Ženské hrdinky v obtížných situacích

zenske-hrdinky-nahled
Ženy v hlavních rolích nás fascinují a baví. Chceme, aby zvítězily, aby nám ukázaly, že se vyrovnají svým mužským protějškům. Něžné pohlaví má v sobě určitý typ síly, který musíme obdivovat, ať už jde o nebojácné šermířky, úspěšné podnikatelky anebo pracovité matky v domácnosti. Nechte se inspirovat ženami, se kterými se život rozhodně nemazlil.

Hrdinkou první knihy, kterou dnes představíme, je Stela, která svou sílu už několikrát prokázala – když ztratila manžela, když zůstala sama s malou holčičkou a když málem přišla o život. To ale netuší, že ta největší životní zkouška ji teprve čeká.

Stela přišla o manžela, ale snaží se být silná a vrátit se k normálnímu životu. Hlavně kvůli dcerce Sofii. Najde si novou práci, podnájem v malém domě a do života jí zanedlouho vstupuje nový muž – kolega Filip. Zpočátku se jeho šarmu snaží odolat, ale postupně si připouští, že by s ním mohla být znovu šťastná. Jenže netuší, že je tu ještě někdo jiný, kdo je schopen udělat cokoli, aby ji dostal zpátky. Stelu začíná dohánět minulost a na povrch se derou nečekané otázky. Kdo je onen muž? A byla smrt jejího manžela jen náhoda?

Stín z minulosti

Autorka: Nela Klasová

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-099-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

 

Knihu Stín z minulosti vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka

Myslel si, že to překonají spolu. Myslel si, že ho miluje i přes jeho veškeré chyby, a že jich je. Když na něj začala křičet, že už jí to sliboval tolikrát a vždycky to bylo jen horší, tak to prostě nevydržel. Poslední, co si pamatuje, je, jak ho odvádí policie a ji odváží sanitka. Nějaký soused musel zavolat o pomoc. On skončil ve vězení na pět let pro ublížení na zdraví. Když ho pustili za tři roky na podmínku, už byla s někým jiným.
Celé měsíce je pozoroval. Sledoval je každý večer, našel si v tom nový koníček. (str. 10)

Přečtěte si další ukázku z knihy.

O autorce

Nela Klasová vyrostla v malém městě kousek od Prahy. Vystřídala několik zaměstnání. Dělala servírku, krupiérku, vychovatelku, byla úřednicí a chvíli dokonce policistkou. Volný čas tráví nejraději se svou rodinou, hlavně se svou tříletou princeznou a s manželem. Miluje chvilky, kdy si zaleze s knížkou a skleničkou bílého vína do postele a čte si nebo kdy píše příběhy, které se jí nahromadily v hlavě. Má i vlastní blog, kde píše hlavně sama o sobě.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Oproti Steliným trápením se příběh další hrdinky, mladičké Amelie, může zdát jako malicherný a snadný. Kdo se ale v životě už někdy zamiloval, určitě ví, že láska – a zvlášť ta nezdravá, jedovatá – dokáže bolet stejně jako rány nožem. Místa, kde jsem plakala, je velice lidská a citlivě napsaná kniha, kterou přečtete jedním dechem.

Amelie se do Reese zamilovala až po uši. A myslela si, že on ji taky miluje. Ale teď jí začíná docházet, že opravdová láska by takhle bolet neměla. A tak jde po stopách jejich příběhu, navštěvuje všechna místa, kde kvůli němu plakala. Protože když přijde na kloub tomu, co bylo v jejich vztahu špatně, možná konečně zjistí, jak se z něj vzpamatovat? Další z pronikavých románů britské populární spisovatelky Holly Bourne, která nejen rozumí lidské duši, ale zdá se, že ji umí svými příběhy i léčit.

Místa, kde jsem plakala

Autorka: Holly Bourne
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-276-0127-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Místa, kde jsem plakala vydalo nakladatelství #booklab.

Ukázka

Vidíte tu holku, co pláče?
Ne vždycky si jí všimnete. Možná sklání hlavu k mobilu, zakrývá si zarudlou tvář rozpuštěnými vlasy. Nebo se v autobuse opírá o sklo, otáčí se k oknu, abyste neviděli její slzy. Přesto ji poznáte – přerývaně lapá po dechu, ramena se jí otřásají potlačovanými vzlyky, nebo si otírá oči, zachytává kanoucí slzy a utírá je do sukně, aby ji neprozradily. Holky pláčou na lavičkách v parcích. Holky pláčou v čekárnách na nádražích. Na tanečních parketech v nočních klubech. Holky pláčou na autobusových zastávkách. Vzadu ve třídě. Sedí ve dvě ráno na chodníku s botami na podpatku v rukou a jejich slzy stékají po studeném betonu. Holky pláčou na školních záchodcích. Na mostech. Na schodech u někoho doma na kalbě. Tohle je příběh jedné z nich. Kvůli čemu pořád pláče? Nebo je snad lepší se zeptat: kvůli komu? (str. 1)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

O autorce

Holly Bourne začala svou kariéru jako novinářka. Pak pracovala 6 let jako redaktorka, ale přivydělávala si také jako vztahová poradkyně a působila v dobročinných spolcích. Zkušenosti z tohoto období svého života zúročila, když začala psát knihy pro mládež, zejména oblíbenou sérii Být holka je dřina (Spinster Club), která přibližuje dospívajícím téma feminismu. První díl této série s názvem Už jsem normální?!? jsme pro vás zrecenzovali. Na knihu pak navázaly dva neméně úspěšné tituly – Je tohle láska? a Jsem holka. Co s tím?.
Ve třiceti letech napsala Holly svůj první román pro dospělé a to knihu A jak se vám líbím teď?, v níž řeší problémy a příkoří, se kterými se ženy musí v tomto věku vyrovnávat.
Kromě psaní se Holly zajímá o ženská práva a aktivně bojuje za odstranění stigmat ohledně psychických problémů. Mimo jiné vede webovou stránku Rethink’s mental health book club, která se tímto tématem zabývá.
Mezi další knihy této oblíbené britské autorky patří například tituly To se může stát jen ve filmu nebo Jsme všichni sněhové vločky?.

Zdroj informací: Goodreads

 

————————————————

Od mladé zamilovanosti, co se teprve tvoří a rozvíjí, přejděme k příběhu vyzrálé lásky, která trvá už několik desítek let. Za tak dlouhou dobu manželství nezřídka vyprchá poblázněnost. Nahradí ji trpělivost, porozumění a rutina slepené hromadou společných vzpomínek. Takový pár přece už překonal ledasco a překoná i to další, co mu osud teprve chystá. Nebo ne?

Maggie a Frank jsou manželé již čtyřicet let. Milovali se od prvního okamžiku, kdy se setkali. Jejich společný život byl plný radosti, slov a smíchu. Zažili i těžké časy, ale jejich vztah byl vždy pevný a nerozbitný. Pouto mezi nimi bylo výjimečné. Ale to platilo jen do chvíle, než nastoupilo ticho.
Teď spolu Maggie s Frankem nemluví. Vaří si jídlo, sdílí společné lože, ale žijí beze slov. Frank před šesti měsíci přestal mluvit a Maggii ani nikomu jinému se ho nepodařilo opět rozmluvit. Tíha jeho tajemství je rozdělila – vytvořila mezi nimi nepřeklenutelnou propast. A Maggie se dostala na samé dno.
Když ji Frank najde v bezvědomí a vedle prázdný obal od léků, jeho křehký svět se rozpadá. Sanitka Maggii převáží do nemocnice, kde je uvedena do umělého spánku, ze kterého se už nikdy nemusí probudit. Frank se neodvažuje ji opustit. Zůstává jí po boku – a tehdy teprve znovu promlouvá.
Začíná vyprávět svůj příběh. Slova, která tak dlouho zadržoval, jsou konečně uvolněna a odhalují, že i ke špatným věcem mohou vést šlechetné pohnutky.
Může však ještě napravit, co se pokazilo?

Ticho mezi námi

Čtyřicet let soužití. Šest měsíců ticha. Poslední šance všechno napravit.
Autorka: Abbey Greavesová
Přeložila: Veronika Kratochvílová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 128×202.5 mm
ISBN: 978-80-7625-158-8
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Ticho mezi námi vydalo nakladatelství Metafora.

Co o knize řekli čtenáři?

„Kniha napsaná s šarmem a silou přímo od srdce. Autorka vytvořila jedinečný a geniální koncept dvou nezvyklých postav. Ticho mezi námi je o lásce, tragédii, rodičovství a o tom, co se stane, když někomu dojdou všechna slova. Báječné.“

– Ronnie Turner, WordPress

 

„Sebejistý debut, co se neubírá směrem, který čekáte. Nemůžu se dočkat další knihy.“

– Jojo Moyesová, bestsellerová autorka románů Než jsem tě poznala a Poslední dopis od tvé lásky

 

„Ticho mezi námi je stejnou měrou skvěle gradující napínavý příběh, jako dojemný a promyšlený portrét dlouhého, láskyplného manželství, jeho vrcholů a pádů i srdceryvných tajemství.“

– Rachel Hore, autorka knihy Zahrada vzpomínek

Ukázka

„Pane, budete si muset promluvit s operátorem záchranné služby. Přepojuji vás.“
„Záchranná služba. Nahlaste prosím adresu.“
„Digby Crescent 43, Oxford, poštovní směrovací číslo OX2 6TA.“ Frankův hlas zní chraplavě, cize, úplně jinak, než zněl jemu samotnému během několika minulých měsíců.
„Můžete mi sdělit, co přesně se stalo?“
„To moje žena, Maggie. Ona… vzala si moc léků. Svých prášků na spaní.“
„Posíláme vůz. Je při vědomí, pane? Cítíte, jestli má pulz? Známky dýchání?“
„Já… já nevím. Nejsem si jistý.“
„Pane, máte tušení, zda to bylo úmyslné?“
Ticho.
„Veškeré informace, které nám v tuto chvíli můžete poskytnout, mohou být velice důležité pro úspěšnost našeho zásahu. Zmínila se vaše žena v poslední době o tom, že by si chtěla ublížit, nebo naznačila něco podobného? Trpěla depresemi?“
„Víte… problém je… My jsme spolu nějakou dobu nemluvili. Chci říct, já na ni nějakou dobu nemluvil… Je to… téměř půl roku.“ (str. 12)

Další ukázka na tomto odkazu.

————————————————

Co když naším nepřítelem a největším nebezpečím není zlý člověk? Co když máme život tak srovnaný, že je v něm vše perfektní? Co když jsme jednou z těch dokonalých žen, co mají skvělý vztah a krásný domov a zaměstnání, které nás baví a zároveň dobře vydělává? Takový život vede i hrdinka poslední z dnešních knih, Sára, která toho v životě zvládá až moc. Nehoda, která jednoho dne zasáhne do jejího přeplněného a uspěchaného života, ji však navždy donutí změnit priority.

Ponořte se do nitra ženy, které autonehoda změnila vnímání světa.
Neurovědkyně a autorka bestsellerů
Lisa Genova napsala příběh o nezdolné ženě, jež čelí zničující diagnóze. Když se u energické třicátnice po autonehodě projeví traumatická porucha mozku zvaná syndrom opomíjení, zjistí, co je v životě doopravdy podstatné.
Sára Nickersonová má jako každá jiná pracující máma co dělat, aby zvládla rodinu, práci i domácnost. Když jednou ráno spěchá do práce a při řízení hledá telefon v tašce, na chvíli se přestane dívat na cestu. Skřípění brzd pak v mžiku zastaví celý její přeplánovaný život. Kvůli poranění mozku ztratí pojem o tom, co má po své levé straně, a musí se znovu naučit vidět svět jako celek. Zjistí přitom i to, jak si všímat lidí a věcí, na kterých v životě záleží nejvíc.
Autorka v této působivé, dojemné a úspěšné knize zkoumá, co se může stát, když jsme nuceni změnit vnímání všeho kolem nás. Levá strana světa je nezapomenutelný příběh o nalezení spokojenosti za těch nejtěžších okolností, o tom, jak si všímat detailů, i o tom, jak se starat o to nejdůležitější.

Levá strana světa

Autorka: Lisa Genova
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-843-2
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Levá strana světa vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka

Asi jsem tak trochu věděla, že žiju neudržitelný život. Občas mi moje já šeptalo: Sáro, zpomal, prosím tě. Tohle všechno dělat nemusíš. Takhle nemůžeš pokračovat. Jenže moje výkonné, chytré já, odhodlané neustále a pořád něco dokazovat, to nechtělo slyšet. Pokud takové myšlenky do mého vědomí vůbec někdy pronikly, umlčela jsem je, vyhubovala jsem jim a poslala je do kouta. Buď zticha, hlásku, copak nevidíš, že mám na práci milion věcí?
Na rameno mi začaly klepat i moje sny a snažily se upoutat mou pozornost. Víš vůbec, co děláš? Ukážu ti to. Jenže každý sen po probuzení vyprchal a vyklouzl mi jako slizká ryba z holých rukou a odplaval dřív, než jsem si ho stihla dobře prohlédnout. Zvláštní je, že si je teď všechny pamatuju. Myslím, že za těch nocí těsně před nehodou se mě snažily probudit. Po tom všem, co se stalo, jsem upřímně přesvědčená, že mi je na pomoc seslal nějaký duchovní zdroj. Jako poselství od Boha. A já si jich nevšímala. Asi jsem potřebovala něco méně prchavého a konkrétnějšího.
Třeba traumatickou ránu do hlavy. (str.1)

Recenze

„Lisa Genova je Michaelem Crichtonem neurovědy… Ve své knize s citem líčí velké, silné lidské drama.“

– Jacquelyn Mitchardová, autorka románu Území ztrát

 

„Genova umí mistrovsky zachytit a vystihnout myšlenkové pochody svých postav. Dobře vyprávěný příběh bystré autorky s lékařským vzděláním.“

– USA Today

 

Levá strana světa je román, který stojí za to číst, protože pojednává o méně známém onemocnění, i proto, že jde o poutavý příběh postavy, jež se navzdory tragické situaci naučí vážit si života.“

– The Boston Globe

O autorce

Lisa Genova je autorkou bestsellerů o Alzheimerově chorobě (Pořád jsem to já), syndromu opomíjeni (Levá strana světa), autismu či Huntingtonově chorobě. Podle románu Pořád jsem to já vznikl stejnojmenný oscarový film v hlavní roli s Julianne Mooreovou, Alecem Baldwinem a Kristen Stewartovou. Lisa vystudovala psychobiologii na Bates College a na Harvardově univerzitě získala doktorát v oboru neurověd. Píše o neurologických onemocněních, přednáší o nich po celém světě a vystupovala v televizních pořadech. Její TED talk s názvem What You Can Do To Prevent Alzheimer’s (Co dělat pro prevenci Alzheimerovy choroby) měl přes dva miliony zobrazení.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnešních hrdinek je vám nejsympatičtější? Napište nám svůj názor do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLevá strana světa

Genova, Lisa

Jota, 2021

zobrazit info o knizeTicho mezi námi
Čtyřicet let soužití. Šest měsíců ticha. Poslední šance všechno napravit.

Greavesová, Abbey

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeMísta, kde jsem plakala

Bourne, Holly

#BOOKLAB, 2021

zobrazit info o knizeStín z minulosti

Klasová, Nela

Pointa, 2021

Napsat komentář