Zasoutěžte si o smíření s minulostí i budoucností

Posledni-veta-perex
Když před osmi měsíci sklízel Richard v koncertním sále ovace ve stoje, ani by ho nenapadlo, že nejen o svou bezchybnou techniku brzy přijde. Jeho život i život jeho bývalé manželky totiž změní nemoc. A nejen s ní se budou oba muset vyrovnat.

Čas na odpuštění se krátí

Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard s procítěným projevem a bezchybnou technikou ovace vestoje po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod – jeho rozvod. Ví přitom, že brzy přijde i o levou ruku.

Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství.

Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začne neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě.

 

Poslední věta

Autorka: Lisa Genova

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Sylva Ficová
Počet stran: 280
Vazba: pevná
Vydáno: 7/2021
ISBN: 978-80-7565-870-8

Přečtěte si více o knize Poslední věta, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Jenže kdyby nepoznala Richarda, nebyla by tu jejich dcera Grace. Karina si představuje alternativní realitu, ve které nezplodila své jediné dítě, a přistihne se, že se jí ta varianta líbí tak moc, až si ji málem přeje. Vyhubuje si a zastydí se, že si tak hroznou myšlenku vůbec dovolila. Grace miluje víc než cokoli na světě. Pravdou však je, že dítě představovalo další kritické rozcestí podobné tomu mezi Gliwicemi, Bytomí a Zabrze. Cesta doleva přinesla Grace a Karinu připoutala k Richardovi provazem, který měla příštích sedmnáct let těsně uvázaný kolem krku jako vodítko nebo smyčku, podle toho, jaký byl zrovna den. Cestu doprava si nevybrala. Kdo ví, kam mohla vést? (str. 17)

 

O autorce

Lisa Genova je autorkou bestsellerů o Alzheimerově chorobě (Pořád jsem to já), syndromu opomíjeni (Levá strana světa), autismu či Huntingtonově chorobě. Podle románu Pořád jsem to já vznikl stejnojmenný oscarový film v hlavní roli s Julianne Mooreovou, Alecem Baldwinem a Kristen Stewartovou. Lisa Genova vystudovala psychobiologii na Bates College a na Harvardově univerzitě získala doktorát v oboru neurověd. Píše o neurologických onemocněních, přednáší o nich po celém světě a vystupovala v televizních pořadech. Její TED talk s názvem What You Can Do To Prevent Alzheimer’s (Co dělat pro prevenci Alzheimerovy choroby) má přes pět a půl milionu zobrazení.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Poslední věta

Richard trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Jejím následkem mu ochrnula pravá ruka a dobře ví, že brzy přijde o cit i v té levé. Musí se tak smířit nejen s tím, že už nemůže koncertovat coby klavírista, ale i s tím, že se nevyhnutelně a až příliš rychle blíží také konec jeho života. Jeho manželství s Karinou sice nevyšlo, ale ve chvíli, kdy se Richard o sebe už nedokáže postarat, je to právě ona, kdo o něj začne pečovat, byť zprvu velmi neochotně. Dokáže dvojice zapomenout na minulost dřív, než bude pozdě? To si přečtěte v románu, jehož autorkou je Lisa Genova.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Poslední věta vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Poslední věta
probíhá od 6. do 19. srpna 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Poslední věta

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední věta

Genova, Lisa

Jota, 2021

Napsat komentář