Život poznamenaný ideologií

Temna-zakouti-lidske-mysli
Totalitní režim zasahuje do lidských životů často velice nesmlouvavě, jak si mnozí z nás jistě dobře pamatují. V dnešních tipech si představíme knihy, které se právě tomuto tématu věnují a poodhalují, jak zrádné a manipulativní mohou ideologie být.

Josef Škvorecký patřil mezi naše nejvýznamnější spisovatele, jeho knihy jako Tankový prapor či Zbabělci jsou dodnes velice vyhledávané pro svou nadčasovost. Autor totiž dokázal skvěle vystihnout atmosféru totalitního režimu u nás, což se projevuje i v knize Konec nylonového věku, jejíž děj se odehrává krátce po únorovém převratu v roce 1948.

Konec nylonového věku

Autor: Josef Škvorecký

Počet stran: 199
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-704-7
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Konec nylonového věku vydalo nakladatelství Leda.

Po únorovém puči se koná poslední ples Amerického ústavu, zlatá mládež ještě tančí a baví se, ale přichází doba, kdy jazz a angličtina nebude mít mezi uvědomělou mládeží místo.

O autorovi

Josef Škvorecký (1924–2012) patřil k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům. Po emigraci do Kanady v roce 1968 založil společně s manželkou Zdenou Salivarovou exilové nakladatelství ´68 Publishers. Je autorem mnoha knih, které byly přeloženy do několika jazyků: Tankový praporHříchy pro pátera KnoxePrima sezónaFarářův konecZbabělciPříběh inženýra lidských dušíLvíče aj. Staly se i námětem filmařů.

Více informací naleznete v našem medailonu.

————————————————

To, že můžeme poslouchat hudbu, která se nám líbí, všichni považujeme za naprostou samozřejmost. Ne vždy tomu tak ale bylo – za minulého režimu jste si poslechem některé hudby mohli přivodit nepěkné problémy. A do těchto časů nás zavede nová kniha Kateřiny Dubské Hendrixova kytara.

Hendrixova kytara

Autorka: Kateřina Dubská

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7565-863-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Hendrixova kytara vydalo nakladatelství Jota.

Jeden mladý muž, jedna kytara a jedno dusné normalizační Československo. Aneb příběh o tom, co má společného Jimmy Hendrix s klukem ze severní Moravy. Svobodu. Kytaru. A touhu.

Ukázka z knihy

„Vidíš, Jeníčku, jak ti to jde!“ pokývala hlavou soudružka učitelka a pohladila ho po hlavě. Většinou mu to nevadilo, ale dnes měla nějak víc zpocené ruce a jemu ta představa jejího potu na vlasech, které mu před odchodem do hudebky načesala maminka, vůbec nedělala dobře. Nic proti téhle soudružce učitelce vlastně neměl, ale někdy mu vadilo, jak je cítit starým i novým potem. Proč se nenavoní tak jako maminka, napadalo ho občas, když se k němu přitiskla z vedlejší židličky, aby mu ukázala klávesu příliš vzdálenou jeho dětským rukám. Jenže už tehdy nějak věděl, že říkat lidem, že smrdí, asi není úplně slušné a maminka by se na něj asi zlobila, že je zase drzý.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Kateřina Dubská (*1965) vystudovala Střední odbornou školu knihovnickou v Brně a Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Je spoluzakladatelkou firmy Computer Press a vydavatelství ERA. V roce 2001 založila Nadační fond Verda, který jako jediný soukromý nadační fond u nás podporuje romské studenty. V současné době žije v Bílých Karpatech na samotě u lesa, chová včely a píše knihy. V Nakladatelství JOTA vyšel v roce 2013 autorčin první román Člověk Gabriel, v roce 2015 následován románem Dcery a v roce 2016 sbírkou opravdových příběhů Malé zázraky. Roku 2018 publikovala humoristické příběhy ze svého života Z kopce do kopce.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Ideologie zasahuje do lidských osudů opravdu velkou měrou a prostupuje do každého aspektu života – předcházející generace se o tom mohly na vlastní kůži přesvědčit. A vypráví o tom také nový román Evy Kantůrkové Kruhy života, který nedávno vyšel v nakladatelství Galén.

Kruhy života

Autorka: Eva Kantůrková

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 138×195 mm
ISBN: 978-80-7492-536-8
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Kruhy života vydalo nakladatelství Galén.

Román Evy Kantůrkové Kruhy života ukazuje, jak ideologie – ať už je to ideologie jakákoli, třeba i nová – jde proti přirozenosti života a deformuje člověka. Jde o román nekorektní – o to více však pronikavý, působivý a potřebný.

O autorce

Eva Kantůrková je česká prozaička, publicistka a scénáristka. Již jako velmi mladá dělala novinářku pro Mladou frontu. Poté vystudovala historii a filozofii na Univerzitě Karlově. Po studiích pracovala v aparátu Svazu mládeže a v Čs. ústředí knižní kultury. Teprve v roce 1967 se stala profesionální spisovatelkou. Její romány a povídky jako například Doteky nebo Po potopě jsou psychologicky zaměřené. Znát ale můžete také její knihy Jsem osoba vzdorovitá a neposlušná či Jan Hus.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Carmen Kornové vyšel poslední díl její trilogie Sága jednoho století. Třetí díl nazvala Začátek nové éry a zasadila jej do poslední třetiny 20. století. Opět se setkáváme s nám již známými hlavními hrdinkami. Tentokrát se musí vypořádat s novými výzvami, které jsou ovlivněny jak jejich okolím, tak pohnutými německými dějinami.

Začátek nové éry

Sága jednoho století – díl třetí
Autorka: Carmen Kornová
Přeložila: Zlata Kufnerová

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-485-2
Doporučená cena: 497 Kč

Knihu Začátek nové éry vydalo nakladatelství Prostor.

Závěrečným dílem, navazujícím na předchozí Dcery nové doby a Konec starých časů, vrcholí trilogie Sága jednoho století.

S hlavními hrdinkami se setkáváme v poslední třetině 20. století, kdy do jejich životů vstupují teroristické útoky Frakce Rudé armády, epidemie nemoci AIDS, sjednocení Německa, díky němuž se opět shledávají rozdělené rodiny, i další politické události končícího století. Čtyři přítelkyně stále stojí při sobě, v dobrém i ve zlém. Henny Ungerová slaví 70. narozeniny a mezi gratulanty jí přicházejí popřát její nejvěrnější kamarádky Käthe, Lina a Ida. Tradici nezlomného přátelství a vzájemné opory ctí i nová generace jejich dětí a vnoučat. Hennyina vnučka Katja sní o tom, že bude jako fotoreportérka cestovat po světě, a při tom se musí vypořádat s láskou k východoněmeckému herci Jonovi a překonat železnou oponu. Idina dcera Forentina se vrací do Hamburku s překvapením a také Ruth, Käthina adoptivní dcera, je pevnou součástí klanu rodiny a přátel.
Bestsellerová autorka Carmen Kornová se v poslední části trilogie soustředí na mladou generaci potomků hrdinek a románovou ságu o čtyřech rodinách z hamburského Uhlenhorstu, které sleduje po celé jedno století pohnutých německých dějin, uzavírá. Opět využívá své žurnalistické průpravy a působivě a autenticky servíruje publiku dobové detaily z oblasti hudby, literatury, módy a kuchyně, ale i společenských konvencí. A sama dodává: „Měla jsem štěstí, že jsem mohla psát o tak báječných postavách. Občas mívám dojem, že je potkávám u nás v Uhlenhorstu, jako by všichni byli mými sousedy a ještě něčím mnohem víc, chápu je teď jako svou rodinu. Jsem za ně vděčná.“

Ukázka z knihy

Käthe se mírně rozběhla a skočila. Zastavila se na druhé straně ulice, chvilku se zdálo, že lapá po dechu, ale pak zamávala na Henny a skočila znovu. Padla do náruče přítelkyni, která ji s úlevou zachytila. Osm skoků. Od domu jedné k domu té druhé. Hra z dětských let, tenkrát se jedna druhé dokonce mohla dívat do kuchyně.

„Ještě to dokážu!“ V Kätině hlase zněl jásot.

Auta zpomalovala. To kdyby si ta bláznivka nepřestala hrát na klokana. Chodci se za oběma ženami otáčeli. Smáli se a divili. Čím starší, tím praštěnější.

O autorce

Carmen Kornová (1952), spisovatelka a novinářka, je dcerou hudebního skladatele Heinze Korna a dětství strávila v Kolíně nad Rýnem. Po studiu žurnalistiky na škole Henriho Hannena pracovala jako redaktorka pro časopis Stern, později také pro časopis Die Zeit. Zároveň se začala věnovat psaní knih, je autorkou mnoha kriminálních románů, za něž získala několik ocenění, a knih pro děti. Již čtyřicet let žije v hamburské čtvrti Uhlenhorst, kterou přijala za svůj domov a jejíž historií se dlouhodobě zabývá. Carmen Kornová je vdaná za novináře a překladatele Petera Christiana Hubschmida a má dvě dospělé děti. Nakladatelství Prostor vydalo roku 2019 Dcery nové doby, první díl trilogie, která Kornovou proslavila a vynesla jí umístění na předních příčkách bestsellerových žebříčků. Následoval Konec starých časů (Prostor, 2020), knihou Začátek nové éry sága dospívá ke svému konci.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec nylonového věku

Škvorecký, Josef

Leda, 2021

zobrazit info o knizeHendrixova kytara

Dubská, Kateřina

Jota, 2021

zobrazit info o knizeKruhy života

Kantůrková, Eva

Galén, 2021

zobrazit info o knizeZačátek nové éry
Sága jednoho století – díl třetí

Kornová, Carmen

Prostor, 2021

Napsat komentář