každý má nějaký ten svůj vroubek, vedle kterých je Anniino neplánované těhotenství ten vůbec nejmenší přešlap.

Svůj stín nepřekročíš.

„Lidé v údolí Torne byli dobří na dvě věci: na rození dětí a pití.“
Je člověk zodpovědný za hříchy své rodiny? Dá se minulost nějak změnit? Lze ji zkusit přepsat? Tyto otázky si klade švédská spisovatelka
Nina Wähä v nevšedním románu Odkaz.
Když Annie otěhotní, vydá se na návštěvu zpátky tam, kde vyrůstala. Rodinný statek se nachází v údolí Tornedalen na hranicích mezi Švédskem a Finskem. Tady se mluví vlastním jazykem, meänkieli. Není to ani švédština, ani finština, je to něco třetího. Annie domů nejede zrovna ráda a nikdo ji nevítá s otevřenou náručí.
Rodinu tvoří dva rodiče a dvanáct dětí (nebo čtrnáct, podle toho, jak se to počítá), které nikdy netáhly za jeden provaz. Máme tu svůdce, šikovného nejstaršího syna, trestance, syna homosexuála, který si nedělá nic z toho, co si o něm myslí ostatní. A pak je tu Annie, která je v tom. A matka, která se rozhodla, že už se musí něco stát. A k tomu všichni ostatní. A v neposlední řadě otec, který ukrývá temné rodinné tajemství. Nebo lépe řečeno: on je tím tajemstvím. Nastal čas se s tím vypořádat. Brzo už nic nebude jako dřív.

Odkaz

Autorka: Naki Wähä
Přeložila: Helena Stiessová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-7565-873-9
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Odkaz vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Pokud jde o otce nynějšího dítěte, tady se porota jaksi ještě neusnesla. Annie ho nemilovala, to věděla určitě. Nikdy nebyla zamilovaná. Zřejmě jsem citově pokřivená, říkala si občas, nejspíš vzhledem k tomu, jak vyrůstala, těch let bez lásky a bez rodičů (jak jí někdy připadalo) bylo příliš, ale nijak se v tom nerýpala, jen nad tím pokrčila rameny. Uvědomovala si to a nechala to plavat.
Život patří jí, jenom jí, a nehodlá ho zahodit kvůli nikomu a ničemu na světě.
Ale teď je tu to dítě.

Můžete si dočíst zbytek ukázky.

O autorce

Nina Wähä pochází ze Stockholmu. Debutovala v roce 2007 románem S som i syster (S jako sestra). Hrála jednu z hlavních rolí ve filmu Babylonská nemoc a zpívala v popové kapele Lacrosse. Její romány Titta inte bakåt! (2010, Neohlížej se zpět!) a Odkaz (2019) jí vynesly chválu kritiky a nominaci na prestižní Augustovu cenu.

Zdroj informací

————————————————

Žena potřebuje kamarádky, zvlášť, když je zrovna na mateřské, odstavená ze zaměstnání a každý den je podobný tomu předchozímu. Potřebuje jiné ženské spolubojovnice, které by s ní cítily, kterým by si mohla postěžovat, nebo si s nimi vyměnit tipy na odstranění skvrn od dětské výživy. Eliziny úmysly byly dobré, nevinné, chtěla jen založit online komunitu, ve které by se ženy mohly vzájemně podpořit. Postupně ale zjišťuje, že její nové kamarádky skrývají velká tajemství…

Takhle se to stát nemělo. Když Eliza Huntová kdysi zakládala facebookovou Nástěnku pro ženy z Hudson Valley, tetelila se štěstím v domě na předměstí s dokonalým manželem a malými dvojčaty. Dnes, když je hnízdo prázdné a ona trpí mučivou agorafobií, se z někdejší záliby stalo jediné pojítko se životem tam venku. Popularitu nástěnky však ohrožuje existence dalšího mateřského fóra, a tak Eliza neváhá, když se naskytne příležitost dění na stránce poněkud oživit.

Z jiskry však vzplane požár. Olivii, novopečenou matku a věrnou čtenářku nástěnky, zasáhne silou blesku. Allison potká v online prostoru přítelkyni, která o sobě neříká úplnou pravdu. A Amanda možná drží v ruce klíč k tajemství, které Elize brání překročit práh vlastního domu.
V nastalém chaosu je jen jedna věc jistá: Hudson Valley už nikdy nebude jako dřív.
Eliza je sama doma je romantický, vtipný a místy i syrový román plný naděje; příběh o ženském osudu a léčivé moci sesterské podpory, již si ženy dokáží poskytnout.

Eliza je sama doma

Co se stane, když matky z předměstí vezmou věci do svých rukou
Autorka: Jane Rosenová
Přeložila: Kateřina Harrison Lipenská

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 129×204 mm
ISBN: 978-80-7625-183-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Eliza je sama doma vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

„Ahoj, holčičko.“ Posadil se na postel. „Je mi moc líto, že tady není máma nebo babička, aby si s tebou popovídaly, ale my dva jsme vždycky všechno zvládli celkem dobře, viď?“
Přikývla na znamení souhlasu.
„Takže, tady jsem ti koupil nějaký věci, co by se ti mohly hodit.“ Nervózně odhalil poklad v podobě vložek. Když to udělal, přál si, aby jich nebyl nakoupil tolik. Naštěstí pro něj se zasmála.
„Tohle já nepotřebuju, tati. Po škole jsem šla s Ivy a koupila si krabičku tamponů. Jsem v pohodě.“
„Tampony používat nemůžeš!“ vykřikl s naléhavostí, s jakou se obvykle ohlašuje požár v divadle nebo – v Jackieho světě – katastrofický propad Dow Jonesova indexu. Na její tváři se  okamžitě objevil výraz, který říkal: „Ničemu nerozumíš a nenávidím tě.“

Pokud vás kniha zaujala, dočtěte si ukázku online.

O autorce

Jane Rosenová je spisovatelka a novinářka píšící pro Huffington Post. Žije v New Yorku a na ostrově Fire Island se svým manželem a třemi dcerami. Často čerpá inspiraci z města, kde žije, i od lidí, kteří v něm spolu s ní žijí. Je autorkou románu pro mladé The Thread, který v roce 2013 sama vydala. U nás vyšla také její kniha Malé černé a devět žen.

Kromě psaní se věnuje televizní produkci a pořádání různých akcí, je spoluzakladatelkou dárkového webu It’s All Gravy a spoluautorkou stejnojmenné aplikace. V březnu 2017 navštívila autorka sídlo nakladatelství, aby viděla, kde vzniklo české vydání její knihy. Setkala se rovněž s nakladatelkou Magdalénou Feldekovou.

Zdroj informací

————————————————

Láska nebývá jen krásná – to na vlastní kůži poznal každý, kdo se už někdy nešťastně zamiloval a musel se vyrovnat se zlomeným srdcem. Láska může být i hodně děsivá, pokroucená a nezdravá a k nenávisti od ní bývá někdy jen krůček. Málokdo dovede ublížit tolik jako člověk, který se cítí zrazený. O tom se má přesvědčit i Jana, kterou její minulé lásky ani po mnoha letech nepřestávají pronásledovat…

Hrůzy lásky a nenávisti volně navazují na knihu Den jako stvořený pro vážnou známost a obsahují dvě novely, které spojuje téma křivdy a bezpráví. Hrdinové první novely Zrůdička se střetávají se zakomplexovaným a úchylným sanitářem Mlčochem, u něhož se projevuje chorobná touha po moci a nenávist vůči schopným a úspěšným. Pokud se jím někdo nechá zastrašit nebo projeví smířlivost, Mlčochova zvůle triumfuje. Autorka však nenechává čtenáře na pochybách, že triumf zla je možný jen v prostředí malodušných a lhostejných lidí, kteří zbaběle neodporují zlu a někdy ho i trochu využívají pro vlastní prospěch. V druhé novele Hrůzy lásky a nenávisti se rozvíjí příběh vzdorovité a excentricky založené dívky Jany Kratinové, která už jako nezletilá poznala lásku ve všech možných zdeformovaných podobách a na své dráze chuligánky a výtržnice sestoupila až na samé dno existence. Její další život je však neuvěřitelně bohatý na dramatické peripetie a nečekané zvraty, které jí otevírají cestu k vzestupu. Po několika letech je Jana atraktivní, vzdělaná, šťastně vdaná a dobře situovaná žena, která úspěšně pronikne i do výlučného uměleckého světa. A právě tehdy se překonaná a zapomenutá minulost vrací jako strašlivá hrozba, jako pomsta otce její nemanželské dcery.

Hrůzy lásky a nenávisti

Autorka: Zdena Frýbová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7244-469-4
Doporučená cena: 379 Kč

 

 

Knihu Hrůzy lásky a nenávisti vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

Jsem v podstatě smolař, tak jak to bývá údělem některých až příliš úzkostlivě korektních lidí. Tím nechci tvrdit, že by mě snad pronásledovalo neštěstí a stíhaly pohromy, to určitě ne, to bych přeháněl. Ale je až nápadné, jak dokonale se mi vždycky povede vyhnout štěstí, šťastná náhoda, jak důsledně je v mém životě dodržováno pravidlo nikdy k ničemu nepřijít snadno, nebo dokonce snad zadarmo, abych se z toho mohl radovat jako překvapený nečekaným, milým dárkem.
Pravda, dosáhl jsem mnohé z toho, co jsem chtěl, nač jsem se upřel. Mrzuté až k zoufání však je, že jsem si to bez výjimky musel zasloužit překonáváním složitých překážek, nasazením plánovitého úsilí a úporné vytrvalosti, a úspěch takhle vybojovaný mě pak obyčejně už ani moc netěšil.

O autorce

Po maturitě pracovala Zdena Frýbová v Mariánských Lázních v administrativě. Když se poté vrátila zpět do Prahy, usedla k novinařině a psaní z povolání. Její debut přišel v roce 1955 v deníku Práce, psala do slovenských a českých periodik. Používala pseudonym Zdena Redlová, pod kterým vydala první dvě knihy.
Ve většině svých prací byla středem dění pracovní problematika. Část svého dosahu rozšířila i spoluprací s Miloslavem Plzákem, s nímž společně dávala rady párům, milencům. Byla spisovatelka, novinářka, autorka humoristických a společenských románů, které se v době svého vzniku staly bestselery. Inspirovala se profesními romány. Její román Milostí prezidenta se umístil na druhém místě nejprodávanějších knih v roce 2007.
Ve většině svých děl se soustřeďuje na pracovní problematiku, propojuje psychologické, kriminalistické a reportážní postupy. Často se inspirovala profesními romány A. Haileyho. Z její tvorby jmenujme například humoristický román Malinkatý kretén, román Z neznámých důvodů, Otcem i matkou proti své vůli nebo Noc jako stvořená pro nevěru.
Volbou atraktivního prostředí, zajímavé společenské tematiky a dramatickým dějem jsou její prózy oblíbeny u velkého čtenářského okruhu.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po kterém z dnešních titulů byste sáhli? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHvězdy osudu

Roberts, Nora

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeOdkaz

Wähä, Naki

Jota, 2021

zobrazit info o knizeEliza je sama doma

Rosenová, Jane L.

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeHrůzy lásky a nenávisti

Frýbová, Zdena

Šulc-Švarc, 2021

Napsat komentář