Prvotina jaro nedělá

Bryndza_NeTakUplneSoukromeEMailyCocoPinchardove
Takže jste vydali svou první knihu. Sláva! Jenže stačí jedno špatné slovo, pronesené na nesprávném místě, a hvězdná kariéra skončí v samém zárodku. Co dál? Slovy dřevěného klasika: Kam jsem to jen rozum dal, že jsem napsal muzikál?

Krátce před koncem května 2021 představilo nakladatelství Cosmopolis, součást skupiny Grada, knihu Roberta Bryndzy s překvapivě dlouhým názvem: Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové (The Not So Secret Emails of Coco Pinchard, 2013). O překlad se postarala Ivana Skenderija.

Britský autor Robert Brynza vystudoval herectví a své zkušenosti z tohoto prostředí nepochybně promítl i do vlastní prvotiny, o níž si dnes budeme povídat. Ostatně on sám začínal psaním divadelních kusů, proto není velkým překvapením, že svou první literární hrdinku naformoval do pozice kamsi mezi spisovatelku a scénáristku. Čtyřicátnice Coco Pinchardová se potýká nejenom s manželskou krizí, ale i se svou trochu nespoutanou povahou, která jí cestu ke slávě právě neusnadňuje. Její fikce na téma alternativního života lady Diany skončí ve skartaci – ne snad že by byla špatná, ale politika vládne i světem literatury. Jedna nevhodná formulace adresovaná vlivné osobě dokáže zázraky. V tom nejhorším slova smyslu. Zní to celé depresivně? Možná, takový život někdy bývá. Věřte nebo ne, ale tato atypická kniha založená jen a pouze na citacích e-mailových zpráv přináší mnoho humoru a situací, během nichž si je jen těžké udržet vážný výraz na tváři.

První příběh Coco Pinchardové představoval takový úspěch, že autor prostě musel přidat další pokračování. Celkem má tedy tato komediální série pět svazků, z nichž pouze první se zatím dočkal českého překladu. Druhý s názvem Coco Pinchard’s Big Fat Tipsy Wedding z roku 2014 vyšel jen ve slovenštině, kde do vínku dostal jméno Láska ako prekážka. Jinými slovy, zbylé čtyři příběhy (včetně „Big Fat Wedding“) vydané v letech 2014 a 2016 na své překlady do naší mateřštiny zatím ještě čekají.

Ne tak úplně soukromé e-maily…“ začínají v prosinci 2008 a končí v září 2009. Tři sta deset stránek nerovnoměrně vyplňují na měsíce rozdělené kapitoly, takže rychlou kalkulací zjistíme, že na čtenáře jich čeká celkem deset. V rámci každé kapitoly objevíme bezpočet různě rozsáhlých e-mailových zpráv určených nejčastěji Cocoině nejbližším, k nimž nepochybně patří syn Rosenkranz, homosexuální a pekelně bohatý Chris a kamarádka Marika se slovenskými kořeny. Autor nás prostřednictvím své hrdinky na Slovensko dokonce zavede, přičemž nešetří na domorodce i prostředí chválou. K tomu možná přispívá i fakt, že on sám zde tráví většinu svého času.

Bryndzův styl svědčí o jeho jazykové vyspělosti, a to i přesto, že si povídáme o autorově vůbec první knize. Musíme si ovšem uvědomit, že jde o vydanou prvotinu, ale nikoli první dílo, které Robert Bryndza napsal. Zároveň mějme na paměti fakt, že v Čechách je tento britský spisovatel známý spíš díky svým novějším románům, které míří do zcela jiného žánru. Z mého pohledu jde o velice podařený začátek kariéry profesionálního knižního tvůrce. Jakkoli nejsem fanouškem četby scénářů a korespondencí, v tomto konkrétním případě jsem se ani na minutu nenudil, a dokonce ani jednou jedinkrát nepocítil potřebu některé části přeskočit, nebo dokonce četby zanechat. Ačkoli jde o humoristický román, nevyhýbá se ani vážnějším tématům. Co je snad ale ještě důležitější, ve vzájemném kontrastu nepůsobí ani jedna strana vynuceně, a tím pádem ani lacině. Nenabízí sice přímo oscarový zážitek, ale za srdce i bránici vzít umí.

Zajímavostí tvorby Roberta Bryndzy může být i fakt, že si zatím pro všechny tři série svých titulů zvolil ženské hlavní hrdinky. Kromě odlehčené pentalogie Coco Pinchardové již stihl světu představit inspektorku Eriku Fosterovou v šestidílné sadě vytvořené mezi lety 2016 až 2018, a následně v zatím třídílném souboru kriminalistku Kate Marshallovou. S výjimkou třetího Katina příběhu se všechny detektivní romány už dočkaly i českých překladů.

Samozřejmě vás nemohu ochudit o odkazy na zmíněné detektivní tituly. Vezměme to od nejnovějšího po nejstarší: Kanibal z Nine Elms (Nine Elms, 2019, česky 2019), Mlha nad Shadow Sands (Shadow Sands, 2020, česky 2020), Smrtící tajnosti (Deadly Secrets, 2018, česky 2019), Chladnokrevně (Cold Blood, 2017, 2018), Do posledního dechu (Last Breath, 2017, česky 2018), Temné hlubiny (Dark Water, 2016, česky 2017), Noční lov (The Night Stalker, 2016, česky 2017) a Dívka v ledu (The Girl in the Ice, 2016, česky 2016).

Vypadá to, že bychom se u nás mohli postupně radovat i ze zbytku Bryndzovy rané tvorby převedené do češtiny. Řada z jeho thrillerových prací má už dokonce i audio podobu, ve všech případech namluvených Martinem Stránským. Uvidíme tedy, na co se můžeme v tomto ohledu těšit dál. Já osobně bych s povděkem přivítal zbytek pinchardovské pentalogie, ať už v tištěné, nebo zvukové podobě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNe tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář