Do historie s románovými hrdiny

romany-na-pozadi-historickych-udalosti
Před námi je víkend, nastává tak ideální chvíle představit si další zajímavé knihy, které si můžete vzít s sebou třeba k vodě. Tentokrát zavítáme do historie, příběhy všech dnešních titulů se totiž odehrávají v časech dávno minulých. A jak už to tak bývá, často jde o velice nadčasová témata, která mají co říct i nám, lidem 21. století.

S první knihou se vydáte do Spojených států na konci 19. století k rodině Ballantyneů. Wilbur Smith totiž společně s Corbanem Addisonem vydal další díl ságy o tomto rodinném klanu. Opět se tak vrátíte ke starým známým majitelům plantáže a společně s hlavním hrdinou budete řešit jejich rodinné radosti i strasti.

Volání havrana

Autor: Corban Addison, Wilbur Smith 
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-424-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Volání havrana vydalo nakladatelství Alpress. Přečtěte si také ukázku z knížky.

Když se Mungo, syn bohatého majitele plantáže, vrátí ze studií domů, čeká ho nemilé překvapení. Rodina je na mizině a láska z dětství Camilla se provdala za nenáviděného Chestera, který se k ní navíc chová velmi zle. Mungo je zaslepen touhou po pomstě, ale musí se rozhodnout, kam až je ochoten zajít, aby si vzal zpátky vše, co mu patří.

O autorech

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládá své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracuje na autenticitě a každém detailu. Wilbur Smith je autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů opřených o historická fakta a reálie.  Znát můžete například knihy ZlatokopovéPredátorZlatý levBludný kruhŠelmaNad propastí či Kořist

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

Corban Addison je autorem románů Kroky ke slunciZahrada hořícího pískuSlzy temné vody či Trnitá sklizeň. Všechny se zabývají dnes naléhavými otázkami lidských práv. Advokát, aktivista a cestovatel podporuje mnoho humanitárních aktivit, včetně zrušení moderního otroctví a pracovních práv a transparentnosti dodavatelského řetězce v globální ekonomice. Žije se svou ženou a dětmi ve Virginii.

Zdroj informací: www.corbanaddison.com

————————————————

Nikolaj Vasiljevič Gogol je považován za jednoho z největších ruských spisovatelů. Vy si jeho dílo můžete nyní opět připomenout, protože v nakladatelství Leda vychází v novém vydání jeho román Mrtvé duše. Toto dílo se nesmazatelně vepsalo do dějin literatury, ať už díky své nadčasovosti, nebo své specifické a neotřelé formě.

Mrtvé duše

Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogol
Přeložila: Naděžda Slabihoudová

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 135×225 mm
ISBN: 978-80-7335-676-7
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Mrtvé duše vydalo nakladatelství Leda.

Gogolovy Mrtvé duše jsou téměř jistě docela jiný román, než jste si dosud představovali. Tryská z něj svobodná, radostná energie uměleckého díla, které je první určitého druhu a nemá tedy vzor, jemuž by se snažilo vyrovnat nebo který by mělo napodobit. Setkáváme se zde s fantazmagorickými, rychle se měnícími obrazy, přetékajícími roztodivnými postavami a jevy. Skutečnost obdařená kvalitami až halucinogenními místy překotně proráží hranice reálného světa. Autor po právu mluvil o tomto románu jako o básni v próze, protože měnlivý tón a neodolatelný rytmus vět opravdu napomáhá sugestivnímu líčení svébytných individuálních postav i jevů.

Jde o jedno z mála mistrovských děl, jejichž četba navždy změní způsob, jakým člověk vidí další knihy – a také život. Jen prosím neposlouchejte ty fádní učitele, kteří si tuhle nakažlivou grandiózní frašku spletli s pouhým satirickým líčením společenských poměrů.

O autorovi

Nikolaj Vasiljevič Gogol (1809–1852) se narodil na Ukrajině v kozácké vesnici Velké Soročince v rodině venkovského statkáře, divadelního autora a ochotníka. V roce 1831 publikoval Večery na samotě u Dikaňky, romanticky stylizované a tragikomicky zabarvené obrázky z ukrajinského venkovského prostředí, které z něj rázem učinily největší naději tehdejší ruské literatury. Součástí jeho sbírky povídek Mirgorod (1835) je známá kozácká novela Taras Bulba. V následujících letech vydával kratší prózy, které souborně vyšly pod názvem Petrohradské povídky (1842) a v nichž pohledem fantastických vizí zobrazil velkoměstské společenské vztahy. V roce 1836 dokončil ostře satirickou groteskní komedii Revizor (základní námět Gogolovi už dříve poskytl Puškin, podobně jako v případě Mrtvých duší). Hru nejprve zakázala cenzura a uvedena mohla být teprve tehdy, když v Gogolův prospěch zakročil car Mikuláš I. Svou zralou dramatickou tvorbu – hry Hráči a Ženitba (obě 1842) – postavil na principu grotesky, stejně jako román Mrtvé duše (1842), jehož ohlas mu zajistil pověst největšího žijícího ruského spisovatele. V Gogolově romantické tvorbě jsou zřejmé prvky kritického realismu a v Rusku je považován za zakladatele tohoto směru.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Pokud vás láká atmosféra Vídně z počátku 20. století, určitě sáhněte po nové knize Andrease Pittlera Vídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy. Jde o první knihu z nové série a vy se v ní setkáte se svérázným vyšetřovatelem, důmyslným případem a právě i neopakovatelnou atmosférou.

Vídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy /1913/

Autor: Andreas Pittler
Přeložil: Vítězslav Čížek

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-88396-01-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy /1913/ vydalo nakladatelství Hejkal. Na webu nakladatelství si také můžete přečíst ukázku z knížky.

Kriminální román 1913: Případ podivné sebevraždy je první ze série Vídeňské zločiny. Každá kniha se odehrává v roce, významném pro rakouskou historii, a hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra světa staré Vídně, dramatické zápletky, v nichž velkou roli hrají city a vášně, a propojení fiktivních a skutečných historických postav – v této první knize se objevuje mj. plukovník Rédl a pražský novinář Egon Erwin Kisch – jsou zárukou poutavé četby, přinášející zábavu i poučení.

Kniha začíná banální sebevraždou jednoho bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že jak v případu, tak v životě komisaře Davida Bronsteina není jasného vůbec nic.

O autorovi

Andreas Pittler se narodil 21. listopadu 1964 ve Vídni. Jeho prarodiče z matčiny strany pocházeli z českých zemí, dědeček z Klatov a babička z Ostravy. Za dob monarchie se přestěhovali do Vídně. Andreas Pittler po gymnáziu studoval historii na Vídeňské univerzitě, absolvoval ji s titulem doktora filozofie. Později pracoval jako novinář a historik a napsal mnoho knih faktu. V roce 2000 vydal první román, a od té doby až dosud 22 dalších. Jeho série o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku mimořádné obliby a vyšla v mnoha vydáních, jednotlivé knihy se pravidelně umisťují na prvních místech žebříčků bestsellerů a byly přeloženy do řady jazyků. V roce 2006 získal Stříbrnou medaili za zásluhy o Rakouskou republiku, o deset let později mu spolkový prezident Fischer propůjčil profesionální titul profesor. Žije a pracuje ve Vídni.

Zdroj informací: nakladatelství Hejkal

————————————————

Posuneme se v čase (i prostoru) zase o něco dále. Tentokrát bude dějištěm meziválečná Paříž. Na jednu stranu jde o město plné geniálních umělců, na druhou zde žijí i lidé vyrovnávající se s traumaty války. Co když se ale oba světy jednoho dne střetnou?

Hodiny v Paříži

Jeden den ve městě světel. Jedna noc hledání ztraceného času
Autor: Alex George
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-169-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hodiny v Paříži vydalo nakladatelství Metafora.

Meziválečná Paříž je tavicím kotlem geniality, překypujícím spisovateli, výtvarníky i hudebníky. Jen pár let poté, co Marcel Proust dokončil svůj magnum opus Hledání ztraceného času, sepisuje Ernest Hemingway ve spartánsky zařízené pracovně svůj první román, surrealista André Breton deklaruje Pabla Picassa „jedním z nás“ a město nad Seinou padá k nohám exotické krásce Josephine Bakerové… a z nočních klubů se až do úsvitu linou bouřlivé jazzové melodie.
Uprostřed oslnivé tvořivosti nejslavnějších obyvatel města se však pohybuje ještě někdo. Bývalá služebná Camille, arménský uprchlík Souren, nešťastně zamilovaný umělec Guillaume a osamělý novinář Jean-Paul – čtyři obyčejní lidé poznamenaní brutalitou války a ztracení ve světě oslavujícím život. Čtyři obyčejní lidé poznamenaní osudem stejně neobyčejným jako je město, jehož ulicemi zoufale bloudí.
Jejich cesty se mají jednoho dne nečekaně protnout v divokém kabaretu na Montmartru. Najde ale každý to, co hledá?

O autorovi

Alex George je spisovatel, knihkupec, ředitel literárního festivalu a právník. Narodil se v Anglii, ale v současné době žije na středozápadě Ameriky. Jeho román Dobrý Američan sklidil obrovský úspěch, byl to národní i mezinárodní bestseller. Román Osvobození draků vydalo v roce 2017 nakladatelství Penguin. V roce 2018 získal tento román Cenu Missouri za beletrii. Autor byl podle Times of London jmenován jako jeden z deseti nejlepších britských romanopisců.

Zdroj informací: www.alexgeorgebooks.com

————————————————

Vzpoura ve varšavském ghettu patří mezi nejodvážnější činy druhé světové války. Zdejší lidé neměli příliš mnoho šancí, ať už kvůli zbědovanému stavu, ve kterém se nacházeli, nebo kvůli slabému vybavení, přesto se dokázali nacistům bránit neuvěřitelný měsíc. I v této dramatické době plné velkých událostí se ale odehrávaly běžné životy lidí – a román Milá č. 18 přináší právě takové příběhy.

Milá č. 18

Autor: Leon Uris
Přeložil: Alexander Jerie

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-907909-3-3
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Milá č. 18 vydalo Nakladatelství Zeď.

Legendární román o legendárním boji, největší vzpouře Židů proti nacistům. Miliony Židů skončily v táborech smrti. Ale tisíce lidí natěsnaných ve varšavském ghettu odmítly jít jako ovce na porážku. Lidé z ghetta se rozhodli vzepřít se nezvratnému osudu, který pro ně nachystali Němci. A v dubnu 1943 povstali – pokud mají zemřít, pak v boji, s hlavou vztyčenou.
Hnáni touhou žít a přežít, touhou po pomstě a inspirováni slavným povstáním dávných předků proti Římanům, povstali Židé z varšavského ghetta proti Němcům. Po zuby ozbrojené armádě dokázali lidé vyzbrojení vším, co měli po ruce a podomácku vyrobenými zápalnými lahvemi, vzdorovat neskutečný měsíc. A jejich čin patří k největším hrdinským bojům nejen druhé světové války, ale i lidské historie.
Na pozadí boje a odhodlání se odehrávají osudy lidí, kteří i v době nejtemnější prožívají své velké lásky. Protože, kde je tma, je i světlo. Brilantně napsaná kniha inspirovaná osudy skutečných lidí patří ke klasickým dílům o holocaustu a řadí se k tomu nejlepšímu, co k tomuto tématu vzniklo. Napínavý román líčí zrod a průběh povstání, je ale i příběhem lásek, hrdinství a síly lidského ducha, jehož nezlomí ani sebevětší útrapy.

O autorovi

Leon Marcus Uris (3. srpna 1924 – 21. června 2003) byl americký romanopisec, známý svou historickou fikcí a hlubokým výzkumem, který jeho romány provázel. Mezi jeho nejúspěšnější knihy patří Exodus, vydaný v roce 1958, a Trinity z roku 1976.

Zdroj informací: goodreads.com

————————————————

Druhá světová válka zasáhla do životů lidí po celém světě. To ilustruje i poslední kniha, kterou vám dnes představíme, a to Země druhých od marocké spisovatelky Leily Slimani. Román vypráví příběh ženy, která se přestěhovala s manželem do Maroka. Jakožto cizinka zde naráží na mnohé ústrky, ale také se musí vypořádat s nepříznivou politickou situací, kvůli které nemají obyvatelé země klid a musí stále bojovat o svá práva.

Země těch druhých

Válka, válka válka
Autorka: Leila Slimani
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-257-3498-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Země těch druhých vydalo nakladatelství Argo. Na webu nakladatelství najdete i ukázku z knihy.

V roce 1944 se Mathilda, mladá Alsasanka, zamiluje do Maročana Amina Belhadže, který bojuje ve francouzské armádě. Po osvobození se mladý pár odstěhuje do Maroka, do posádkového města Meknesu, kde žijí kolonisté z různých evropských zemí, především z Francie. Amin se snaží zúrodnit kamenité pozemky zemědělské usedlosti zděděné po otci, ale Mathildu v nové vlasti záhy začne dusit přísná mravnostní atmosféra. Se dvěma dětmi tráví osamělé dny na statku a trápí ji jak nedostatek peněz, tak nedůvěra, kterou jakožto cizinka vzbuzuje. Deset let žije v zemi pod francouzským protektorátem, v zemi, kde nezadržitelně stoupá napětí a množí se násilnosti, dokud Maroko nevyhlásí nezávislost na Francii. Žije v „zemi těch druhých“ stejně jako další postavy románu: kolonisté, domorodci, vojáci, zemědělci i exulanti. A především ženy, které žijí v zemi mužů a musí neustále bojovat za svá práva.
Po dvou románech chirurgicky ostrého stylu přichází Leîla Slimani s rozsáhlou freskou, výstižnou, empatickou i velice syrovou.

O autorce

Leila Slimani (* 1981) se narodila a vyrůstala v marockém Rabatu v zámožné rodině, otec pracoval jako bankéř a matka byla jednou z prvních žen–lékařek v Maroku. Leila po maturitě na Francouzském lyceu v Rabatu odjela do Francie. Vystudovala Institut politologických studií v Paříži, od roku 2008 pracovala v redakci týdeníku Jeune Afrique, kde svými články pokrývala oblast severní Afriky. V současnosti v práci pro časopis pokračuje externě, naplno se věnuje psaní. Její první román V lidožroutově zahradě (Dans le jardin de l´ogre, 2014, č. 2018) vzbudil velkou odezvu u literárních kritiků, někteří o něm psali jako o „šokující verzi Paní Bovaryové naší doby“. Obdržela za něj Prix de la Mamounia, prestižní marockou literární cenu. Kniha vyvolala ohlas i mezi čtenáři, přesněji mezi marockými čtenářkami, které začaly spisovatelku oslovovat se svými osobními intimními příběhy, jež daly vzniknout knize reportážních esejů Sex a lži (Sexe et mensonges, 2017), shrnujících každodenní marockou realitu přetvářky v oblasti sexuality. Podle této knihy vznikl i úspěšný grafický román (česky též pod názvem Sex a lži vyšel v roce 2019). Za svůj druhý román Něžná píseň (Chanson douce, 2016, č. 2017) získala Leila Slimani prestižní Goncourtovu cenu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolání havrana

Addison, Corban – Wilbur, Smith

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeMrtvé duše

Gogol, Nikolaj Vasiljevič

Leda, 2021

zobrazit info o knizeVídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy /1913/

Pittler, Andreas

Hejkal, 2020

zobrazit info o knizeHodiny v Paříži
Jeden den ve městě světel. Jedna noc hledání ztraceného času

George, Alex – Podzimková, Dina

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeMilá č. 18

Uris, Leon

Nakladatelství Zeď, 2021

zobrazit info o knizeZemě těch druhých
Válka, válka, válka

Slimani, Leila

Argo, 2021

Napsat komentář