Na skok do budoucnosti

Tipy_Podobenstvi_Piknik_Agent
Dnes tu pro vás máme tři sci-fi a dystopické knižní tipy, které vás vezmou nejen do daleké budoucnosti, ale i do vzdálených a nebezpečných světů. Užijte si chvíle plné napětí a dobrodružství.

Podobenství o rozsévači je prvním dílem dystopické dilogie Setba země afroamerické autorky Octavie Estelle Butlerové, která za svou literární tvorbu získala ceny Hugo i Nebula. Samotný nadčasový román Podobenství o rozsévači se umístil i na žebříčku nejprodávanějších knih New York Times.

Podobenství o rozsévači

Autorka: Octavia Butlerová
Přeložil: Petr Kotrle

Počet stran: 360
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3485-8
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Podobenství o rozsévači vydalo nakladatelství Argo.

Píše se rok 2025. Lauren Olamina žije se svou rodinou v jedné z mála bezpečných čtvrtí, které na předměstí Los Angeles ještě zbývají. Za zdmi této střežené enklávy se její otec, kazatel, a hrstka dalších pokouší zachránit poslední pozůstatky civilizace rozvrácené drogami, nemocemi, válkou a trvalým nedostatkem vody. Zatímco otec se snaží ukazovat svým následovníkům správnou cestu, Lauren svádí boj s hyperempatií, stavem, díky němuž je mimořádně citlivá na bolest jiných. Po náhlé ztrátě své rodiny i domova je nucena vydat se s hrstkou uprchlíků za nejistou vidinou bezpečí. Během obtížné cesty v ní vyklíčí převratná myšlenka, která může zachránit lidstvo. Román Podobenství o rozsévači uznávané afroamerické spisovatelky Octavie E. Butlerové je jednou z nejvýznamnějších dystopií světové literatury. Celých pětadvacet let od svého vzniku stále poutá pozornost a nabývá na síle a aktuálnosti, což dosvědčuje i jeho nedávné umístění na žebříčku nejprodávanějších knih deníku New York Times.

 

Ukázka z knihy

Učím se létat, levitovat. Nikdo mě to neučí. Zkouším to sama, kousek po kousku, každý sen přidává další lekci. Ten obraz není příliš detailní, ale je vytrvalý. Mám už za sebou mnoho lekcí a létání mi jde líp než dřív. Víc si věřím, ale pořád mám strach. Zatím neumím moc ovládat směr.
Předkloním se směrem ke dveřím. Podobají se těm, které vedou z mého pokoje do chodby. Zdá se, že jsou ode mě daleko, ale nakloním se k nim. Když mám celé tělo tuhé a napnuté, pustím se toho, čeho se přidržuji, toho, co mi doposud bránilo zvednout se nebo spadnout. Nalehnu na vzduch a zkusím se vytáhnout nahoru. Nepohybuji se vzhůru, ale nedá se říct ani to, že bych padala. A pak se opravdu dám do pohybu, jako bych klouzala po vzduchu, vznášela se necelý metr nad podlahou, napůl vyděšená a napůl rozjařená. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Octavia Estelle Butlerová (1947–2006) je považována za nejúspěšnější afroamerickou spisovatelku sci-fi. Po absolvování městské vysoké školy v Pasadeně si vzdělání rozšířila na California State University v Los Angeles a na UCLA. Spolupodílela se na známém sci-fi workshopu Clarion Science Fiction Writers Workshop a její první povídka Crossover se objevila v antologii Clarion. Během svého života publikovala na 20 románů a knih a stala se vícenásobnou držitelkou cen Hugo i Nebula.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Piknik u cesty je patrně nejznámějším románem bratří Strugackých. Nyní si ho můžete přečíst v překladu, jenž vychází ze zrestaurovaného originálu. Příběh je tedy právě takový, jaký si ho autoři přáli mít.

Piknik u cesty

Autoři: Arkadij Strugackij, Boris Strugackij
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 152×214 mm
ISBN: 978-80-7553-884-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Piknik u cesty vydalo nakladatelství Triton.

Nový překlad románu vychází z úplného, zrestaurovaného textu originálu. Po téměř padesáti letech si tak čeští čtenáři mohou přečíst Piknik u cesty přesně takový, jaký ho autoři chtěli mít. Román Piknik u cesty je zřejmě nejslavnějším dílem bratrské dvojice. V tomto dnes již klasickém románu hraje ústřední úlohu Zóna – oblast plná tajemství a záhadných jevů, kterou po sobě zanechala mimozemská Návštěva. V Zóně může nebezpečí přijít odkudkoli a každý krok může znamenat smrt. Přesto však stalkeři, ilegální hledači mimozemských artefaktů, noc co noc riskují životy, aby získali zázračné poklady, jež nepochází z našeho světa. Daň, kterou si Zóna vybírá, je vysoká. A platit musí všichni – bez výjimky. Ale možná, že se někde hluboko, velmi hluboko v Zóně za desítkami vražedných pastí nachází něco, co dokáže zcela změnit osud nálezce a s ním i celého lidstva…

 

Ukázka z knihy

„Dobře,“ povídám. „A kdo bude třetí?“
„K čemu by nám byl někdo třetí?“
„Kdepak,“ povídám, „tohle není žádný piknik s holkama. Co když se ti tam něco stane? Je to Zóna,“ povídám. „Pořádek musí být.“
Kirill se mírně ušklíbl a pokrčil rameny.
„Jak chceš! Ty se v tom vyznáš líp.“
Ještě abych se v tom nevyznal líp! To se ví, že měl ušlechtilé pohnutky, že to takhle chtěl zaonačit kvůli mně. Žádný další svědek, zaběhneme si tam akorát my dva, všechno se ututlá, nikdo mě nebude podezírat. Jenže já vím, že lidi z Ústavu do Zóny nikdy nechodí ve dvou. Mají to rozdělené takhle: dva pracují a ten třetí se jenom kouká. A když se potom toho třetího zeptají, co se seběhlo, on jim to všechno řekne. (str. 38)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Arkadij Strugackij a Boris Strugackij jsou dvě velká jména ruské a světové fantastiky, jejichž literární poselství stále žije a je stejně aktuální jako v dobách svého vzniku. Ve svých dílech rázně posouvají hranice žánru science fiction, neboť zavádějí čtenáře do vzdálených hlubin vesmíru, ale také do snad ještě méně probádaných – a stejně nebezpečných – zákoutí lidské duše. Jsou autory knihy Maxim Kammerer.

————————————————

Agent Samantha Parksová je název románu, který napsal Aleš Holaň, a zároveň jméno hlavní hrdinky, jejímž úkolem je nalézt jistého vědce a zabránit hrozící válce s mimozemskou civilizací. Podaří se jí to?

Agent Samantha Parksová

Autor: Aleš Holaň

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-104-1
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Agent Samantha Parksová vydalo nakladatelství Pointa.

Nedlouho po uzavření míru hrozí další válka s mimozemskou civilizací. Podaří se jí s pomocí agenta Samanthy Parksové zabránit? Po první válce s nepřátelskou mimozemskou civilizací byla na základě mírové dohody vytvořena neutrální zóna. Tu hlídá vojenská základna na planetě Helon 2, která se ale odmlčela. Organizace, jejímž úkolem je zajišťovat pořádek mimo Zemi, proto vysílá svého nejlepšího agenta Samanthu Parksovou na misi. Jejím úkolem je vyhledat záhadného vědce, který by mohl v hrozící válce pomoci. Možná ale najde někoho, koho vůbec nečekala.

 

Ukázka z knihy

Byla hluboká noc. V kancelářské budově v centru Londýna skoro nikdo nebyl, místo obvyklého denního ruchu se ozývalo pouze monotónní hučení klimatizace. Jednou z mála přítomných osob byl mladší muž v perfektním obleku, s krátkými světlými vlasy a hladce oholený. Dokonalý úředník. Seděl za stolem v otevřené kanceláři, za zády měl prosklenou stěnu oddělující jej od další místnosti. Byl zcela soustředěný na monitor, dokud ho nevyrušilo klapání vysokých podpatků v nepřirozeně rychlém tempu.
Vzhlédl od své práce. Blížila se k němu žena ve večerních šatech s hlubokým výstřihem a rozparkem odhalujícím její dlouhé nohy. Černé vlasy s malou ofinkou si nechala volně rozpuštěné, takže jí dosahovaly k ramenům. Muž byl naprosto okouzlen a nemohl od ní odtrhnout oči, dokud nedošla až k jeho stolu. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní výlety do budoucnosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodobenství o rozsévači

Butlerová, Octavia E.

Argo, 2021

zobrazit info o knizePiknik u cesty

Strugackij, Arkadij - Strugackij, Boris

Triton, 2021

zobrazit info o knizeAgent Samantha Parksová

Holaň, Aleš

Pointa, 2021

Napsat komentář