Historická procházka Krkonošemi a Prahou

Tipy_Krkonose za cisare pana_Mezi Stalinovou tridou
Vydejte se s námi na výlet českými dějinami a na některá z nejatraktivnějších míst v zemi – do vznešených Krkonoš a matičky Prahy. Dozvíte se třeba, jak naše nejvyšší hory vypadaly za časů prvních lyžařů nebo odkud se vzaly místopisné pražské názvy.

Zjistěte, jak se naše nejvyšší hory Krkonoše měnily v průběhu času, a prohlédněte si krásy české přírody očima fotografa Pavla Scheuflera. Krkonoše za císaře pána odhalují mnoho zajímavostí…

Krkonoše za císaře pána

Autor: Pavel Scheufler

Počet stran: 159
Vazba: vázaná
Formát: 215×250 mm
ISBN: 978-80-276-0224-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Krkonoše za císaře pána vydalo nakladatelství Slovart v edici Fotografie.

Jak vypadaly naše nejvyšší hory v dobách prvních lyžařů a turistů? Které horské chaty dodnes stojí neporušené a které bychom hledali marně? Jak se ženám lyžovalo v sukních a kloboucích? Svědectví o tom zanechali první profesionální a amatérští fotografové. Více než 140 snímků Krkonoš vybral, upravil a doplnil texty fotograf a vlastník rodinné sbírky starých fotografií Pavel Scheufler. Předmluvu ke knize napsal estetik a historik přírodních věd Karel Stibral. Publikace je nejen cenným svědectvím o proměně našich nejvyšších hor, ale také návodem, jak číst fotografie tak, abychom slyšeli poutavé příběhy, které nám vyprávějí.

 

Ukázka z knihy

Rolnické domky a boudy rozseté po krkonošských stráních začaly někdy na počátku 19. století sloužit také poutníkům. První romantismem odchovaní turisté spali na seně na půdách a v přístavcích, majitelé bud jim prodávali mléko, sýr a placky, později také víno a kořalku. Někteří budaři rychle pochopili novou příležitost a přeorientovali se z chovu dobytka na turistiku a té přizpůsobili i chov svých domácích zvířat. Na místě někdejšího seníku vznikl nejprve hostinec, který se stal základem pro turisty později velmi oblíbenou Petrovku, v minulém století spíše známou pod německým názvem Peterbaude – Petrova bouda. Ostatně většina pohostinských zařízení v Krkonoších měla v epoše monarchie německé názvy. (str. 58–59)

Krkonose za cisare pana_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

 

O autorovi

Pavel Scheufler se narodil v Praze. Velký vliv na něj měl jeho kmotr – dědeček, který fotografoval a sbíral historické fotografie už ve svém mládí. S dědečkem v sedmi letech exponoval svou první fotku.  Ještě než uměl psát, diktoval mamince pohádky. Ve 2. třídě začal psát román, ve 3. vycházel na školní nástěnce na pokračování. V 7. třídě vedl na škole zeměpisný kroužek… Původně chtěl být geologem, aby cestoval po světě, což se mu povedlo až po roce 1990. Je spoluautorem knihy Česká fotografie v datech 1839–2019 a autorem knihy Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918.

Zdroj informací: www.scheufler.cz

 

Nakladatelství Slovart

Společnost Nakladatelství Slovart, s.r.o., byla založena v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, s.r.o. se sídlem v Bratislavě. Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury (např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody) s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.

————————————————

Odkud se vlastně vzaly názvy na tabulkách pražských ulic? Nejen na tuto otázku dává odpověď publikace Mezi Stalinovou třídou a Husákovým tichem od Martiny Ptáčníkové, zabývající se původem místopisných jmen.

Mezi Stalinovou třídou a Husákovým tichem

Kapitoly z pražské toponymie
Autorka: Martina Ptáčníková

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-200-3216-4
Doporučená cena: 425 Kč

Knihu Mezi Stalinovou třídou a Husákovým tichem vydalo nakladatelství Academia.

Monografie se zabývá toponymií hlavního města Prahy v období od konce druhé světové války do roku 1989. Na výzkum jmen pražských veřejných prostranství aplikuje mezioborový přístup, využívá rozmanité metody a přináší komplexní pohled na městskou toponymii dané epochy. Vývoj soustavy jmen městských veřejných prostranství je v knize sledován prostřednictvím honorifikačních jmen, na jejichž základě lze nejlépe popsat formování pražské toponymické krajiny jako politizovaného prostoru, reagujícího na dějinné zvraty i mocenské nároky vládnoucích elit. Prostor dostávají v knize nejen jména, která lze vidět na uličních tabulkách na nároží domů, ale i ta, která nikde zaznamenána nejsou a obyvatelé města je přesto dobře znají a používají.

 

Ukázka z knihy

Mezi Stalinovou tridou a Husakovym tichem_ ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

PhDr. Martina Ptáčníková, Ph.D. studovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde mj. složila rigorózní zkoušku (PhDr.) v oboru český jazyk. Ve své práci se zaměřuje na onomastiku. Od roku 2013 až dosud působí na oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český AV ČR jako odborná pracovnice. Více informací najdete na webu ujc.avcr.cz.

 

Nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám toulky historickou Prahou a Krkonošemi? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrkonoše za císaře pána

Scheufler, Pavel

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeMezi Stalinovou třídou a Husákovým tichem
Kapitoly z pražské toponymie

Ptáčníková, Martina

Academia, 2021

Napsat komentář