Všechny odstíny krimižánru

havran
Krimi žánr je mezi čtenáři velice oblíbený, a to i díky tomu, že může mít tolik podob. Dnes vám představíme knihy, které jsou toho důkazem – čekají vás různorodé příběhy z různých prostředí i období. Všechny ale mají společnou silnou zápletku, důmyslného detektiva i překvapivé rozzuzlení.

Polský autor Jakub Ćwiek přichází s druhým dílem ze své trilogie titulů z postapokalyptického světa. Díl nazvaný Bestie rozvíjí příběh města Grimm City, které je tentokrát zmítáno válkou mafiánských rodin a následným soudním procesem.

Bestie

Grimm City 2
Autor: Jakub Ćwiek 
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-257-3221-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Bestie vydalo nakladatelství Argo.

Náhlá smrt hlavy jedné z mafiánských rodin znamená porušení dohody. Grimm City hrozí totální válka. Na pozadí těchto událostí a snad nejvýznamnějšího soudního procesu v historii města se dokonce i chycení nebezpečného psychopata zvaného Drvoštěp zdá čímsi druhořadým. Inspektor Evans má tu smůlu, že tato záležitost je svěřena právě jemu a že se jí musí zabývat společně se samozvaným strážcem práva z chudinských čtvrtí na druhé straně mostu Emethem Braddockem, bývalým boxerem, Bestií. Druhý příběh o Grimm City je opět černou detektivkou, tentokrát obsahující prvky soudního dramatu. Především je to však příběh města jiného než všechna ostatní – ale možná úplně stejného.

TRILOGIE: Město Grimm je ponurá, mastnými, černými mraky zahalená metropole vystavěná na těle obra, poháněná jeho dehtovou krví a kousky uhelného srdce, ovládaná několika mafiánskými rodinami spolupracujícími úzce s policií. Cwiekova trilogie Grimm City je pak hořký, brutální noir z postapokalyptického světa inspirovaného americkým mafiánským podsvětím z dvacátých a třicátých let minulého století. Ze světa, kde vše řídí strach… Příběh založený na nejznámějších legendách a mýtech. Zde se však tyto mýty podobají spíš hororům než pohádkám pro děti.

O autorovi

Jakub Ćwiek (* 1982) je polský spisovatel. Narodil se v Opoli, vyrůstal v Głuchołazech poblíž českých hranic. Jeho literární prvotinou byla sbírka povídek, jejichž hlavním hrdinou je Loki, severský bůh klamu a lží, patron podvodníků a zrádců. Kniha vyšla v Polsku v roce 2005, český překlad Roberta Pilcha byl vydán roku 2011 jako Lhář. Povídka z této knihy, Tichá noc, byla nominována na Cenu Janusze A. Zajdela. Ćwiek byl na tuto cenu nominován čtyřikrát; třikrát v kategorii povídka (Tichá noc, 2005, Marnotratný bůh, 2006, Opičky z listí, 2010) a jednou v kategorii román (Jižní kříž. Rozcestí, 2010). Je členem Slezského Klubu Fantastiky, divadelní sekce, která se jmenuje Sluhové Metatronovi.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další titul je ideální pro všechny, kteří rádi sáhnou po audioknihách. Nově totiž vychází nahrávka knihy Spolčení ničemů, děsivý příběh několika vražd, jež se staly po celé Evropě. Samozřejmě, že jeden vrah je spáchat nemohl, ale přesto mají leccos společného…

Spolčení ničemů

Když se nejhorší noční můry stávají realitou
Autor: Maxime Chattam
Přeložil: Tomáš Havel
Interpret: Libor Hruška

Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-072-2
Doporučená cena: 449 Kč

Audioknihu Spolčení ničemů vydalo nakladatelství Metafora.

Na různých místech Francie jsou nalezeny oběti brutálních činů. Přestože je nemohl spáchat stejný člověk, jedna věc je spojuje – značka *e vyřezaná přímo do kůže. Kriminalisté zjišťují, že stejné případy se současně odehrály také v jiných evropských zemích. Kdo toto spolčení vrahů řídí? A co je jeho cílem? Motiv je třeba hledat hluboko v minulosti…

————————————————

Peter May ve své nové strhující detektivce Tichá smrt vypráví příběh o policistce, která se vydá ke zdánlivě banálnímu případu. Ten se ale pro ni v krátkém okamžiku změní v noční můru – uprchlý zločinec se zaměří na hlavní hrdinku a rozhodne se jí pomstít. Dokáže policie s pomocí svérázného skotského detektiva najít vraha dříve, než spáchá další zločin?

Tichá smrt

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-275-0520-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tichá smrt vydalo nakladatelství Host. Nezapomeňte si také přečíst ukázku z knihy.

Smyslů zbavená pomstychtivost, o smysly připravená oběť, sluncem rozpálené španělské pobřeží a vrah se srdcem chladným jako led.

Když se policistka Cristina Sánchez Pradellová vydá s kolegou do luxusní vily na andaluském pobřeží k údajnému vloupání, netuší, že se jí život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Ve vile totiž dojde ke střetu, při němž uprchlý zločinec Jack Cleland nechtěně zastřelí svou přítelkyni. Cleland přísahá, že se Cristině pomstí. Středobodem jeho krutého plánu se stává Cristinina teta trpící Usherovým syndromem, vzácným onemocněním, jež ji připravilo o sluch i zrak. Na pomoc španělské policii je vyslán geniální, avšak svérázný detektiv původem z Glasgow John Mackenzie. Hrdou a nezávislou Španělku spolupráce s asociálním Skotem pochopitelně nijak nenadchne. Dokážou Clelanda dopadnout, než vrah řekne své poslední krvavé slovo?

O autorovi

Peter May (* 1951) pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista. V současné době se živí jako spisovatel. Celosvětový věhlas mu přinesla šestidílná série čínských thrillerů (znát můžete například tituly Pán ohněČtvrtá oběť a Sál smrti), stejně jako autorova bestsellerová trilogie z ostrova Lewis, zahrnující romány SkálaMuž z ostrova Lewis a Šachové figurky, nebo samostatný román Ostrov Entry (2015), Útěk (2016), Umrlčí cesta (2016), Ochráním tě (2019) a Karanténa (2020). Nově také vychází e-kniha Svatba duchů (2020), navazující na čínskou sérii, a dva samostatné romány Muž bez tváře a Tichá smrt, které se v češtině objevily na jaře 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Další detektivní příběh je tak trochu neobvyklý. Případ vraždy zde totiž vyšetřuje partička osmdesátiletých penzistů. Pravidelně jednou týdně se scházejí, aby vyšetřili nikdy nevyřešené případy. Ale když je v jejich okolí nalezen mrtvý muž, naši hrdinové se poprvé ocitají uprostřed skutečného případu – a vrhnou se do toho opravdu s vervou…

Čtvrteční klub amatérských detektivů

Autor: Richard Osman
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-842-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Čtvrteční klub amatérských detektivů vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte se podívat také na ukázku z knihy.

V poklidné vesnici pro penzisty se jednou týdně scházejí čtyři přátelé, aby vyšetřili nevyřešené vraždy. Když je však místní developer nalezen mrtev, „Čtvrteční klub amatérských detektivů“ se ocitne uprostřed svého prvního skutečného případu. Čtveřici přátel, Elizabeth, Joyce, Ibrahimovi a Ronovi možná táhne na osmdesát, ale pořád ještě mají pár es v rukávu. Dokáže naše velice neobvyklá, ale důvtipná partička chytit zabijáka, dřív než bude pozdě?

O autorovi

Richard Osman je kreativním ředitelem ve společnosti Endemol UK. Pracoval jako výkonný producent na nespočtu pořadů včetně 8 Out of 10 Cats a 10 O’Clock Live. Richard se proslavil uváděním televizní soutěže Pointless s Alexanderem Armstrongem. Jeho popularita a neuvěřitelné znalosti vedly k tomu, že začal na BBC uvádět vlastní soutěž Two Tribes along with Insert Name Here and Child Genious. Richard je také pravidelným hostem panelových diskusí jako Have I Got News For You a píše sloupek pro The Radio Times.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

S knihou Hodná holka, zlá krev se podíváme do městečka, kde jednoho dne zmizí jeden z jeho obyvatel. Celé město je zvědavé, jak se případ bude vyvíjet, sám ale nikdo mluvit nechce. Takové malé město mnohdy skrývá nemálo temných tajemství, která mohou postupně vyplouvat na povrch…

Hodná holka, zlá krev

Autorka: Holly Jacksonová
Přeložila: Karolina Medková

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-271-3053-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hodná holka, zlá krev vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si i ukázku z této knížky.

NĚKDO zmizel beze stopy. NIKDO nechce mluvit. Ale tentokrát VŠICHNI naslouchají.
Zmizel Jamie Reynolds. Policie nic nedělá. Ani Pipa se nechce do případu zaplést, není přeci žádný profík. Jamieho rodina se k ní ale obrátí o pomoc. Je jejich jedinou nadějí. Všichni poslouchají její detektivní podcast, sledují vyšetřování, ale mluvit nechce nikdo.
Kolik temných tajemství může městečko skrývat? Jak postupně vyplouvají na povrch, Little Kilton začíná vřít. S každou další stopou je mezi sousedy víc a víc zlé krve. Sama Pipa se ocitá v ohrožení života. Dokáže propojit všechny souvislosti a najít Jamieho dřív, než bude pozdě?

O autorce

Holly Jacksonová se narodila v roce 1992. Vyrůstala v Buckinghamshire a už v mládí začala psát první příběhy. Svůj první pokus o knihu dokončila v patnácti letech. Její debutový román Návod na vraždu pro hodné holky je YA mysteriózní thriller. Žije v Londýně a kromě čtení a psaní ráda hraje videohry a upozorňuje na gramatické chyby v ulicích.

Zdroj informací: goodreads.com

————————————————

A na závěr se vydáme do minulosti. Ellis Petersová vydala novou historickou detektivku s naším starým známým bratrem Cadfaelem. Tentokrát se dozvídáme, jakou sílu může mít jedna zpověď umírajícího člověka. Dávná minulost jakoby rázem ožila a vše se nakonec může ukázat úplně v jiném světle.

Zpověď bratra Haluina

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Stanislava Pošustová–Menšíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 152×211.2 mm
ISBN: 978-80-7588-259-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zpověď bratra Haluina vydalo nakladatelství Mystery Press. Na jejich webu najdete i ukázku z knihy.

Když poslední zpověď odhalí příběh dávné lásky… Pro mnichy benediktinského kláštera svatého Petra a Pavla v Shrewsbury začala zima roku 1142 pohromou. Těžká sněhová pokrývka poškodila střechu jedné z budov opatství a bratři ji musejí opravit dříve, než dojde ke katastrofě. Rekonstrukce si však málem vyžádá život jednoho z nich. Bratr Haluin z namrzlé střechy spadne a utrpí vážná zranění, která se zdají být smrtelná. Proto se mnich rozhodne vyzpovídat a svěří se opatovi a bratru Cadfaelovi s tajemstvím, jež v sobě po dlouhá léta dusil. Vypoví jim příběh o dívce, kterou před vstupem do kláštera miloval, a o tom, jak spolu se svým nenarozeným dítětem zemřela, což si Haluin nikdy neodpustil. Jenže pak se štěstí obrátí a bratr Haluin se uzdraví. Aby došel rozhřešení, vydává se v doprovodu bratra Cadfaela na kajícnou pouť, během níž dojde k vraždě i překvapivým odhalením, která na Haluinův příběh vrhnou zcela jiné světlo…

O autorce

Ellis Petersová, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem, která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii (jmenujme například tituly jako Pouť nenávistiVeliké tajemstvíHavran z předklášteří či Zázrak svaté Winifredy) a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBestie
Grimm City 2

Ćwiek, Jakub

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSpolčení ničemů (audiokniha)
Když se nejhorší noční můry stávají realitou

Chattam, Maxime

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeTichá smrt

May, Peter

Host, 2021

zobrazit info o knizeČtvrteční klub amatérských detektivů

Osman, Richard

Jota, 2021

zobrazit info o knizeHodná holka, zlá krev

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeZpověď bratra Haluina

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2021

Napsat komentář