Ekonomie, digitalizace, technologie – jak se v tom vyznat a nezbláznit se

computer
Vyznat se v dnešním světě není občas úplně jednoduché. Veškeré události kolem nás se dějí zrychleně, a tak se není co divit, že se občas ve všem začneme trochu ztrácet. Pojďme se tedy na chvíli zastavit a podívat se na knihy, které nám pomohou se v aktuálním světě lépe vyznat.

Připadáte si při komunikaci s bankéři nebo finančními poradci ztracení? Chtěli byste se zorientovat v termínech a pojmech z finančního odvětví? Pak koukněte na knížku Veroniky Kalátové Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti. Kromě výše zmíněného poradí také s tím, jak formovat a rozvíjet finanční gramotnost dětí nebo na co myslet před popisem smlouvy.

Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti

Jak se připravit na jednání s poradci?
Autorka: Veronika Kalátová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7428-370-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti vydalo nakladatelství Plot.

Tato kniha vám bude průvodcem džunglí finančního světa, dá vám nahlédnout pod pokličku finančních produktů a připraví vás na jednání s finančními poradci a bankéři. S lehkostí objevíte principy finančních produktů a jak se při jejich výběru vyvarovat nejčastějších chyb. Naučíte se rozumět nabídkám a budete vědět, jak a na co se ptát, abyste měli ucelené informace. Rodičům nabídne metody, jak rozvíjet finanční gramotnost a zodpovědnost jejich dětí. Dozvíte se, jak pracovat s pěti základními otázkami, na které byste měli mít vždy odpověď před podpisem smlouvy: „Co z toho budu mít? Co mě to bude stát? Kdy to budu mít? Jak je to jisté? Jsou možné změny?“ Knihu doplňují přehledné grafy, tabulky, příklady, ilustrace, srovnání i příběhy z praxe.

Co se v knize dozvíte?

  • Jak najít poradce, se kterým si budete rozumět
  • Jak rozeznat poradce profesionála od tzv. šmejda
  • Jak zbytečně nepřicházet o peníze
  • Jak minimalizovat poplatky a maximalizovat zisky
  • Jak pečovat o své peníze podle svých potřeb, možností a zkušeností
  • Kdy je půjčka problémem, kdy radostí a proč
  • Co je nejdůležitější vědět před podpisem úvěrové smlouvy
  • … a spoustu dalších věcí, které by měl znát každý, kdo chce se svými penězi zacházet odpovědně a smysluplně.

Ukázka z knihy

Žijeme ve světě plném „atraktivních“ nabídek finančních produktů, které ovlivňují naše rozhodování bez ohledu na reálnou potřebu či skutečnou znalost konkrétního finančního produktu a jeho rizika. Hlavním partnerem a průvodcem v oblasti finančního poradenství by nám měl být primárně finanční odborník, ať už v roli finančního poradce, zprostředkovatele, vázaného zprostředkovatele, obchodníka s cennými papíry, makléře nebo bankéře. Tito poradci prochází různými certifikacemi a školeními, mají ze zákona určité informační povinnosti. Jsou to lidé, kterým bychom měli mít možnost důvěřovat a neobávat se, že zneužijí svých znalostí, komunikačních dovedností a přesvědčovacích schopností pro vlastní, obvykle finanční prospěch.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Veronika Kalátová pracuje jako nezávislá lektorka, mentorka, konzultantka a specialistka v oblasti finančního poradenství. Ve finančním sektoru má 25 let praxe, 15 let se pak věnuje i vzdělávání, na svém kontě má už více než 150 přednášek, workshopů a seminářů. Je přesvědčená, že pro finančního poradce by měla být přednější spokojenost klienta než zisk.

Zdroj informací: nakladatelství Plot

————————————————

A ekonomie ještě jednou, tentokrát ale z filosofického úhlu pohledu. Známý ekonom Tomáš Sedláček vydal druhý díl trilogie Druhá derivace touhy. Podtitul má Na prahu digitální technologie a opět přináší nadčasové komentáře událostí, které se nás všech bezprostředně dotýkají. První díl Člověk duše-vnější byl nominován na cenu Magnesia Litera.

Druhá derivace touhy II.

Na prahu digitální technologie
Autor: Tomáš Sedláček

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-88268-32-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Druhá derivace touhy II. vydalo nakladatelství 65. pole.

Druhý díl trilogie úvah ekonoma Tomáše Sedláčka nad tématy a událostmi posledních let. Kniha nadčasově komentuje události, které se během našich životů dotýkaly nás všech. Tomáš Sedláček je však nazírá veskrze jinak, čerstvě: politiku a ekonomii vnímá optikou filozofie, teologie a psychologie, rád hledá náš odraz ve filmech a příbězích, po původu dějů pátrá až v prastarých mýtech, zamýšlí se nad českou velikostí v malé Evropě či západní civilizací a jí prožívanou katarzí. Jeho obdivuhodně široký záběr a dech beroucí styl z něj udělaly světoběžníka, který je žádaným řečníkem po celé planetě napříč velmi rozsáhlou odbornou škálou. První díl trilogie byl nominován na cenu Magnesia Litera za publicistiku.

O autorovi

Tomáš Sedláček vystudoval teoretickou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Dnes zde vyučuje filosofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Za diplomovou práci o etice a ekonomii získal Hlávkovu cenu. Je stipendistou Yale University a přednáší pro mnohé české a zahraniční univerzity. V roce 2006 jej Yale Economic Review zařadil do pětice mladých perspektivních ekonomů (Young Guns: 5 Hot Minds in Economics). Ve věku 24 let se stal ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla, později také ministra financí. Byl zařazen do prestižního žebříčku mezi 100 nejvlivnějších myslitelů planety. Tomáš Sedláček je členem několika významných mezinárodních i českých organizací, například Světového ekonomického fóra, je předsedou dozorčí rady Vize 97 a programové rady nadace Forum 2000 a byl členem poradního týmu předsedy Evropské komise založené E. Barrosou a také dlouhodobým členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V současné době působí jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Je vyhledávaným přednášejícím a diskutérem na světových univerzitách, konferencích a v nejrůznějších médiích. Jeho kniha Ekonomie dobra a zla byla přeložena do 21 jazyků a dočkala se i úspěšného scénického zpracování.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

————————————————

Současná společnost je orientovaná na výkon a neustálý růst. Nad touto skutečností se zamýšlí kniha Dějiny arogance, která se snaží přijít na příčiny tohoto fenoménu. Autor Luigi Zoja si bere za příklad antické Řecko a na jeho příkladu se nám snaží ukázat, že hranice mohou mít občas svůj velký význam.

Dějiny arogance

Psychologické aspekty neomezeného růstu
Autor: Luigi Zoja
Přeložila: Helena Lergetporer

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7260-476-0
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Dějiny arogance vydalo nakladatelství Prostor.

Nelítostné drancování naší planety a jejích zdrojů ve jménu bezmezného růstu má stále znepokojivější důsledky. Mluví se však pouze o jejich technických aspektech. O těch psychologických se mlčí. Proč jsme ztratili schopnost omezit své potřeby? Přitom řada faktorů ukazuje, že hojnost zhoršuje kvalitu našich životů, o čemž svědčí procento sebevražd, duševních poruch, zločinnosti a mnoha nemocí pramenících z blahobytu. Luigi Zoja ve své knize varuje, že vztah lidské psychiky k touze je chorobný. Proto musíme pochopit iracionální impulz, který je toho příčinou.

Máme-li diskutovat o mezích ekonomického rozvoje, musíme si položit otázku, proč požadujeme nekonečný růst. V tu chvíli si uvědomíme, že jde o poměrně nedávnou a historicky podmíněnou tendenci. Ještě téměř včera jsme žili v agrární společnosti, která se řídila střídáním ročních období a obživu jí poskytovaly sezónní plody. Dějiny Západu jsou dějinami překonávání tohoto způsobu života a jeho nahrazení expanzí, jež nezná hranice; metastázou výroby, která je jen důsledkem metastázy potřeb. Chceme-li porozumět historii, musíme k ní – stejně jako k ekonomii – přistupovat psychologicky. Původ tohoto vývoje totiž tkví v nevědomé konverzi našich předků. Pro antické Řeky, kteří utvářeli základ západního myšlení, spočívala morálka v dodržování mezí. Žili ve strachu ze skrytého bažení lidstva po nekonečnu, které označovali za aroganci a považovali je za smrtelný hřích. Bohové chtěli štěstí jen sami pro sebe, byli závistiví, trestali toho, kdo měl či chtěl příliš. Tíž Řekové však díky svým úspěchům zpyšněli, stali se průkopníky ambicí a smetli tabu mezí: začali se stavět na místo bohů. Luigi Zoja chce ve své knize připomenout a zpřítomnit příběh, ukrývající se v mýtech starých Řeků, se kterým bychom se ztotožnili a díky němuž bychom znovu uvěřili v prospěšnost hranic.

Ukázka z knihy

Třebaže poslední vítězství Evropy nebyla pouze vojenského rázu, podařilo se jí dobýt svět. Euro-americká kultura je první globální kulturou v dějinách. Svým triumfem se však nijak nepyšní. Nedává najevo žádné emoce. Zdá se, jako by byla bez duše stejně jako technologie, kterou si osedlala.

Vítězství Západu – technologické civilizace doprovázené tržním hospodářstvím, zastupitelskou demokracií a morálním konzumismem – se nedostalo žádných impozantních oslav.

O autorovi

Luigi Zoja (1943) je renomovaný psychoana­lytik, který působil v minulosti v New Yorku a v Institu­tu C. G. Junga v Curychu, byl prezidentem Interna­tional Association of Analytical Psychology a vyučoval na několika univerzitách v Itálii i v zahraničí. V současné době provozuje vlastní praxi v Miláně. Napsal mj. práce Nascere non basta (Zrození nestačí, 1985), Coltivare l’anima (Rozvoj duše, 1999) a Al di la delle intenzioniEtica e analisi (Úmysly. Etika a analýza, 2011). Za knihu Soumrak otců (PROSTOR, 2005) obdržel italskou literární cenu Premio Palmi a americkou vědeckou cenu Gradiva Award. Mnohá z jeho děl byla přeložena do celkem čtrnácti jazyků. K jeho stěžejním tématům patří závislosti, absence otce, násilí, nenávist a para­noia v politice.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

V dnešní době jsme zaplavení neuvěřitelným množstvím informací a občas se tím můžeme cítit přehlceni nebo dokonce vyčerpaní. Pokud se tak taky občas cítíte, sáhněte po knize Informační detox, která vám poradí, jak si od množství zpráv odpočinout a udržovat se v „informační pohodě“ – což je zvlášť v dnešní době velice důležité.

Informační detox

Jak si zjednodušit život v digitální době
Autorka: Michaela Dombrovská, Zuzana Šidlichovská

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2920-1
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Informační detox vydalo nakladatelství Grada.

S pomocí této knihy si dokážete poradit se záplavou informací, které se na nás v současné digitální době bez ustání valí. Užitečná doporučení, zajímavé tipy a sdílené zkušenosti vás provedou nejen oblastí informačního detoxu, ale také informačním minimalismem, tedy udržitelnějším systémem práce s informacemi, a informačním wellness, který přináší inspiraci pro relaxaci a restart. Tyto tři oblasti společně tvoří informační pohodu, ve které se budete cítit dobře bez zbytečného úsilí. Získáte dostatek prostoru k práci, tvoření i radosti.

Kniha volně navazuje na knížky „Pravidla pozitivního sobectví“ a „Pořádek nejen v hlavě“. Ocení ji každý, kdo se chce vypořádat s informačním přetížením nebo mu rovnou předcházet. 

Ukázka z knihy

Revolucí jsme jako lidstvo v historii zažili nepočítaně. Těch, které změnily, jak lidé uvažují, ale nebylo zase tolik. Poprvé k tomu došlo v neolitu, když se lidé začali věnovat zemědělství více než lovu. Podruhé někdy mezi sedmnáctým a devatenáctým stoletím, když namísto zemědělství začal dominovat průmysl a zásadně se proměnila výroba, těžba, doprava a další hospodářské sektory. Třetí velkou změnu přinesl rozvoj informačních a komunikačních technologií ve 20. století, kdy se proměnila komunikace a to, jak jsou informace dostupné.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorkách

Michaela Dombrovská (1976) pochází ze Slezska. Přednáší na vysoké škole, sepisuje vědecká pojednání a tvoří strategické dokumenty zejména v oblasti informační gramotnosti a vzdělávacích politik. V oboru informační věda obhájila doktorský titul a vystudovala také ekonomii a veřejnou politiku. Ve volném čase s potěšením tvoří popularizační i lifestylové glosy, články a knihy. Je rovněž (spíše píšící) lektorkou jógy. Je autorkou knih Pravidla pozitivního sobectví (Grada, 2014), Pořádek nejen v hlavě (Grada, 2016), Jógový zápisník (Grada, 2018) a spoluautorkou knih Kreativní diář (Grada, 2015) a Informační detox (Grada, 2021). Věří, že sny se plní a každá velká cesta začíná prvním krokem. Nebo písmenem.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Zuzana Šidlichovská (1986) pochází z Prahy, ale vyrůstala v Podkrkonoší, kam se stále ráda vrací načerpat energii a získat nadhled. Dlouhodobě se zabývá informačním managementem a také zpracováním osobních údajů v podnikovém prostředí. Obhájila doktorský titul v oboru informační věda a vystudovala rovněž sociologii. V digitální době vnímá efektivní práci s informacemi jako jeden z klíčových zdrojů osobní pohody. Tu si v soukromí aktuálně užívá s partnerem a dvěma malými dětmi. Ve volném čase ráda běhá a relaxuje při různých sportech.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFinanční zralost: klíč k finanční spokojenosti
Jak se připravit na jednání s poradci?

Kalátová, Veronika

Plot, 2021

zobrazit info o knizeDruhá derivace touhy II.
Na prahu digitální teologie

Sedláček, Tomáš

65. pole, 2020

zobrazit info o knizeDějiny arogance
Psychologické aspekty neomezeného růstu

Zoja, Luigi

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeInformační detox
Jak si zjednodušit život v digitální době

Dombrovská, Michaela – Šidlichovská, Zuzana

Grada, 2020

Napsat komentář