Biografie – příběhy pro dnešní den

nahled-biografie
Zajímají vás životní příběhy známých osobností i obyčejných lidí, kteří se odhodlali k velkým věcem? Dnes zjistíte, co je třeba zařídit k cestě kolem světa jen na motorce, přečtete si o životě úspěšné fyzičky Marie Curie a poznáte osud ženy, která kvůli krutosti režimu přišla o své dítě.

Čtenáře se zájmem o přírodní vědy nadchne dílo pojednávající o životě Karla Absolona, významného zoologa a archeologa. Moravská propast Macocha, která patřila k hlavním objektům Absolonova bádání, není cizí ani kolektivu autorů Kostrhun, Oliva a Zajíček, kteří v minulosti o této problematice sami sepsali několik knih.

Karel Absolon byl významnou a nepřehlédnutelnou osobností. Jeho jméno zůstane spjato se zpřístupněním dna propasti Macochy, s archeologickými výzkumy korunovanými nálezem Věstonické venuše či s vybudováním pavilonu Anthropos v Brně. Spektrum jeho rozsáhlé činnosti doplňovaly zejména v počátcích jeho aktivního života i úspěchy v oboru zoologie, zvláště při výzkumu bezobratlých troglobiontních živočichů. Absolon byl však také osobou kontroverzní, kromě obdivovatelů měl i řadu odpůrců, za svými cíli a úspěchy šel mnohdy nekompromisně a tvrdě. V každém případě za sebou zanechal nejen mnoho speleologických, archeologických a zoologických objevů, ale i obrovské množství publikací, fotografií, rukopisů a dalších dokumentů, které po celou dobu své působnosti schraňoval. Absolonovo dílo je vskutku monumentální a čerpat z něj budou ještě mnohé další generace.

Karel Absolon

Objevitel, manažer, vědec
Autoři: Petr Kostrhun, Martin Oliva, Petr Zajíček

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 161×248 mm
ISBN: 978-80-200-3167-9
Doporučená cena: 595 Kč

 

Knihu Karel Absolon vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Jakmile si nacisté mezi sebou ujasnili, že jde o pouhé intriky, předvolali Absolona k lékaři gestapa MUDr. W. Marquortovi na zemský úřad v budově místodržitelství na dnešním Moravském náměstí. Obsah rozhovoru není znám, ale jistě nebyl příjemný, protože doktor Marquort (někdy Marquart) dozoroval i popravy v Kounicových kolejích (jeho tělo proto po válce posloužilo k výuce anatomie). Dle vzpomínek tradovaných profesorem Janem Jelínkem potom Karel Absolon seděl na chodníku s hlavou v dlaních a plakal. Zmínka o schůzce se dochovala na nedatovaném fragmentu strojopisu V. Absolonové: „Šla jsem s sebou – musela čekat na chodbě a po tříhodinovém výslechu, když se v kanceláři Markvarta zhroutil a zřízenec utíkal na chodbu pro pomoc a vodu – jsem viděla, že je zle – Markvart mne nepustil do místnosti a když přišel Abs. k sobě, tak mně ho přivedl sluha zničeného na chodbu… Po vyhrožování ironicky jak Huckem (‚der Himmler ist über Sie gut informiert‘), tak Markvartem jsme se rozhodli, že doprovodím Abs. do krasu, kde nebude ‚pánům‘ na očích, a tak se ukryje alespoň na čas mezi přáteli.“ (str. 266)

Pokud vás kniha zaujala, pročtěte si další ukázky.

O autorech

Petr Kostrhun je vedoucí Centra kulturní antropologie a autor knih s antropologickou tématikou. Mezi další knihy autora patří titul Umění australských domorodců, za posledními lidmi doby kamenné.

Martin Oliva je autorem historických publikací, mimo jiné napsal například Dolní Věstonice I (1922–1942). Spolu s Kostrhunem v minulosti již spolupracovali, a to na tvorbě knihy Viděl světy dávno minulé

Petr Zajíček je autorem cestopisných knih Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska a Moravský kras v ponorné řece času. Napsal také soubor povídek s názvem Michaletydebile.

————————————————

U slavných vědců ještě chvíli zůstaneme. S druhou knihou se podíváme do Polska a Francie za neobyčejnou ženou Marie Curií Skłodowskou a dozvíme se nejen o tom, jak pracovala a experimentovala, ale nahlédneme také pod pokličku jejího soukromého života. Knihu sepsala její dcera Ève.

Proslulá biografie o ženě, jejíž jméno každý zná, ženě s nesmírným talentem a zaujetím pro vědu, ženě s nezměrnou vůlí a pracovitostí, které se podařilo nejen proniknout do oboru vyhrazeného do té doby jen mužům, ale také v něm zcela mimořádným způsobem vyniknout a přinést světu zásadní vědecké objevy.

Marie Skłodowská byla vlastenecky cítící Polka, ale touha po vzdělání ji zavedla do Francie, kde ve čtyřiadvaceti letech v roce 1891 složila jako vůbec první žena přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie na pařížské Sorbonně. Po několika letech zde poznala svého budoucího manžela, fyzika Pierra Curieho. Společně se ve velice skromných poměrech věnovali výzkumu radioaktivity. Za objev polonia a radia byla spolu s manželem v roce 1903 oceněna Nobelovou cenou za fyziku. Po jeho tragické smrti při dopravní nehodě v roce 1906 pokračovala v započaté práci, která jí v roce 1911 přinesla druhou Nobelovu cenu. Do konce života se věnovala intenzivnímu vědeckému výzkumu v Radiologickém ústavu, u jehož zrodu stála. Výjimku tvořila jen první světová válka, během níž vybudovala a provozovala rozsáhlý systém pojízdných i stálých rentgenových vyšetřoven pro zraněné vojáky.
Životopis, jehož autorkou je dcera Skłodowské Eve, není jen popisem její vědecké dráhy, ale také pohledem zevnitř, plastickým vylíčením celé osobnosti této výjimečné ženy, jejích nadějí i zklamání, radostí i bolesti. Jeho čtivost, literární kvalita a emocionální hloubka zasáhnou i po šedesáti letech od svého vzniku.
Během minulého režimu byla biografie několikrát vydána i u nás, naposledy v roce 1971, a pokaždé byla citelně zkrácena a cenzurována. Čtenář se proto nedozvěděl například o kritických názorech vědkyně na ruskou nadvládu v Polsku, o jejích stycích se západními státníky, návštěvě u prezidenta Masaryka či o zájmu Pierra Curieho o spiritismus.
Paní Curieovou vydáváme poprvé v kompletním znění, tak jak ji autorka napsala. Naše vydání doprovodí doslov přední české jaderné vědkyně Dany Drábové.

Paní Curieová

Autorka: Ève Curiová
Přeložily: Eva Sgallová, Nina Hřídelová

Počet stran: 404
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-907771-8-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Paní Curieová vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Básníka a fyzika zároveň strhla Marie Skłodowská. Pierre Curie usiluje s jemnou tvrdošíjností o sblížení s mladou dívkou. Třikrát se s ní potkal na přednáškách Fyzikální společnosti, kde naslouchala vědeckým výkladům o nových výzkumech. Jako projev úcty jí poslal separát svého textu Symetrie ve fyzikálních jevech: symetrie elektrického a magnetického pole, a na první stránku vepsal: „Slečně Skłodowské v úctě a přátelství – Pierre Curie“. Také ji zahlédl v Lippmannově laboratoři, kde se v pracovním plášti mlčky skláněla nad přístroji. (str. 123)

K nahlédnutí je zbytek ukázky.

O autorce

Ève Curieová (1904–2007)  byla francouzsko-americká spisovatelka, novinářka a klavíristka. Jejími rodiči byli vědci Marie Curieová-Skłodowská a Pierre Curie, proslulí výzkumem radioaktivity.

Po smrti své matky vydala její biografii Madame Curie, která se rychle proslavila po celém světě, roku 1937 za ni získala americkou National Book Award. Po obsazení Francie v roce 1940 odešla do exilu v Británii, kde pracovala jako válečná korespondentka. Reportáže z fronty souborně vydala v roce 1943. Po válce se vrátila do Francie, kde se angažovala v oblasti ženských práv, později byla poradkyní prvního generálního tajemníka NATO Hastingse Lionela Ismaye. Roku 1954 si vzala za muže amerického diplomata Henryho Richardsona Labouisse, budoucího prezidenta organizace UNICEF, ve které rovněž působila. Zemřela ve věku 102 let v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

————————————————

Z vědeckých laboratoří rovnou do operního sálu, od silné cílevědomé Marie Curie-Skłodowské k výstřední Dagmar Peckové. Úspěšná česká operní pěvkyně provede čtenáře svými životními strastmi a slastmi i svým bohatým šatníkem.

Dagmar Pecková by si dost možná zasloužila označení chameleon. Jaká tedy vlastně je?
Má své vize, které chce uskutečnit. Nevzdává se. Srší nápady. Bývá pokaždé jiná: jednou něžná se zavřenýma očima a pohledem dovnitř duše, jindy ohnivý „Beran“. Rázná, ale zároveň empatická. Ví, co chce. Přímá, jako když vyšije. Životní názory má jasně dané a nebojí se je říkat nahlas. A když to nejde tudy, půjde to jinou cestou… I když se jeví všem na první pohled jako energický extrovert, je to naopak.
Dalo by se říct, že je taková křížovka s tajenkou, podobně jako tato kniha. Nejprve se něco o Dáše dozvíte v úvodu a poté projdete kapitolkami, kde nesou své příběhy její šaty. Šaty a Dášin životní styl nám posloužily jako odrazový můstek k něčemu schovanému uvnitř. Až pak se vám složí výsledný obrázek, jako byste skládali puzzle…

Dagmar Pecková

Šaty, noty, boty
Autorky: Dagmar Pecková, Michaela Zindelová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-271-3186-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Dagmar Pecková vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorkách

Dagmar Pecková je česká operní pěvkyně, mezzosopranistka. Narodila se v Chrudimi. Studovala na Státní konzervatoři v Praze a po angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech byla několik let členkou Staatsoper v Berlíně. Během své úspěšné profesionální kariéry se představila na světových operních a koncertních scénách jako např. Bayerische Staatsoper, Carnegie Hall New York, Royal Opera House Covent Garden London a další. Její nahrávky vyšly u nahrávacích společností Hänssler Classic, Teldec, Warner Music a Supraphon, kde vydává svá další alba (Wanted, Mahlerovu Píseň o zemi, Nativitas, The Magical Gallery a Exaltatio). Za album Nativitas a Wanted obdržela v roce 2019 Zlatou desku Supraphonu. Intenzivně se věnuje také vlastním koncertním projektům – například operní recitál Hříšnice (2015), kabaretní revue Wanted (2017) či písně s vánoční tematikou Nativitas (2018) a Exaltatio (2020). V roce 2017 založila ve svém rodišti Hudební festival Zlatá Pecka.

Zdroj informací

Michaela Zindelová získala doktorát na FF UK, působila v časopisech v oblasti kultury a výtvarného umění, pracovala jako tisková mluvčí Jiřiny Jiráskové v Divadle na Vinohradech a vedla tiskový odbor rektora Univerzity Karlovy. Ve dvacítce knih, na kterých se jako autorka (nebo spoluautorka) podílela, se orientuje na profily osobností české kultury (Hana Zagorová, Štefan Margita, Blanka Matragi, Chantal Poullain, Jiří Ježek, Daniela Flejšarová či Ivana Follová). Věnuje se české módě 20. století.

Zdroj informací: Tak daleko, tak blízko (kniha)

————————————————

Přáli jste si někdy vyrazit na cestu kolem světa? A pokud ano, troufli byste si takovou výzvu pokořit na motorce? Vojtěch Lavický a jeho přítelkyně Mirka si mysleli, že je to skvělý nápad. Nechali za sebou svůj dosavadní domov, práci i přátele, aby si splnili sen. V knize zápisků z jejich cesty se dočtete, jak takový výlet podniknout, jak se na něj připravit a jaké nástrahy vás mohou čekat.

Rozhodnutí vyrazit kolem světa na motorce vzniklo, ostatně jako každý dobrý nápad, v hospodě u piva. V Dubnu 2016, o rok a půl později, stojíme v centru Brna na startu naší životní cesty. Mísí se v nás strach i vzrušení, teď už se cuknout nedá. Následující skoro dva roky nás naše věrné stroje dennodenně unášely krajinou vstříc novým zážitkům. Od pouští Íránu, přes velehory střední Asie až do země vycházejícího slunce. Přes oceán do nejjižnějšího města světa, kolem solných plání, inckých památek a zasněžených vrcholků And až do zemí kávy, kakaa a rumu. Dva partneři na cestách, dvě motorky. Nové zážitky, přátelé a poznání sama sebe.
Budu vám vyprávět, jak tahle téměř dvouletá cesta vznikala, jak jsme plánovali trasu, kalkulovali, cestovali, učili se, užívali si, vztekali se nebo jak jsme se jako zamilovaný pár vydali na svoji životní cestu a hned po návratu se rozešli.
O tom, že člověk míní a život mění. O tom, že stát se může cokoliv, a i když už si myslíte, že máte vyhráno a nic vás nemůže zastavit, něco se zrovna pokazí.
Všechny ty nečekané změny a nepříjemnosti ale k cestování patří a dělají jej tak krásným a návykovým. Důležité je se z toho nepodělat. To se ale dřív nebo později stejně stane, takže žádný stres, toaleťák do kapsy a směle do světa!

Na motorce kolem světa

Autor: Vojtěch Lavický

Počet stran: 382
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7565-646-9
Doporučená cena: 448 Kč

 

Knihu Na motorce kolem světa vydalo nakladatelství Jota.

 Ukázka z knihy

Od začátku jsme věděli, že se o naše zážitky chceme podělit. Rád fotím a občas něco málo natočím, takže mělo smysl vytvořit místo, kam dávat všechny tyhle výstupy. Takže webovky. Přemýšleli jsme nad názvem. Mělo to být česky – ale nejlépe bez diakritiky, ať to každý na světě dokáže vyslovit, a mělo to jasně vyjadřovat, co chceme udělat. Zkoušeli jsme různé kraviny a pak… JedemKolem! Od té chvíle bylo jasno. Chtěli jsme jet kolem světa, kolem zajímavých míst a snad i skvělých lidí. (str. 19)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorovi

Vojtěch Lavický (*1986) pochází z Brna, kde na VUT vystudoval obor Telekomunikace. Pár let bydlel i v Praze, ale Brno je prostě srdcovka, a tak se po cestě kolem světa zase vrátil zpět na rodnou hroudu. Záhy pochopil, že nejhezčí pohled na svět je ze sedla motorky. Z menších dovolených po Evropě se postupně staly větší a pomyslným vrcholem byla téměř dvouroční cesta kolem světa. Baví ho cestování, focení, nekonečné koukání do papírových map a řízení všeho, co má motor. Miluje hory, přírodu a sladkosti, cizí mu ale nejsou ani města a technika. Příběhy z cest se snaží vyprávět s nadhledem a v rámci možností motivovat ostatní, aby vyrazili poznávat svět.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Náhody hrají v životech lidí velkou roli. Jedna taková náhoda spojí osudy matky s dcerou, kterým hrozilo, že už jedna druhou nikdy neuvidí. Rododendron je dojemná kniha o lidské nenávisti a o síle mateřské lásky, která ani po mnoha letech neuvadá.

„Skutečný příběh matky a dcery, kterým nebylo dopřáno žít spolu. Kniha plná utrpení a beznaděje, ale i lásky a víry.“
Skutečný příběh matky, které lidská zášť a zloba podpořené totalitním režimem v Československu vyrvaly z náručí dvouletou dceru. Nebýt nevinné fotografie s rododendronem, nikdy by se znovu nesetkaly a vy byste tuto knihu nečetli. Projděte se spolu s nimi po molu života. A vydejte se na cestu k odhalení osudových okamžiků stojících za jejich utrpením, která trvala dlouhých 48 let.

Rododendron

Za horizontem osudu…
Autorka: Pavla Kovaříková Pavlíčková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7650-318-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Rododendron vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

„Hezká kytka, od koho jí máš?“
„No tomu nebudeš věřit,“ začala Vlaďka s úsměvem líčit. „Včera mi ji dala Helča, prý jí dostala od nějakého kolegy v práci. Řekla mi, abych si ji vzala, že ona si stejně na kytky nepotrpí,“ popisuje manželovi včerejší příhodu. Přitom si povšimne jeho udiveného pohledu. „Koukala jsem stejně tak překvapeně, jako teď ty,“ usmála se a začala nosit na stůl.
„To snad není pravda!“ Mirek bouchnul do stolu. „Tak ty s tím lhaním nepřestaneš! A ještě máš tu drzost do toho zatáhnou Helču. To už přesahuje všechny meze!“ křičel Mirek rozčíleně.
Vlaďka se na muže udiveně zadívala. „Jaké lhaní? Co to říkáš? Já ti vůbec nerozumím!“ reagovala udiveně.
„Jo tak, ty mi nerozumíš? Ale já už tomu rozumím dokonale! Taháš se se Štefanem! Celé Košice si o tom povídají. Lžeš mi do očí a děláš jakoby nic. Všechno si zkazila! Nechápu, jak jsem tě mohl milovat,“ sršelo z Mirkových úst jako blesk z čistého nebe.
Vlaďka upustila talíř s řízky na zem. Stála před prostřeným stolem, nevěřícně se na muže dívala a popadala dech. „Cože? Pro bůh, co to říkáš? Kde si k tomu přišel? To je nějaká legrace?“ skočila mu udiveně do řeči.
„Jo, tak tobě to přijde jako legrace? Mně tedy ne!“ ještě zvýšil hlas.
„Nekřič!“ snažila se jej uklidnit.
„Neříkej mi, co mám dělat, ty už ne!“ otočil se a bez jediného slova opustil byt.
Vlaďce se podlomily kolena a ztěžka dosedla na židli, nevěřícně koukala na zavřené dveře.
Dcery vyběhly z pokojíčku. Zaslechly bouchnutí dveří. „Mami, co se stalo?“ ptala se Irenka. „Kam šel táta? A proč máme jídlo na zemi? Ty brečíš?“
„Ne, jen mi spadlo něco do oka a jak jsem se lekla, tak jsem upustila talíř na zem. Jděte do pokojíčku, já to uklidím a zavolám vás k večeři.“

Čtěte také další ukázky.

O autorce

Pavla Kovaříková Pavlíčková vystřídala mnoho profesí od vedoucí oddělení barev přes asistentku start-upu až po spisovatelku, což považuje za svou největší životní výzvu, neboť tak překonala svůj hendikep v podobě dyslexie.
Ve svém volném čase dochází jako dobrovolník do domova seniorů, s rodinou jezdí na výlety. Nejlepším relaxem jsou pro ni odpočinek na zahrádce, pečení a její dva pudlíci, Sam a Nick. Jejím knižním debutem je Rododendron a v současné době již pracuje na další knize s názvem Mucošci.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Četli jste některou z dnešních knih? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel Absolon
Objevitel, manažer, vědec

Kostrhun, Petr - Oliva, Martin - Zajíček, Petr

Academia, 2021

zobrazit info o knizePaní Curieová

Curiová, Eve

Maraton, 2012

zobrazit info o knizeDagmar Pecková
Šaty noty boty

Pecková, Dagmar - Zindelová, Michaela

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeNa motorce kolem světa

Lavický, Vojtěch

Jota, 2021

zobrazit info o knizeRododendron
Za horizontem osudu…

Pavlíčková Kovaříková, Pavla

Pointa, 2021

Napsat komentář