Krátké čtení pro dlouhé chvíle

knihacaj
Vybíráte další knížku, která by vám zkrátila dlouhé chvíle, ale nemáte chuť na rozsáhlé romány? Pak vás určitě potěší dnešní tipy, do nichž jsme vybrali hned čtyři knihy plné kratších textů. Těšit se můžete na humornou poezii, epigramy, povídky, novelu i eseje k zamyšlení.

Jiří Žáček patří mezi naše nejoblíbenější autory, především pro lehkost a vtip, které jsou pro jeho knihy typické. V nakladatelství Šulc-Švarc nyní vyšel dotisk jeho díla Český satirikon, v němž najdete plno epigramů, humoristické poezie i parodií, vše navíc doprovázené kresbami Adolfa Borna.

Český satirikon

Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Adolf Born

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 150×150 mm
ISBN: 978-80-7244-395-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Český satirikon vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Knihu epigramů, parodií a humoristické poezie života ilustroval Adolf Born. Epigramy, humoresky a parodie píše Jiří Žáček celé půlstoletí a vždy je ilustroval Adolf Born. Z nich vznikla nová básnická kniha Český satirikon (1966–2016). Obsahuje nejlepší Žáčkovy satirické verše a většinu Bornových ilustrací k těmto básním. Český satirikon dělá průvan ve světě opatrných názorů a vysmívá se samolibým tvorům, kteří rádi poučují a myslí si, že mají patent na pravdu. Arbitři vkusu jsou za všech dob smrtelně vážní, mají rádi úpění a pláč, zato smích jim připadá podezřelý. Z toho důvodu se humor s poezií obtížně kříží, ale v případě Jiřího Žáčka je to spojení šťastné a plodné, posvěcené desítkami ilustrací Adolfa Borna. Jiří Žáček nemá valnou důvěru v příliš obšírné myšlenky a před kazateli věčných pravd dává přednost provokatérům a snílkům. Píše satiru, která nepoučuje, nýbrž inspiruje k vlastním názorům.

Ukázka z knihy

Říkají to taoisté:
člověk prý je to, co jí.
Někdo vepř a někdo kráva,
někdo třeba obojí.

Někdo kuře, někdo ryba
v co mě bozi promění?
Tak či ona v pouhý objekt
kuchařského umění.

Převtělit se v lovné zvíře,
v polotovar bez krunýře,
to mi hrůzu nahání.

Klikaté jsou boží cesty –
čekají na přísné tresty –
sežerou nás gurmáni!

Ukázku z knížky najdete na webu nakladatelství.

O autorovi

Jiří Žáček je básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti. Ve své tvorbě dokázal zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky. Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí. Znát ale můžete také tituly jako Co oči nevidíKdo učí ptáky zpívatKouřové signály, S úsměvem či Kapesní zvěřinec.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Může člověk utéct následkům svých činů? To je otázka, která se honí hlavou hlavnímu hrdinovi novely Hranice už nejsou, tati od Miroslava Pecha. Společně se svou dcerou totiž utekl, aby se tak vyhnul všem svým problémům. A že jich není málo! Čeká na vás velice napínavé čtení – autor se totiž tentokrát rozhodl napsat psychothriller.

Hranice už nejsou, tati

Autor: Miroslav Pech

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 135×180 mm
ISBN: 978-80-257-3549-7
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Hranice už nejsou, tati vydalo nakladatelství Argo.

Táta má starostí až nad hlavu. Vlastně se mu všechno tak trochu vymklo z ruky. A tak sebere dcerku a prchá. Před policií, před přízraky, před sebou. Ale následkům svých činů člověk neunikne.

Miroslav Pech, známý svými autobiografickými novelami Cobainovi žáci a Otec u porodu se tentokrát věnuje jinému žánru – psychothrilleru. Věrní čtenáři se však mají čeho chytit – motivy rodiny, strachu z vlastního selhání a lásky k béčkovým filmům zůstávají. Jenom té krve je o pár litrů víc.

Ukázka z knihy

Bylo mu pětadvacet, pracoval jako pomocná síla ve skladu a žil v bytě po rodičích. Rodiče zas žili v domě po svých rodičích na maloměstě. Moc je nenavštěvoval. Po práci si většinou zajel na oběd do čínské restaurace, kde spořádal talíř smažených nudlí s kousky kachního masa a krevet. Časem si na tohle jídlo vypěstoval poměrně slušnou závislost, přičemž abstinenční příznaky se dostavovaly každou neděli, kdy měli Číňani zavřeno.

Po obědě jel domů.

Sundal ze sebe montérky a nechal je ležet na podlaze do příštího rána.

Rozvalil se na gauči, sáhl po ovladači a zapnul televizi. Seděl před ní až do večera. Kolem šesté si většinou objednal pizzu, mexickou s feferonkami.

Celou ukázku najdete na webu nakladatelství.

O autorovi

Miroslav Pech (* 1986) vyrůstal v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Prošel mnoha zaměstnáními (tiskař, prodavač, pomocný dělník, skladník, redaktor, řidič VZV atd.). Je autorem povídkových sbírek Napíšu Pavle (2013) a Ohromně vtipná videa (2014). Publikoval v časopisech Semtam, Haluze, Psí víno, Protimluv, Host, Salon, Weles, Pandora či na internetové Dobré adrese. Známé jsou jeho autobiografické novely Cobainovi žáci a Otec u porodu. Žije v Českých Budějovicích.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Jiří Suchý patří mezi legendy českého divadla a je obdivuhodné, jak je dodnes, i ve svém vysokém věku, aktivní. Vy si nyní můžete přečíst jeho novou knihu Klaun to zkouší znovu, ve které navazuje na předešlý titul Klaun si povídá s Bohem. I v této novince najdete kratší inspirativní texty na téma víry a naděje.

Klaun to zkouší znovu

Autor: Jiří Suchý

Počet stran: 100
Vazba: brožovaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7492-530-6
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Klaun to zkouší znovu vydalo nakladatelství Galén.

Knížka Jiřího Suchého Klaun si povídá s Bohem vyvolala okamžitě po vydání mimořádný zájem čtenářů a autor obdržel celou řadu ohlasů. Po několika letech se Jiří Suchý k tématu vrací a zpracoval řadu svých postřehů do volného pokračování s názvem Klaun to zkouší znovu. Čítankový klasik a stále svěží principál Semaforu si tak podruhé dopřává potěšení z hledání dobrodružné cesty k Tajemství v naději, že by jeho uvažování mohlo posloužit jako inspirace těm, kterým toto potěšení nepřišlo na mysl.

O autorovi

Jiří Suchý (*1931) je český divadelník, hudebník, textař, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník, divadelní režisér a sběratel. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu. Pracoval jako grafik v reklamních ateliérech. Poté se věnoval především divadlu, nejprve působil v Redutě, poté spoluzaložil Divadlo Na zábradlí. V roce 1959 založil spolu s J. Šlitrem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Toto divadlo bylo velmi populární, což vedlo k řadě problémů, které vyvrcholily podpisem 2000 slov, který Suchý později odmítl odvolat. Spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, Ivanem Vyskočilem, později vytvořil autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti se jeho hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová. Kromě jeho divadelní a písňové tvorby můžete znát např. knihy VzpomínáníPan Voskovec z Manhattanu či Klaun si povídá s Bohem. Taky se můžete podívat na reportáž z představení knihy Legenda Suchý.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Mirek Vostrý, který předloni přispěl do naší rubriky Čtení ke kávě, vydal v nakladatelství Tofana novou knihu Nejrychlejší kůň na světě. V této sbírce povídek reflektuje dvacáté století, které bylo velice turbulentní a miliony lidských životů obrátilo naprosto vzhůru nohama.

Nejrychlejší kůň na světě

Autor: Mirek Vostrý

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-88318-20-0
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Nejrychlejší kůň na světě vydalo nakladatelství Tofana.

František Veselka i rodina Buriánkových se rozhodnou opustit komunistický ráj – jak se jim to podaří? Co se dozví Týna a její táta na místě, kde zemřel skladatel Ryba? Co vypráví bizarní pomník v Orlických horách? A co má na svědomí vášnivý filatelista pan Smutný nebo děda, který kolemjdoucí zdraví po vojensku?

Dvacáté století bylo snad až příliš bohaté na události a situace, které by si byl leckdo raději nechal ujít. Mnozí z hrdinů těchto příběhů určitě. A jak se s nimi vypořádali? To nechť laskavý čtenář posoudí sám. Autorova pátá sbírka povídek vás zavede do několika pohnutých období našich nedávných dějin. I tentokrát vás čeká čtivý děj, napětí a dobrodružství. Ale hlavně zábava a snad i něco málo k zamyšlení.

O autorovi

Mirek Vostrý je ženatý otec tří dětí, bankovní úředník. Rád cestuje po Česku, Slovensku ale i jinde pěšky, na kole nebo na kanoi. Jeho srdeční záležitostí je Podkarpatská Rus. Kromě nových míst ochotně objevuje i zajímavá piva a baví ho fotografování. V posledních letech ke svým zálibám připojil psaní povídek; na labelu Tofana vydal sbírky Noční výpravčíKočičák, Kostelníkova závěť či Čarodějnice.

Zdroj informací: nakladatelství Tofana


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský satirikon

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2016

zobrazit info o knizeHranice už nejsou, tati

Pech, Miroslav

Argo, 2021

zobrazit info o knizeKlaun to zkouší znovu

Suchý, Jiří

Galén, 2021

zobrazit info o knizeNejrychlejší kůň na světě

Vostrý, Mirek

Tofana, 2021

Napsat komentář