Udržitelnost ve skříni

upcyklace
Skříně plné oblečení, které už nám není, ale je nám líto je vyhodit – to zná každý z nás. Co kdyby ale existoval způsob, jak si věci nechat, a zároveň jim dát nový smysl? Pojďme se v době, která zoufale volá po udržitelnějším způsobu života, naučit měnit staré a zbytečné v nové a užitečné.

Více než 100 praktických nápadů, jak proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které můžou dál sloužit. Kreativní tipy a návody na upcyklaci pro začátečníky i pokročilé.
Oblečení a další textil patří k věcem, které se celosvětově vyrábějí nejčastěji, ale také se nejčastěji vyhazují, obvykle jen minimálně použité, nebo dokonce zcela nenošené. Přitom právě textilní látky jsou neuvěřitelně variabilní, lze je upravovat a díky tomu většinou dál využívat.
Staré tričko nebo jiné vyřazené oblečení nemusí vždycky skončit v koši na odpadky. Můžete z něj naopak snadno vytvořit něco nového. Díky návodům a nápadům z této knížky dokážou začátečníci i pokročilí proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které můžou dál sloužit.
K tomu, abyste mohli ze starých textilií vytvářet něco nového, rozhodně nemusíte být profesionální švadlena či krejčí. Nepotřebujete nic víc než šicí stroj (u některých projektů nebudete potřebovat ani ten) a trochu nadšení do experimentování a můžete začít dělat ze starého oblečení nebo ručníků, povlečení apod. praktické, užitečné a originální nové věci.
V knize najdete návody, s nimiž lze proměnit roztrhané, špinavé nebo prostě jen odložené kousky ze šatníku a domácnosti v něco nového, místo toho, aby putovaly do koše. Podaří se to jak začátečníkům, tak i pokročilým, protože kniha obsahuje jednoduché, ale osvědčené techniky a ty nejdůležitější základní stehy. Veškeré návody je možné libovolně doplňovat a upravovat, a ušít tak krásné nové věci zcela podle vlastních představ a zároveň nekupovat nic dalšího.

Upcyklace – Nový život starých věcí

Více než 100 praktických nápadů pro začátečníky i pokročilé
Autor: Smarticular.net
Přeložila: Monika Řezníčková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7670-034-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Upcyklace – Nový život starých věcí vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Oblečení a další textil patří k věcem, které se celosvětově vyrábějí nejčastěji, ale také se nejčastěji vyhazují, obvykle jen minimálně použité, nebo dokonce zcela nenošené. Přitom právě textilní látky jsou neuvěřitelně variabilní, lze je upravovat a díky tomu většinou dál využívat.

K tomu, abyste mohli ze starých textilií vytvářet něco nového, rozhodně nemusíte být profesionální švadlena či krejčí. Nepotřebujete nic víc než šicí stroj (u některých projektů nebudete potřebovat ani ten) a trochu nadšení do experimentování a můžete začít dělat ze starého oblečení nebo ručníků, povlečení apod. praktické, užitečné a originální nové věci. (str. 11)

***

Pokud se okraje úpletu, především u tričkoviny, příliš kroutí, postříkejte látku škrobem na žehlení (nejlépe domácím: smíchejte jednu lžíci jedlé sody a půl litru vody a přelijte do láhve s rozprašovačem) a přežehlete, pak zůstane látka rovná.

Když látku před šitím přichytíte kolíčky (například kolíčky na látku nebo obyčejnými kolíčky na prádlo), bude lépe držet tvar a neutečou vám žádná očka kvůli ostrým špendlíků, které by mohly látku poškodit. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Berlínský portál Smarticular.net od roku 2014 zveřejňuje návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy, představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a přinášejí své vlastní zkušenosti.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUpcyklace – Nový život starých věcí
Více než 100 praktických nápadů pro začátečníky i pokročilé

Smarticular.net

Kazda, 2021

Napsat komentář