Inspirace pro volný čas

hobbies-kutilstvi
V posledním roce jsme všichni trávili více času v domácím prostředí a hledali tak nové inspirace, jak zahnat nudu. Někteří zvelebovali své okolí, jiní se věnovali ručním pracím a další zase rozvíjeli vlastní kreativitu. Ať tak či tak, v dnešních tipech si tu „svoji“ knihu najde téměř každý.

Čerpat energii z přírody je zaručeným lékem na smutek – tak proč si takovou „terapii“ nepořídit rovnou domů? Řešením je přírodní zahrada, kde se daří nejen lidem, ale i rostlinám a živočichům. V knize Stromy mě znají jménem se dočtete o sedmi takových zahradách, ale i o způsobu, jak takové místo vytvořit.

Stromy mě znají jménem

Kniha o přírodních a léčivých zahradách
Autor: Václav Cílek, Viktor Mačura a kol.

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7675-011-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Stromy mě znají jménem vydalo nakladatelství Dokořán.

Přírodní zahrada využívá hlavně místní rostliny a vytváří prostředí, které svědčí lidem i přírodě. Kniha popisuje příběhy sedmi domácích přírodních zahrad a zaměřuje se i na praktické stránky. Jak zahradu vytvořit a jak z ní udělat domov i pro motýly a ptáky. Zvláštní kapitola je věnovaná zahradám pro mateřské školy a otázce, proč děti potřebují bláto. Přírodní zahrady jsou současně východiskem pro terapeutické zahrady, které prokazatelně snižují například spotřebu léků a hojí tělo i duši. Kniha proto pokračuje zásadami tvorby léčivých zahrad, jejich psychologií a filozofií. V roli zahrady jako prostředí mezi člověkem a divočinou se totiž ocitá téměř celý svět.

O autorech

Viktor Mačura (* 1962) je odborný poradce – agronom, jeden z prvních členů alternativního ekologického zemědělství v České republice, tvůrce přírodní zahrady v lomu Svatá Anna a popularizátor přírodních zahrad. Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu a Business School Netherlands. Jako první v České republice převedl v roce 1988 do ekologického zemědělství 4 ha orné půdy. Stále pracuje na skloubení pěstování potravin a přírodních procesů. V roce 2014 pro lom Svatá Anna získal plaketu „ukázková přírodní zahrada“. Od roku 2015 věnuje svůj volný čas propagaci přírodních zahrad s cílem vytvořit malé zelené oázy v obcích a městech, které se pak mění v místa, kde se jejich obyvatelům lépe žije, a zároveň přispívají k zlepšení místního klimatu.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom – Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů, např. Krajiny domovaCo se děje se světem?KřivoklátskoKrajiny srdceVoda a krajinaStaré cesty v krajině středních Čech aj.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Že se přírodní zahrady těší stále větší oblibě, dokázal i úspěch knihy Divočina v zahradě autora Davea Goulsona. Pokud byste se i vy chtěli vydat cestou ekologičtějšího zahradničení, určitě vás potěší, že zmíněná kniha nyní vyšla i v audio podobě. Klidně si ji tak můžete pustit do uší rovnou při prozkoumávání divočiny za vaším domem.

Divočina v zahradě (Audiokniha)

Inspirace pro přírodní zahradničení
Autor: Dave Goulson
Přeložila: Lenka Adamcová
Interpret: Miroslav Táborský

Vazba: CD
ISBN: 8594201410086
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Divočina v zahradě vydalo nakladatelství Kazda. Na YouTube si můžete pustit ukázku z audioknihy.

Divočina v zahradě je skvělým průvodcem ekologickým zahradničením. Vydejte se na výlet za zkoumáním divočiny, jež číhá hned za vaším domem. Přírodním zahradničením přispějete k záchraně planety a tím zachráníte i sami sebe.

Audioknihu namluvil Miroslav Táborský.

O autorovi

Dave Goulson vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Posledních dvanáct let strávil studiem čmeláků a publikoval více než 250 vědeckých článků o jejich biologii. V roce 2006 založil organizaci na ochranu čmeláků Bumblebee Conservation Trust. Je autorem bestselleru Sunday Times s názvem A Sting in the Tale, jenž se v roce 2013 dostal do užšího výběru na Cenu Samuela Johnsona, a dále knih A Buzz in the Meadow a Bee Quest. Jeho knihy jsou poučné, zároveň čtivě a vtipně napsané, autor vypráví s nesmírným zaujetím a svůj výklad prokládá poznatky z vlastního života.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Pokud vás více než zahrada baví ruční práce, určitě vás potěší, že nedávno vyšel třetí díl knihy Háčkování od Lenky Bednářové. Na stránkách knihy opět najdete plno nápadů, vzorů a postupů, díky kterým si uháčkujete různé figury, ale třeba také doplňky do vaší domácnosti.

Háčkování 3

Figurky, doplňky, šátky
Autorka: Lenka Bednářová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 167×218 mm
ISBN: 978-80-271-1291-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Háčkování 3 vydalo nakladatelství Grada.

Titul Háčkování 3 volně navazuje na dva úspěšné tituly, které vzbudily kladné ohlasy z řad začátečníků i pokročilých. Nové Lenčino háčkování je zachované ve stejném duchu předchozích knih, ale s novými nápady, vzory a postupy na zhotovení dalších roztomilých figurek a bytových doplňků. Připojené jsou také postupy na dva módní šátky.

Ukázka z knihy

Háčkování 3Háčkování 3

O autorce

Lenka Bednářová je česká autorka, která vydala již několik knih o háčkování. Sama přitom každý den háčkuje několik hodin a jako svůj koníček vytváří háčkované figurky z českých dějin. Je dokonce zapsána v České knize rekordů jako autorka nejrozsáhlejší sbírky háčkovaných českých dějin. Přečtěte si např. její knihy Háčkování: hračky, ozdoby, drobnosti nebo Háčkování 2.

Zdroj informací: kniha Háčkování – hračky, ozdoby, drobnosti

————————————————

Kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou od Betty Edwards byla doslova revolucí v oblasti výtvarného umění. Nyní této autorce vyšla nová kniha, která odhaluje, jakou roli hraje naše dominantní oko, a to nejen při tvoření, ale i při vnímání okolního světa.

Kreslení dominantním okem

Odhalte cestu k vnímání, tvorbě a učení
Autorka: Betty Edwards
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 198×235 mm
ISBN: 978-80-7413-440-1
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Kreslení dominantním okem vydalo nakladatelství Zoner Press.

Fascinující pokračování oblíbeného bestselleru NAUČTE SE KRESLIT PRAVOU MOZKOVOU HEMISFÉROU, kterého se na světě prodalo několik milionů výtisků a je tak nejprodávanější knihou o kreslení. Miliony čtenářů si díky autorčině metodě osvojily kreslení pravou hemisférou mozku, od studentů a učitelů umění až po zavedené umělce, firemní trenéry a další. Všichni tím objevili odvážný nový způsob kreslení a řešení problémů na základě toho, co skutečně vidíme, a ne toho, co si myslíme, že vidíme.

V tomto očekávaném pokračování osvětluje Betty Edwardsová další kousek skládačky k pochopení lidské kreativity a odhaluje roli, kterou hraje naše dominantní oko v tom, jak vnímáme, tvoříme a vidíme svět okolo nás. Výzkumy ukazují, že stejně jako používáme více pravou nebo levou ruku, každý z nás má také dominantní jedno oko, které odpovídá dominantní straně našeho mozku – jedno je verbální, druhé je vizuální. Jakmile se naučíte rozdíl a vyzkoušíte si jednoduchá kreslicí cvičení, získáte nový pohled na to, jak vnímáte, přemýšlíte a tvoříte. Dozvíte se, jak se nejen dívat, ale především, jak skutečně vidět.

Pozoruhodná výprava dějinami umění, psychologie a tvůrčího procesu, velkoryse ilustrovaná vizuálními příklady, je nezbytným čtením pro každého, kdo hledá bohatší pochopení vizuálního umění, lidské mysli a kreativity.

Ukázka z knihy

Každý z nás je expert na lidské tváře. Výzkumy prokázaly, že už nemluvně dokáže rozpoznat změny ve výrazu tváře. Zdá se, že všichni v hlavách nosíme katalog naučených výrazů, které nám pomáhají číst tváře ostatních. I drobná změna ve výrazu může znamenat posun nálady. Během rozhovoru si oba účastníci všímají tváře protějšku a oba samozřejmě poslouchají slova a tón hlasu. Hlavní roli však hraje oční kontakt. Ostatní rysy tváře (obočí, čelo a vrásky, ústa atd.) fungují jako pomocníci. Osobní kontakt s druhými nám může připadat jako obyčejná, každodenní záležitost. Ve skutečnost však jde o vizuálně komplikovanou událost.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Betty Edwards je americká učitelka umění, lektorka a autorka. Narodila se v San Francisku a vyrůstala v Long Beach v Kalifornii. Získala bakalářský titul v oboru umění na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a v 50. a 60. letech vystavovala své obrazy v Los Angeles. Později získala magisterský titul na California State University Northridge a doktorát z umění, vzdělání a psychologie na UCLA. Jejím celoživotním posláním je vrátit umění do učebních osnov. Celý život věří, že bychom měli vzdělávat „celý mozek“ našich dětí, a to nejen se zaměřením na předměty STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika). Kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou se používá jako standardní učebnice ve školách po celém světě. Je také autorkou knihy Skicář – Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou.

Zdroj informací: drawright.com

————————————————

Slow fashion, doslovně přeloženo „pomalá móda“, je reakcí na konzumní způsob života, kdy módní firmy chrlí nadbytečné množství oblečení. Ve stejnojmenné knize Joanny Glogazy můžete sledovat příběh mladé bloggerky, která se postupně od spotřebního způsobu života dopracovala právě k tomu více udržitelnému.

Slow fashion

Módní revoluce
Autorka: Joanna Glogaza
Přeložila: Soňa Nováková

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-271-2108-3
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Slow fashion vydalo nakladatelství Alferia.

Slow fashion: Módní revoluce sleduje příběh mladé fashion bloggerky, která se vydala na cestu od spotřební, nekvalitní módy k budování více uvědomělého šatníku. Co na cestě zjistila, sdílí čtivým, přístupným a přitom výborně promyšleným způsobem v této knize.

Ukázka z knihy

Pamatuješ si svůj oblíbený zimní kabát z dětství nebo vysněný batoh na základce? Vsadím se, že ano. A zkus si vzpomenout, jaké jedinečné oblečení jsi nosila tři čtyři roky zpátky. Tentokrát to bude mnohem těžší. To proto, že pravděpodobně máš teď více věcí než kdykoliv předtím. Oblečení zakoupené v nákupních centrech ztrácí na ceně, nákupy jsou všednější záležitostí a přestávají být událostí hodnou zapamatování.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Joanna Glogaza (*1989) je mladá bloggerka a influencerka. Zabývá se tématy slow fashion, slow life a optimalizací každodennosti. Po sedm let provozovala vlastní malou úspěšnou značku s oblečením zaměřenou na pyžama a noční košilky. Napsala tři bestsellerové knihy o slow přístupu k módě a k životu. Žije ve Varšavě a u Baltského moře, kde momentálně rekonstruuje starou farmu.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStromy mě znají jménem
Kniha o přírodních a léčivých zahradách

Cílek, Václav – Mačura, Viktor

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeDivočina v zahradě (audiokniha)
Inspirace pro přírodní zahradničení

Goulson, Dave

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeHáčkování 3
figurky, doplňky, šátky

Bednářová, Lenka

Grada, 2021

zobrazit info o knizeKreslení dominantním okem
Odhalte cestu k vnímání, tvorbě a učení

Edwards , Betty

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeSlow fashion
Módní revoluce

Glogaza, Joanna

Alferia, 2021

Napsat komentář