Oceňované tituly

Tipy_ocenovane tituly
Dnes bychom vám rádi představili tituly oceněné prestižními literárními cenami. Přečtěte si knihu s osobitým japonským humorem, příběhy spojené postavou nezapomenutelné hrdinky i antiutopické dílo, které vám bude známé ze školních lavic.

Za knížku Žena ve fialové sukni získala Nacuko Imamura nejprestižnější japonské literární ocenění, a tím je Akutagawova cena, udělovaná každoročně vždy v lednu a červenci na počest japonského spisovatele Rjúnosukeho Akutagawy.

Žena ve fialové sukni

Autorka: Nacuko Imamura
Přeložil: Jan Levora

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-257-3458-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Žena ve fialové sukni vydalo nakladatelství Argo.

Sledujeme „ženu ve fialové sukni“, jak mění zaměstnání, které obchody navštěvuje, jak neobratně komunikuje s lidmi, jak a co jí, kde sedává v parčíku nedaleko nákupní čtvrti. Vypravěčka drobnými úskoky zpovzdálí řídí její každodenní život. Nabydeme dojmu, že „žena ve fialové sukni“ je podivná, prakticky nesvéprávná, ale postupně názor měníme a jako zvláštní podivín nám začne připadat sama vypravěčka. Není to všechno nakonec jen její vlastní obsese? Vztah mezi oběma ženami je ještě mnohem složitější, než se původně zdálo. Příběh stalkingu, který navzdory vážnému tématu nepostrádá zvláštní jemný japonský humor, při kterém se čtenář občas zasměje, ale většinou jen melancholicky pousměje. Děj zdánlivě plyne bez dramatických zápletek, vypravěčka však postupnou manipulací krok za krokem ovlivňuje život hlavní hrdinky způsobem, až občas zamrazí.

 

Ukázka z knihy

V mém sousedství žije žena, které lidé říkají ‚ŽENA VE FIALOVÉ SUKNI‘. To proto, že na sobě má vždycky fialovou sukni.
Zpočátku jsem si myslela, že e jedná o mladé děvče. Nějakou dívku drobné postavy s černými vlasy po ramena, která mi zdálky připadala skoro jako žačka nižší střední školy. Když jsem si ji však zblízka pořádně prohlédla, viděla jsem, že to už rozhodně není žádná mladice. Na tvářích se jí tu a tam vynořily pigmentové skvrny, její černé vlasy po ramena postrádaly lesk a působily vysušeně.
Žena ve fialové sukni si zhruba jednou týdně chodila do pekařství na nákupní třídě kupovat krémovou rolku. Kdykoliv jsem tam na ni narazila, tvářila jsem se, jako že si vybírám chleba, ale po očku jsem ji pozorovala. Připadalo mi, že se podobá někomu, koho znám. Ale komu? (str. 7)

 

O autorce

Nacuko Imamura (1980) patří k mladší generaci současných japonských autorek. Na literární scéně působí od roku 2010, kdy se výrazněji prosadila novelou Nová dívka, za kterou obdržela Cenu Jukia Mišimy. Nejvýraznějšího úspěchu zatím dosáhla v roce 2019, kdy za knihu Žena ve fialové sukni obdržela prestižní Akutagawovu cenu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Román Olive Kitteridgeová autorky Elizabeth Stroutové nabízí neotřelý pohled na tragédie i radosti lidských životů a v roce 2009 byl oceněn Pulitzerovou cenou. Kromě toho ale získal také další literární ceny, včetně italské Premio Bancarella (2010) nebo španělské Premi Llibreter de narrativa for Altres literatures (2010).

Olive Kitteridgeová

O ženě s nezlomnou životní silou
Autorka: Elizabeth Stroutová
Přeložila: Libuše Čižmárová

Počet stran: 317
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-847-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Olive Kitteridgeová vydalo nakladatelství Jota.

Městečko Crosby v Maine se může jevit jako zcela bezvýznamné. Pro učitelku v penzi však představuje střed světa. Lidé zde prožívají svá dramata – touhu, zoufalství, žárlivost, naději i lásku. Olive Kitteridgeová, občas přísná, jindy trpělivá, vnímavá, pak zase smutně odmítavá, bolestně prožívá změny v městečku a ve světě vůbec. Ne vždy však rozpozná proměny blízkých lidí, mezi něž patří hudebnice pronásledovaná vzpomínkami na starou lásku, bývalý student, který ztratil vůli k životu, Olivin dospělý syn, jenž se cítí tyranizován její iracionální přecitlivělostí, nebo její manžel Henry, který považuje loajalitu k vlastnímu manželství současně za požehnání i prokletí. Jak se lidé z městečka potýkají se všemi svými problémy, Olive dospívá k pochopení sebe sama a svého života; někdy bolestně, ale vždy s nelítostnou upřímností. Kniha Olive Kitteridgeová skýtá hluboký vhled do okolností a podmínek lidského života, do jeho tragédií i radostí a ukazuje, jaké trpělivosti je v něm třeba. Elizabeth Stroutová, bestselerová autorka novin The New York Times, spojila třináct pronikavých příběhů do uceleného románu prostřednictvím nezapomenutelné hrdinky Olive Kitteridgeové.

 

Ukázka z knihy

Dlouhá léta byl Henry Kitteridge lékárníkem v sousedním městečku a každý den ráno projížděl silnicemi zasněženými nebo mokrými deštěm nebo sálajícími letním žárem, kdy divoké maliny vyrážely v nových šlahounech kolem nejzazší části města, a pak odbočil na širší silnici vedoucí k lékárně. Teď je v penzi, ale stále se budí časně a vzpomíná, jak míval rád jitra, kdy jako by svět byl jeho tajemstvím. Pod ním tiše hučela kola auta a ranní mlhou pronikalo světlo. Henry vždy krátce pohlédl na záliv daleko vpravo, pak na vysoké a štíhlé borovice. Skoro vždycky jel s částečně staženým okénkem, protože miloval vůni borovic a těžkého slaného vzduchu, v zimě pak vůni chladu. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku a soutěžte o knihu do 26. května 2021.

 

O autorce

Elizabeth Stroutová je autorkou knih Abide with Me, bestselleru zařazeného do programu Americké asociace knihkupců zvaného Book Sense, a Amy a Isabelle, která získala cenu Arta Seidenbauma, udělenou novinami Los Angeles Times za nejlepší beletristické dílo, a cenu Heartland Prize novin Chicago Tribune. Byla také finalistkou soutěže o ceny PEN/Faulkner Award a Orange Prize v Anglii. Její povídky byly publikovány v mnoha časopisech včetně magazínu The New Yorker a O: The Oprah Magazine. Působí na Queens University v Charlotte v Severní Karolíně a žije v New York City.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Antiutopický román 1984 anglického spisovatele George Orwella patří k nejvýznamnějším literárním dílům 20. století. Časopis TIME ho zařadil mezi stovku nejvlivnějších knih od roku 1923. Kniha je rovněž součástí ankety 100 nejdůležitějších knih 20. století, kterou vyhlásil francouzský deník Le Monde. Dílo 1984 získalo rovněž cenu Prometheus (za nejlepší sci-fi román propagující svobodu jednotlivce vydaný v USA v předchozím kalendářním roce) a bylo uvedeno do Síně slávy (Prometheus Hall of Fame Award, 1984).

1984

Autor: George Orwell
Přeložil: Jan Kalandra

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 155×217 mm
ISBN: 978-80-7335-647-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu 1984 vydalo nakladatelství Leda v edici Slavné utopie.

WINSTON SMITH provede v dubnu 1984 něco nepřípustného. Ve válečných podmínkách Oceánie drcené krutovládou jedné Strany si začne psát deník, kterému svěřuje pochyby, jež ho už léta mučí. Úředník londýnského Ministerstva pravdy, kde se retušují, falšují či přímo likvidují dějiny, však ve svých zápiscích obtížně hledá srovnání s dřívějšími normálními časy, jejichž útržky doluje ze zasutých vzpomínek, dennodenně atakovaných přívalem propagandistických žvástů. Je snad jediný, kdo si v téhle zemi zachoval zdravý rozum a paměť? Opravdu kdysi zahlédl něco, co představuje zásadní trhlinu ve fazoně Velkého bratra, z jehož všeobjímající náruče není úniku? Ve zrůdném, avšak svým způsobem dokonalém totalitním režimu je Winstonova touha po špetce nezávislosti možná předem odsouzena ke zmaru… Zcela nový český překlad nejslavnější antiutopie míří ke generaci, jež už krutý a posléze groteskní komunistický útlak nezažila. Kniha, již autor dokončil v roce 1948, ukazuje s prorockou jasnozřivostí smrtelné nebezpečí ideologie zaštiťující se všeobecným dobrem, když žádá, aby se s ní lidé zcela ztotožnili. Fanatici a mocichtiví oligarchové stále číhají na příležitost. Stačí, když na chvíli přestaneme dávat pozor.

 

Ukázka z knihy

Byl jasný, studený dubnový den, hodiny zrovna odbíjely třináctou. Winston Smith s bradou přitisknutou na hruď, aby se ochránil před lezavým větrem, urychleně vklouzl skleněnými dveřmi do areálu Domů vítězství, jenže ani tak nezabránil tomu, aby s ním dovnitř nevniklo mračno hrubého prachu.
Chodbou čpěl zápach vařeného zelí a starých hadrů. Na konci byl na zeď připnutý barevný plakát, větší, než by se do vnitřních prostor hodilo. Zachycoval obří obličej přes metr na šířku – tvář asi pětačtyřicetiletého muže s hustým černým knírem a ostrými, i když pohlednými rysy. Winston zamířil rovnou ke schodišti. Zkoušet přivolat výtah nemělo cenu. I v nejlepších dobách býval v provozu jen nárazově, momentálně se navíc přes den elektřina vypínala. (str. 9)

 

O autorovi

Vlastním jménem Eric Arthur Blair. Byl anglický prozaik a esejista, který silně vystupoval proti totalitním režimům. Pro jeho názory bylo vydávání jeho knih v komunistickém Československu zakázáno. Narodil se do rodiny koloniálního úředníka v Indii, ale studoval už v Anglii. Protože mu rodina nedokázala zaplatit studia, odešel do Barmy za prací. O zážitcích zde vypráví jeho román Barmské dny, ve kterém kritizuje koloniální útlak. Orwell bojoval ve španělské občanské válce, kde utrpěl vážné zranění. Druhé světové války se nemohl zúčastnit, protože už byl těžce nemocen tuberkulózou, na kterou zemřel ve věku 46 let. Jeho nejvýznamnějšími díly jsou román 1984, jenž pojednává o chmurné vizi budoucího světa, a román Farma zvířat, který satiricky vypráví o vývoji Ruska v první polovině 20. století. Dále je autorem knih Bože chraň aspidistru a Farářova dcera.

Zdroj informací: nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Četli jste už tato oceněná díla? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1984

Orwell, George

Leda, 2021

zobrazit info o knizeOlive Kitteridgeová
O ženě s nezlomnou životní silou

Stroutová, Elizabeth

Jota, 2021

zobrazit info o knizeŽena ve fialové sukni

Imamura, Nacuko

Argo, 2021

Napsat komentář