Krátké texty pro dlouhé chvíle

kratke-texty-nahled
Oblíbené verše Jiřího Žáčka v novém vydání, svižné fejetony probírající tabuizovaná témata české politiky nebo cestopisné povídky o životě v divokých horách – knihy, které vám představujeme v dnešních tipech, spolehlivě ukrátí každou dlouhou chvíli!

Začneme básnickou klasikou, která potěší všechny milovníky veršů. Žáčkova poezie je jako vždy zárukou krásného prožitku – pobaví, donutí k zamyšlení a zážitek z ní zůstane se čtenářem i dlouho poté, co knihu odloží. Sbírka Co oči nevidí, která poprvé vyšla roku 2013 a slavila velký úspěch, se nyní vrací v úplně novém vydání, aby okouzlila další desítky čtenářů.

Kniha jde ve stopách Žáčkovy básnické tvorby od chvíle, kdy jako kometa přelétl nad spícím českým Parnasem. Básník nabízí čtenáři společnou cestu od jedné básnické sbírky k další, tak jak vznikaly až do dnešních dnů. Čtenář je jeho partnerem a spolutvůrcem, který může básně sám promyslet, procítit a prožít, aby v něm zanechaly něco víc než ozvěnu krásného slova. Žáčkova poezie je hledání společného jazyka a každou báseň jako by začínal magickým zvoláním: Jsme jedné krve, ty i já! Poezie nemusí okouzlovat, ale musí být pravdivá. Poezie je rodná sestra lásky, ale ani láska nebývá idylická. Poezie je trvalá vzpoura proti všemu, co život mrzačí a ničí. Neměla by skutečnost přikrašlovat, naopak ji svlékat donaha. A přesto má Jiří Žáček rád verše, které jsou příležitostí k úžasu. Podle takového klíče sestavil knihu Co oči nevidí, která mu dává zázračnou možnost porozumět sám sobě a skrze sebe světu.

Co oči nevidí

Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Eva Žáčková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 206×208 mm
ISBN: 978-80-7244-455-7
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Co oči nevidí vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

Co oči nevidí
(malíři Vladimíru Komárkovi)

Namaluj, malíři, co je ti nejbližší,
co oči nevidí, co uši neslyší,
zázračné krajiny ukryté za víčky,
kde zurčí prameny, kde hoří ohníčky,
prameny radosti, ohníčky naděje,
která mě opojí, která mě zahřeje.

Namaluj, malíři, ten vesmír, co je v nás,
ztracenou Ithaku, svět plný hrůz i krás,
z palety vyčaruj písničku staletou,
ať stromy v zahradě do rána rozkvetou,
na temnou oblohu namaluj svítání,
ať slunci na pozdrav zvon srdce vyzvání.

O autorovi

Jiří Žáček je básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti. Dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný Slabikář pro prvňáčky, dětskou Encyklopedii pro žáčky a mnohé další dětské knihy, např. Máte doma velrybu?, Kouřové signály nebo Tati, kup mi slona! Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí. Texty pro dospělé mu vyšly např. v knize Kdo učí ptáky zpívatCafé Robinson nebo Život je boj.

Zdroj informací

————————————————

Leonard Cohen se proslavil především jako hudebník písněmi, které nás provázejí i dnes, pět let po jeho smrti. V mládí se však snažil prosadit také na poli literatury. Nebyla to jednoduchá cesta – s některými romány uspěl, ale s jinými ve své době těžce pohořel, a tehdy se jeho cesta začala ubírat spíš směrem k hudbě. Na básně ale Cohen zcela nezanevřel. Ke sklonku života pracoval na básnické sbírce Plamen, která udělala důstojnou tečku za jeho působivou kariérou.

Sbírka písňových textů, básní a deníkových záznamů Leonarda Cohena nazvaná Plamen sice vyšla až po autorově smrti, na jejím uspořádání se však velký kanadský písničkář a básník výrazně podílel – do jisté míry tak lze knihu považovat za jeho umělecký testament. A testament je to vskutku velkolepý a reprezentativní, Cohen se nám tu představuje ve všech svých polohách, od meditativních, lyrických zamyšlení přes propastný smutek po poťouchle humorné pasáže či mrazivě sarkastické šlehy. Vítaným zpestřením jsou autorovy vlastní ilustrace. Kniha vychází v převodu Miroslava Jindry, cohenovského specialisty a legendy českého uměleckého překladu.

Plamen

Autor: Leonard Cohen
Přeložil: Miroslav Jindra

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 165×238 mm
ISBN: 978-80-257-3419-3
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Plamen vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

cohen

K dispozici jsou i další ukázky.

O autorovi

Leonard Cohen (1934–2016) se narodil v židovské rodině v quebeckém Montrealu, kde také vystudoval McGillovu univerzitu. Začínal jako spisovatel: v roce 1956 debutoval básnickou sbírkou Porovnejme si mytologie (Let Us Compare Mythologies), po níž následovaly sbírky Kořenka Země (Spice-Box of Earth, 1961) a Květiny pro Hitlera (Flowers for Hitler, 1964). Na hudební dráhu přesedlal teprve po relativním komerčním a kritickém neúspěchu svých dvou románů Oblíbená hra (The Favourite Game, 1963) a Nádherní poražení (Beautiful Losers, 1966). Přestože se díky svým čtrnácti studiovým albům stal jednou z nejrespektovanějších postav moderní populární hudby i popkultury jako takové, k literatuře se po celý život pozoruhodným způsobem vracel, jak ukazují jeho díla jako Kniha milosrdenství (Book of Mercy, 1984), Kniha toužení (Book of Longing, 2006) či posmrtně vydaný soubor Plamen (The Flame, 2018).

Zdroj informací

————————————————

Rádi sledujete současné dění? Čekáte, až někde vypluje na povrch další bizarní tajemství našich politiků? Napůl se smějete tomu, co čtete v novinách, a napůl se chytáte za hlavu – co si o nás po tomhle zase pomyslí v zahraničí? Publicista Petr Žantovský se nebojí ponořit do kontroverzních témat českého rybníčku a ve formě fejetonů přináší čtenáři svůj pohled na tu temnější stránku naší politiky.

Petr Žantovský patří k nejkontroverznějším – a proto nejčtenějším – publicistům současnosti. Čtenáře přitahuje zejména odvahou, se kterou pojmenovává a rozkrývá současná tabu. Žantovského knižní interview (například s prezidenty Václavem Klausem a Milošem Zemanem, s expremiérem Mirkem Topolánkem či třeba s režisérem Otakarem Vávrou a výtvarníkem Milanem Knížákem) zaujaly, jeho zasvěcené společenskokritické publikace i články (například v Literárních novinách a Parlamentních listech) skoro vždy rozbouřily hladinu veřejného mínění. Žantovský píše i poezii a povídky. Kniha Zprávy ze cvokhausu shrnuje Žantovského fejetony, které zrcadlí dění v české kotlině očima originálního nezávislého pozorovatele. Kniha je doplněna hned dvěma předmluvami (či přímluvami). Jejich autory jsou Vlastimil Vondruška a Benjamin Kuras.

Zprávy ze cvokhauzu

Autor: Petr Žantovský

Počet stran: 250
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88073-51-2
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Zprávy ze cvokhauzu vydalo nakladatelství Bondy.

O autorovi

Doc. Mgr. Petr Žantovský, PhD. (* 1962), novinář, publicista, vysokoškolský pedagog. Vystudoval Fakultu žurnalistiky v Praze a doktorská studia absolvoval na Katolické univerzitě v Rožmberku (dizertační práci obhájil v oboru Dějiny české žurnalistiky po roce 1989). Napsal řadu knih rozhovorů s významnými osobnostmi české politiky. Vedle toho publikoval řadu monografií a knih s tématem médií a žurnalistiky (Média na pranýři, Hovory o médiích, Průvodce minovým polem české žurnalistiky, Manipulace v médiích atd.). Více než deset let vedl velká česká nakladatelství, byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a místopředsedou Syndikátu novinářů ČR. V současnosti pracuje jako publicista pro Český rozhlas a další média a také provozuje soukromé rozhlasové vysílání zaměřené na world music (Rádio Ethno). Vedle toho už od roku 2002 působí v akademické sféře, zabývá se studiem manipulačních technik v médiích a analýzou mediálních obsahů. Je prorektorem Akademie managementu a komunikace.
Mezi jeho další knihy patří například Tady bydlím nebo Hovory o zdraví, v níž se pro změnu zabývá kontroverzí českého zdravotnictví.

Zdroj informací 

————————————————

A pokud byste si od politiky raději odpočinuli a máte srdce dobrodruha, pak určitě doporučujeme cestopisné povídky Miloslava Nevrlého. Autor vás vezme na výlet do krásné přírody Krkonoš a k východním hranicím Slovenska a udělá vše pro to, aby vám svými texty předal aspoň část lásky a harmonie, kterou sám k přírodě cítí. V Zašlé chuti morušek a Cestovní zprávě čarodějova učně vzpomíná na jedny z nejkrásnějších období svého života, která strávil uprostřed lesů.

Nové vydání dvou nedostupných textů autora Karpatských her a Knihy o Jizerských horách.
Zašlá chuť morušek je barvitou vzpomínkou na mládí stráveném v divokém kraji Krkonoš. Odráží autorův niterný vztah k těmto horám, na které vzpomíná tak, jak je poznal v dobách svého mládí jako mimořádně půvabný kout, plný vznešenosti, pohody a harmonie.
Cestovní zpráva čarodějova učně – autorova prvotina – je pak záznamem putování po východním a jižním Slovensku s Marcelem Safírem. Jemu je věnován i poslední text knihy: Marcel Safír – člověk odsouzený k životu.

Zašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně

Autor: Miloslav Nevrlý

Počet stran: 100
Vazba: brožovaná
Formát: 105×155 mm
ISBN: 978-80-7530-295-3
Doporučená cena: 240 Kč

 

 

Knihu Zašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Český zoolog Miroslav Nevrlý působil po většinu svého života jako vedoucí přírodovědeckého oddělení v Severočeském muzeu v Liberci, zajímal se o Jizerské hory a působil i ve veřejném životě v Liberci a ve veřejné anketě Osobnost Liberecka v roce 2003 obsadil druhé místo. Již od útlého věku se věnoval skautingu a vedl v Liberci 12. skautský oddíl a posléze oddíl pro starší mládež při TJ Dynamo. Tehdy byl znám pod skautskou přezdívkou Náčelník. Jeho velkou vášní byly Jizerské hory, kde studoval nejen faunu, ale věnoval se i historii tohoto pohoří. O Jizerských horách pak napsal mnoho publikací, mezi něž patří například Kniha o Jizerských horách, Připomínky zašlých časů – Pomníčky Jizerských hor nebo Jizerské hory.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z dnešních knih byste si vybrali? Máte raději verše nebo povídky? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo oči nevidí

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2021

zobrazit info o knizePlamen

Cohen, Leonard

Argo, 2021

zobrazit info o knizeZprávy ze cvokhauzu
S předmluvami Benjamina Kurase a Vlastimila Vondrušky

Žantovský, Petr

Bondy, 2021

zobrazit info o knizeZašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně

Nevrlý, Miloslav

Malvern, 2021

Napsat komentář