Kdo za to může?

Goffa_Devcatko_audio
V medicíně i ve společnosti často léčíme hlavně důsledky problému, nikoli jeho příčiny. Ne vždy, samozřejmě. Ale stává se to. Možná častěji, než je nám libo. Přiznejme si: kdo z nás někdy nezatoužil vymýtit zlo vlastníma rukama?

Další z březnových novinek roku 2021 v nabídce serveru Audioteka.cz byla i zvuková podoba románu Martina Goffy Děvčátko. Nahrávku připravilo nakladatelství Témbr. Interprety audioknihy jsou Jan Maxián a Martin Stránský.

Neuběhly ani dva měsíce od chvíle, kdy Audiotéka začala nabízet Muže z chatrče. V recenzi (a posléze i ve videorecenzi) na něj jsme si řekli, že stejně jako Děvčátko patří do zatím čtyřdílné série příběhů, v nichž autor přidělil hlavní roli novináři na volné noze Marku Vrázovi. Málokdo ale tomuto čtyřicátníkovi řekne jinak než Terenc. Pro případ, že by se vám nechtělo číst nebo sledovat povídání o druhém dílu „terencovek“, doplním základní informace i sem. Investigativní dobrodružství začala vycházet v roce 2019 jako začátek spolupráce Martina Goffy s Euromedia Group. První díl nesl název Přiznat vinu. Dvojka Muž z chatrče, stejně jako trojka Děvčátko a konečně i čtyřka Sekta pak vyšly během roku 2020. Všechny čtyři díly mají navíc už i své zvukové verze.

Po vzrušujícím pátrání po původu mrtvého muže nalezeného v zahradním domku se Marek Vráz chystá vyrazit na dovolenou (aha, těm, kdo to ještě nevědí, jsem zapomněl prozradit, že Terenc je novinář, který se vrtá v kriminálních kauzách, což ho zjevně často dostává do role soukromého vyšetřovatele). Sbalí věci, kolo, naplánuje trasu zvíci tisícovky evropských kilometrů a vydá se na cestu. Nestihne ale ještě ani vyjet z republiky, když ho zastihne podivný telefonát. Muž, jenž se představí jako důstojník pražské kriminálky, se dožaduje Terencovy spolupráce. Naléhavost v hlase a neodbytný pocit odpovědnosti (nemějte ho, když vám někdo řekne, že můžete zachránit dvacet lidských životů; jenom vy) nakonec přimějí našeho hlavního hrdinu přistoupit na volání o pomoc. Postupně se dozvídá, o co jde. V bance se opevnil nějaký muž, drží dvě desítky rukojmích a dožaduje se jen a právě Terencovy přítomnosti. Marek Vráz záhy pozná, kdo si ho nechal zavolat. A tak do banky vstoupí a příběh se konečně začíná rozvíjet. Jak je u Martina Goffy pravidlem, vyvíjí se zpočátku nečekaným směrem. Víc už zase neprozradím. Snad jen, že jde o hodně návykových látek, smrt a hledání odpovědnosti.

S prací Martina Goffy jsem se seznámil v době, kdy ještě vycházela série o pražském kriminalistovi Mikuláši Syrovém. Už tehdy jsem si styl tohoto tehdy nového a ještě málo známého českého autora oblíbil. A ukázalo se, že šlo o sázku na jistotu. Všechno, co z pera tohoto tajemného a soukromí si pečlivě střežícího muže vzejde, je skvělé. Přemýšlel jsem, proč tomu tak je. A u terencovek jsem na to konečně přišel. Tyto příběhy jsou totiž ze života. Přesně z toho, který potkává mě i vás. Při četbě knihy Přiznat vinu (první díl série) jsem měl neodbytný pocit déjà vu. Pak přišla divoká devadesátá léta ve druhém dílu, téma viny a trestu v Děvčátku a konečně fenomén sekty ve stejnojmenném čtvrtém románu s Markem Vrázem v čele. Každý jednotlivý příběh jsme totiž nějakým způsobem, s větším či menším osobním přispěním, prožili. A když ne přímo my, pak určitě někdo, koho známe. To se většině čtenářů u zahraničních detektivek nestane.

Audiokniha vznikla v dílně nakladatelství Témbr, člena Euromedia Group. V roli Terence opět uslyšíte Jana Maxiána. Vedlejší linie vyprávění, tedy ty, které se nedějí právě hlavní postavě, dostal tentokrát na starost Martin Stránský. O hlavním interpretovi jsem už mluvil mockrát. A představovat člena činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni Martina Stránského mi přijde také tak trochu zbytečné. Je vůbec možné, aby tohoto muže s podmanivým a nezaměnitelným hlubokým hlasem, jenž na divadelních prknech ani ve světě dabingu nemá mnoho konkurentů, někdo z nás neznal?

Sto devadesát stran tištěné předlohy vydané nakladatelstvím Kalibr (rovněž součást Euromedia Group) reprezentuje ve zvukové podobě třicet devět stop ve formátu mp3. Celkově pak na posluchače čeká bez sedmi minut celých pět hodin napínavého příběhu.

Děvčátko na mě osobně zatím ze všech terencovek zapůsobilo nejvíce. Martinu Goffovi se podařilo nejenom vypíchnout další ze společensky závažných, a přitom jakoby přehlížených témat, ale dokázal zahrát i na strunu, na niž je citlivý každý zodpovědný rodič. V dalším kole bychom se měli těšit na páté dobrodružství Marka Vráze. Ženo na odstřel, čekáme na tebe.

A vlastně ještě jedna zajímavá informace pro fanoušky díla Martina Goffy. V den, kdy jsem tuto recenzi rozepsal, uvolnila Audioteka.cz do své nabídky audioknihu tohoto autora s názvem Muž s unavenýma očima. Připomenu již vyřčené: jde o úplně první díl série o pražském kriminalistovi Miku Syrovém, který v tištěné podobě spatřil světlo světa v roce 2013. Vypadá to, že se opravdu máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěvčátko

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2021

Napsat komentář