Žhářství na Josefově

patacvrtnahled
Kdo stál za žhářskými útoky v židovském ghettu v centru Prahy? A došlo k naplnění spravedlnosti? Přečtěte si s námi napínavou detektivku z pera českého prozaika, odehrávající se na pražském Josefově.

Poetický příběh s detektivní zápletkou ze zanikajícího židovského ghetta, takzvané páté pražské čtvrti – Josefova, patří k méně známým knihám spisovatele Viktora Fischla. Když vyhoří vetešnictví Zigmunda Barbiera, je zatčen tiskař z Brendeisovy tiskárny Emil Holub. O jeho nevině jsou přesvědčeni doktor Karlin se správcem židovského hřbitova Kolomanem Gottliebem, kteří si marně lámou hlavu s tím, kdo stojí za sérií žhářských útoků na vetešnictví v jejich čtvrti doopravdy. Pravý viník žhářských útoků se skrývá někde mezi synagogami a obchůdky, kde se setkávají lidé moudří i pošetilí, mladí milenci i staří přátelé, smolaři i výherci milionů, chapr Šalomoun Markus, kartáčník Geduldiger, dámy z nevěstince vdovy Bandlerové, věčně opilý lampář Vastl, a nad celou čtvrtí se vznáší přízrak Golema, který může mít mnoho tváří.

Pátá čtvrť (1989) patří k dalším kouzelným příběhům Viktora Fischla, česky píšícího básníka a prozaika z Jeruzaléma, autora mimo jiné románů Kuropění (1975) a Dvorní šašci (1982) či Hovorů s Janem Masarykem (1951).

 

Pátá čtvrť

Autor: Viktor Fischl

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-485-1
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Pátá čtvrť vydalo nakladatelství Garamond.

 

O autorovi

Viktor Fischl (1912–2006) se narodil do českožidovské rodiny v Hradci Králové. V roce 1939 emigroval do Anglie, kde pracoval mimo jiné na ministerstvu zahraničních věcí československé exilové vlády. Byl blízkým spolupracovníkem Jana Masaryka. Koncem roku 1949 se odstěhoval do Izraele, v jehož diplomatických službách (jako vyslanec působil v Japonsku, Barmě, Jugoslávii aj.) přijal hebrejské jméno Avigdor Dagan. Svým českým jménem se podepsal pod řadu básnických sbírek (debutoval v roce 1933 sbírkou Jaro), laskavě poetických próz (mezi nejslavnější romány patří Kuropění, 1975, a Dvorní šašci, 1982) či knih uplatňujících žurnalistické tvůrčí postupy (Hovory s Janem Masarykem, 1951).

Zdroj informací: Garamond


Nakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do roku 2020 vydalo téměř 700 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury, dále se nakladatelství specializuje na komiksy a detektivky. Snažíme se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury, napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePátá čtvrť

Fischl, Viktor

Garamond, 2021

Napsat komentář