Proč si nerozumíme?

proc-si-nerozumime
Napadlo vás někdy, že většina konfliktů mezi lidmi vzniká kvůli špatné komunikaci? Máte pravdu. V nové knize Malcolma Gladwella se právě na tuto problematiku podíváme trochu detailněji.

Za knihou Proč si nerozumíme z tisku nakladatelství Dokořán stojí kanadský autor Malcolm Gladwell, redaktor The New Yorker Magazine a držitel ceny National Magazine Award. Fanoušci psychologické literatury a literatury osobního rozvoje a zdraví budou jistě znát úspěšná díla Bod zlomu, Mžik nebo David a Goliáš.

Jak už nám napovídá podtitul Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme, Gladwell ve své další knize rozebírá mezilidské vztahy mezi naprostým cizinci a jejich vliv na vznik konfliktů a celkové neporozumění, které mívá zásadní dopad na naše životy a obecně na svět kolem nás. Vše, o čem se rozhodl mluvit, nám ukazuje na konkrétních příkladech, doplněných o zdroje a doprovodné poznámky a odkazy. Jenom pouhá poznámková část čítá něco kolem dvaceti stran.

Z příkladů, které mně osobně přišly zajímavé, bych určitě zmínila, jak se americké zpravodajské služby nechaly celé roky vodit za nos a tolerovaly mezi sebou tzv. kubánskou královnu, ačkoliv jsou všichni jejich zaměstnanci do jednoho školení v praktikách odhalování pravdy. Přitom měli špiona celou dobu před sebou… a nevěděli o tom. Nebo vcelku zbytečný a (pravděpodobně) rasově vyvolaný rozpor mezi americkým policistou a mladou Afroameričankou, jenž skončil zatčením a sebevraždou, a to jenom proto, že slečně nesvítilo zadní světlo. Všechny uvedené příklady mají společný závěr – dle Gladwellova pohledu se vše stalo proto, že všichni zapojení jedinci byli až moc „nastaveni na pravdu“. Lidé obecně předpokládají, že cizinci, se kterými musíme komunikovat, jsou k nám upřímní. Naivní představa, říkáte si? Jenže bez tohoto nastavení, bez sociální důvěry vkládané do cizích lidí, by náš svět pravděpodobně moc dobře nefungoval.

Mimo jiné se dočtete, proč Chamberlain trval na osobním setkání s Adolfem Hitlerem – co si budeme povídat, setkání pro nás moc slavně nedopadlo. Mohl raději zůstat v pohodlí domova a přečíst si Mein Kampf. Gladwell se také dotýká tématu znásilňování studentek ve vysokoškolských kampusech, vyslýchání teroristy stojícího za útoky 11. září, nebo na konkrétním příkladu ze sitcomu Přátelé ukazuje transparentnost lidských emocí.

Kniha spadá do žánru naučné literatury, literatury faktu a do oboru sociologie a psychologie, a přesně tak by na ni mělo být nahlíženo. Její čtení vyžaduje maximální soustředění. Malcolm Gladwell je osoba na svém místě, během čtení je znát, že vystudoval historii a dlouho působil jako redaktor se zaměřením na sociologii a psychologii. Každá kapitola je rozdělena do několika částí, a ač se jedná o zajímavé a hlavně skutečné příběhy, budete se několikrát pozastavovat nad tím, že tohle už jste vlastně četli. A ano, budete mít pravdu – autor se točí v kruhu, opakuje jeden, možná dva argumenty stále dokola a opakovaně se odkazuje na předchozí příběhy. Líbí se mi, že má vše ozdrojované a texty doplňuje poznámkami pod čarou, ale… Pokud by celý text zkrátil, vyšel by z toho slušný a informacemi nabitý článek v odborných tiskovinách.

Celkově dobrý dojem ve mně kniha tedy moc nezanechala. Příště si raději přečtu některý z jeho článků a večer věnuji oblíbené beletrii. Škoda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč si nerozumíme
Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme

Gladwell , Malcolm

Dokořán, 2020

Napsat komentář