Náměty pro volný čas

namety-pro-volny-cas
Máte hodně volného času a nevíte, jak s ním naložit? A nepřemýšleli jste někdy o tom, že si pořídíte dron? Nebo máte doma věci, které čekají, až je konečně vyhodíte? A jak vám to jde s tužkou nebo s jehlou? S našimi tipy využijete nejen každé volné minuty, ale také zhodnotíte zdánlivě nepotřebné věci.

S dnešní první knihou zavítáte do vychytávek 21. století a seznámíme se blíže s drony. Jak si vybrat vhodný model? Jaké doplňky je možné pořídit? Dozvíte se i něco o legislativě a hranicích vzdušného prostoru.

Drony

Kompletní průvodce včetně přehledu nové legislativy
Autor: Antonín Jan Novák

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-0775-9
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Drony vydalo nakladatelství Grada.

Odpovědí na otázku Co je dron? mohou být desítky: pro dítě hračka, pro fotografy a filmaře létající kamera, pro kutily a modeláře skvělá zábava, pro podnikatele výrobní prostředek atd. Tak by se dalo pokračovat dlouho, jednoznačně je dron budoucnost.
Pro úplné začátečníky je kniha vstupenkou do světa dronů. Formou vyprávění osobních zkušeností a příhod se dozvíte, jak začít (nebo jak nezačít), podle čeho stroj vybírat, o základních parametrech a dílech dronu, o nejvýznamnějších značkách a o tom, jak poprvé vyrazit do vzduchu.
Mírně pokročilí mohou začít číst o kus dál, kde se píše o základních principech letu, o dálkovém ovládání, o kamerách a postupech při fotografování nebo natáčení i o způsobech využití dronů.
V knize nechybí podrobný popis konstrukce, tipy pro kutily, pasáž věnovaná závodění (drone racing) a podvodním dronům.
Nezbytnou součástí publikace jsou kapitoly o bezpečnosti létání, nových evropských předpisech, cestování s drony, ochraně soukromí a další legislativě související s provozem bezpilotních prostředků.

 

Ukázka z knihy

Filmování z výšky šlo skvěle a nakonec zbylo v posledním akumulátoru ještě trochu energie i pro riskantnější záběry. Kruhový val pravěkého hradiště, svatyně, znamení pro mimozemské astronauty – jak je ctěná libost – obtáčí několik metrů široký a místy docela hluboký vodní příkop, takže kdyby dron s kamerou obletěl valy nad hladinou pod klenbou tvořenou korunami starých stromů, mohl by vzniknout docela efektní záběr. Nemuselo by to ale dopadnout dobře, protože pod větvemi není signál satelitní navigace, takže řídicí jednotka dronu nedrží výšku ani polohu. Řídit tedy musím ručně se vším všudy – mezi kmeny a keři, kde za nimi stroj občas není moc vidět. Ale konec konců právě proto jsem krátce před tím z překližky narychlo postavil malou kvadrokoptéru, abych v takových akcích nemusel riskovat drahý model z obchodu. Tak jsem ji poslal do vzduchu. (str. 10)

Jak ukázka pokračuje? Čtěte dál.

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Jedna z nejúspěšnějších knih v oblasti kreslení se dočkala dalšího nového vydání. Americká učitelka umění dala dohromady tipy, triky a cvičení, pomocí kterých se konečně naučíte skutečně kreslit. Vše je doplněno o příkladové ilustrace.

Skicář

Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou
Autorka: Betty Edwards
Přeložil: Tomáš Suchánek

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 215×275 mm
ISBN: 978-80-7413-449-4
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Skicář: Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou vydalo nakladatelství Zoner Press.

Cvičebnice, díky které začnete skutečně kreslit.
Abyste se naučili kreslit, nestačí o tom jen číst knihy – musíte především trénovat a cvičit. A právě proto vznikl skicář Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou. I když perfektně doplňuje stejnojmennou knihu, která je zaměřena spíše teoreticky, můžete jej zcela jistě použít i samostatně. Jedná se o soubor desítek úloh a cvičení, které vás provedou každou z pěti základních dovedností kreslení: vnímání hran, vnímání mezer (prostorů), vnímání vztahů, vnímání světel a stínů a vnímání celku.
Kniha vám poskytne vše, co budete ke kreslení potřebovat, včetně naskenovaných fotografií a kreseb jiných autorů k obkreslování. Stačí vám základní kreslicí pomůcky jako tužka a guma a můžete se vydat na cestu k lepším kresbám.
Pokud nemáte knihu od autorky
Betty Edwardsové Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou, doporučujeme ji zakoupit spolu se skicářem, protože vám poskytne vysvětlení, proč které cvičení vlastně děláte, a rovněž vám podrobně vysvětlí sílu, která se ukrývá ve vaší kreativní pravé hemisféře – a také jak tuto sílu uvolnit. Kombinace obou knih je mocným nástrojem pro všechny, kteří se chtějí naučit kreslit nebo jen chtějí uvolnit svou kreativitu.

 

Ukázka z knihy

Toto cvičení je zaměřené specificky na čtvrtou dovednost kreslíře, vnímání světel a stínů, přičemž staví na prvních třech dovednostech (vnímání hran, prostorů a poměrů). Budete hrany ploch světel a stínů vnímat buďto jako negativní prostory, nebo pozitivní tvary a také budete vnímat vztahy tvarů světel a stínů mezi sebou a vůči celkové kresbě.

Světla a stíny v běžném denním životě většinou nevnímáme na vědomé úrovni. Vnímáme je podvědomě; říkají nám, jaký mají věci tvar, ale obecně si tento mentální proces neuvědomujeme. Při kreslení však musíme světla a stíny vnímat vědomě. Jsou velice krásné a je výjimečně uspokojivé je studovat a kreslit. (str. 122)

Podívejte se na další cvičení v ukázce.

 

O autorce

Betty Edwards je americká učitelka umění, lektorka a autorka. Narodila se v San Francisku a vyrůstala v Long Beach v Kalifornii. Získala bakalářský titul v oboru umění na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a v 50. a 60. letech vystavovala své obrazy v Los Angeles. Později získala magisterský titul na California State University Northridge a doktorát z umění, vzdělání a psychologie na UCLA. Jejím celoživotním posláním je vrátit umění do učebních osnov. Celý život věří, že bychom měli vzdělávat „celý mozek“ našich dětí, a to nejen se zaměřením na předměty STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika). Kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou se používá jako standardní učebnice ve školách po celém světě. Je také autorkou knihy Skicář – Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou.

Zdroj informací: drawright.com (přeloženo)

Nakladatelství Zoner Press

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.

————————————————

Pokořili jste vyšívání, háčkování i pletení? Pak je naše další kniha právě pro vás. Pusťte se do další výzvy, kterou je frivolitková krajka. Dočtete se, jak nejlépe začít a jak se starat o konečný výtvor.

Frivolitkování jehlou

Autorka: Jindřiška Schmocková

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 170×236 mm
ISBN: 978-80-271-1732-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Frivolitkování jehlou vydalo nakladatelství Grada.

Vydejte se s námi do krásného světa frivolitkové krajky, vytvořené z uzlíků a kudrlinek pomocí jehly. Po zvládnutí základních postupů zjistíte, že tvorba frivolitkové krajky není vůbec složitá a zvládne ji každý.
Jednoduché tvary se skládají k sobě a vytvářejí krásné krajkové motivy, z nichž si vytvoříte originální dekoraci, ozdobu nebo šperk.
Není opomenuta ani konečná úprava a následná údržba hotových výrobků.
Pokud vás frivolitkování na jehle nadchne, je pak už jen krok k složitější frivolitkové krajce za pomocí člunku nebo paličkování.

 

Ukázka z knihy

Podle mého názoru se na jehlu mnohem snadněji nahazují uzlíky, snadněji se kontroluje jejich počet, vzhled a utažení. Oproti tomu tvorba frivolitkové krajky pomocí člunku je mnohem náročnější na koordinaci pohybu rukou při nahazovaní uzlíků. Překážku mohou pociťovat zejména starší ženy, kterým může dělat problém držení nitě při práci s člunkem, protože je potřeba pohybovat všemi prsty, což staršímu člověku mnohdy dělá potíže a bolí ruce.

Někdo může namítnout, že krajka z jehly je poněkud rozvolněná a po dokončení se musí škrobit. To ovšem musím oponovat. Rozhodně se nedá říci, že krajka bude rozvolněná – musí se řádně utahovat a zvolit správnou sílu jehly. Ne každá krajka se musí škrobit – záleží na materiálu a síle příze. Pokud používáme slabou přízi, pak je vhodné škrobit. Pokud používáme silnější přízi či provázky, pak škrobení není nutné. O tom, jak hotová krajka bude vypadat, rozhoduje správné utahování. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Mezi nejčastěji skloňované pojmy patří bezesporu udržitelnost, ekologie, recyklace. A právě tím posledně zmíněným se zabývá kniha Upcyklace. Vdechněte život věcem, které by jinak čekal smutný konec na skládce.

Upcyklace – Nový život starých věcí

Více než 100 praktických nápadů pro začátečníky i pokročilé
Autor: Smarticular.net
Přeložila: Monika Řezníčková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7670-034-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Upcyklace – Nový život starých věcí vydalo nakladatelství Kazda.

Více než 100 praktických nápadů, jak proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které můžou dál sloužit. Kreativní tipy a návody na upcyklaci pro začátečníky i pokročilé.
Oblečení a další textil patří k věcem, které se celosvětově vyrábějí nejčastěji, ale také se nejčastěji vyhazují, obvykle jen minimálně použité, nebo dokonce zcela nenošené. Přitom právě textilní látky jsou neuvěřitelně variabilní, lze je upravovat a díky tomu většinou dál využívat.
Staré tričko nebo jiné vyřazené oblečení nemusí vždycky skončit v koši na odpadky. Můžete z něj naopak snadno vytvořit něco nového. Díky návodům a nápadům z této knížky dokážou začátečníci i pokročilí proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které můžou dál sloužit.
K tomu, abyste mohli ze starých textilií vytvářet něco nového, rozhodně nemusíte být profesionální švadlena či krejčí. Nepotřebujete nic víc než šicí stroj (u některých projektů nebudete potřebovat ani ten) a trochu nadšení do experimentování a můžete začít dělat ze starého oblečení nebo ručníků, povlečení apod. praktické, užitečné a originální nové věci.
V knize najdete návody, s nimiž lze proměnit roztrhané, špinavé nebo prostě jen odložené kousky ze šatníku a domácnosti v něco nového, místo toho, aby putovaly do koše. Podaří se to jak začátečníkům, tak i pokročilým, protože kniha obsahuje jednoduché, ale osvědčené techniky a ty nejdůležitější základní stehy. Veškeré návody je možné libovolně doplňovat a upravovat, a ušít tak krásné nové věci zcela podle vlastních představ a zároveň nekupovat nic dalšího.

 

Ukázka z knihy

Šití je radost – především tehdy, když při něm zužitkujete staré oblečení a další textil. Tvar, velikost i materiál vlastnoručně ušitých věcí lze navíc zcela individuálně obměňovat, takže vzniknou originální oblíbené kousky, které kromě vás nikdo jiný nemá.

Aby se vám to podařilo, sepsali jsme pro vás na následujících stranách všechny důležité tipy, s nimiž se může bez velké přípravy pustit ihned do práce i úplný začátečník. S trochou cviku se vám jistě povedou i o něco náročnější projekty, které tato kniha vedle návodů pro začátečníky také obsahuje. (str. 14)

Pár tipů naleznete v ukázce.

 

O autorovi

Berlínský portál Smarticular.net od roku 2014 zveřejňuje návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy, představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a přinášejí své vlastní zkušenosti.

Zdroj informací: Kazda

Nakladatelství Kazda

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z koníčků plánujete vyzkoušet? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrony
Kompletní průvodce včetně přehledu nové legislativy

Novák , Antonín

Grada, 2021

zobrazit info o knizeSkicář: Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou

Edwards, Betty

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeFrivolitkování jehlou

Schmocková, Jindřiška

Grada, 2021

zobrazit info o knizeUpcyklace – Nový život starých věcí
Více než 100 praktických nápadů pro začátečníky i pokročilé

Smarticular.net

Kazda, 2021

Napsat komentář