Místa, která inspirovala Tolkiena

Svety_J_R_R_Tolkiena
Tolkien pro svou Středozem vytvořil nejen vlastní jazyk, ale i jedinečnou historii a mytologii. V knize předního znalce Tolkienova díla se čtenáři dozví, která místa jej při psaní Pána prstenů inspirovala.

Autorem knihy Světy J. R. R. Tolkiena, kterou vydalo nakladatelství Argo na počátku roku 2021, je John Garth. John Garth působí jako britský novinář, editor, spisovatel a odborník na J. R. R. Tolkiena. Doposud napsal dvě tolkienologické publikace – biografii Tolkien a Velká válka a recenzovanou knihu Světy J. R. R. Tolkiena, kde zachycuje místa, jež inspirovala vzhled jejich fiktivních protějšků ve Středozemi.

Kniha obsahuje celkem jedenáct tematických kapitol. Ty nabízí množství informací o místech, kde Tolkien v průběhu svého života pobýval (ať již v rámci dovolené, během války, dospívání, studia apod.) a jež významně ovlivnily jeho tvorbu. Jedná se zejména o lokality ve West Midlands a v Oxfordu ve Velké Británii, v knize však nalezneme i popis zámořských oblastí. Garth poutavě vypráví o místech, která byla předobrazem pro Hobitín, elfskou Roklinku, Třpytivé jeskyně v Helmově žlebu a další, čtenářům Pána prstenů dobře známé krajiny.

Knihu provází množství ilustrací – jedná se jak o kresby a malby samotného Tolkiena, tak o díla dalších umělců, archivní snímky, mapy a novodobé fotografie. Text Johna Gartha mne překvapil svou čtivostí a působivostí – čekala jsem spíše encyklopedicky laděné doprovodné popisy lokalit, ale Garthovy texty jsou malebné a emocionální, jinak řečeno chytnou čtenáře za srdce. Pro nadšené čtenáře Pána prstenů a Hobita se jedná o záležitost, která jim pomůže lépe pochopit autorovy motivy, s nimiž svou slavnou trilogii psal.

Prostřednictvím publikace čtenář lépe pochopí, jakým způsobem Středozem odráží to, co v reálném světě Tolkien miloval, obdivoval i nenáviděl, co pro něj zkrátka bylo důležité. Jelikož kniha není řazena chronologicky, ale tematicky, je možné jí jen tak listovat a pročítat to, co právě zaujme čtenářovu pozornost. Věřím, že Světy J. R. R. Tolkiena představují dílo, ke kterému se budou čtenáři průběžně vracet, aby mohli znovu objevovat místa, která byla předobrazem fantastické Středozemě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvěty J. R. R. Tolkiena
Místa, která inspirovala Středozem

Garth, John

Argo, 2021

Napsat komentář