Román s příchutí slaného vzduchu cornwallského pobřeží

Strazci-majaku-perex
Píše se rok 1972 a v Cornwallu dojde k záhadné události. Z majáku, zamčeného zevnitř, zmizí beze stopy tři strážci. Po dvaceti letech se spisovatel rozhodne tuto událost objasnit prostřednictvím rozhovoru se ženami, které po zmizelých mužích zůstaly.

Cornwall, 1972. Z odlehlého majáku kilometry od pobřeží zmizeli tři jeho strážci. Vstupní dveře zůstaly zamčené zevnitř. Hodiny se zastavily. V záznamech o počasí hlavní strážce popisuje velkou bouři, nebe však bylo celý týden jasné. Co se s těmito muži na odlehlé věži v moři stalo? Rozbouřené moře šeptá jejich jména, příliv topí duchy. Je jejich tajemství vůbec možné někdy vylovit z vln?
I o dvacet let později ženy, které po strážcích zůstaly, bojují s tím, jak žít dál. Helen, Jenny a Michelle měla tragédie spojit, místo toho je rozdělila. Když k nim přijede spisovatel, který se záhadu snaží objasnit, přináší jim i možnost vyprávět jejich verzi příběhu. Pravda ale může začít vycházet na povrch, jen když se pozůstalé postaví svému nejtemnějšímu strachu…
Strážci majáku jsou napínavý román s příchutí slaného vzduchu cornwallského pobřeží a také nezapomenutelný příběh o smutku a lásce, který se zamýšlí nad tím, jak strach stírá hranici mezi realitou a představivostí.

Ukázka z knihy

Sedm pater nahoře znamená třicet metrů nad úrovní moře. V obývacím pokoji je televize a tři ošoupaná křesílka. Na podlaze u toho největšího, které zřejmě patří hlavnímu strážci, stojí hrnek s několika centimetry studeného čaje na dně. Za šachtou se z přízemí táhne větrací komín. Možná by teď k nim mohl hlavní strážce sejít dolů; byl nahoře u světla a čistil plynovou punčochu. Ti další dva jsou tam také, na ochozu. Promiňte, že jsme vás neslyšeli.
Hodiny se i tady zastavily ve stejný čas. Osm čtyřicet pět.
Dvoukřídlými dveřmi se vchází do servisní místnosti v osmém podlaží. Je možné, že tam mrtví mohou být – z té dutiny by neunikal zápach. Je ale, jak předpokládali, prázdná. V majáku už není kam jít. Už zbývá jen lampa. Prošli devět poschodí a všech devět bylo prázdných. Teď jdou nahoru a je tam, lucerna Panny, obrovská plynová punčocha opláštěná čočkami křehkými jako ptačí křídla. (str. 23)

Strážci majáku

Autorka: Emma Stonexová
Přeložila: Radka Klimíčková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-855-5
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Strážci majáku vydalo nakladatelství Jota.

O autorce

Emma Stonexová je anglická spisovatelka. Strážci majáku jsou první román, který napsala pod svým vlastním jménem, předtím vydala několik knih pod pseudonymem. Než se začala plně věnovat psaní, pracovala jako editorka v jednom velkém nakladatelském domě. Žije v Bristolu s manželem a dvěma malými dcerami.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Jota_logoNakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážci majáku

Stonexová, Emma

Jota, 2021

Napsat komentář