Netradiční cestování

Tipy_Cestovani z pohodli domova
Možná že nemůžete přímo cestovat, kam by se vám právě zlíbilo, ale to neznamená, že byste se nemohli podívat do různých částí světa a prožít něco mimořádného. Pomohou vám s tím dnešní knižní tipy.

Přečtěte si příběhy z loveckých stanic v Grónsku, kde lidé žijí jinak a možná i šťastněji. Jednotlivé texty Jørna Riela ze souboru Arktické safari a jiné povídky z Grónska vás dojmou, nadchnou vtipem i překvapí svou drsností.

Arktické safari a jiné povídky z Grónska

Autor: Jørn Riel
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7407-486-8
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Arktické safari a jiné povídky z Grónska vydalo nakladatelství Garamond.

V loveckých stanicích severovýchodního Grónska se uprostřed drsné přírody a trudné samoty nadmíru daří podivínům všeho druhu. Lovci v čele s urostlým Madsem Madsenem, výřečným Bjørkenem z Bjørkenova hradu či věčně podřimujícím Valfredem projevují obdivuhodnou otrlost tváří v tvář hladovým ledním medvědům a běsnícím živlům, neskryjí ale ani křehkou citlivost vůči zdánlivě všedním prožitkům a mlhavým vzpomínkám na ženy. Ve svérázné komunitě s vlastními pravidly osamělí lovci nacházejí vzájemné pochopení, hravý humor i pevná přátelství. Vtipné, drsné, ale i roztomilé příběhy v překladu Roberta Novotného jsou prvním českým výborem grónských povídek dánského spisovatele a námořníka Jørna Riela. Polární země je plná života a proměnlivosti. Neexistují tu žádné překážky kromě těch ze strany živlů, žádní poručníci kromě přírody a žádné zákony kromě těch, na kterých se jeden s druhým dohodnou. Lidé tam nejsou jiní, ale vzhledem k okolnostem možná jsou trochu šťastnější.

 

Ukázka z knihy

Herbert myslel na Alexandra často. Vydržel nad tím hloubat celé hodiny, jak se mu po něm stýská, a připadal si bolestně osamělý. Nejhorší to bylo, když za velkých zimních bouří seděl zavřený v chatě. Poslouchal, jak ve štítě příšerně kvílí vítr, a vzpomínal na mnohé příjemné chvíle, které s Alexandrem zažili. Tehdy po svém kamarádovi toužil skoro zoufale.
Alexandr do Herbertova života vstoupil jednoho teplého srpnového dne. A odešel z něj jedné ledově studené dopolední hodiny v únoru. Než se cesty těch dvou rozdělily, bydleli spolu na stanici Guess Grave půl roku. Už to samo o sobě bylo dost neobvyklé. Herbert si nikdy předtím žádného parťáka tak dlouho udržet nedokázal. Dotyčný buď začal být otrávený z toho, jak byl Herbertův duševní život spletitý a někdy i trochu únavný, když to člověk musel poslouchat v jednom kuse den co den, anebo se po nastěhování zase rychle odstěhoval kvůli chatě, ve které to fičelo jako v měchu, a protože oblast Guess Grave byla podél pobřeží jedna z nejchudších na zvěř. (str. 7)

 

O autorovi

Dánský spisovatel Jørn Riel (nar. 1931) strávil většinu života na cestách. S diplomem z kodaňské Námořní akademie v kapse se vydal nejdříve do Grónska, kde zaznamenával realistické i fantastické historky místních lovců a rybářů o životě v dánských loveckých stanicích. V kontextu současné dánské literatury je jedním z nejnadanějších vypravěčů. Jeho román Før morgendagen (Před zítřkem) se v Kanadě dočkal filmové adaptace a jeho povídky z Grónska v jsou překládány do mnoha jazyků. V roce 2010 získal za svoji tvorbu Velkou cenu Dánské akademie.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond

————————————————

Máte rádi pověsti a legendy z exotických koutů světa? Pak byste si měli přečíst Zrození tygra, knížku obsahující podivuhodné příběhy o pagodách, buddhismu a mniších v Kambodži. Touto nevšední zemí a její kulturou vás provede Štěpán Kuchlei.

Zrození tygra

Kambodžské buddhistické příběhy
Autor: Štěpán Kuchlei

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 215×216 mm
ISBN: 978-80-7364-107-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zrození tygra vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Příběhy, které naleznete v této knize, příběhy o mniších, pagodách i každodenním buddhismu kambodžských měst a především venkova, jsou inspirovány či založeny na legendách, lidových příbězích, anekdotách i různých útržcích, na které autor narazil a které sesbíral během svého pobytu v Kambodži. Veškeré povídky, zápisky, anekdoty i črty se určitým způsobem dotýkají dějin Kambodžského království, vývoje buddhismu i každodenního života, a zejména pak jeho neoddělitelné součásti, víry. Buddhismus je v životě Khmerů přítomen neustále, ovlivňuje řeč i myšlení i způsob, jakým zdravit, i vzorce chování, působí na vzdělání i hodnoty i morálku i světonázor Khmerů, i veškeré obřady i úkony i oslavy jsou nějakým způsobem propojeny s náboženstvím. Příběhy popisují odraz náboženství i filozofie v každodenním životě, vysvětlují původ některých tradic, pevnou víru v duchy a temné síly, před nimiž Khmery buddhismus ochraňuje, či způsob, jakým zdravit mnichy a proč, či jaký trest postihne toho, kdo tak neučiní, co nás čeká po smrti i jak se vyhnout příštímu utrpení, jiné jsou bajkami či žerty, pohádkami či lidovými vyprávěnkami o mniších a jejich žácích, o praktickém životě mnichů v pagodách, o jasnovidcích, o obřadech, jejich významu i původu, o historii významných budov a pagod, o nejvýznamnějším představiteli kambodžského buddhismu v moderních dobách, Chuon Nathovi, i o některých známých příbězích ze života Buddhy, poupravených dlouhou ústní tradicí s ohledem na místní specifika, společně s popisem země, historie a kultury.

 

Ukázka z knihy

Zrozeni tygra_ukazka

 

O autorovi

Štěpán Kuchlei (1980) pracoval řadu let v antropologickém terénním výzkumu – věnoval se sbírání bajek a lidových pověstí v Kambodži, Vietnamu, Laosu, Thajsku a Myanmaru. Nyní žije a pracuje v Brně. Přečtěte si také kambodžské pohádky z knihy Země čtyř vůní.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

V závěru dnešních tipů se s Davidem Vávrou podíváme do Japonska, Austrálie, Tasmánie a na Nový Zéland. Všude budeme objevovat krajinu a obdivovat architekturu, a to prostřednictvím publikace Pohlednice z Tichomoří.

Pohlednice z Tichomoří

Autoři: David Vávra, Radovan Lipus

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 300×216 mm
ISBN: 978-80-271-2885-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pohlednice z Tichomoří vydalo nakladatelství Grada.

Kniha o zemích – Japonsku, Austrálii, Tasmánii a Novém Zélandu – je završením trilogie cestovatelsko-architektonických knih Davida Vávry. Prvními díly jsou Tři cesty za architekturou a Jedeme k moři. Kniha je rozčleněna do čtyř celků právě dle procestovaných zemí. Vznikla na základě natáčení dalších dílů pořadu Šumné stopy, spoluautorem je režisér televizního seriálu Radovan Lipus. Naznačení některých kapitol: Japonsko – Tokyo, Jokohama, Hirošima, Kobe, Kjoto, současní architekti – Toyo Itó, čeští architekti – Jan Letzel, Antonín Raymond / Austrálie – Perth, Sydney, Melbourne, Canberra, Snowy Mountains, 12 Apoštolů, Alex Jelínek- vizionářský architekt. / Tasmánie – Port Arthur, Lauceston, Hobart, MONA/muzeum/, Joe Chromý, Frank Starý – významní Češi. / Nový Zéland – Maoři, příroda, Puhoi-česká osada, Auckland, čeští zakladatelé moderní novozélandské architektury. Henry Kulka, Irmi Porsolt.

 

O autorovi

David Vávra se narodil v roce 1957. Je tvůrčí architekt, absolvent Školy architektury při AVU (1984), také zákládající člen divadla Sklep, filmový a divadelní herec, scénárista, scénograf, básník, průvodce a spoluautor naučně-populárního televizního seriálu o moderní architektuře Šumná města. Pracuje ve vlastním architektonickém ateliéru, v němž vznikla řada pozoruhodných realizací interiérů (např. restaurace divadla Akropolis získala zvláštní cenu Interiér roku 1994), rodinných domů v okolí Prahy a rekonstrukcí divadel (Dobeška, Švandovo divadlo na Smíchově).

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Do které z výše uvedených zemí byste se podívali nejraději? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArktické safari a jiné povídky z Grónska

Riel, Jorn

Garamond, 2021

zobrazit info o knizeZrození tygra
Kambodžské buddhistické příběhy

Kuchlei, Štěpán

Lukáš a syn, 2021

zobrazit info o knizePohlednice z Tichomoří

Vávra, David - Lipus, Radovan

Grada, 2021

Napsat komentář