Dopisy z Neapole

neapolske-listy
Co se honilo hlavou dvěma předním intelektuálům na konci 60. let, kdy jeden z nich navíc pobýval na stáži v italské Neapoli? Jak vnímali politické události na domácí, české půdě? Začtěte se s námi do jejich dopisů…

Kniha přináší edici dopisů dvou předních českých intelektuálních osobností a v osobním vztahu švagrů: Zdeňka Neubauera (1942–2016) a Václava Bendy (1946–1999). Dopisy byly psány v letech 1967–1969, kdy Zdeněk Neubauer pobýval na vědecké stáži v biochemické laboratoři v Neapoli. Tématem dopisů jsou jistě i politické události oněch let, především však intelektuální atmosféra doby, v níž oba myslitelé hledají svůj způsob propojení filosofického myšlení, katolické víry a umění. Diskutují proto o římskokatolické teologii po druhém vatikánském koncilu (Karl Rahner), ale také o myšlení radikálního nekatedrového filosofa, „českého Nietzscheho“ Ladislava Klímy, o kterém Benda píše diplomovou práci, nebo o duchovních principech ve výtvarném díle Josefa Šímy.
Edici dopisů doplňují jednak vysvětlivky, komentáře a překlady cizojazyčných pasáží, jednak biografický rozhovor s Kamilou Bendovou, která je manželka Václava Bendy a sestrou Zdeňka Neubauera. V něm jsou vůbec poprvé vyloženy kontexty původu, výchovy a životní dráhy Zdeňka Neubauera až do doby vzniku těchto dopisů.
K vydání připravil, komentoval, doslov napsal a rozhovor Kamilou Bendovou vedl Martin C. Putna.

Neapolské listy

Autoři: Zdeněk Neubauer, Václav Benda

Počet stran: 182
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7530-263-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Neapolské listy vydalo nakladatelství Malvern.

 

O autorech

PhDr. Václav Benda byl filozof, politik, představitel disentu a polistopadového hnutí, narodil se 8. srpna 1946.v Praze, zemřel 2. června 1999 v Praze.

Zdroj informací: Encyklopedie Praha 2

Zdeněk Neubauer byl český filozof, biolog, vysokoškolský pedagog a autor mnoha odborných publikací. Studoval biologii na Přírodovědecké fakultě a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Koncem 60. let strávil tři roky v Itálii. V roce 1970 získal titul doktor přírodních věd (RNDr.) a rok později titul doktor filozofie (PhDr.). Pracoval v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, později jako programátor. Významně se podílel na neoficiálních a polooficiálních seminářích, přednáškách, sbornících věnovaných filosofii, vědě, technice a přírodě. Ve svém díle se zabýval zejména epistemologií, vztahy mezi vědou a filosofií, hermetismem, křesťanskou filosofií.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydáváme souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeapolské listy

Neubauer, Zdeněk - Benda, Václav

Malvern, 2021

Napsat komentář