Ze vzpomínek jedné lékařky

Pani-doktorko-nahled
Lékařské povolání umí být celoživotním posláním, ale i těžkou a mnohdy nevděčnou dřinou. Autorka a lékařka Jita Hrubanová vzpomíná na to, co zažila během praxe – na pacienty, kteří ji dojali nebo rozesmáli, i na pacienty, na které by raději zapomněla…

Osudy lidí, které potkávala během své profesní pouti a s nimiž řešila kromě jejich zdravotních problémů často i životní události, autorka-lékařka poskládala do této knihy. Jde o obyčejné lidské příběhy, úsměvné i bolestné, které se přes svou jedinečnost v podobných variantách stále opakují. Čtenář tak může nahlédnout do zákulisí lékařské práce a objevit i její nečekané stránky. A pokud si při četbě uvědomí, že ve vztahu lékaře a pacienta je nutná oboustranná důvěra a pokora, pak tato vzpomínková knížka splní svoje poslání.

Paní doktorko, co vy na to…?

Vzpomínky lékařky
Autorka: Jita Hrubanová

Počet stran: 165
Vazba: brožovaná
Formát: 142×202 mm
ISBN: 978-80-7553-911-3
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Paní doktorko, co vy na to…? vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Při svých návštěvních pochůzkách u pacientů jsem se u ní často zastavila na kávu nebo čaj s výbornými koláčky, které pekla a vozila synovi a na mne vždycky nějaký zbyl. Jednou jsem si všimla, že je na ní něco jiného. Nic se nezměnilo, a přece jí více zářily oči, vždy tak zastřené smutkem. Na dotaz, co je toho příčinou, mi po dlouhém zdráhání pověděla, že při úklidu v kanceláři technického náměstka poznala muže, který na ni čekal a pozval ji na procházku. Dvakrát odmítla, ale když přijel se svým autem potřetí, pozvání přijala. Představil se jí. Šlo o bezdětného vdovce z nepříliš vzdálené obce, kde měl u lesa domek se zahrádkou. Hovořila živěji než jindy, popisovala jeho domeček, prý jako z pohádky, i nevelkou, dost zanedbanou zahrádku a jako o zázraku mluvila o tom, že jí uvařil a sám před ni postavil kávu a sušenky. Něco takového zažila s mužem poprvé v životě. Byli spolu v lese na procházce a pokusil se ji chytit za ruku. Nedovolila to, tak jí alespoň ruku pohladil. Dovezl ji domů a o nic víc se nepokusil ani si nic nedovolil. Ale domluvili se, že příští týden pojede opět na úřad ve městě něco vyřizovat a že za ní přijde. Řekla jsem jí: „Paní Andělko, vy jste zamilovaná.“ (str. 128)

Na webu nakladatele si kapitolu můžete dočíst.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6 –10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePaní doktorko, co vy na to…?
Vzpomínky lékařky

Hrubanová, Jita

Triton, 2021

Napsat komentář