Vražedná tajemství

Weaver_NeniCestyZpet
Některá tajemství zůstanou navždy pohřbena. Jiným má v jejich odhalení zabránit právě pohřbení potenciálních svědků. Je vůbec taková cena ospravedlnitelná?

Nedávno jsme si představovali zvukovou podobu druhého románu Tima Weavera Údolí mrtvých. Tři měsíce po jeho uvedení v nabídce serveru Audioteka.cz, tedy v dubnu 2021, přišla na svět další audiokniha tohoto autora. Tentokrát se jedná o titul Není cesty zpět (Never Coming Back, 2013, česky 2016). Překlad tištěné předlohy pochází od Alžběty Lexové. Interpretace zvukové verze byla svěřena Igoru Barešovi.

Se sérií případů soukromého vyšetřovatele a bývalého novináře Davida Rakera z pera Tima Weavera se rozhodně nesetkáváme poprvé. Kromě výše zmíněného Údolí mrtvých (The Dead Tracks, 2011, česky prvně 2018) jsme si už před časem představili i zatím poslední vydanou knihu  série Nikdo není doma (No One Home, 2019, česky 2020) a sedmičku Zlomené srdce (Broken Heart, 2016, česky prvně 2017). Do podoby audioknih se už ale dostal i první díl Hon na mrtvého (Chasing the Dead, česky 2018), trojka Ztracený (Vanished, 2012, česky 2018) a devítka Žena mého života (You Were Gone, 2018, česky 2019). Všech deset zatím existujících románů vydalo v tištěné formě nakladatelství Mystery Press v českém překladu Alžbety Lexové.

Podobně jako u nás vycházely klasické verze titulů Tima Weavera v netradičním pořadí (pětka, pak čtyřka…), udržet si přehled v komplikovaném životním příběhu hlavního hrdiny u audioknih stojí snad ještě větší úsilí. Dabované varianty do původní nekontinuity vnášejí totiž další nepravidelnost. Vezměme si, že po desítce, jíž předcházela sedmička, jsme dostali dvojku. A nyní přichází čtyřka… Přesto se v tom zkusíme nějak zorientovat.

Údolí mrtvých zastihne Davida Rakera a jeho zvláštního přítele, nyní již bývalého policistu Colma Healyho, na pobřeží ve vesnici, kde má Raker dům po rodičích. Healymu tu poskytuje svého druhu azyl. Celý příběh začíná nálezem mrtvého těla vyplaveného na břeh. Ve stejnou dobu se na Rakera obrátí jeho bývalá studentská láska Emily s prosbou. Celá rodina její sestry zmizela. Doma všechno zůstalo tak, jako by tam rodinní příslušníci ještě stále byli. Večeře se právě vařila, hračky vypadaly jako aktuálně používané. David Raker se do pátrání pustí a, jak jinak, rozkrývá šokující tajemství. Ne jedno, ale celou sérii. Nic není, jak se zdá. Téměř nikdo není tím, za koho se vydává. Dějová linie přeskakuje mezi různými obdobími stejně jako mezi Británií a Amerikou. Osvědčené schéma vyprávění jak v první osobě z pohledu hlavního hrdiny, tak ve třetí pro situace, kde David sám přímo nevystupuje, opět napomáhá k vytvoření té správně tajemné atmosféry. Zároveň přispívá ke zrychlení děje a lepšímu budování napětí i šokujících odhalení.

Projev Igora Bareše v roli interpreta zní jako obvykle bezchybně, přesto na mě sem tam působil rozvláčně. Někdy může určité zpomalení a zařazení dramatických pauz do mluveného slova zvýšit prožitek spojený s atmosférou tajemství a temna, ale tentokrát jsem s vypravěčem chvílemi ztrácel kontakt. Nicméně jako ve všem, i při poslechu audioknihy velmi záleží na momentální náladě posluchače, takže mou poznámku nelze v žádném případě vnímat jako výtku. Intonace hlasu Igora Bareše rozhodně patří k mým oblíbeným.

Žádnou z knih Tima Weavera nelze (zatím) označit za jednoduchou. Autor se snaží z příběhu vytěžit maximum. Vypomáhá si třeba i členitou konstrukcí a k jejímu poskládání se pak ubírá po mnoha klikatých cestách. Ne každému čtenáři takový přístup vyhovuje. Ne každý má trpělivost čekat na onen kouzelný okamžik, kdy věci začínají zapadat do sebe a vše konečně dává smysl. Přesto bych všem, kdo s dílem tohoto autora přicházejí nově do styku, rád doporučil, aby se nenechali odradit zpočátku možná nesrozumitelnou změtí postav a dějových linií, které nezřídka přeskakují z období do období a z místa na místo. Odměnou vám bude vzrušující dobrodružství s často skutečně nečekaným bonusem na závěr. V případě titulu Není cesty zpět to platí na sto procent.

Na letošní rok je ohlášena nová kniha Tima Weavera s názvem Ztracené střípky (Missing Pieces, 2021). Tentokrát se v ní nepotkáme s Davidem Rakerem, ale zato se dozvíme, jak si se šokující životní situací a zabijákem v patách na opuštěném ostrově poradí autorova zcela nová ženská hrdinka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení cesty zpět (audiokniha)

Weaver, Tim – Bareš, Igor (interpret)

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeNení cesty zpět

Weaver, Tim

Mystery Press, 2016

Napsat komentář