Historie magická i skutečná

modra-kocka
Dnes vám představíme čtveřici historických románů, s nimiž se podíváte za královnou Alžbětou a do válečného Německa. Prožijete americký sen boháče Velkého Gatsbyho, a na své si přijdou i ti, které potěší trocha fantazie a kouzel.

Kočky jsou magická stvoření. Tajemná, hrdá a nenápadná jako stín. Jsou to přítelkyně čarodějnic i ztělesnění božstev, jsou milované i nenáviděné. A co teprve ty s modrým kožíškem. Provedou vás také novým románem polské autorky Martyny Bundy, v němž se magie snoubí s historií.

Nový román Martyny Bundy, autorky oceňovaného debutu Bezcitnost, zachovává epičnost vyprávění a nepostrádá ani výrazné postavy, které se tentokrát pohybují v časovém oblouku sedmi století na území mezi kašubskými jezery. Prolínají se zde světy sakrální a světské, spiritualita s racionálnem, osud postav je tiše sledován modrými kočkami, které ochraňují a hřejí ty, kteří to potřebují. Mnohovrstevnatý román dává život několika různorodým hrdinům, mnichům, jeptiškám, zahalených tajemstvím, bábám bylinkářkám, silným ženám i chudákům. Druhý román Martyny Bundy jistě potěší milovníky kvalitní literatury a magického realismu.

Modrá kočka

Autor: Martyna Bunda
Přeložila: Barbora Kolouchová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3548-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Modrá kočka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V té době se kartouzské kočky v přírodě už dávno nevyskytovaly. Dokonce se mohlo zdát, že vymřely. Modrá barva je vrtošivá. Neobjeví se, pokud se při aktu zrození života nepotkají dvě kočky s alespoň trochu modrou krví. A ani tehdy není nic jisté – gen si totiž sám vybírá, kdy se objeví. Kocour, který přišel na svět v křoví u Kartuz, měl všechny vlastnosti kartouzské kočky. Vyznačoval se zcela znatelným úsměvem a zálibou v mlčení – nikdo totiž neslyšel, že by tyto kočky mňoukaly – a také jantarovýma očima a oním podivným sklonem následovat. Modrá kočka zkrátka měla takovou povahu – vybírala si člověka a za ním chodila. (str. 5)

Přečtěte si zbytek ukázky z této knihy.

 

O autorce

Martyna Bunda (*1975), polská publicistka a spisovatelka. Je dlouhodobou reportérkou polského týdeníku Polityka (v letech 2012–2018 zastávala funkci šéfredaktorky krajského oddělení). Novinařinou se živí už od svých osmnácti let a tato brzká praxe se u ní ukázala být tou nejlepší školou. Má za sebou stovky navštívených domácností a tisíce hodin rozhovorů s lidmi v těžkých, mnohdy dokonce hraničních životních situacích. Vystudovala konzervatoř (obor kytara) a poté obor Veřejná politika na Varšavské univerzitě. Její knižní prvotina Bezcitnost (Nieczułość, Krakov 2017) získala v roce 2018 literární cenu Gryfia. Zároveň byla nominována na nejprestižnější polské literární ocenění NIKE (2018) a také Gdynia 2018 v kategorii próza. Za své reportážní texty byla Martyna Bunda dvakrát nominována na cenu Grand Press. Je matkou dvou dcer.

Zdroj informací

————————————————

Kdo by neznal tajemného boháče Velkého Gatsbyho, jehož večírky byly mezi americkou smetánkou tak vyhlášené? Kdo z nás nebyl svědkem – minimálně na filmovém plátně – jeho osudové, ale tragické lásky k nádherné Daisy? V novém vydání klasického románu Francise Fitzgeralda můžete znovu prožít Gatsbyho příběh s veškerým pozlátkem a velkolepostí, která k němu patří.

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.

Velký Gatsby

Autor: Francis Fitzgerald
Přeložili: Rudolf Červenka, Alexander Tomský

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-717-7
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Velký Gatsby vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Takhle vypadalo Gatsbyho sídlo.
Nebo spíš, jelikož jsem Gatsbyho tehdy ještě neznal, bylo to sídlo obývané mužem onoho jména. Můj domek byl docela pro ostudu, ale byla to malá ostuda a nevšimli si jí, takže jsem měl vyhlídku na vodu, částečnou vyhlídku na sousedův trávník a potěšení z blízkosti milionářů – to všechno za osmdesát dolarů měsíčně.
Na druhé straně zátoky se podél vody třpytily paláce elegantního Východního Vejce a příběh toho léta, do kterého jsem se zapletl, začíná toho dne, kdy jsem tam jel na večeři k Buchananovým. Daisy byla totiž má sestřenice z druhého kolena, Toma jsem znal z univerzity a po válce jsem u nich v Chicagu strávil dva dny. (str. 14)

O autorovi

Francis Scott Fitzgerald byl americký spisovatel a scenárista. Pocházel z rodiny irských přistěhovalců, což se promítlo i do jeho tvorby. Studoval v New Jersey a Princetonu. Brzy po studiích se stal mluvčím mladé generace proti pokrytectví dospělých. V románech a povídkách „jazzového věku“ zobrazil dvacátá léta, jak je prožívala zlatá mládež. Dnes je celosvětově považován za jednoho z nejlepších amerických spisovatelů dvacátého století. Byl také jedním z nejvýraznějších představitelů ztracené generace. Velký Gatsby patří mezi díla, která byla zfilmována. Z dalších knih jmenujme například Něžná je nocNa prahu ráje nebo Poslední kapitán.

Zdroj informací

————————————————

S další knihou se přenesete rovnou do vřavy jednoho z nejvýznamnějších válečných konfliktů naší historie. Neotřelým hrdinou tohoto historického thrilleru je profesor Tom Wilde, na kterého čeká velmi důležitý úkol. Pokud selže, poslední šance zvítězit proti nacistickému Německu by mohla být navždy ztracena…

Podzim 1941. Druhá světová válka se pro spojence příliš dobře nevyvíjí. Pokud chtějí Hitlerovi úspěšně čelit, zoufale potřebují novou zbraň. Zdá se, že ji objevili, ale získat ji bude velmi obtížné a nebezpečné. Je třeba vydat se na území nepřítele a balíček s informacemi tak tajnými, že dokonce ani sám Hitler nemá o jeho existenci ani tušení, přivézt do Anglie. Americký zpravodajský důstojník požádá o pomoc geniálního profesora historie Toma Wildea. Profesor opouští Cambridge a vydává se na riskantní výpravu do nacistického Německa, aby z něj záhadný balíček, který zvrátí vývoj války, propašoval. Brzy ovšem zjišťuje šokující pravdu a pochopí, proč se nacisté nezastaví před ničím, jen aby zabránili tomu, aby bylo tajemství prozrazeno.

Hitlerovo tajemství

Autor: Rory Clements
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7593-309-6
Doporučená cena: 429 Kč

 

Knihu Hitlerovo tajemství vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Autor prostě umí. Kromě perfektní přípravy umí dobře vyprávět, zbytečně nekomplikuje děj a nesnaží se čtenáře zbytečně mást. O jaké tajemství jde, prozradí hned na začátku, takže čtenáře musí napínat alespoň tím, jak to celé dopadne. Více než 400 stran přečtete rychle, budete si to užívat a vychutnávat. Hitlerovo tajemství je podle mého názoru ideální společník k dece u vody i deštivé odpoledne doma.

– z recenze na webu nakladatele

Ukázka z knihy

„Otto,“ řekl Bormann a podal mu rodný list, „mám pro tebe menší prácičku. Pozorně si to přečti. Zapamatuj si všechny podrobnosti a pak mi to vrať. Je to křestní a rodný list desetileté dívky. Chci, abys ji našel a zbavil se jí – a kohokoli, kdo s ní kdy přišel do styku. Bude lepší, když se nikdo na světě nedozví, že kdy žila. Nenechej žádné stopy.“
„Ano, Herr Reichsleiter.“
„Ani nemůžu dostatečně vyjádřit, jak je ten úkol důležitý. Už jsi mi za ty roky udělal nejednu laskavost a já se ti vždy dobře odvděčil. Ale nic z toho – nic – nebylo tak důležité jako tohle. Postarej se o to a já ti dám ještě jednou tolik pozemků.“
„Nezklamu vás, Herr Reichsleiter,“ uklonil se Kalt.

 

O autorovi

Rory Clements měl odjakživa pro thrillery vášeň. Má rád čtení o mužích a ženách, kteří čelí těm největším výzvám a přímému ohrožení života. Také o nich moc rád píše.
Narodil se v Doveru, v Kentu a jeho otec, dědeček i pradědeček sloužili v armádě. Rory však v rodinné tradici nepokračoval. Toužil stát se spisovatelem. Pracoval nejdříve několik let jako novinář, později si ale splnil svůj sen a přešel k psaní románů. Vojenského prostředí se však zcela nevzdal, stále se k němu vrací ve svých knihách. Napsal také knihu Mučedník.

Zdroj informací

————————————————

Přes Ameriku a Německo až po elegantní Velkou Británii. Královna Alžběta II. je nejen významnou osobností britské monarchie, ale také velmi zajímavou osobou, která za svůj dlouhý život čelila mnoha výzvám a zkouškám. Uznávaný historik a odborník na britskou královskou rodinu Robert Lacey se ve své knize podělil o všechno, co o této výjimečné dámě ví – od jejího dětství, přes přerod princezny v královnu až po její úspěchy na anglickém trůně.

Portrét nejdéle vládnoucí britské panovnice koncipovaný jako mozaika příběhů ze života královské rodiny.

Nahlédneme do zákulisí Buckinghamského paláce a premiérova sídla v Downing Street č. 10.
Příběhy ze života královské rodiny Britský historik a autor četných biografií
Robert Lacey ve své knize Koruna (The Crown) líčí osudy britské královské dynastie v letech 1947 až 1955. Bylo to období, kdy se Velká Británie těžce vzpamatovávala z druhé světové války a kdy se rozhodovalo o budoucí podobě a vlastně i existenci samotné monarchie. Autor ve svém díle oživuje mnoho historických postav a událostí, seznamuje čtenáře s dějinnými souvislostmi a zároveň popisuje skutečný život v Buckinghamském paláci či sídle tehdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla na Downing Street č. 10. Největší pozornost je samozřejmě věnována královně Alžbětě II., která usedla na trůn v pouhých šestadvaceti letech, po předčasné smrti svého otce, krále Jiřího VI., a musela se teprve učit, jak se stát skutečnou panovnicí a zajistit stabilitu země. Dozvíme se, jak vypadal život budoucí královny v jejím raném dětství a mládí, kdy žila téměř obyčejným životem společně se svými rodiči a mladší sestrou. Autor detailně popisuje způsob výchovy a vzdělávání malé princezny, období jejího dospívání i vztah s budoucím manželem Philipem Mountbattenem.

Koruna

Autor: Robert Lacey
Přeložila: Dagmar Stárková
Interpretka: Helena Dvořáková

Vazba: CD
ISBN: 8590236111929
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Koruna vydalo nakladatelství Radioservis.

Na webu nakladatele si můžete pustit ukázku.

O autorovi

Robert Lacey je britský historik známý tím, že se v rámci výzkumu snaží dostat co nejblíže osobám, o kterých píše, a že mnohdy prakticky žije po jejich boku. Je autorem mnoha mezinárodních bestsellerů. První biografie, kterou napsal, se věnovala Robertovi, hraběti z Essexu, a Siru Walteru Raleighovi. Následovala práce s názvem Majesty, což byla biografie královny Alžběty II. Majesty dodnes zůstává vysoce uznávanou studií britské monarchie. Tohle téma, autorovi velice blízké, zůstává i nadále oblíbeným tématem jeho prací. Mezi další jeho díla patří například biografie Grace Kellyová.
Robert Lacey je mimo jiné poradcem pro historický seriál Koruna, který běží na Netflixu.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Lákají vás historické knihy? Který z dnešních románů vás zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeModrá kočka

Bunda, Martyna

Argo, 2021

zobrazit info o knizeVelký Gatsby

Fitzgerald, Francis Scott

Leda, 2021

zobrazit info o knizeHitlerovo tajemství

Clements, Rory

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizeKoruna (audiokniha)

Lacey, Robert

Radioservis, 2021

Napsat komentář