Současný světový román

svetovy-roman-nahled
V dnešních knižních tipech vám představíme výběr z toho nejlepšího, co může nabídnout moderní světový román. Se svéráznými hrdiny budete balancovat na hraně zákona, odkrývat tajemství starých legend, ale také poznávat sebe sama.

Co všechno jste ochotní udělat, když jde o život vašich blízkých? Nina se nezastaví před ničím. Osud jí nepřál a sny, které kdysi měla, se nikdy nenaplnily. Zbylo jí proto jediné  vydat se na dráhu zločinu. Když její matka těžce onemocní, Nina se dostává do problémů. Bude teď potřebovat všechny svoje dovednosti, zkušenosti a drzost pouliční podvodnice, jestli chce svou matku zachránit.

Jako malá toužila Nina po umělecké kariéře v New Yorku. Její sen se však nakonec rozplynul, a tak začala se svým přítelem Lachlanem okrádat zlatou mládež v Los Angeles. Měla k tomu ostatně ty nejlepší předpoklady: i její matka byla totiž zkušená podvodnice.
Když se ale matce vrátí rakovina, musí jinak rozvážná Nina jednat velmi rychle, aby sehnala peníze na drahou léčbu. Rozhodne se tedy vydat i s Lachlanem k jezeru Tahoe do sídla Stonehaven, kde žije mladá dědička Vanessa, a uskutečnit tam svůj dávný plán.

Krásné věci

Autorka: Janelle Brownová
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1202-9
Doporučená cena: 479 Kč

 

Knihu Krásné věci vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Máma si už bezpochyby položila otázku, jestli Lachlan neudělal podvodnici i ze mě a jestli opravdu jdeme jen pařit do klubu, když se někdy navečer společně vytratíme, ale zatím kolem toho tématu našlapujeme po špičkách a balancujeme na tenkém rozhraní klamu a dobrovolné slepoty. A přestože má matka podezření, jak se věci doopravdy mají, nikdy bych jí to nedokázala nahlas přiznat. Neunesla bych, že jsem ji zklamala.
Teď si však kladu otázku, jestli jsem náhodou nebyla úplný idiot, když jsem si myslela, že jsem ji dokázala ošálit. Soudě podle jejího výrazu totiž matka naprosto přesně ví, proč nám na dveře klepala policie.
„Nic jsem neprovedla,” říkám rychle. „Nelam si s tím hlavu. Určitě je to nějaký omyl.” (str. 38)

Na webu nakladatele najdete zbytek ukázky.

O autorce

Janelle Brownová se narodila v San Francisku. Začínala jako novinářka a její texty se objevily v časopisech jako je Elle, Vogue, Wired a v mnohých dalších. Pracovala také jako autorka textů pro různé společnosti a webové stránky. Byla spoluzakladatelkou a redaktorkou dnes již neexistujícího internetového časopisu Webzine.
Kromě Krásných věcí napsala další úspěšné tituly — Watch Me Disappear, All We Ever Wanted Was Everything, a This Is Where We Live. Krásné věci by se nyní měly dočkat i filmové adaptace.
Momentálne žije Janelle v Los Angeles s manželem a dvěma dětmi.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

U ženských hrdinek ještě chvíli zůstaneme. Druhým titulem, který dnes představíme, je Růže sama. Francouzka jménem Rose po smrti svého otce odjíždí do Japonska, aby tam porozuměla svým kořenům. Krásný a něžný příběh, jehož lyričnost je podtržena kouzlem japonské kultury a přírody, vás na pár hodin úplně vytrhne z uspěchané reality.

Křehký příběh o ženě, která spolu s objevováním zenových chrámů a zahrad nalézá i sebe samu.

Francouzská botanička Rose přijíždí poprvé do Japonska, aby se zde seznámila s poslední vůlí svého otce Harua, obchodníka s uměním, s nímž se nikdy nesetkala. V Haruově domě v Kjótu poznává řadu jeho přátel — hospodyni Sajoko, řidiče Kanta, otcovu starší anglickou přítelkyni Beth nebo věčně opilého hrnčíře a básníka Keisuka. Především se však seznámí s otcovým belgickým asistentem Paulem, který ji provádí po zenových zahradách a buddhistických chrámech podle plánu, jejž pro ni otec sestavil. Rose postupně začíná přijímat japonskou část své identity a poznávání japonské kultury se tak stává cestou nejen k otcově osobnosti, ale především k sobě samé.

Růže sama

Autorka: Muriel Barberyová
Přeložila: Eva Sládková

Počet stran: 183
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-0587-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Růže sama vydalo nakladatelství Host.

Ohlasy na knihu

Tento krátký román napsaný jako báseň v próze je protkaný starobylými legendami, jež se jim vinou jako nekonečná touha lidstva najít svou identitu. 

— Happinez

Román odráží rafinovanost japonského umění žít dokonce až na úrovni uspořádání slov: sled kapitol připomíná klidný rytmus čajového obřadu a jeho rituály. Architektura vět noří čtenáře do příběhu, který je ve své obrazotvornosti zábavný, znepokojivý i velmi něžný. 

— Franceinfo Culture 

Ukázka z knihy

Na květy jako by dopadal déšť třpytivé vody. Po zdech se mihotaly stíny, zatímco vše ostatní se nořilo do podivné, chvějivé temnoty. Rose v ní rozeznávala stěny pískové barvy, cestičku plochých kamenů vedoucí až ke zvýšené podlaze, vnímala tajemné duchy, všechen ten život v pološeru protkaném vzdechy.
Japonka ji zavedla do pokoje. Ve vedlejší místnosti stoupala pára z velké koupelové nádrže z hladkého dřeva. Rose vklouzla do horké vody, uchvácená prostotou té tiché, vlhké místnosti, dřevěným vybavením, čistými jednoduchými liniemi. Po koupeli si oblékla kimono z lehké bavlny s pocitem člověka, který vstupuje hluboko do svatyně. (str. 14)

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si další ukázky.

O autorce

Muriel Barberyová (nar. 1969) je francouzská profesorka filozofie a spisovatelka. Její první román Pochoutka (2000, česky 2009) se stal největším překvapením francouzského literárního podzimu roku 2000 a byl přeložen do dvanácti jazyků. Další román S elegancí ježka (2006, česky 2008) se po svém vydání držel více než sto týdnů na vrcholu žebříčku prodaných knih ve Francii a podobný úspěch zaznamenal i v jiných zemích. Kniha získala řadu ocenění a byla přeložena do mnoha jazyků. Muriel Barberyová ve svých dílech boří společenské předsudky a zabývá se otázkou, jak lze přenést filozofii do běžného života. K napsání zatím posledního románu Růže sama ji inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Podobně kouzelný příběh čeká čtenáře také na stránkách Světel jihu. Jedna malá holčička s láskou ke čtení, jeden autobus plný knížek a lidé, kteří se trousí z širokého okolí, aby knihovnu na čtyřech kolech navštívili – to je vyprávění, které i nás dospělé vede k zamyšlení nad tím, jak jsou knihy v našich životech důležité a jak jejich prostřednictvím můžeme lépe pochopit sebe sama.

Okouzlující a laskavý příběh plný lásky, který věří v léčivou sílu literatury, romantiky a léta v jižní Francii.
Když bezdětným manželům svěří úřad do péče osiřelou malou holčičku, sami netuší, jak se jim život změní. Stane se doslova jejich slunečním paprskem, světlem, které je denně provází. A když Marie-Jeanne přijde jednoho dne domů s nápadem, že se stane spisovatelkou, Francis, který doposud nepřečetl jedinou knihu, se rozhodne pořídit si pojízdnou knihovnu – bibliobus. Na cestách mezi malebnými jihofrancouzskými vesničkami a městečky ho samozřejmě provází schovanka Marie-Jeanne, empatická dívka, díky níž nejenom Francis, ale i návštěvníci knihovny přicházejí na to, co všechno se člověk může z knih naučit, jak mu knihy mohou pomoci překonat ostych nebo najít lásku…

Světla jihu

Autorka: Nina George
Přeložila: Dagmar Hoangová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-243-9744-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Světla jihu vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

Ukázka z knihy

 „Můžu se taky stát spisovatelkou?“
A jéje!, pomyslela si Elsa. Nějak se ten rozhovor zase zašmodrchal. Tak to bylo s Marií-Jeanne vždycky. Zvědavou nevinností děvčete se jejich konverzace dostaly pokaždé na scestí, kde se Elsa nevyznala.
„Raději ne.“
„Proč?“
„Líbí se ti tvůj nový účes?“
„Proč nemám být spisovatelkou?“
Bože, pomyslela si Elsa. Mohla říct schovance to, co říkají jiné matky svým dcerám patrně proto, aby je pokáraly: „Spisovatelkou, prosím tě! Tak si přece nenajdeš žádného mužského!“ Nebo také: „Ve světě je už dost knih, k čemu psát sama další?“
„Víš, knihy působí v podstatě jen problémy.“ (str. 8)

Můžete si přečíst další ukázky.

O autorce

Nina George se narodila roku 1973 v Bielefeldu v Německu. Pracuje jako novinářka na volné noze a zároveň působí jako autorka. Na svém kontě má 26 románů a víc jak 100 povídek a 600 článků. Jakožto novinářka pracovala pro širokou škálu plátků včetně Die Welt nebo Hamburger Abendblatt a spolupracovala také s televizí. Některé své knihy vydala pod pseudonymem Jean Bagnol.
Mezi její nejúspěšnější knihy patří Levandulový pokoj. Dále napsala Knihu snů, Krásu noci nebo Přístav naděje.

Zdroj informací

————————————————

S dalším románem opustíme odpočinkové prostředí plné lásky a kouzel a ponoříme se do záhad indiánských legend. Vlčí růže se odehrává v indiánské rezervaci, jejíž minulost není tak úplně bez poskvrnky a kde visí ve vzduchu mnoho nezodpovězených otázek. Nová kniha Katji Kettu je zajímavou směsicí detektivky a indiánských povídaček, která vás udrží v napětí, dokud neobrátíte poslední stránku.

Ve svém nejnovějším románu Vlčí růže nás Katja Kettu opět zavede do prostředí, které je stejně tak neznámé, jako fascinující – do indiánské rezervace Fond du Lac v Minnesotě. Nežijí tam ale jen indiáni, nýbrž i „Findiáni“ – potomci finských přistěhovalců a původních obyvatel. Rose zmizela před pětačtyřiceti lety, ale její příběh se dere na povrch. Místní šerif Mike zavolá její dceři Lempi, aby jí oznámil, že Ettu, Rosin manžel a Lempin otec, se začal probírat z letité ztráty paměti a pořád dokola se nanovo trápí a chodí na policii oznámit, že Rose zmizela.
Zjistí Lempi, co se tenkrát opravdu stalo s její matkou? A kam zmizely všechny ostatní indiánské dívky? Může láska přežít několik desítek let odloučení? Ponořte se do strhujícího příběhu Katji Kettu a vydejte se na jednu ze sedmi stezek života.

Vlčí růže

Autorka: Katja Kettu
Přeložila: Jitka Hanušová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-257-3448-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Vlčí růže vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jime Šedý chlupe,
moje máma se proměnila ve vlčici, a to je pravda. Píšu ti tohle na autobusové zastávce na hranici rezervace Fond du Lac, aby ses nade mnou smiloval, abys viděl, že co se odehrálo u Kamene divů, byla pravda a začátek všeho, a ne konec. Aby sis pro mě přijel. To, co se v nás tam zažehlo, nebyl velký milostný příběh, ne jako příběh Rose a Ettu, který má tuhé kořeny a omamný je jak krev, bylo to jenom setkání dvou osamělých nebožáků, mně nicméně dodalo sílu odpoutat se od minulosti, od náboženského retreatu a pastora Granta, protože tys mě osvobodil, tak ohromnou službu jsi mi prokázal. Tohle prozření je ta nejúžasnější věc, jaká se na tomhle zbědovaném světě udála, a pořád se mi nechce věřit, že by mě v životě, který ani tisíc modliteb nedokázalo spravit, mohlo byť jedinkrát něco takového potkat. Jedna jediná noc u ohně, a všecko se změnilo. (str.11)

Můžete si přečíst zbylé ukázky.

O autorce

Katja Kettu (* 1978) je finská spisovatelka a animátorka. Vystudovala režii animovaných filmů na Akademii umění v Turku a finskou literaturu na univerzitě v Tampere. Nakonec oklikou přes Tallinn a Londýn skončila v Helsinkách, kde vyučuje scenáristiku, natáčí videoklipy a píše knihy. V jejích příbězích se mísí krása s ošklivostí, vznešenost s nízkostí. Osobitý jazyk jejích literárních děl čerpá ze severské vypravěčské tradice okořeněné magickým realismem. Za svůj román Porodní bába získala Katja Kettu nejvýznamnější finské literární ocenění, Runebergovu cenu. Příběh „nemožné lásky v nemožné době“ se stal pravou literární senzací, byl přeložen do třinácti jazyků a vznikla také filmová verze. Zatím poslední román Rose zmizela se odehrává v Americe.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Ani s poslední dnes představenou knihou nebude o záhady nouze. Děj románu Kryptonomikon se odehrává ve dvou časových rovinách, které se vzájemně důmyslně propojují způsobem, jaký může čtenáři připomenout například román Atlas mraků. Vše, co se stane v jednom světě, nezůstane bez odezvy v tom druhém. I jedno malé rozhodnutí může za pár stovek let vést k úspěchu, anebo naopak k tragédii…

Děj Kryptonomikonu se odvíjí souběžně ve dvou časových rovinách: za druhé světové války a na přelomu tisíciletí. V kapitolách ze starší doby vystupuje mimo jiné Lawrence Pritchard Waterhouse, matematický génius, který má za úkol zamaskovat skutečnost, že Spojenci prolomili proslulou německou šifru Enigma. Protagonistou současné linie je Lawrenceův vnuk Randy Waterhouse, programátor a spolutvůrce „datového ráje“ v sultanátu Kinakuta. Oba příběhy ruku v ruce osvětlují dva různé světy, přičemž jeden přímo vyrůstá z vyhraných bitev druhého.
Kryptonomikon je epos naší doby, někdy děsí, často rozesměje, a hlavně chrlí informace ze všech oborů od kryptoanalýzy přes hledání pokladů po správnou metodu konzumace křupek s mlékem. Na jedné úrovni poskytuje strhující a navýsost originální pohled na svět zmítaný válkou. Na druhé jde o provokativní úvahu, jak věda a technika utvářejí a proměňují běh dějin. Autorova nesmírná erudice a stejně mohutná imaginace daly vzniknout jednomu ze zásadních literárních děl moderního věku.

Kryptonomikon

Autor: Neal Stephenson
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 1040
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3437-7
Doporučená cena: 998 Kč

 

Knihu Kryptonomikon vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Pro Shaftoea a ostatní mariňáky byla vždycky stanice Alfa tajuplná klika sušinků od námořnictva, co se zašívali v boudě stlučené zesukovatých prken z rozebraných palet na střeše jedné budovy v cizinecké čtvrti. Bouda se ježila anténami, a když je člověk sledoval dost dlouho, všiml si, jak se některé antény otáčejí a zaměřují někam na moře. Shaftoe o tom dokonce napsal haiku:

Anténa slídí,
ve větru nos retrívra.
Tajemný éter.

Bylo to jeho teprve druhé haiku – kvalit listopadu 1941 rozhodně nedosahovalo – a jemu je trapno na ně vůbec vzpomínat. (str. 12)

O autorovi

Neal Stephenson je známý americký spisovatel a myslitel. Narodil se roku 1959 v marylandském Fort Meade. Na Bostonské univerzitě vystudoval zeměpis a fyziku. Vždy se zajímal o matematiku, historii, filozofii, lingvistiku a informační technologie. Poznatky z těchto oborů pravidelně zapracovává do košatých, „barokních“ děl na pomezí sci-fi, kyberpunku a historických románů. Mezi jeho nejznámější knihy patří Sníh, Diamantový věk, Kryptonomikon, trilogie Barokní cyklus, Anatém, Reamde či Sedmeroev. Ve spolupráci s Nicole Gallandovou napsal také obsáhlý román Vzestup a pád agentury DODO.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrásné věci

Brownová, Janelle

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeRůže sama

Barberyová, Muriel

Host, 2021

zobrazit info o knizeSvětla jihu

George, Nina

Moravská Bastei MOBA, 2021

zobrazit info o knizeVlčí růže

Kettu, Katja

Argo, 2021

zobrazit info o knizeKryptonomikon

Stephenson, Neal

Triton, 2021

Napsat komentář