Mužský románový hrdina

muzsky-hrdina-tipy
I toto pondělí zůstaneme u románů, tentokrát s muži v hlavní roli. Dnes vám představíme pár smutných příběhů o lidech, které potkal těžký osud a kteří svůj život prožili v bídě a strádání. Nemějte ale strach – čeká na vás také trocha lásky a humoru.

Někoho děsí, jiného fascinují – hřbitovy. Tajemná místa plná žalu i vzpomínek, kde nad prachem zemřelých bdí mlčenlivé kamenné sochy andělů a svatých. Zkuste si na takovém místě trávit celé dny jako hrobníci. Vidět, jak lidé spěchají, jak plynou jejich životy, jak se dohadují kvůli odlišnostem – jenom aby v horizontu mnoha let přišli sem, do tiché zahrady, kde jsou si všichni konečně rovni…

Rozsáhlý mnohovrstevnatý román. Současná společnost je autorem viděna jak zdola, kdy Petr Motýl vychází z autentické zkušenosti hrobníka v Praze na Břevnově, tak z nadhledu, který v románu zastupují především pohledy do tisíciletých dějin břevnovského kláštera založeného svatým Vojtěchem. Vybroušený jazyk, humor a ironie a básnické vidění skutečnosti.

Šatna a klášter

Autor: Petr Motýl

Počet stran: 1210
Vazba: vázaná
Formát: 139×213 mm
ISBN: 978-80-7530-298-4
Doporučená cena: 598 Kč

 

Knihu Šatna a klášter vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Petr Motýl v současnosti žije v Praze. Vystudoval pedagogickou fakultu, ale pracoval mimo jiné i jako topič, listonoš, noční hlídač nebo hřbitovní dělník. Ze svých zkušeností pak čerpal ve svých literárních dílech, Šatnu a klášter nevyjímaje. Dosud vydal mnoho básnických sbírek. Jmenujme aspoň některé: Ten veliký, veliký kamenný dům nebo hrad tam daleko, daleko v horách, Šílený Fridrich, Perleťový dům , Lahve z ubytovny, Maják na konci světa, Kam chodí uhlí spát.
Z prózy mu vyšly mimo jiné tyto knihy – U řeky, Každý svojí rybičkou, S brašnou pro pastýře, Doktor Plitka si kope hrob nebo Příběh pana rytíře Vítka a jeho dcery Anežky.

Zdroj informací

————————————————

Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena. V případě doktora Prokopa dokonce tři. Každá je jiná a každé z manželství z něj tak trochu udělá nového člověka. Bez kterékoli ze tří lásek, co za život poznal, by nikdy nebyl tím mužem a uznávaným lékařem, kterého okolí obdivuje… Začtěte se do silného příběhu, v němž hlavní roli hraje neotřelý milostný čtyřúhelník.

Působivý román o třech manželkách uznávaného lékaře se odehrává převážně v poslední čtvrtině minulého století. V každé životní etapě byla pro doktora Prokopa důležitá právě ta, se kterou žil. Miloval ji a ona ho formovala tak, aby ta následující byla úplně jiná. Tyto tři ženy ho dokázaly ovlivnit silněji než události, které změnily celou společnost.

Lékař Josef Prokop je ženami obdivovaný muž, ale ve svých citech k partnerkám projevuje zdrženlivost a jistou míru sobectví, kterou skrývá za svou uzavřeností. Oženil se třikrát a pokaždé jeho manželství dopadlo jinak, než očekával. Josef si to musí znovu připomenout, když se chystá na svatbu svého syna z prvního manželství, který si bere jeho třetí manželku a za svědka jí jde jeho druhá žena. A přesto bez těch tří různých manželek by nemohl existovat. Díky jednoduchosti první toužil po intelektu druhé, která ho zase svými malichernostmi vehnala do náruče třetí. Román je nejen zrcadlem životů tří Josefových žen, ale také se v něm odhaluje, jaký doopravdy je tento šarmantní a ženami obdivovaný muž.

Zapomeň na minulost

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7244-468-7
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Zapomeň na minulost vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Magda Váňová absolvovala gymnázium v Novém Bydžově (1970–1974). Na filozofické fakultě UK v Praze (1974–1979) vystudovala bulharštinu a etnografii. Tamtéž státnice z angličtiny. Během studia půlroční stáž na univerzitě v Sofii. V letech 1980–1990 pracovala v Bulharském kulturním a informačním středisku v Praze. Po roce 1990 publikovala drobné překlady z angličtiny. O rok později šéfredaktorka časopisu Boutique, r. 1992 tajemnice redakce časopisu Akcie-burza-kapitál. Přeložila mnoho próz z bulharštiny do češtiny.
Od roku 2000 se věnuje vlastní spisovatelské tvorbě. V plzeňském nakladatelství Nava vydala soubory detektivních povídek – Krvavé vřesoviště (2001), Vražda toulavého milence (2002), Smrt milionáře (2002), Vražda opilé tanečnice (2003), Vraždy v uličce lásky (2003 pseudonym Ivana Magdová).
Dále je autorkou těchto románů –Tereza (jeden z jejích nejčtenějších), Zapomeň na minulost, Sestra a sestřička, Mlsná huba, Když ptáčka lapají, S tváří beránka, Štěstí Aloise Peina, Past, Přítulný Zajíček, Kukaččí mládě, Pavouk v síti, Ať myši nepláčou, Náhoda nebo osud, Babí léto, Herečka a dalších.

Zdroj informací

————————————————

Umíte si představit, že byste přišli o to, co v životě nejvíc milujete a čeho si na sobě nejvíc vážíte? Možná o nějaký talent, který vás doposud definoval. Co vám pak zůstane, pro co budete žít? Takové neštěstí si prožívá Richard, hlavní hrdina knihy Poslední věta. Talentovaný hudebník se musí smířit nejen s tím, že už si nikdy nezahraje, ale že už se brzy ani sám nenají, nezvedne z postele a nakonec ani nenadechne. Po Levé straně světa vychází Lise Genově další kniha, na kterou jen tak nezapomenete…

Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard s procítěným projevem a bezchybnou technikou ovace vestoje po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod – jeho rozvod. Ví přitom, že brzy přijde i o levou ruku.

Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství.
Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začne neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě.

Poslední věta

Autorka: Lisa Genova
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-870-8
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Poslední věta vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„No…“ zaváhá Pam.
„Zrovna jsme mluvili o Richardovi.“
„Ano?“ vyčkává Karina a připravuje se na něco ponižujícího. Nikdo nic neřekne. „A co je s ním?“
„Zrušil turné.“
„Aha.“ Nic šokujícího. Koncerty a turné Richard rušil už dřív. Jednou nesnesl dirigenta a odmítl s ním vkročit na pódium. Jindy ho museli na poslední chvíli zastoupit, protože se opil v baru na letišti a zmeškal let. Jaký důvod má asi tentokrát. Jenže Pam, Scott a ostatní na ni zasmušile civí, jako by na toto téma měla říct něco soucitnějšího. Žaludek jí zaplaví emoce, začnou se jí dmout vnitřnosti a přímo v jejím středu se na provizorním stupínku chystá vášnivý protest vyjadřující rozhořčení nad tím, že musí tohle řešit a že k ní Pam nemůže být ohleduplnější. Richardovo zrušené turné není její starost. Rozvedla se s ním. Jeho život už není její problém.
„Ty to vážně nevíš?“ zeptá se Pam. Všichni čekají na její odpověď, mají sevřené rty a ani se nehnou, jako diváci, kteří se zaujetím sledují divadelní hru.
„A co? Umírá snad nebo co?“ Karina se napůl nervózně zasměje, ale nikdo nereaguje. Hledá mezi rodiči odezvu, třebaže její komentář vyzněl trochu nevhodně, někoho, kdo by jí odpustil trochu černého humoru. Jenže všichni vypadají buď zděšeně, nebo odtažitě. Všichni až na Pam. Její oči prozrazují zdráhavý souhlas.
„Má ALS, Karino.“

O autorce

Lisa Genova je autorkou bestsellerů o Alzheimerově chorobě (Pořád jsem to já), syndromu opomíjeni (Levá strana světa), autismu či Huntingtonově chorobě. Podle románu Pořád jsem to já vznikl stejnojmenný oscarový film v hlavní roli s Julianne Mooreovou, Alecem Baldwinem a Kristen Stewartovou. Lisa Genova vystudovala psychobiologii na Bates College a na Harvardově univerzitě získala doktorát v oboru neurověd. Píše o neurologických onemocněních, přednáší o nich po celém světě a vystupovala v televizních pořadech. Její TED talk s názvem What You Can Do To Prevent Alzheimer’s (Co dělat pro prevenci Alzheimerovy choroby) má přes pět a půl milionu zobrazení.

Zdroj informací

————————————————

Zatímco klavíristovi Richardovi končí život, ten Frankův ještě ani pořádně nezačal. Osud se s ním však nemazlí – žije bez podpory rodičů, v extrémní chudobě a často krutě strádá a hladoví. Přesto nezahořkne, naopak – zlé podmínky ho zocelí a přesvědčí, aby to se svou budoucností ještě nevzdával… Andělin popel je románem o těžkém startu do života, avšak vypravovaný s humorem, nevinnýma dětskýma očima.

„Když se dívám zpátky na své dětství, nedovedu pochopit, jak jsem vůbec mohl přežít. Bylo to bídné dětství, jak jinak: o šťastném dětství nemá cenu psát. Horší než obyčejné bídné dětství je bídné irské dětství, a ještě horší je bídné irské katolické dětství.“ Tak začínají paměti Franka McCourta, který se narodil v Brooklynu v době hospodářské krize čerstvým irským přistěhovalcům a posléze vyrůstal ve slumech irského Limericku. Bez hořkosti, ale naopak s osobitým humorem popisuje hladovění, nemoci, špínu a strádání, nad nimiž by strnul i Charles Dickens. Frankův otec Malachy, neschopný, upovídaný alkoholik, pracoval jen zřídka, a když už pracoval, obvykle mzdu propil a nechal svou pobožnou, zlomenou ženu Andělu žebrat v místních kostelech a charitativních organizacích. Avšak jakkoli býval ničemný, dokázal být i něžný a uměl vyprávět podivuhodné příběhy o velkých irských hrdinech. Když nakonec zmizí v Anglii, zanechá v synovi dojem, že se má snažit o lepší život.

Ohromující síla románu spočívá v perspektivě malého hrdiny, který líčí nepředstavitelnou chudobu, selhání otce, rodinné tragédie a krutost okolí s čistou duší, empatií a shovívavostí.
Dnes již klasický román
Andělin popel byl v roce 1997 vyznamenán Pulitzerovou cenou, vyšel ve více než 25 jazycích a prodaly se ho miliony výtisků. Úspěchu dosáhla i jeho filmová verze s Emily Watsonovou, Robertem Carlylem a Michaelem Leg­gem v hlavních rolích (1999). Film byl nominován na Oscara a na MFF Karlovy Vary získal Cenu diváků (2000).

Andělin popel

Autor: Frank McCourt
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7260-497-5
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Andělin popel vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Jako dítě jsem si tátu často prohlížel. Díval jsem se na jeho řídnoucí kštici a rozpadající se zuby a nemohl jsem pochopit, proč by za takovou hlavu někdo dával peníze. Když mi bylo třináct, prozradila mi tátova matka tajemství: když byl tvůj otec maličký chlapec, upustili ho na hlavu. Byla to nešťastná náhoda, ale už nikdy pak nebyl stejný jako předtím, a musíš si uvědomit, že lidi padlí na hlavu bývají trochu zvláštní. Kvůli té ceně za hlavu, na kterou ho upustili, musel být z Irska propašován nákladní lodí z Galway. V New Yorku zuřila prohibice a otec si myslel, že zemřel a dostal se za své hříchy do pekla. Pak objevil tajné nálevny a to mu zvedlo náladu.

O autorovi

Frank McCourt (1930–2009) se narodil v New Yorku jako nejstarší dítě irských přistěhovalců. Velká hospodářská krize a otcův alkoholismus způsobily, že rodina zůstala bez prostředků, a když byly Frankovi čtyři roky, McCourtovi odešli z New Yorku za příbuznými do irského Limericku. Situace rodiny se však ještě zhoršila. Otec neměl práci a jakýkoliv skromný příděl peněz propíjel. Několik McCourtových sourozenců zemřelo a on sám v deseti letech málem podlehl tyfu. V roce 1941 jeho otec odjel do Anglie údajně pracovat do válečné muniční továrny, ale rodině nikdy žádné peníze neposlal, ta byla odkázána na žebrání a příležitostné krádeže. V roce 1949 se McCourtovi podařilo vrátit se do New Yorku. Pracoval v přístavních docích a později sloužil v korejské válce. Po skončení vojenské služby vystudoval angličtinu na Newyorské univerzitě. Třicet let učil na newyorských středních školách, poté se věnoval psaní memoárů. Za knihu Andělin popel (česky 1998 a 2003) získal Pulitzerovu cenu a mnohá další ocenění. Po jejím ohromujícím úspěchu navázal pokračováním Andělina země (česky 2004), v němž vylíčil návrat do Ameriky, země snů, kde v padesátých letech minulého století prošel jako přistěhovalec tvrdou školou života.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujal vás některý z představených románů? Četli jste některý z nich? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠatna a klášter

Motýl, Petr

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeZapomeň na minulost

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2021

zobrazit info o knizePoslední věta

Genova, Lisa

Jota, 2021

zobrazit info o knizeAndělin popel

McCourt, Frank

Prostor, 2021

Napsat komentář