Připraveni na konec světa?

sedimenty-nahled
Říká se jim preppeři. Jsou to lidé žijící v přesvědčení, že nás čeká konec světa a unikne mu jen ten, kdo se na podobný scénář pečlivě připraví. Jeden takový odborník na katastrofy je bizarním hrdinou dnešní knihy, která skoro jako by předpovídala příchod koronavirové pandemie.

Bizarní dobrodružství v podzemí běloruských solných dolů proměněných v luxusní sanatorium.
Prepper Oktobrin přijíždí do běloruského Soligorsku, do bývalých dolů na potašovou sůl, na jejichž místě vzniklo luxusní sanatorium pro léčbu plicních chorob. Jeho cílem je prozkoumat, zda by bylo možné podzemní prostory obývat i po očekávané proměně světa. V rekultivovaném dole totiž vidí ideální úkryt před jakoukoli formou kolapsu.
Ač je sám zdravý, podstupuje v podzemí léčebný pobyt, při němž má získat kontrolu nad svým životním osudem, prozkoumat své vlastní možnosti a učit se přežít nezávisle na vnějších okolnostech.
Postupem času však začíná cítit nejen tíhu stovek metrů horniny nad sebou, ale i mantinely, které mu vymezuje personál sanatoria, moc lékařů a celková deprivace a osamělost.
Prepperovo očekávání kolapsu a prožívání krize se překrývá s různými strategiemi na její možné přečkání. Mnozí z nás se podobnými postupy řídí už dnes ve vztahu k začínající klimatické katastrofě či jiným hrozbám, kterým naše civilizace čelí a zároveň je sama způsobuje.
Text kolektivu autorů z Ateliéru intermédií brněnské FaVU uvedlo jako stejnojmennou inscenaci brněnské HaDivadlo v premiéře 5. června 2020.

Sedimenty diagnózy wellness

Kolektiv autorů

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 128×190 mm
ISBN: 978-80-275-0530-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Sedimenty diagnózy wellness vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Vystoupím. Z míst, která se utvářela před 350 miliardami let, se stalo sídliště nových paneláků postavených jen pár let zpátky. Z mlžného oparu vystupuje panoráma města. Kouřící komíny, těžní věže, sítě drátů vysokého napětí a neony luxusních hotelů. 

Kempím v zemi, o které kdekdo říká, že je to skutečná pevnost Evropy. Jediné opravdu střežené hranice v regionu. Jsou dobře rozpoznatelné i na Google maps jako tmavý pruh divoké a neprostupné přírody, o které pozorovatel jen tuší, že je prošpikovaná pohraniční stráží a její technikou. Jednadvacáté století začíná znovu přát hranicím a ti, kdo se smáli, teď mají Schengen jen pro pláč. Jsme národ prepperů, protože prepper je partyzán zítřka. 

Zdroj ukázky

O autorech

Kolektiv studentů Ateliéru intermédií z brněnské FaVU si každý rok klade za cíl vytvořit společný projekt pro konkrétní médium. Tentokrát to byl text. Společně s vedoucím pedagogem Pavlem Stercem a studentkou dramatických umění Bernardetou Babákovou vyvíjel nejrůznější, často i experimentální metody kolektivního psaní, které následně uplatňoval při tvorbě příběhu, jejž se společně rozhodli vyprávět. Sdílení nápadů, ale i bezradnosti na půdě umělecké akademie za použití horizontálních metod organizace dalo vzniknout příběhu, do kterého se otiskl vliv globální klimatické krize.
Nový možný způsob čtení pak text získal v kontextu krize způsobené epidemií koronaviru.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výběry z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedimenty diagnózy wellness

Host, 2021

Napsat komentář