Naučte se něco nového

naucte-se-neco-noveho
S jarním počasím přichází nejen více slunečných dnů, ale také chuť zase něco dělat. Jste kutil a už vás svrbí ruce? Či snad plánujete konečně vytáhnout foťák, který leží od Vánoc ve skříni? Anebo jste věčně zavření doma a chcete zlepšit funkce mozku? Zkuste to s dnešními knihami…

O každý sval je nutné tu a tam pečovat. Mozek není výjimkou. Pokud jste už téměř rok zavření doma a máte pocit, že hloupnete, jistě se vám bude hodit naše dnešní první kniha – kdo by neocenil lepší paměť.

Cvičení paměti na celý rok

Autorka: Jitka Suchá

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-1377-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Cvičení paměti na celý rok vydalo nakladatelství Grada.

Buďte aktivní po celý svůj život! Pravidelné cvičení si zaslouží nejen tělo, ale především mozek. Pokud nebude pracovat, jak má, nemůže organismus dobře fungovat. Proto je nutné mozek pravidelně namáhat, a to nejen v mládí – nikdy není pozdě začít. Není to jen velmi užitečné, ale s touto knihou i zajímavé a zábavné!
Cvičení v této knize jsou zaměřena na krátkodobou a dlouhodobou paměť i na jiné kognitivní (poznávací) funkce – na koncentraci pozornosti, logické myšlení, slovní zásobu, fantazii, kreativitu a další schopnosti. Komplexní trénink mozku je jedním z nejúčinnějších faktorů při předcházení poruchám paměti a různým onemocněním (Alzheimerově chorobě apod.).
Kniha rozhodně není určena jen seniorům! Procvičovat paměť je velice důležité nejpozději od středního věku, zejména u těch, kdo mají jednostranné nebo rutinní zaměstnání. Najdete zde i různé rady, jakým dalším způsobem mozek aktivovat nebo jak se vyrovnávat se zapomínáním.

 

Ukázka z knihy

 Téma cvičení paměti je v současné době vysoce aktuální, zejména s ohledem na zvyšující se počet seniorů ve společnosti. S přibývajícím věkem je důležité zůstat aktivní, a to nejen na úrovni fyzické, ale i duševní. Procvičování paměti a podobných, takzvaných kognitivních funkcí je velmi důležité v rámci prevence poruch paměti, ale může být také zábavné a zajímavé.

Proces zapamatování má čtyři fáze – impregnaci (vštípení), retenci (uchování), konzervaci (uchování bez různých změn a zkomolení) a reprodukci (vybavení si informace bez vyvolávajících podnětů).

Paměť můžeme rozdělit podle časového hlediska na krátkodobou, střednědobou a dlouhodobou. Ultrakrátkodobá paměť trvá pouze krátkou dobu, asi 10–20 vteřin, a má také omezenou kapacitu, která se pohybuje mezi pěti a devíti položkami. Po uplynutí této doby se většina těchto informací ztrácí (spoje mezi výběžky nervových buněk se rozpojují). Menší množství těchto informací se může uložit do paměti krátkodobé, popřípadě poté i do paměti dlouhodobé. Do paměti krátkodobé se ukládají zejména ty informace, které jsou pro mozek „zajímavé“ – například jsou doprovázeny určitými emocemi nebo jsou s nimi spojeny výrazné smyslové vjemy. (str. 13)

***

Možností, jak si procvičit paměť, je velké množství, ať už jde o skupinovou, nebo individuální činnost:

  • procvičování ve skupině pod vedením lektora (např. v knihovně, v klubu seniorů, v denním stacionáři apod.);
  • procvičování samostatné (např. s pomocí knih, pracovních sešitů, počítače, tabletu apod);
  • procvičování s rodinným příslušníkem;
  • procvičování s profesionálem, například v rámci terénní pečovatelské služby nebo osobní asistence. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a vyzkoušejte si praktická cvičení.

 

O autorce

Jitka Suchá v současnosti pracuje ve Státním zdravotním ústavu v Centru podpory veřejného zdraví. Má za sebou 23 let praxe v Gerontologickém centru, kde pracovala jako vedoucí denního stacionáře pro seniory, ale i jako lektorka různých vzdělávacích akcí. Věnovala se i vlastním projektům v oblasti vzdělávání. Pro Českou alzheimerovskou společnost připravila řadu materiálů a pomůcek ke cvičení paměti. V roce 2016 založila a dosud provozuje web s nápady pro aktivizační pracovníky, od roku 2019 se věnuje i výrobě pomůcek pro cvičení paměti pod vlastní značkou Myslivna-hry. Píše knihy s tématikou cvičení paměti, stárnutí, péče o lidi se syndromem demence atd. Žije se svým manželem a dvěma syny v Praze.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

V další představované knize si rozebereme, jak na kvalitní fotoportrét. Projdeme si vhodné náčiní, nastavení fotoaparátu nebo jak zabráníme přesvícení fotek. Uchovávejme své vzpomínky v co nejlepším provedení!

Portrét v přirozeném světle

Autor: Scott Kelby
Přeložil: Pavel Kristián

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7413-432-6
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Portrét v přirozeném světle vydalo nakladatelství Zoner Press.

Krok za krokem popsané postupy, které potřebujete pro úžasné fotografie ve stylu profesionálů.

Jaký by byl váš život, kdybyste dokázali fotografovat naprosto úžasné portréty? Kdybyste si byli jisti, že vždy pořídíte skvělé portréty v jakékoli situaci za přirozeného světla, ať již uvnitř nebo venku? Pokud jste někdy snili o portrétech, nad kterými by vaši přátelé a rodina říkali: „Počkej, to je tvoje fotografie!? To jsi fotografoval ty?“ Potom máte štěstí.
Cenami ověnčený autor knih o fotografii Scott Kelby vás naučí, jak fotografovat nádherné portréty za přirozeného světla. Scott se s vámi podělí o všechna svá tajemství a časem prověřené postupy, probere s vámi vše od základního vybavení pro portrétní fotografii přes nastavení fotoaparátu až po techniky, které jsou potřebné pro vytvoření ohromujících snímků. Scott vás provede vším od využití světla u okna až po zkrocení drsného venkovního světla včetně použití nástrojů a příslušenství – naučíte se vše, co potřebujete pro zachycení nádherných portrétů v jakékoli světelné situaci.

 

Ukázka z knihy

Pokud jste někdy byli venku a podívali se do slunce, už víte, že je to hezky tvrdý zdroj světla. Když to tvrdé sluneční světlo osvětluje lidi, které se snažíte fotografovat, výsledek nebude hezký. Lidé mžourají, na tvářích mají ošklivé, tvrdé stíny, a je to přinejmenším nelichotivé. A co se změní, když se mezi slunce a model dá čistý kus skla? Ni, bohužel, nic se nezmění; sluneční světlo nemá problém projít přímo přes to čiré sklo a výsledkem jsou ty stejné ošklivé snímky jako bez skla. To hodně fotografů opravdu uvádí do rozpaků, protože pravděpodobně po celá léta slýchali, že světlo z okna může být tím nejkrásnějším světlem pro portréty. To je to světlo, které klasičtí holandští mistři v 16. a 17. století používali k osvětlení na svých obrazech a jež se stalo takovou legendou? Ano. Ale je to proto, že dělali různé věci, aby se světlo z toho okna stalo měkkým, jemným a lichotivým. To je hlavní náplní a tím, co vás tato kapitola naučí – jak užívat to tvrdé, drsné, ošklivé přímé sluneční světlo a udělat z něj světlo krásné a měkké; ale to vše začíná tím, že porozumíte tomu, že světlo z okna ve většině případů není měkké ani krásné ani lichotivé. Jakmile tomu porozumíte a pochopíte, že je vaší starostí, aby se sluneční světlo za oknem změnilo v měkké a krásné, jste na cestě k některému z nejlépe nasvícených portrétů, jaké kdy uděláte. (str. 48)

***

Když fotografujete ženy, vyhněte se tomu, abyste měli objekt přímo tělem proti fotoaparátu. Tento přímý pohled zabírá mnohem více místa v rámečku, a model pak vypadá, že je širší. Nikdo (zejména ne ženy) nechce být širší. Mnohem lichotivější a zeštíhlující póza je, když váš objekt natočí ramena trochu (i více) stranou (jak je vidět výše). To funguje jako kouzlo a váš objekt bude vypadat štíhleji a elegantněji. (str. 134)

Pro více příkladů přejděte na zbytek ukázky včetně příkladových fotografií.

 

O autorovi

Scott Kelby je fotograf, designér a autor více než padesáti úspěšných knih o fotografování, z nichž mnohé získaly i různá ocenění. Vydává a edituje časopis Photoshop User Magazine. Spoluzaložil a zároveň vede společnosti NAPP (National Association of Photoshop Professionals) a Kelby Media Group, která poskytuje kurzy na ovládání programu Photoshop a celkové vzdělávání v tomto sektoru.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatelství Zoner Press

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.

————————————————

Ekologie a vlastní pěstování potravin jsou čím dál víc skloňované pojmy. S obojím vám pomůže naše třetí kniha – pojďte v sobě probudit kutila-zahradníka a mějte po celý rok talíř plný zdravé domácí zeleniny!

Sklepy

Stavba zahradních sklepů na ovoce a zeleninu
Autorka: Claudia Lorenz-Ladener
Přeložil: Jan Matuška

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 163×238 mm
ISBN: 978-80-271-1700-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Sklepy vydalo nakladatelství Grada.

Chcete skladovat ovoce a zeleninu ekologicky a zachovat jejich vysoké množství vitamínů a živin? Řešením pro vás je přirozeně chladný, samostatně stojící sklep. V této praktické příručce najdete návody na stavbu méně nákladných zahradních sklípků a krechtů až po náročnější stavbu masivních, volně stojících sklepů. Samostatná kapitola je věnována stavbám, které představí přímo jejich stavitelé. Dozvíte se tak, jak lze z teplého sklepa udělat chladný, jak vybudovat kamenný sklípek pod terasou nebo jak je možné postavit přírodní sklep u pasivního domu.

 

O autorce

Claudia Lorenz-Ladener studovala architekturu. Je editorkou a spoluzakladatelkou německého nakladatelství Ökobuch. Je autorkou řady nejprodávanějších knih na Éditions Ulmer, zejména Construire une cave naturelle (2012) a Construire une serre (2013). Je nadšená pro autonomii, zahradnictví, vaření, zejména z hlediska výroby a odolného konzervování vlastního jídla.

Zdroj informací: Ulmer (přeloženo)

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Ke kterému z uvedených hobby máte nejblíže? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCvičení paměti na celý rok

Suchá, Jitka

Grada, 2021

zobrazit info o knizePortrét v přirozeném světle

Kelby, Scott

Zoner Press, 2020

zobrazit info o knizeSklepy
Stavba zahradních sklepů na ovoce a zeleninu

Lorenz-Ladener, Claudia

Grada, 2021

Napsat komentář