Májové „Očima“ plné lásky i vražd

ocima-nahled
Snažím se dohnat skluz, a tak nabízím další náruč recenzních postřehů. Protože máme lásky čas, najdete tu hned v úvodu několik romancí, pak dlouho očekávanou novinku Aleny Mornštajnové v audio podobě a také audio zpracování již dříve vydaných tištěných krimi románů.

Román francouzského autora Cyrila Massarottoiho s názvem Láska na jedno kliknutí vyšel v nakladatelství Motto už v roce 2019, ale protože do češtiny žádný jeho další román dosud nebyl přeložen, lze jej považovat za novinku.

Jde o romantické čtení, které, ač se tváří vydatně (360 stran), je vlastně docela krátké. Na přečtení stačí jedno odpoledne. Část knihy je totiž psaná pomocí zpráv, které si ústřední dvojice vyměňuje na online seznamce. Jinak jde o klasiku: on, čtyřicátník, vdovec, žije v Londýně, ona, třicátnice, uklízečka s nízkým sebevědomím bydlí v Paříži. Protože mají mnoho společného, svede je dohromady online seznamka, jenže…

V podstatě jednoduchý příběh však nabízí překvapující rozuzlení. Pokud nebudeme přemýšlet o reálném provedení a necháme se ukolébat faktem, že jde o pohádku pro dospělé, tak si knihu opravdu užijeme a oslavíme s ní měsíc lásky a zamilovaných. Pokud ne, budeme kroutit nevěřícně hlavou, kam autor na ty nápady chodí, a zbytečně se ošidíme o příjemný účinek láskyplného příběhu. Já si tedy knihu užila, navíc jsem se seznámila se zpěvákem Otisem Reddingem a báječně si odpočinula. Nebudete-li žádat nic jiného, může z titulu být příjemná četba i pro vás.

————————————————

Lockdown byl dlouhý, a tak leckdo trávil čas u kanálu Netflix. Právě tam proběhla v únoru premiéra závěrečného dílu trilogie na motivy knih Jenny Hanové Všem klukům: Navždy s láskou. Romantická třídílná americká komedie o trampotách s láskou na střední škole určitě potěšila všechny dívky příslušného věku, které mohly i v češtině číst již všechny knižní předlohy, tedy: Všem klukům, které jsem kdy milovala, PS: Stále tě miluju a Navždy s láskou Lara Jean a nakladatelství CooBoo přišlo letos s jejich novým filmovým vydáním. Dívky a slečny tudíž mohou porovnávat…

Jak zkušený čtenář a divák ví, filmový scénář se obvykle od předlohy diametrálně liší (a pokud náhodou ne, tak mu kritici vyčtou, že je příliš doslovný). Takže můžete klidně vidět všechny tři filmy a pak si přečíst knihy (či naopak) a pokaždé dostanete trošku jinou porci romantiky. Za sebe musím říct, že u této holčičí trilogie mi rozdíly ani moc nevadily – to základní totiž zůstalo.

Přiznávám dobrovolně, že jsem první díl nejprve slyšela jako audioknihu v podání Evy Josefíkové, na to zhlédla všechny tři filmy, a pak teprve dočetla obě knihy, které si pořídila dcera pod stromeček. Ale před závěrečným dílem jsem si musela dát trochu pauzu, protože to pro mne bylo příliš mnoho romantiky za sebou a už jsem nemohla unést ta malá nedorozumění ve vztahu Petera a Lary. Nicméně s odstupem jsem knihu zase přečetla velmi rychle. Musím říct, že kromě toho, že jsou texty Jenny Hanové čtivé, neobsahují detailní popisy sexuálních scén (jako některé tituly pro náctileté), mimo jiné i proto, že Lara chce počkat, až si bude jistá. Velkou devizou příběhu je i neustálé hledání, co udělat, aby vztah vydržel, jak se vyznat ve svých pocitech, a že je dobré o nich mluvit. Myslím, že právě toto je pro dospívající důležité vědět a je moc fajn, když se to dozví z úst své vrstevnice. Pokud máte doma slečnu, která prochází pubertou a prožívá své první lásky, trilogie Všem klukům pro ni může být tím pravým dárkem.

————————————————

Na novou knihu Aleny Mornštajnové se netrpělivě čekalo. Byla jsem zvědavá i já, protože její knihy Slepá mapa, Hana a Tiché roky mě zasáhly. Silné osudy ženských hrdinek napsané tak, že člověku i po dočtení běhá mráz po zádech, – to neumí napsat každý. Listopád je ale jiný. Místo exkurzu do skutečné historie zve do historie alternativní. Alena Mornštajnová totiž vystavěla opět silný ženský příběh, ovšem v představě, že by se revoluce v roce 1989 nepovedla…

Musím říct, že se mi do poslechu audioknihy vydané současně s tištěnou knihou (nakladatelství Host) v nakladatelství OneHotBook nechtělo. Na nějaké alternativy si moc nepotrpím, ale na konec mě přesvědčila jména interpretek příběhu: Veronika Khek Kubařová, Vilma Cibulková a Eva Elsnerová. Protože jsem sama v roce 1989 byla studentkou a na náměstí chodila demonstrovat, z představy, že by nás pak režim všechny pozatýkal a odsoudil k tvrdým trestům, mi bylo zle. Rozbité rodiny, převýchova dětí v náležitě vedených „domovech“, atmosféra strachu a udávání, které jediné vede k příslušným vysokým postům, ve mně vyvolávala vzpomínky pamětníků z padesátých let či let normalizace. A osudy obyčejných žen semletých touto dobou zase slzy…

I když jsem k novince Aleny Mornštajnové přistupovala s nedůvěrou, zase mne chytila za srdce. Její sugestivní líčení poměrů, které by tu mohly klidně panovat, mi jen připomnělo, že opravdu máme za co být vděční. V audio podobě má román Listopád devět a půl hodiny, lze si jej stáhnout z webu Audiotéka.cz a já vám jej vřele doporučuji.

————————————————

Už v roce 2013 jsem zde psala recenzi knihy Arthura Haileyho Detektiv. A nechávám si ji doma v záloze na pozdější roky. Letos na mě na webu Audiotéka.cz vykouklo audio zpracování této pro Haileyho tak typicky precizně zpracované knihy. Vzala jsem to tedy jako příležitost připomenout si děj, který mi už za ty roky z paměti vymizel – až na základní zápletku: odsouzenec, vedený na smrt, hlavnímu hrdinovi přizná spáchání 14 dvojnásobných vražd, ale tu patnáctou, tu opravdu nespáchal. To jen někdo obratně využil příležitost…

Musím říct, že v podání Martina Zahálky mi dvacet tři a půl hodiny poslechu docela příjemně uběhlo. Opět jsem se ocitla na miamském oddělení vražd, kde sympatický seržant Malcolm Ainslee řeší zapeklitý případ.

Mimo to, že děj je klasickou detektivkou, současně objasňuje tehdejší americký soudní systém, policejní práci, ba i zabrušuje díky Malcolmově minulosti do vod teologie. U každého jiného by takový pelmel informací ve čtenáři asi vyvolal zmatek, ale Hailey dokázal celou dobu udržet otěže příběhu natolik, aby neztratil čtenářovu pozornost a nenudil. Pokud jste také rádi četli Letiště, Hotel, Kola a další romány Arthura Haileyho, pak si určitě také osvěžte vzpomínku na jeho vypravěčské schopnosti s audio titulem Detektiv.

————————————————

Audiotéka.cz postupně připravuje audionahrávky celých knižních sérií. Kromě příběhů Tima Weavera (série David Raker), Jamese Rollinse (série Sigma Force), Johna Flanagana (Hraničářův učeň) jde i o sérii krimi případů zvláštního oddělení vražd z pera Chrise CarteraRobertem Hunterem v hlavní roli. U těchto sérií je moc příjemné, že mají vždy jednoho interpreta a po počátečním natočení aktuální novinky se tvůrci vrací a dotáčí všechny části postupně.

Interpretem posledně jmenované série je Jakub Saic a myslím, že už si Roberta Huntera a jeho parťáka Garcíu neumím ani s jinak zabarveným hlasem představit. A ač Jakub Saic určitě není dokonalý, gradované napětí těchto případů zvládá s přehledem tak, že ještě podpoří, čeho chtěl autor dosáhnout. I přes všechny popisované krutosti posluchače přiměje doposlechnout příběh vždy až do konce.

Nejinak tomu je u poslední vydané nahrávky s názvem Sochař smrti, 4. části série. Kdo vraždí oběti a nechává za sebou skulptury sestavené z jejich amputovaných částí těla? Co představují sochy hrající detektivům stínové divadlo? Napínavých takřka 14 hodin poslechu rozdělených do krátkých kapitol uplynulo jako nic a po skončení má posluchač ještě dlouho o čem přemýšlet. Jak vyřešit případ, kdy vrah je současně obětí…? Jak moc nedokonalý je systém práva, soudu a trestu? A má člověk právo vzít spravedlnost do svých rukou?


A co čtete vy? Dáváte v máji přednost romancím, nebo se držíte obvyklého výběru? Podělte se s námi!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska na jedno kliknutí

Massarotto, Cyril

Motto, 2019

zobrazit info o knizeVšem klukům, které jsem milovala

Hanová, Jenny

Voxi, 2020

zobrazit info o knizeP. S. Stále Tě miluju

Hanová, Jenny

CooBoo, 2020

zobrazit info o knizeNavždy s láskou Lara Jean
(filmové vydání)

Hanová, Jenny

CooBoo, 2021

zobrazit info o knizeListopád (audiokniha)

Mornštajnová, Alena

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeDetektiv
Hailey, Arthur

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeSochař smrti

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2021

Napsat komentář