Pohádková dobrodružství pro malé čtenáře

Divka cte
Pohádkové příběhy nabízí dobrodružství, humor i poučení. Účastníci výletu najdou způsob, jak se zbavit strachu, a tajní agenti budou muset dopadnout padoucha. Na zvířátka z Medového lesa čekají další příhody a nechybí ani maďarské lidové pohádky. 

Mít strach není žádná ostuda. O tom se přesvědčí děti, které absolvovaly výlet s odborníky z Ministerstva strachu. Pokud chcete zjistit, jak se jim podařilo překonat své obavy, začtěte se do zajímavého pohádkového příběhu.

Není strašpytel jako strašpytel. Člověk by se bát trochu měl, ale neměl by být vystrašený za každou cenu. To už dneska ví děti, které jely na výlet s odborníky z Ministerstva strachu. Paní učitelce Půjdetové se totiž vyvedl parádní kousek. Do autobusu nastoupily děti, které si nesly svůj díl obav ze tmy, bouřky, návštěvy zubaře. Ovšem odpoledne z něho vystoupily jako hrdinové! Pokud chcete vědět, jak se to všechno odehrálo, nezbývá než se pustit do čtení. Určitě se vám bude výlet s Kosátkem, Pejrem a Půjdetovou mohl líbit!

Ukázka z knihy

Kosatko a straspytlove

Kosátko a strašpytlové

Autorka: Monika Valentová
Ilustrovala: Karolína Wellartová 

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×202 mm
ISBN: 978-80-87654-33-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Kosátko a strašpytlové vydalo nakladatelství JaS.

O autorce

Monika Valentová, roz. Petrlová,  se narodila a žije v Olomouci. Vystudovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Je autorkou celovečerní divadelní hry Inzerát a spoluautorkou jednoaktové hry Sluší?. Její prozaický debut – sbírka povídek Hafni! a jiné povídky (2011, naše recenze) – vzbudil sympatie čtenářů i recenzentů. Na ni úspěšně navázal druhý soubor deseti příběhů ze života Mrkev pro vězně (2014), v němž opět baví čtenáře historkami, veselými i smutnými, které se mohou přihodit každému z nás. V roce 2017 vydala třetí povídkovou knihu pro dospělé – Nelidské zdroje. Dětský literární svět obohatila knihou Na skok u cestonautů (nakladatelství Modrý slon), kterou vydala už jako Valentová. V letošním roce pak vyšla dvě veršovaná leporela Pokojíček a Popeláři. Přečtěte si rozhovor s autorkou.

Zdroj informací: Knihcentrum

————————————————

Následující pohádky představují klasiku maďarské literatury. Autor v nich nenásilnou formou zkombinoval humor a poučení. Zlidovělé příběhy i dnes osloví malé i velké čtenáře.

Sedmihlavá víla spisovatele Ervina Lázára je sbírkou autorských pohádek, které během posledních desetiletí prakticky zlidověly, suverénně se zařadily do kánonu maďarské dětské literatury a obohatily tamější pohádkový folklor o vtip, hravost a sympatickou autentičnost. Bez nadsázky lze říci, že mezi Maďary bychom jen s obtížemi hledali člověka, který se nikdy neprocházel Lázárovým Kulatým hranatým lesem a nesetkal se přitom s Míšou Šíšou, Mocourkňoukem nebo činčerou, který má místo knoflíků kaštany a činčeří ruměnec. Společným rysem všech pohádek je kombinace rozverného humoru plného absurdity a slovních hříček, nevtíravého ponaučení a precizně vystavěné pointy, s pomocí které autor oslovuje dětské i dospělé čtenáře a umožňuje jim vstoupit do světa nekonečné hry a fantazie.

Sedmihlavá víla

Autor: Ervin Lázár
Přeložila: Kateřina Šrubařová
Ilustrovala: Jacqueline Molnár

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 168×235 mm
ISBN: 978-80-7530-301-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Sedmihlavá víla vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Ervin Lázár byl maďarský autor. Napsal řadu povídek, ale nejvíce proslul příběhy pro děti.

————————————————

Na členy Ligy odvážných lam čeká náročná mise. Musí dopadnout padoucha, který z muzea odcizil umělecké dílo v podobě plivající Zlaté lamy.

Ligu odvážných lam tvoří skupina všehoschopných tajných agentů. Zádrhel ovšem je, že agenta Filipa Lamu zajímá nejvíc ze všeho jeho úžasná ofina, zatímco agent Leon Lamanator je schopný sežrat všechno, co mu přijde do cesty – včetně pohovky své šéfové.
Jak to ale zvládnou, když proradný generál Zadkokrk ukradne spolu se svou skupinou jezevců z Muzea lam nejproslulejší umělecké dílo – plivající Zlatou lamu? A co s tím má společného elegantní slečna Lamka?

Liga odvážných lam – Zlatá lama

Autorka: Aleesah Darlisonová
Přeložila: Hana Jánská

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 132×235 mm
ISBN: 978-80-271-3141-9
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Liga odvážných lam – Zlatá lama vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Čtvrté dobrodružství kamarádů z Medového lesa opět namluvila Jitka Molavcová. Tentokrát se vše točí kolem koťátka, které se nedokáže samo o sebe postarat. Ještě že se v lesní školce objevila nová holčička…

V Medovém lese bydlí čtyři zvířecí kamarádi s laskavým srdcem a hebounkou srstí. Kdykoli se některé z dětí z lesní školky dostane do potíží, hned mu přispěchají na pomoc. Tentokrát pomůžou malému koťátku ztracenému v lese.
Čtyři statečná zvířátka, Makovička, Daňka, Chrochtík a Míša, nemůžou uvěřit svým vlastním očím: v Medovém lese se zničehonic objevilo koťátko, které se o sebe určitě nedokáže samo postarat. Ještě štěstí, že do lesní školky právě nastoupila velmi nevšední holčička, která kočičce bez zaváhání najde nový domov.
Už znáte naše kamarády?
lišák Míša – Do všeho strká svůj zvědavý čumáček a dokáže v lese objevit ta nejlepší dobrodružství. A dobrý čuch má i na svoje kamarády – kamarádství a dobrá parta jsou pro něj totiž to nejdůležitější.
laňka Daňka – Je opatrná a zdrženlivá a neustále si s něčím dělá starosti. Ovšem nikdo není schopen vnímat pocity a nálady tak dobře jako ona. Proto jsou za její moudrá slova vždycky všichni vděční.
divoké prasátko Chrochtík – Je pěkně mazané a neustále hledá nějaká dobrodružství – a jeho maminka hledá jeho. Chrochtík své kamarády dokáže rozesmát i přivést k úžasu.
mývalka Makovička – Ze všeho nejradši se o všechny stará, neúnavně pečuje o čistotu a každou chvíli radostně zatleská. Své jméno dostala podle vlčího máku a červenou kytičku taky ze všeho nejradši nosí ve vláskách.

Kamarádi z Medového lesa 4 – Ty to zvládneš, Lukáši!

Autorka: Andrea Schütze
Přeložila: Dagmar Heeg
Interpret: Jitka Molavcová

Počet stran: 1h57m
Vazba:
ISBN: 8594201410123
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Kamarádi z Medového lesa 4 – Ty to zvládneš, Lukáši! vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si pustit ukázku.

O autorce

Andrea Schütze toužila stát se spisovatelkou již v dětství. Představovala si, jak píše knihy – nejlépe na zahradě, pod stromem, u starožitného stolu medové barvy s bílým krajkovým ubrusem, kyticí čajových růží a karafou na vodu z křišťálového skla. Zahrada plná zpívajících ptáků měla být u venkovského domu – jakoby vystřiženého z časopisu Living – nedaleko řeky, která případně mohla být i mořem s poletujícími racky. Později, když jako diplomovaná psycholožka vyslechla mnoho příběhů jiných lidí a začala psát příběhy vlastní, zjistila, že zahrada, strom, stůl, dům i prostředí kolem něj je v reálu sice jiné než v dětském snu, ale přesto tak akorát. Dnes autorka touží především po tom, aby se děti těšily na večerní čtení a aby její příběhy podněcovaly rozhovory rodičů s dětmi o snech i reálném životě. A pokud se povede, že si děti v dospělosti vzpomenou na její knihy, které je v dětství doprovázely a okouzlily, kruh je uzavřen a všechna přání jsou pro ni splněna.
V sérii Kamarádi z Medového lesa již vyšly tři díly – Všichni za jednohoJak zahnat stesk a Králíčci v ohrožení.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosátko a strašpytlové

Valentová, Monika

JaS, 2021

zobrazit info o knizeSedmihlavá víla

Lázár, Ervin

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeLiga odvážných lam – Zlatá lama

Darlisonová, Aleesah

Grada, 2021

zobrazit info o knizeKamarádi z Medového lesa 4 – Ty to zvládneš, Lukáši! (audiokniha)

Schütze, Andrea

Kazda, 2021

Napsat komentář