Ze života

tipy-ze-zivota-nahled
Dnes vám představíme knihy, které vás vytrhnou ze stereotypu a pozvou vás na cestu za dobrodružstvím. To bývá i tisíce kilometrů vzdálené, ale mnohdy naopak čeká blíž, než si myslíme – někdy není potřeba ani překročit hranice vlastního bytu.

Kniha Rudolfa Krautschneidera na vás dýchne atmosféru starých a ohmataných dobrodružných knížek. Učarují vám příběhy drsných mužů ošlehaných přírodou, povídky o věrnosti a o přátelství, jaké se rodí pouze v divočině. Obyvatelé suchého moře jistě potěší každého, komu se zastesklo po Vinnetouovi a kdo měl rád Volání divočiny Jacka Londona.

Přední český mořeplavec vzpomíná na těžké, ale krásné časy prožité mezi nádeníky, dřevorubci, horníky a horaly. Vypráví příběhy plné přátelství, humoru a revolty. V závěru knihy se pak vypravíme ze „suchého moře“ na moře skutečné. V knize najdete jehlice borovice kleče (Pinus mungo) z míst, kde stávaly Jestřábí boudy.

Obyvatelé suchého moře

Autor: Rudolf Krautschneider

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 173×247 mm
ISBN: 978-80-88268-42-0
Doporučená cena: 348 Kč

 

 

Knihu Obyvatelé suchého moře vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Hořčla o patro výš ležel vedle Hořtice. Nemohl spát. V tuto chvíli nevíme o Hořčlovi téměř nic, ale protože víme přesně na den a hodinu, jak dlouho bude trvat jeho život, měl bych se přiznat, že tento příběh píšu po dvaceti letech. Píšu události, jak se staly, a jen někdy, jak se mohly stát. Takřka všichni lidé z legendy Konoč jsou nebo byli mými přáteli. Všechny je mám rád. Což nemusí znamenat nic, ale také všechno. Jejich osud, který se naplňoval před mýma očima, mě často bolel. Ale všichni kromě boha jsme na tomto světě většinou jenom diváky. Krátké role, které nám jsou občas svěřeny, hrajeme špatně a nedbale v bláhové představě, že se naše šance budou ještě opakovat. (str. 62)

O autorovi

Rudolf Krautschneider se narodil roku 1943 ve Vídni, ale po válce se s matkou přestěhoval do Znojma. Už jako chlapec byl docela svérázný, rád listoval školním atlasem a snil o tom, že jednou pojede na cestu kolem světa. Základní školu vychodil pouze do 7. třídy, přesto se v životě neztratil. Domluví se 8 jazyky, napsal doposud 15 knih a natočil několik filmů. Povoláním je dřevorubec a jeho velkou vášní jsou lodě. První plachetnici postavil se svým kamarádem již v 16 letech, od té doby ale pracoval na mnoha odvážnějších projektech. Se svou první skutečnou lodí, sedmimetrovou Velou, doplul roku 1977 až na severní polární kruh. Jeho nejnovějším počinem je loď Eurika, která je se svými 3,20 metry nejmenší oceánskou lodí na světě. Krautschneider si své staré lodě v přístavu však nenechává – když s nimi dobyde plánovaný cíl, někomu je daruje, aby dál sloužily. Tvrdí, že lodě nepatří nikomu, pouze moři.

Zdroj informací: Rozhovor s Rudolfem Krautschneiderem

————————————————

Od příběhů z nelítostné mrazivé divočiny přejdeme k něčemu jemnějšímu, co vás naopak zahřeje u srdce. Nala bývala obyčejnou toulavou kočkou, než natrefila na toho správného člověka a stala se jeho výjimečnou chlupatou kamarádkou. Jste milovníky zvířat a dojímáte se nad každým filmem se psy v hlavní roli? Knihy jako Marley a já, Dewey nebo třeba Můj život s Georgem mají čestné místo ve vaší knihovničce? Pak určitě dejte šanci i Nale a zjistěte, jak pestrý a kouzelný může jeden zdánlivě nudný kočičí život být.

Kniha zachycuje poutavá dobrodružství a neobvyklé přátelství třicetiletého Deana a nalezené kočky Naly. Na společné cestě kolem světa se učí poznávat sami sebe i své okolí.
Dean Nicholson v září 2018 sedl na kolo a vyrazil ze Skotska na cestu kolem světa. Při jízdě v bosenských horách narazil na vychrtlé zrzavé kotě, které běhalo u silnice. To byl začátek neobvyklého přátelství, jelikož Nala, jak ji pojmenoval, se připojila k Deanovi na jeho cestě.
Skrze Nalu se Deanovi otevírá úplně nový svět. Učí se díky ní laskavosti, dobrosrdečnosti a navazuje přátelství s nejrůznějšími lidmi, které po cestě potkává. Dean a Nala tak společně cestují, navštěvují uprchlické tábory, řecké ostrovy Santorini a zachraňují opuštěná zvířata.

Svět podle Naly

Jeden muž, zachráněná kočka a cesta na kole kolem světa
Autor: Dean Nicholson
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 153×234 mm
ISBN: 978-80-7413-435-7
Doporučená cena: 416 Kč

 

Knihu Svět podle Naly vydalo nakladatelství Zoner Press.

O autorovi

Dean Nicholson je původem z Dunbaru ve Skotsku. V roce 2018 se rozhodl svůj domov opustit a vydat se na cestu kolem světa pouze za pomoci svého kola. Chtěl tak uniknout rutině a dát svému životu nový směr a smysl. Bylo to v prosinci téhož roku, kdy v horských oblastech mezi Bosnou a Černou horou poprvé uviděl Nalu – hubené nohaté kotě s krásnýma zelenýma očima. Protože se bál, že by zvířátko mohl někdo přejet, rozhodl se ho na kole kousek popovézt. Brzy bylo jasné, že už se jejich cesty nerozdělí. Dean pojmenoval svou novou společnici Nala podle postavy lvice z kreslené pohádky Lví král. Během své cesty Dean zveřejňoval příspěvky a fotografie na Instagramu, kde se s Nalou rychle proslavili. Zájmu fanoušků na sociálních sítích využil Dean k ušlechtilému účelu – získal tak prostředky na pomoc mnoha útulkům pro opuštěná zvířata.

Zdroj informací: The Guardian

Ukázka z knihy

Ve Skotsku, odkud pocházím, máme jedno staré, moudré přísloví: Co má přijít, to tě nemine. Některým věcem se zkrátka nedá vyhnout. Co se má stát, to se taky stane. Takový je osud. Už od začátku jsem věřil, že naše setkání s Nalou bylo osudové přesně tímto způsobem. Nemohla to být přece náhoda, že jsme se oba ocitli ve stejný moment na tom stejném odlehlém místě. Ani to, že mi přišla do života přesně v tu pravou chvíli. Myslím, že ji ke mně někdo seslal, aby mi ukázala směr a smysl, který mi v té době chyběl. Nikdy se to nedozvím, ale věřím, že i já jsem Nale přinesl to, co zrovna hledala. Čím víc nad tím přemýšlím, tím jsem si jistější. Naše přátelství bylo pro nás oba zkrátka nevyhnutelné. Osud nás svedl dohromady, abychom společně rostli a objevovali svět.

Určitě si prolistujte i zbytek ukázky.

————————————————

Sbalit si kufry a vyjet do neznáma, provandrovat divokou exotickou přírodu – to jsou přesně ta dobrodružství, na která se často vzpomíná i celý život. Neméně vzrušující a často nebezpečné ale mohou být i cesty, pro které se člověk ani nemusí zvednout z gauče. Vydat se za poznáním sebe sama a prozkoumat temná zákoutí vlastní duše, to chce také pořádnou odvahu. Ztratit se ve své hlavě totiž bývá ještě nebezpečnější než zabloudit v lese… A ne vždy se nám podaří znovu najít tu správnou cestu.

Novela V hlavě zachycuje psychickou nemoc z pohledu mladé vysokoškolačky, která prožívá svá první milostná vzplanutí i zklamání. Ukazuje životní peripetie s mnoha eskapádami, na jejichž konci se mísí pocit rezignace s nadějí nových začátků.
Vnitřní monology poodhalují zákoutí lidské duše, ve které se denně rozehrává nevyrovnaný boj dobra se zlem. Kniha bez příkras přináší zápisy reflektující úzkostné pocity, ale i humor každodennosti. To vše na pozadí diagnostikované F20.

V hlavě

Ze zápisků mladé schizofreničky
Autorka: Gábina Pokorná

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7252-867-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu V hlavě vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

- Bylo to všude. Nepředvídatelné. Čekala jsem na zastávce, procházela se po městě, nakupovala v obchodě nebo jsem seděla na přednášce a najednou: Ts! Ts! Přesně takové, jako kdyby vás chtěl někdo diskrétně na něco upozornit, nebo jako když jste na nějaké velmi formální události a najednou se v hloučku lidí objeví někdo z vašich známých a nenápadným způsobem vás přivolá pohledem a sykne: Ts! Ts! Ty zvuky dostaly lidský hlas.
– Co jste dělala?
– Reagovala jsem logicky. Zvedla jsem hlavu, otočila se doleva, doprava, kroužila očima do stran, vzhlédla vzhůru, vpila se do dlažby, ale nic. (str. 10)

O autorce

Gabriela Pokorná se narodila v Praze. Na FF UK absolvovala obor bohemistiky se zaměřením na literární historii. Kniha V hlavě: Ze zápisků mladé schizofreničky je jejím literárním debutem.

Zdroj informací: Nakladatelství Práh

————————————————

Představte si, že existuje svět, kde nemůžeme cestovat vůbec. Kde nebudeme smět překročit ani hranice svého okresu. Možná nebudeme moci na nějakou dobu opustit ani vlastní byt. V takovém světě se z nákupu stává ohromné dobrodružství. Představy, které by nám ještě před dvěma roky připadaly jako vytržené z nějaké dystopické literatury, se najednou stávají skutečností. Dlouhá izolace a nezvyklý režim se postupem času podepíšou na každém z nás, i na těch, kteří si mysleli, že se jich to netýká. Přečtěte si příběh učitelky a knihovnice Anežky Náhlíkové, při kterém se budete hodně smát, možná uroníte trochu slz, ale hlavně pochopíte, že v tomto chaosu nejste sami.

Zlom v jejím životě nastal, když zjistila, že nestačí vlastnímu pracovnímu tempu. Zahlcená povinnostmi se zapomněla radovat z přítomného okamžiku. Několikaměsíční pracovní neschopnost jí ale umožnila srovnat si priority. Začala si všímat, kolik zajímavých věcí se kolem ní děje. A právě o nich v knize píše. O drobných radostech a zážitcích vtipných, smutných i tragikomických. Kromě prožitků z osobního života se autorka zaměřuje na témata spojená s dětmi se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Ta se snaží zpracovat s lehkostí a humorem, přesto ale čtenáři přináší i podnět k zamyšlení.

Můžu se vás dotknout přes plot?

Autorka: Anežka Náhlíková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-7650-123-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Můžu se vás dotknout přes plot? vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Děti z logopedických tříd mi říkají různě. Jsou neuvěřitelně vynalézavý. Někdo používá „Anežko“, někdo „knihovnicepocem“, už jsem slyšela i „paní knihovno“, ale nejlepší je jeden prvňáček, kterýmu se dlouhý slova špatně vyslovujou, a tak zkracuje, kde může. Takže mi neřekne jinak, než „paní hovnice“. (str.14)

Můžete si prolistovat další ukázku.

O autorce

Anežka Náhlíková vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor speciální pedagogika – český jazyk, a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk. Nyní pokračuje doktorským studiem zaměřeným na dětskou řeč. Je knihovnicí a učitelkou českého jazyka ve škole pro neslyšící a zaměstnankyní v knihovně hmatových knížek pro nevidomé. Ve volném čase šije nebo hraje na housle v amatérském symfonickém orchestru.

Zdroj informací: Nakladatelství Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte doma některou z představených knih? Napište nám do komentářů, jak se vám líbila.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObyvatelé suchého moře

Krautschneider, Rudolf

65. pole, 2021

zobrazit info o knizeSvět podle Naly
Jeden muž, zachráněná kočka a cesta na kole kolem světa

Nicholson, Dean

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeV hlavě
Ze zápisků mladé schizofreničky

Pokorná, Gábina

Práh, 2021

zobrazit info o knizeMůžu se vás dotknout přes plot?

Náhlíková, Anežka

Pointa, 2021

Napsat komentář